Kirjoittaja Aihe: Tehopula, varautuminen  (Luettu 747 kertaa)

maanma

 • Energiaonnellinen
 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 324
Tehopula, varautuminen
« : 20.11.19 - klo:09:34 »
Nykyarvioiden mukaan Norjalaisen sähkön siirtokaapeliyhteys Iso-Britanniaan valmistuu 2021.

Sen jälkeen norja tarjoaa luonnollisesti tällä hetkellä enimmäkseen vesivoimaan perustuvaa ylikapasiteettiaan myös uuteen suuntaan - eniten maksavalle tietysti.

Odotettavissa on, että kylmänä talvena Suomi markkina-alueena joutuu tehopulaan ja sen seurauksena sähkön säännöstelyyn. Vakavassa tehopulassa kännykkäverkot eivät saa tarpeeksi sähköä ja lakkaavat toimimasta luotettavasti. Alimitoitetut lämpöpumppuratkaisut eivät kykene enää ylläpitämään rakennusten lämpötasoa.

Itse näen ainoana ratkaisuna nestemäisten polttoaineiden käytön. Niiden käyttö esim. kerrostaloissa on ongelmallista ja tulee johtamaan monenlaisiin vaaratilanteisiin.

Oma ratkaisu ajatustasolla perustuu 1,5 kW akku UPS -invertteriin, jolla käynnistetään tarvittaessa öljypoltin. Tätä ennen verkkoon kytketty piiri pitää erottaa johdonsuojalla muusta verkosta ja rakentaa vähän kytkentään liittyviä turvamekanismeja.

Useimmat verkkoinvertterit lakkaavat myös tuottamasta sähköä katkon aikana ja paneeleilla tuottamiseen on otettava käyttöön toisenlainen ratkaisu.

Miten te muut ajattelitte hoitaa tehopulan ?

Sähköä 15MWh/v. 30l tulistusvar., 2000 t/v tasok. 6m2 (et) + 2m2 (län) aurinkolämpöä 150+300 l vesitilassa. Yht.1,3kWh 3x285W 45° (etelä), 285Wx0.9 40°(eteläloun) 285Wx0,75 75° (län) 2×EVT560 L3 vaihe. Mitsu FD-25. Peruskuorma 1kWh kellarin lattialämm. Enim.puru RMT vm-50. Tiimi 3000 yöpudotuksella.

Pähkäilijä

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 312
Vs: Tehopula, varautuminen
« Vastaus #1 : 20.11.19 - klo:11:12 »
Miten te muut ajattelitte hoitaa tehopulan ?

Noin 20w tarvitsen kiertovesipumpulle, latauspumppu ottaa vähän enemmän lämmityksen aikana. Tällä kestää vesikeskuslämmitys liikkeellä. Jos sitä rajoittaa niin kiukaalla voi lämmittää lisää, lisäksi ruuanlaiton  yhteydessä hellalla ja leivinuunilla syntyy myös lämpöä. Veden saa kantamalla lähteestä ja huussikin on viel  pihalla olemassa.

denzil dexter

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1179
Vs: Tehopula, varautuminen
« Vastaus #2 : 20.11.19 - klo:11:29 »
Helposti - lopetan sähkön käyttämisen. Elintoimintojen ylläpitämiseen on kyllä kellarissa vapaa-ajan akku, 3000/6000W invertteri, aggregaatti, ja tietysti pihalla paneelisto valoisan aikaan.
Tietokoneet ja tietoliikennejärjestelmät vievät minulla täydellä teholla toimiessaan 0.1 kWh vuorokaudessa. Huomattavasti vähemmälläkin pärjää jos on tarvis. KV-pumppu vie 0.5 kWh, mutta sitä voi halutessaan pätkiä ja jaksottaa. Loppujen lopuksi päädymme siihen, että tarvitaan esimerkiksi 1-2 kWh vuorokaudessa. Sen nyt näppärä mies tekee vaikka miten.
Minähän en mokoman pikkuhomman takia anna niin sanottujen ammattilaisten itseäni kyniä.

Aurinkoinen

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 139
Vs: Tehopula, varautuminen
« Vastaus #3 : 20.11.19 - klo:12:35 »
Kotitaloutemme kuluttaa keskimäärin päivässä alle 5 kWh. Tuosta on kriisitilanteessa mahdollista pienentää kulutus kymmenenteen osaan joksikin aikaa. Tuona aikana valjastan vähäisen määrän vesivoimaa ja pystytän jo hankkimani pienen tuuligeneraattorin. Vesivoimaa mietitty jo pitkään, mutta en ole lähtenyt lupabyrokratian rattaisiin. Lisäksi kaupallisia pieniä voimaloita on todella vähän. Suurin osa niistä on tuolta Kaukoidästä ja tuotolla saa muutamaan lamppuun valon.
Olisihan se tietysti kulttuurishokki siirtyä pesemään tiskit käsin ja vaatteet pulsaattorilla. Pulsaattorikin meiltä löytyy, tosin ei ole kertaakaan kokeiltu. Veden kun lämmittää itse, niin eipä tuo paljoa tehoja tarvitse pyöriäkseen.

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1193
Vs: Tehopula, varautuminen
« Vastaus #4 : 20.11.19 - klo:13:00 »
Varmaan sitä sähköä saa sitten Saksasta, Hollannista ja Iso-Britanniasta takaisinkin päin (onhan laajan sähkönsiirtoverkon varrella myös enemmän huipputeho- ja varavoimaa), mutta hinta on tietenkin kova.

Itse olen ajatellut pitää jonkin verran bensaa aina varalla, jotta saa ainakin hetken ajaksi tarpeellisimman sähkön ja sivuotteena tarvittavan lämmön aggregaattia käyttämällä. Asun tosin maakaapeloidulla alueella, jossa keskijännitejohdotkin kulkevat kokonaan kaapeloituina ja lenkitettyinä. Tänne saa myös lämpöä suoraan, mutta täysin ilman sähköä tuonkaan käyttö ei onnistu, vaikka lämpöputkien välillä riittävä paine olisikin ja tulevan johdon lämpötila riittävä. Varajärjestelyillä saan kyllä tuolta lämpöäkin viimeksi mainituilla edellytyksillä, vaikka sähköt olisivat poikki.

denzil dexter

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1179
Vs: Tehopula, varautuminen
« Vastaus #5 : 20.11.19 - klo:14:58 »
Tuona aikana valjastan vähäisen määrän vesivoimaa ja pystytän jo hankkimani pienen tuuligeneraattorin. Vesivoimaa mietitty jo pitkään, mutta en ole lähtenyt lupabyrokratian rattaisiin.

Unohda lupabyrokratia, et saa ikinä lupaa vesivoimalalle. Sen sijasta voit rakentaa juoksevaan veteen "saunalautan" tai "laiturin", joka on parkissa rannassa. Siihen "saunalauttaan" sitten asennat "vesijetin sähköturbiinin" siten, että pohjassa on suurehko venturiputki, jonka läpi vesi virtaa. Jos turbiini sitten pyöriessään vähän sähköä tuottaa, niin sillehän ei kukaan mitään mahda - kyseessä ei kuitenkaan ole voimala, vaan saunalautta (tai sähkömoottorilla siirrettävä laituri).
Minähän en mokoman pikkuhomman takia anna niin sanottujen ammattilaisten itseäni kyniä.

Mekaniker

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 54
Vs: Tehopula, varautuminen
« Vastaus #6 : 20.11.19 - klo:18:44 »
Aihe vilahti ohi jossain uutisessa alkuviikosta ja siihen en kiinnittänyt sen enempää ajatusta...

Ongelma on kauan sitten julkaistu mietintä missä nostivat "kissa pöydälle" ja tulkinta oli silloin että olemme syvässä jäävedessä jos Venäjän sähköt menee poikki Ruotsin kaapelin kanssa
Ruotsissa ollaan jo hilkulla energiapulaan...
On varmasti muuttunut ajan kanssa

Ja onhan se totta, kun suljetaan voimalaitoksia tulee äkkiä tarvetta keksiä lisää energiaa jostain, varsinkin talvella

Ei tarvitse pitkään etsiä ongelman käynnistäjää:
Sää-ennusteet tulevalle talvelle Euroopalle on verrattain "mutkikkaat"
Keväällä voi ne jotka jäi henkiin katsella taaksepäin ja todeta että se oli sellainen talvi tällä kertaa :D

Varautuminen erilaisiin yllätyksiin ei ole vaikeaa eikä kallista kunhan kaikki hankinnat voi tehdä ajan kanssa
Ja onhan täälläkin riittävä kotivara ja osaaminen tehdä etukäteen tarvittavat muutokset, vaimokin osallistuu osittain siihen
Koneasentaja / tekninen ylläpito
Talo vm 1930 hirsi "iso RM-malli" 140 neliötä
Aurinkokeräimet osallistuvat lämmitykseen, yli 20000 kWh tähän asti
Ouman 203+sisäanturi
LogTemp+ miniläppäri
Nibe ILVP ja 500L A-varaaja