Kirjoittaja Aihe: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa  (Luettu 3322 kertaa)

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1188
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #15 : 03.09.19 - klo:23:25 »
Tuulivoima on se mikä aiheuttaa hinnan heittelyä tuoton olessa riippuvainen paikallisista sääolosuhteista.
Samoin  vaihteleva kulutus, erityisesti sähkölämmitys eri muodoissaan, kun kulutus riippuu paikallisista sääoloista. Toki myös työaikarytmi (konttorit ja osa tehtaista seisoo illalla ja yöllä), saunomistottumukset (sähkösaunojen tapauksessa) ym. aiheuttavat huomattavaa kulutuksen vaihtelua (ja vaikuttavat sitä kautta hintoihin, jollei saatavilla oleva vesivoiman varastokapasiteetti ja teho riitä lisäkulutuksen kompensointiin tuotantoa lisäämällä).

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3724
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #16 : 04.09.19 - klo:09:57 »
Niin, tuulivoima tuotantomuotona ei anna mahdollisuutta nojata ja luottaa että siitä saataisiin energiaa kun kulutus kasvaa. Jos sattuu olemaan tuuletonta mutta olosuhteen muutos lisää kulutusta on vaikutus energiaomavaraisuuten huomattava. Kun vanhentuvaa ja uusien laitosten energiantuotantoa on tuulivoimalla korvattu niin tilanne on se ettei tuulettomalle ajanjaksolle ole korvaavaa energiaa mikä nostaa taas sähkön hintaa, millä taas pyritään ohjaamaan kulutusta. Tuuleton aika vaikuttaa myös vesivarantoihin kun vesivoima on käytännössä se mikä hoitaa tuulivoiman tuotannon heittelyt ympäri vuoden. Ja mitäpä tekee kun vesivoimaloiden altaat on vähillä vesillä?

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1188
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #17 : 04.09.19 - klo:11:39 »
Tuuleton aika vaikuttaa myös vesivarantoihin kun vesivoima on käytännössä se mikä hoitaa tuulivoiman tuotannon heittelyt ympäri vuoden. Ja mitäpä tekee kun vesivoimaloiden altaat on vähillä vesillä?
Tuulivoima sopii tehokkaan sähkölämmityskulutuksen oheen (viittaan lämpöpöpumppuihin) siinä mielessä kuitenkin melko hyvin, että niukkuutta on vedestä ennen muuta loppukesällä ja lopputalvesta. Syksyisin monesti sataa ja tuulet kiihtyvät keskimäärin tammikuuhun asti. Suuret altaat saa sitä myötä yhdessä täydemmäksi ja vettä riittää pitempään, kun välillä sähköä saa syksyllä ja talvella sähköä muualtakin. Toisaalta kesäisin ja kevättalevella olisi tarjolla aurinkoenergiaakin, mikä sekin osaltaan parantaisi vesialtaiden varastotilanteen säilymistä pahimpaan aikaan.

Se, että Suomessa sähköä yleensä on saatavilla sähkölämmitykseen talvella perustuu jokseenkin täysin fossiilisella energialla (erityisesti maakaasulla) tuotettuun yhteistuotantosähköön. Jos tuo tuotanto poistuisi kokonaan, ei sähköä yksinkertaisiesti riittäisi lämmitykseen ja hinta pompahtaisi. Bioenergia on liian kallis ja niukka resurssi tuon sähkömäärän korvaamisaeen ja tulevaisuudessa tuo tuotanto korvautuneekin sähkön lisäkulutuksella (lämpöpumput, lämmön erillistuotanto ja lämpövarastot). Sähköä tarvitaan siis vielä paljonkin enemmän, mutta onneksi kaukolämmityksessä voidaan hyödyntää melko edullisia jättiläismittakaavaisia lämpövarastoja, joita puolestaan voidaan varata (lämpöpumpuilla hukkalämmöistä, vesistöistä ja ilmasta ja äärimmäisessä ylituotantotilanteessa suoralla sähkölläkin) silloin, kun sähkö on edullista ja sitä on runsaasti saatavilla. Tuulivoima sopii mainiosti tuollaisen massiivisen lämpöenergiavarastoinnin tarvitseman sähkön tuottamiseen ja samalla saadaan suuren mittakaavan kulutusjoustoa sähköverkkoon päivien tai jopa viikkojen ajaksi.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3724
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #18 : 04.09.19 - klo:13:51 »
Ok, aurinkovoiman osuus Suomen energiantuotannosta on n. 0,5% (2019), tuulivoiman osuus n. 7% (2018) ja vesivoiman osuus 10-20% riippuen vesitilanteesta. Tässä on nyt realiteetit. On vähän kuin lapioon nojaisi missä varsi on kettingistä.

Toki voidaan varastoida energiaa tuotetaan se sitten millä tahansa mutta sellaisia varastoja ei juuri ole valmiina vaan ne on tehtävä. Pitäisi vain ensin olla sitä ylijäämää mitä varastoida ja sitä ei ole varsinkaan silloin kun sitä eniten tarvittaisiin. Vaikka öljylämmityksesta siirryttäisiin sähkölämmitykseen lämpöpumpuilla joka taas kasvattaa sähkönkulutusta, autoilu pyritään siirtämään sähköön lisäten sähkön kulutusta, jne. jne. Sitä käy äkkiä niin ettei lapiossa ole enää sitä kettingiä edes vartena mihin nojailla.

Mitä sitten muuttuviin sääolosuhteisiin tulee niin suurin osa siitä johtuvasta sähkönkulutuksesta katetaan CHP-voimaloilla joiden tuotanto vastaa n. 32% Suomen energiantarpeesta. Tarkoittaa että n. 3/4 kaukolämmön tuotosta on yhteistuotantoa jolloin kun on kylmää myös sähkönkulutus kasvaa mutta sähköntuotanto myös kun kaukolämpöä tehdään CHP-voimaloilla pitäen sähkön hinnan kohtuullisena kulutuksen kasvaessa vaikkakin tuulivoima pyrkii toimimaan markkinahäirikkönä muuttuvana tuotantomuotona (https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja-tuotanto/tuulivoiman-tuotanto/). 

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1188
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #19 : 04.09.19 - klo:19:10 »
Mitä sitten muuttuviin sääolosuhteisiin tulee niin suurin osa siitä johtuvasta sähkönkulutuksesta katetaan CHP-voimaloilla joiden tuotanto vastaa n. 32% Suomen energiantarpeesta. Tarkoittaa että n. 3/4 kaukolämmön tuotosta on yhteistuotantoa jolloin kun on kylmää myös sähkönkulutus kasvaa mutta sähköntuotanto myös kun kaukolämpöä tehdään CHP-voimaloilla pitäen sähkön hinnan kohtuullisena kulutuksen kasvaessa vaikkakin tuulivoima pyrkii toimimaan markkinahäirikkönä muuttuvana tuotantomuotona.
Tällä hetkellä on vielä näin, mutta uusi tuulivoima on niin edullista rakentaa, että se ajaa CHP-voimaloita kannattamattomaksi. Energiaverotus ja ilmastohysteria ovat vielä vakavampia uhkia, eli suurten kaupunkien fossiilisten polttoaineiden käyttöä yritetään ajaa alas poliittisilla määräyksillä myös yhteistuotannon osalta. Tuo tekee sitten lopun myös sään mukaan säätyvästä sähkölämmityksestä ja ainoa sähkölämpö, mille olisi tilaa, on kulutusjoustoa tukeva varastoiva sähkölämpö. Sähkön hinnan heilunta on tullut jäädäkseen ja vain pahenee ja pahenee tulevaisuudessa. Vain tällä tavalla saadaan markkinaehtoista rahoitusta sellaiseen teknologiaan, mitä tarvittaisiin tilanteen pitämiseksi edes siedettävänä.

Suuret kaupungit investoivat tällä hetkellä pääasiassa biopolttoaineilla toimivaan erillislämpöön tai sitten aivan muilla tavoin toimiviin lämmönlähteisiin, jotka eivät tuota yhtään sähköä, vaan voivat sitä pikemminkin kuluttaa (hukkalämpöä hyödyntävät lämpöpumput, tulevaisuudessa ehkä syvältä imetty kuuma geoterminen lämpö jne.). Biopolttoaineet eivät ole taloudellisia vaihtelevan sähkön ja lämmön yhteistuotannon energialähteeksi, vaikkakin niillä voi olla paikkansa peruslämpökuorman energialähteenä maakuntakeskuksissa, jolloin samalla voi tuottaa sähköä rinnalla jonkin verran. Nuo ovat kuitenkin kalliita laitoksia sähköntuotannon vaatimien lisäjärjestelmien osalta verrattuna tuuliturbiineihin per tuotettu energiayksikkö huipputuotantotehosta nyt puhumattakaan.

Ilmaisenergia.info

Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #19 : 04.09.19 - klo:19:10 »

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3724
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #20 : 04.09.19 - klo:22:53 »
Se on sellainen utopia mikä ei tule toteutumaan jo ihan sen vuoksi ettei sellaista saada toimimaan edes paperilla. Se ei toimi edes niissä maissa jotka jo tuottavat tuulivoimallaan vuodessa kuluttamansa energimäärän vaan n. puolet kulutuksesta joudutaan silti kattamaan fossiilisella eli pääsääntöisesti hiilellä.

Yli puolet CHP laitoksista on teollisuuden käytössä eivätkä ole minnekkään katoamassa pikemmin päin vastoin, jopa yleistyvät EU-alueella.

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1188
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #21 : 04.09.19 - klo:23:49 »
Se on sellainen utopia mikä ei tule toteutumaan jo ihan sen vuoksi ettei sellaista saada toimimaan edes paperilla. Se ei toimi edes niissä maissa jotka jo tuottavat tuulivoimallaan vuodessa kuluttamansa energimäärän vaan n. puolet kulutuksesta joudutaan silti kattamaan fossiilisella eli pääsääntöisesti hiilellä.

Yli puolet CHP laitoksista on teollisuuden käytössä eivätkä ole minnekkään katoamassa pikemmin päin vastoin, jopa yleistyvät EU-alueella.
Sähkön osalta varmaan näin, eli jos haluaa pitää sähköt aina toiminnassa, niin sitten tarvitaan fossiilisia, mutta lämmön osalta tilanne on toinen: Yhteistuotantolaitoksen kustannuksista absoluuttinen valtaosa menee sähköntuotantokoneistoon ja tuota pyritään käyttämään vakioteholla, jotta investoinnille saadaan katetta. Esimerkiksi Äänekoskella soodakattilan teho menee pääasiassa lauhdesähkön tekoon (Mutta vaihtoehtojahan ei ole, kun kemikaalit on saatava mustalipeästä talteen; myös joistakin sivuvirroista on päästävä eroon, joten polttoon menevät nekin. Lämmön kysyntää on seudulla liian vähän). Kun paperintuotanto ei lisäänny, ei tarvita niin paljon lämpöäkään itse teollisuudessa.

Kaukolämpöä tarvitaan lämmitystarpeen mukaan ja suuri kulutus on sen verran harvinaista, että ensi sijassa kannattaa varastoida tasaisesti pyörivän yhteistuotannon sähköä huippukulutuksen varalle ja toissijaisesti polttaa jotakin suoraan lämmöksi (tuollainen laite on nimittäin paljon halvempi kuin yhteistuotantolaitos, olkoon käyttövoimana öljy, hiili, puuhake, pelletit, kaasu, uraani tai ties mitä). Teollisuudestahan hukkalämpöä olisi saatavilla paljonkin lämmitykseen etenkin, jos lämpöä varastoitaisiin tarpeeseen vastaamiseksi, mutta asutus ja teollisuus eivät kohtaa kovin hyvin.

Tuulivoimaa syntyy sellaisella profiililla, että yleensä sitä syntyy kohtuullisesti ja ajoittain aivan liian vähän ja joskus myös turhan paljon. Tuo tappaa lämmitystarpeesta riippuvan yhteistuotannon kannattavuuden sähkön osalta ja käytännössä siis yhteistuotannon kannattavuuden säätövoimana. Tuulivoimalle syntyy samalla uutta markkinarakoa ja satunnaisen ylituotannon aikana sähkö on öisin ja yleisinä vapaapäivinä melkein ilmaista (tosin toistaiseksi harvoin Suomessa ja Ruotsissa, mutta Tanskassa ja Saksassa paljon useammin). Tuon lähes ilmaisen sähkön energia kannattaa varastoida (sen sijaan, että laitoksia suljetaan tai tuotantoa rajoitetaan sähköverkon pitämiseksi stabiilina), jos se onnistuu halvalla ja veden kuumentaminen (edullisimmin sähkövastuksella tai ilma-vesi-lämpöpumpuilla. kun tilanne tuskin osuu yhteen kovimpien pakkasten kanssa) ja varastointi suuressa mittakaavassa esimerkiksi rakennusmateriaalien hankintaa varten alun perin louhittuihin maanlaisiin luoliin on melko edullista. Riittävän suurta luolaa ei tarvitse edes eristää, kun kallion paksuus torppaa lämmönhukkaa riittävästi.

Tanskassa on erilaisten suurten lämpövarastojen rakentamista harjoitettu laajalti viime vuosina. Suomessa on toistaiseksi vain vanhoja bensiini- (Oulu) ja öljyvarastoluolia (Helsinki, rakenteilla) otettu tuollaiseen käyttöön. Pienempiä varastoja (alle gigawattitunnin kokoisia) on toki Suomessakin paljon. Tanska on tällaisen varastoinnin edelläkävijä siitä yksinkertaisesta syystä, että siellä on suhteessa paljon tuulivoimaa, joka alueen pienuuden takia vaihtelee erityisen paljon ja varsin kattava kaukolämmitysverkosto.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3724
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #22 : 05.09.19 - klo:11:33 »
Lauhdevoimaa Suomessa on n. 3% tuotannosta joten sillekin on se ja sama kadoten kissapieruna kokonaismääriin. Pääosin lauhdevoimasta tuleva sähkö kulutetaa tuotantopisteen välittömässä läheisyydessä, yleensä teollisuuden omiin tarpeisiin prosessissa. Lauhdevoiman käytössä on teollisuudessa myös muita syitä kuin vain sähkö. Se tulee vain kylkiäisinä prosessissa.

Aiemmin lauhdevoimaa on ollut enemmän mutta sen huono hyötysuhde ja laitosten elinkaaren loppuminen on poistanut kapasiteettiä kannattamattomana minkä vuoksi niitä ei ole uusittu. Lauhdevoima on pohjoismaissa vesivoiman ohella tärkeimpiä sähköverkon säätövoimia.
« Viimeksi muokattu: 05.09.19 - klo:11:44 kirjoittanut Puuha »

Helkoo

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 38
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #23 : 05.09.19 - klo:16:15 »
1500 MW tuulesta, mutta hinta edelleen ylhäällä
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/
Jäspi Tupla2, Ovaali 1800l, 10 m2 keräimet

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1188
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #24 : 05.09.19 - klo:20:53 »
1500 MW tuulesta, mutta hinta edelleen ylhäällä
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinat/sahkojarjestelman-tila/
Baltia imee kovasti sähköä Suomesta, kun voimansiirtokaapelilla Ruotsista Liettuaan alkoi iltapäivällä 10 päivän huoltoseisokki (https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/1a207345-ac94-4b13-90b4-558f8bec1a47/3). Puolankin suuntaan on joitakin voimajohtoremontteja käynnissä. Hommaavat sitten sähköä Suomen, Viron ja Latvian kautta ja kaikki hinnat ovat runsaasti koholla tällä puolella Itämeren pääallasta. Jostakin syystä Venäjältäkin tulee heikohkosti sähköä vielä tähänkin kellonaikaan. Loviisan toinen yksikkö on vuosihuollossa, Suomessa kuivuus on verottanut varastoaltaita (https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Power-system-data/hydro-reservoir1/ALL/Hourly/?view=chart). Tuossahan niitä vastasyitä jo onkin.

Odotetaanpa vaan ensi viikkoa, kun Ruotsin ja Suomen välisissä pääsiirtoyhteyksissä on suuria huoltoja (https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/5f9f6318-d99f-417f-800f-575aea76f0c9/1) ... niin luultavasti on hiukan enemmän ihmeteltävää ...

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1188
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #25 : 09.09.19 - klo:14:43 »
Odotetaanpa vaan ensi viikkoa, kun Ruotsin ja Suomen välisissä pääsiirtoyhteyksissä on suuria huoltoja (https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/5f9f6318-d99f-417f-800f-575aea76f0c9/1) ... niin luultavasti on hiukan enemmän ihmeteltävää ...
Meni sähkön riittävyys Suomessa niin piukoille, että päätuontivoimajohdon huoltoa on siirretty, vrt. https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/5f9f6318-d99f-417f-800f-575aea76f0c9/2. Loviisan molemmat ydinvoimayksiköt ovat poissa pelistä (toisen huoltoseisokki alkoi ja toisen päättyminen viivästyi). Sähkö on sitten huomenna jopa hiukan halvempaa (lue: vähemmän kallista) huomenna kuin tänään.

Ilman tuota voimajohtohuollon siirtoa olisi sähkön hinta luultavasti noussut aivan pöyristyttäväksi Suomessa huomenna.

Helkoo

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 38
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #26 : 28.09.19 - klo:15:21 »
Maaseudun Tulevaisuudessa (tilaajille)
Suomessa sähkö roimasti naapuria kalliimpaa – manipulaatiosta epäilyjä
Lainaus
"Tällaiset hintaerot pistävät kysymään, onko Suomi enää todellisuudessa mukana sähkön yhteismarkkinoilla", Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen kysyy.
« Viimeksi muokattu: 28.09.19 - klo:15:27 kirjoittanut Helkoo »
Jäspi Tupla2, Ovaali 1800l, 10 m2 keräimet

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1188
Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #27 : 28.09.19 - klo:20:14 »
Maaseudun Tulevaisuudessa (tilaajille)
Suomessa sähkö roimasti naapuria kalliimpaa – manipulaatiosta epäilyjä
Lainaus
"Tällaiset hintaerot pistävät kysymään, onko Suomi enää todellisuudessa mukana sähkön yhteismarkkinoilla", Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen kysyy.
On Suomi Itämeren alueen yhteismarkkinoilla ja hintataso on ollut viime aikoina aika yhtenevä itäisen alueen sisällä (Suomi ja Baltia). Läntinen puoli (Norja, Ruotsi ja Tanska) on tietenkin oma paljon halvempi lukunsa tällaiseen vuodenaikaan. Suomessapa erehdyttiin tilaamaan erittäin suuri ydinvoimala lähes 20 vuotta sitten, kun edullisella hinnalla luvattiin ja kun tuo on tätä nykyä myöhässä 11 vuotta alun perin luvatusta (ja maksanut luvattuun nähden melkein kaksinketaisesti tilaajalle ja kolminkertaisesti toimittajalle), niin minkäs voit: Ei kukaan ole tohtinut investoida muuhun riittävään kapasiteettiin, kun tuollainen halvaksi uskottu suuri vakioteho on lymynnyt nurkan takana myöhästyen aina hiukan lisää lukuisia kertoja hiukan kerrallaan. Heikosti kannattavat lauhdevoimalaitokset on ajettu hiukan ennakoiden alas, joten niukkuus sähköstä ajaa hinnat heti ylös, kun voimajohtoja joudutaan huoltamaan (ennakolta, jotteivat katkea huippukulutuksen aikaan, jolloin seurauksena olisi sähkön säännöstely ja hintataso vielä monikymmenkertainen siihen nähden, mistä nyt surkutellaan), ei sada ja tuule poikkeuksellisen voimakkaasti tai joissakin vanhemmissa isoissa voimaloissa on odottamattomia vikoja. Energiaverotuskin on viritetty sellaiseksi, että suurin jäljelle jäänyt markkinaehtoinen reservituotantolähde, eli suurten kaupunkien kaukolämpöyhteistuotantovoimalakanta käynnistetään vain, kun asianomaisella paikkakunnalla on vastaavaa lämmitystarvetta.

Eli Suomessa maataan juuri niin kuin on pedattu (ja ylimääräiset palat on jo leikattu lakanoiden reunoista ja paloja muualtakin myyty lumpuiksi, joten äkkiarvaamatta osuu jalka välillä reikään).

Ilmaisenergia.info

Vs: Ruotsissa sähkö on usein halvempaa
« Vastaus #27 : 28.09.19 - klo:20:14 »