Kirjoittaja Aihe: Porakaivopumppu  (Luettu 1894 kertaa)

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1190
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #15 : 14.08.19 - klo:11:12 »
Ilmeisesti tuollainen "harjaton" moottori lienee paljon kestävämpi kuin kommutaattorilla oleva? Tyypillinen vaihtosähkömoottori pyörinee lähes ongelmitta kymmenkunta vuotta enemmän tai vähemmän ongelmitta - jotenkin lähtökohtana tulee mieleen, että dc-moottorilta ei edes odoteta tällaista elinikää.
Harjattomassa moottorissa on moottoriin integroitu invertteri mukana ja periaatteessa tuollainen voisi olla lähes yhtä kestävä kuin vaihtovirtapumppu.

Porakaivopumppujen kestävyysongelma liittyy siihen, että pumppu voi joutua toimimaan usean barin paineessa, jos veden pinta vaihtelee kaivossa. Usein nuo rakennetaan niin, että pumpun juoksupyörä ja moottorin roottori on kapseloitu ruostumattomattomasta teräksestä tehdyn tiiviin kupin sisään ja ne toimivat imettävän veden paineessa. Kuppia ei voi kuitenkaan rakentaa paksuseinäiseksi, jotteivat sähköiset häviöt kasva liiaksi, mikä rajoittaa suurinta sallittua painetta imupuolella (siis pumpuille on määritelty suurin sallittu upotussyvyys). Silloin kuitenkin moottorin käämit, staattorit, sähkökytkennät ja mahdollinen elektroniikka on voitu kapseloida puolihermeettisesti omaksi kokonaisuudekseen

Perinteistä tasavirtamoottoria ei voi rakentaa noin, eli joko virrankäännin on vaihtuvassa imettävän veden paineessa (kuten halvoissa "kertakäyttömoottoreissa" tai hirmuisen kalliissa kompressorilla paineistetussa ammattiratkaisiussa) tai sitten virrankääntimen ja roottorin välissä on tiiviste (joka käytön myötä rupeaa kumminkin ennemmin tai myöhemmin hiukan vuotamaan, mikä on moottorin surma).  En ainakaan itse hankkisi harjallista dc-moottoripumppua porakaivokäyttöön, jos moottorilta odotetaan usean vuoden luotettavaa käyttöikää.

pere

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 85
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #16 : 14.08.19 - klo:11:38 »
Eikös porakaivopumppuna käytetä n.s ejectori pumppua, siinä varsinainen pumppu ja moottori on aivan sisätiloissa, ei kaivossa.

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1190
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #17 : 14.08.19 - klo:13:13 »
Eikös porakaivopumppuna käytetä n.s ejectori pumppua, siinä varsinainen pumppu ja moottori on aivan sisätiloissa, ei kaivossa.
Ennen käytettiin paljonkin, mutta sittemmin on käsittääkseni siirrytty pääasiassa uppopumppuihin. Oli noita vielä markkinoilla ainakin pari vuotta sitten, kun asiaa tutkiskelin. Ejektoripumpun hyötysuhde on heikompi ja tavallaan asennuskin on monessa tapauksessa hankalampaa (tarvitaan joko kaksi putkea tai konehuone kaivon luokse). Sinällään ejektoripumpussa on etunsa, eli kaivoon upotettava ejektorilaitteisto ei periaatteessa tarvitse huoltoa ja kestää ainakin vuosikymmeniä sekä on hyvin kompakti ja ohut kokonaisuus, laitteen upotussyvyydellä ei ole väliä ja 10 metrin pituisella imuletkulla ejektorista alaspäin voi varmistaa, että järjestelmä ei ole moksiskaan siitä, että pumpun teho ylittää kaivon tuoton.

Salla

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 76
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #18 : 15.08.19 - klo:09:00 »
Kyllä se taitaa olla niin, että valtaosa asennetuista pumpuista on veteen asennettavia porakaivopumppuja. Toki ejektoreitakin vielä saa, mutta on vaihtoehtona harvinainen. En tiedä mikä lopulta ajaa siihen, että ejektori ei ole enää "suosittu", mutta itse laitteen hinta saattaa olla ratkaiseva kysymys. En näe, että ejektorin asentaminen olisi ratkaisevasti hankalampaa tai työläämpää kuin itse porakaivopumpun. Kummankin asennuksesa on omat hankaluutensa tai helppoutuensa.

Hieman tutkiskeltuani löysin seuraavia kulmakiviä eri pumpuista pienjännitteellä;

Imupumppu, joka tyypillisesti pienjännitteisänä tuntuu tänä päivänä olevan joko kalvopumppu tai siipipyöräpumppu. Näissä pumpuissa on yksi ratkaiseva heikkous, eli se, että niiden suurimmat imukorkeudet asettuvat noin 2...4 m luokkaan. Jos ajatellaan, että porakaivossa veden korkeus maanpintaan nähden on tyypillisesti se 3...6 m, niin näistä vaihtoehdoista juuri mikään ei riitä imemään vettä kaivosta.

Uppopumpu, joka tyypillisesti on ralkennettu veneen pilssipumpuksi tai säiliöpumpuksi esim. asuntovaunuun. Näiden maksimi asennussyvyydestä ei juuri yksikään valmistaja kerro mitään, eli taitaa olla ihan "herran haltuun" periaatteella. Näiden paineen tuotto tyypillisesti alle 1 bar, eli nostokyky alle 10 m, jotkin harvat erikoismallit ovat jopa 2,5 bar asti, jolloin nostokykyä olisi jopa 25 m, mutta kun maksimi asennussyvyydestä ei kukaan mainitse mitään, on hieman vaikeaa arvioida, että mihinkä asti voi oikeasti upottaa...

Porakaivopumppu (deep-well), eli ilmeisestikin se paras ratkaisu asiassa. Löytyy jonkin verran eri kokoisia teholtaan ja tuotoltaan. Yleinen piirre se, että mitä pienemmäksi pumppu menee (pieni tuottovaatimus) niin sitä rimpulampia ne ovat   :o  Tyypillinen pienituottoinen pumppu on Kiinalaisvalmisteinen ja yleensä muovia kuoreltaan, verkossa olevat arvostelut eivät ole mairitteleviä   :(  Suurempituottoiset pumput ovat tyypillisesti teholtaan sitten jo luokkaa 200...300 W ja useimmiten nämä "isotehoiset" ovat 24 V nimellisjänniteellä. Tällainen teho tosin tarkoittaa jo reilusti yli 10 A virtoja ja jos pumppu sijaitsee vähänkään syvällä on vaadittava kaapelin pinta-ala jo merkittävän suuri.

Mietin myös jotain ejektori vaihtoehtoa tehostamaan tuollaisen impumpun toimintaa. Ejektoreita löytyy, mutta kohtuulisen suurille virtaamille. Pienille virtaamille ei juurikaan löydy. Mietin jopa ejektorin itse tekemistä - saisipahan sitten juuri sellaisen koon mitä itse tarvitsee (luulee tarvitsevansa), mutta ilman pientä virittelyä ja kokeilumieltä, ei tuollaista systemmiä todennäköisesti saa valmiina. Todennäköisesti vaatisi kahden erillisen impupumpun käyttämistä sarjassa, jotta saataisiin tarvittava virtaama ja ennen kaikkea paine aikaiseksi (noin 10 bar). Vaikutti hieman turhan hankalalta rakenteluprojektilta   :-[

Itse olen kyllä aina kuvitellut, että kyllä verkkojännnitteisessä porakaivopumpussa koko moottori on eristetty ulkoisesta vedestä, eli vain moottorin akseli tulee ulos moottorikotelosta pyörittämään sitä monivaiheista keskipainepumppua.

No tavoite on saavutettu, eli asiaa tutkittu ja saatu jonkinlainen kuva siitä, että millaisia ratkaisuja on olemassa ja mitä niillä voi oikeasti tehdä.

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1190
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #19 : 15.08.19 - klo:11:43 »
Itse olen kyllä aina kuvitellut, että kyllä verkkojännnitteisessä porakaivopumpussa koko moottori on eristetty ulkoisesta vedestä, eli vain moottorin akseli tulee ulos moottorikotelosta pyörittämään sitä monivaiheista keskipainepumppua.
Nimenomaan ei, eli akseliin ei kaivon olosuhteisiin voi rakentaa luotettavaa pyörivän akselin tiivistettä, mistä syystä käämit ja staattori eristetään paineenkestävällä kupilla vesitilasta, jossa roottori ja siipipyörä toimivat. Magneettivuo kulkee mainiosti ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä olevan kupin seinämien lävitse roottorille, vaikkakin heikkenee sitä enemmän, mitä paksumpi seinämä (ja "ilmaväli") on.

Vesi toimii ihan hyvänä voiteluaineena, eli roottorissa ja siipipyörässä on liukulaakerit ja jos niitä jokin kuluttaa, niin kaivoveden mukana kulkeva savi ja hieno hiekka. Tavanomaisilla lämmitys- ja kuuman käyttövesiverkoston kiertopumpuissa on aivan vastaavat liukulaakerit ja kokemuksen mukaan tuollaiset laakerit pelaavat jopa vuosikymmeniä. Nykyisistä harjattomista hyvähyötysuhteisista kiertovesipumpuista vain elektroniikka usein hajoaa jo muutaman vuoden iässä (tai vastaavan eristyskuppiratkaisun huonot tiivisteet alkavat vuotaa heikkolaatuisilla tuotteilla). Nykyisinhän myös 230V verkkovirtakiertopumput perustuvat harjattomiin dc-moottoreihin, joita varten verkkovirta ensin tasasuunnataan.

Ilmaisenergia.info

Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #19 : 15.08.19 - klo:11:43 »

Salla

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 76
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #20 : 16.08.19 - klo:08:39 »
Nimenomaan ei, eli akseliin ei kaivon olosuhteisiin voi rakentaa luotettavaa pyörivän akselin tiivistettä, mistä syystä käämit ja staattori eristetään paineenkestävällä kupilla vesitilasta, jossa roottori ja siipipyörä toimivat.

Esimerkiksi tämä video antoi ainakin minulle täysin toisenlaisen kuvan rakenteesta.

Rakenne ei tietysti ole oleellinen, kunhan laite vaan toimii ongelmitta ja riittävän pitkään. En ole toki yhtään porakaivopumppua avannut, joten en osaa sanoa omasta kokemuksesta, mutta epäilen kyllä, että kovin erilaisia ratkaisuja on varmasti käytetty.

No tämä ei sinällään minua kiinnosta vaan mielenkiinto kohdistui näihin pienjännitteisiin porakaivopumppuihin   ;)

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1190
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #21 : 16.08.19 - klo:11:05 »
Esimerkiksi tämä video antoi ainakin minulle täysin toisenlaisen kuvan rakenteesta.
Niin, valitettavasti videon mukaisiakin pumppurakenteita on markkinoilla (ainakin amerikoissa) -- ja seuraukset ovat sitten sellaiset, mitä videossa kuvataan. Sama koskee erityisesti pienjännitetasavirralla toimivia uppopumppuja: Sellaiset, joissa on videon kaltainen rakenne toimivat hyvässä lykyssä muutaman vuoden. Törmäsin kerran 230V uppopumppuun, jossa oli vastaava rakenne, eikä kestänyt edes takuuaikaa vuotamatta ja tuhoamatta sisuskaluja. Ei kannata edes pyytää takuuna uutta vastaavaa, kun laukeaa kuitenkin taas alta aikayksikön. Kunnollinen uppopumppu kestää hyvinkin yli kymmenen vuotta. Hinnan perusteellakaan ei voi sanoa, mikä malli on tumpelon suunnittelema ja mikä taas kutakuinkin tehtävän tasalla olevan suunnittelijan.

Todettakoon vielä, että perinteisestä tasavirtamoottoristakin saa siedettävän luotettavan uppopumpun, jos moottori on täysin suljettu ja voima välitetään kestomagneettikytkimen välityksellä. Tällainen rakenne on erittäin kallis, kun siinä on tavallaan perusmoottorin lisäksi ylimääräinen generaattorin roottori ja sähkömoottorin staattori tai toisinpäin.

Savonius

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1519
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #22 : 16.08.19 - klo:13:58 »
Keskustelu on niin asiallista ja nykytekniikkaorientoitunutta että tuon vähän viihdettä joukkoon. Jos näiden palstojen alkuaikoina olisi joku kertonut ongelmakseen 25 litraa päivässä kesäaikana olevan vedentarpeen olisi palsta täyttynyt erilaisista DIY ehdotuksista. Näitä aikoja muistellen tarjoan yhden ratkaisun.  Oletuksena on että on olemassa kaivo tai porakaivo ja pikkuisen itäkätevyyttä käytössä.
Siispä. Otetaan mustaa 32mm tai 40mm muoviputkea vaikka 30 metriä. Laitetaan alapäähän takaiskuventtiili. Lisäksi tarvitaan lattialämmitysputkea saman verran jonka alapäähän tehdään mäntä joka sopii muoviputken sisälle. Tässä vaiheessa vettä saa jo mukavasti työntämällä edes takaisin lattialämmitysputkea käsikäytöllä. Moottorikäyttöisen laitteesta saa helposti auton pyyhkijämoottorista johon lattialämmitysputki kiinnitetään. Moottorin pyöriessä lattialämmitysputki tekee edes takaista liikettä noin kymmenkunta senttiä ja joka iskulla nousee muutama senttilitra vettä.
Vihje, kannattaa ottaa sitä putkea sen verran että maanpäälinen osa tulee lähes vaakasuoraan ja yläpäähän T haara ettei vedet tule kintuil
Porakaivosta en ole koittanut mutta tuosta rajaojasta pumppailin pellolle kasteluvettä moisella. Nissan Cerryn pyyhkijämoottori oli käytössä.

vesimies

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 64
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #23 : 17.08.19 - klo:20:26 »
Kullankaivuuhommissa käytetään tehokkaita 12v pumppuja, löytyi ainakin 6 ja 8 metrin nostolla, riittänee ainakin tavalliseen kaivoon ja tuottoja näkyy olevan 7500 litraa tunnissa ja tehokkaammassa 14000 litraa tunnissa. Noista voisi askarrella vaikka mitä.
Ebay.de hakusanaksi wasserpumpe highbanker niin löytyy.

eki912

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #24 : 31.08.19 - klo:09:00 »
Miten mulla on hämärä muistikuva että TMssä oli aikoinaan moinen, pieni, pumppuprojekti esillä ?
Oli juurikin niinku saunaveden rauhalliseen, kiireettömään nostoon järvestä.
Ja taisi just olla aurinkopaneelilla (olikohan siinä akkukin ? ) toteutettu.
Hitsi kun en muista missä ja milloin sen näin ja luin... :'(

Ehkä tuosta idean tynkää toteutukseen :

https://www.aurinkosahko.net/product/141/12v-vesipumppu
« Viimeksi muokattu: 31.08.19 - klo:09:08 kirjoittanut eki912 »

Ilmaisenergia.info

Vs: Porakaivopumppu
« Vastaus #24 : 31.08.19 - klo:09:00 »