Äänestys

Husqvarna/Gardena
Honda
Stilh/Viking
Bochs
Robomow
Stiga

Kirjoittaja Aihe: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet  (Luettu 2887 kertaa)

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #15 : 11.06.19 - klo:13:59 »
Tässä laskenut kirjoitusten perusteella että Automover 430x hankintahinaltaan kaikkineen on 3200 euroa. Odotettu elinkaari leikkurille on kirjoitusten perusteella vähintään 10 vuotta n. 1000h/vuosi käyttökustannusten ollessa keskimäärin 30-40 euroa vuosi. Leikkuuaika kaksi tuntia ja lataus tunnin. Nopeus lähes 1,5 kertainen Robomoweriin. Törmäyksessä sammuttaa terät turvallisuus syistä ja leikkauksen uudelleen aloittaessa vaihtaa terien pyörimissuunnan joten teriä ei tarvitse kääntää vaan tarvittaessa vaihtaa. Terälappujen ruuvut kuluvat poikki käytössä siksi terälappujen vaihto vähintään kerran kesässä ruuvien kera on enemmän kuin suositeltavaa. Terät ruuveinne kustantaa n. 4-9 euroa sarja. Hellävarainen törmäys objektiin puskurin antaessa periksi riittävästi sekä kevyehkön rakenteen vuoksi. Ukkonen voi vioittaa emolevyä jonka hankintahinta on n. 250 euroa+työ, akun uusinta on n. 70 euroa+työ.

Robomower rs 615 u hinta on 2 000 euroa kaikkineen. Odotettu elinkaari 5-8 vuotta kirjoitusten perusteella käyttötuntien pysyessä samana vuositasolla jää käyttökustannuksiksi 120-200 euroa vuosi kalliimpien terien vuoksi, harjallisten moottoreiden heikohkon kestävyyden vuoksi sekä akkujen elinkaaren lyhyyden vuoksi. Keskimäärin jokainen vuosi menee vähintään viikko ettei laite ole toimintakunnossa syystä tai toisesta laskien mahdollista käyttöastetta merkittävästi. Tarvitsee kaksinkertaisen ajan saman alueen täydelliseen ajamiseen versus Husqvarna Automover 430X vaikka ovat mitoittu lähes samoille enimmäis pinta-aloille. Tunti ajoa kaksi tuntia latausta näin sykli kestää 3 tuntia. Törmäyksessä sammuttaa terät turvallisuus syistä. Ei vaihda pyörimissuuntaa joten terien paikkaa pitää vaihtaa terien molempien särmien kuluttamiseksi. Terien vaihto 70-100 euroa ja niillä pääsee aina yhden kauden elleivät muuten vioitu. Törmää esteisiin kohtuu voimakkaasti jo massansa vuoksi jopa niin kovaa että useimman puun kuori ei kestä pitkiä aikoja.
« Viimeksi muokattu: 11.06.19 - klo:15:13 kirjoittanut Puuha »

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #16 : 11.06.19 - klo:14:37 »
Se tuo Robomower on ainut mikä on keskittynyt vain robottileikkureihin mutta muut tuotemerkit myös valmistavat paljon muuta erillaista tavaraa.

Jos ajatellaan vaikka Stilhiä niin heidän tuotemerkki repertuaariin kuuluu mm. Viking

Husqvarnan alaisuuteen kuuluu taas Jonsered, McCulloch, Gardena, jne. Husqvarnan edullisimpien leikkureiden ominaisuudet ja myös rakenteet ovat edellämainittujen kanssa yhtäläiset vain väritys ja ulkoasu poikkeaa jonkin verran. Rauta on yleensä samaa mutta taas ohjelmapuolella löytyy erot mitkä monesti ovat aneemisemmat kuin Hussen oman merkin allaisuudessa vastaavalla tuotteella. Mm. Gardenan ja Mc cullopin ropoteista löytyy Huskun merkit piilosta mutta varaosien saanti heikompaa ja huollot tapahtuu taas muualla yleensä koottuna jossain Suomen ulkopuolella.

Näin tiivistettynä voitanee ottaa nyt yhteenvetona sellainen tilinpäätös. Yksinkertaiselle pienelle pihalle alle 500m2 riittää mikä vain laite huolehtimaan nurmikosta joka nyt edes kohtuudella pysyy rajalinjojen sisällä. Pihan isontuessa ja kasvaessa yli 500m2 nurmikentäksi vaatimukset kasvavat ja laatuun kannattaa alkaa panostamaan kun vielä pihalla on nousua ja kapeaa väylää. Tällöin alkaa laitteen hankintahintaan käytetty summa näkyä laitteen oikeassa toiminnassa. Käytännössä ei ole kuin yksi merkki mikä pystyy jos pysytyy hoitamaan ison ja monimutkaisen pihan kunhan sen kapasiteetti on riittävästi ylimitoitettu sekä riittävän monta hakukaapelin lähtöä jotta leikkuri saadaan monimutkaisista paikoista telakkaan latautumaan nopeasti. Monimutkaisilla 3000-5000m2 pihoilla 3 hakukaapelia on enemmän kuin tarpeellisia. Kahdella hakukaapelilla pääosin pärjää monimutkaisilla 1500-3000m2 tonteilla sekä yhdellä hakukaapelilla 750-1500m2 alueilla. Alle 750m2 alueilla ei hakukaapelilla saada mitään merkittävää hyötyä etäisyyksien jäädessä latausasemaan varsin lyhyiksi.
« Viimeksi muokattu: 11.06.19 - klo:15:03 kirjoittanut Puuha »

savonhumu

 • Duunari
 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 909
 • Hitaasti mutta epävarmasti ;)
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #17 : 11.06.19 - klo:14:54 »
Näin se menee.  Itellä ollu jo yli kymmenen vuotta käytössä huskun traktorimallin ajoleikkuri hydrostaatti vedolla. Aika perusmalli lth151 ja sillä ns karvalakki teräpöydällä jossa ei ole rullia etureunalla. leikkuujälki ollu ihan ok kun kerran kaudessa teroittaa terät. Muutenki ollu kyllä pomminvarma laite. Yhtään laakeria, hihnaa tai muutakaan ylimääräistä ei ole tarvinnu hommata, paitsi kaasarin pohjasta piti kerran uusia 80€ sähkökikkare. Muuten menty öljyjä ja suodattimia vaihdellen. Ekan tulpan vaihdoin ehkä 8v kohdalla ja nyt tälle kesälle huvikseen kun tuli alekorista ostetun huoltosetin mukana. Vaikutusta käyntiin en havainnu :D Nurmee oli pahimmillaan lähes 4000m2 mutta laitoin vähän koivua kasvamaan yhdelle lohkolle ja muutenkin loiventelin ajolinjoja niin sain 1000m2 nipsastua ajoalasta pois eli kyllä tuo kone on töitä ja tunteja nähnyt riittävästi..

Jos ja kun ne huskun mowerit olis tämän laatusta kampetta niin ei haittais lainkaan ::)
4xSavosolar SF3-100 tasokeräimet, proto uunivaihdin ja 1000l Akvaterm solar plus räätälöitynä.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #18 : 11.06.19 - klo:15:18 »
Ei silti, ilman polttomoottorileikkuria ei silti pärjää sillä aina on tilanteita jolloin sitä tarvitaan sen siimaleikkurin lisäksi. Eli siitä ei pääse luopumaan ainakaan isommalla pihalla. Se on tuonut aika moni esille kun näitä asioita käynyt lävitse ja osa on joutunut ostamaan sellaisen uudelleen.


Mutta sitten vielä vähän harkiten jos sitä


ave

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 965
 • Ilmaista enerkiaa jo vuodesta 2011 "DC lämmitys"
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #19 : 11.06.19 - klo:17:37 »
Onneksi ei ole nurmikkoa ,vain kallioo ja kunttaa löytyy !
Ilmaista enerkiaa jo vuodesta 2011,Automaatti lämmitys Maalis-lokakuu
DC48v Vesivastus 2000w ja Ilmalämmitys 48v 1800w
Panelit 8x250w 48v
Panelit 8x265w 48v
Panelit 4x285w 48v
Tuulivoimala 3,5kw 48v
2kpl  Morningstar tristar pwm 60A
1Victron multiplus 2 48v 3000w 32A
Akusto nicd
Kipor 5kw diesel

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #20 : 11.06.19 - klo:18:33 »

Jos ja kun ne huskun mowerit olis tämän laatusta kampetta niin ei haittais lainkaan ::)

Noh, nyt pääsee testiin. Viimeinen 430X lähti toisen asiakkaan nokan edestä meille.

Raksaaja

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 115
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #21 : 11.06.19 - klo:21:46 »
Ei kauhean paha hinta....

https://www.gplshop.fi/robottiruohonleikkuri-husqvarna-automower/husqvarna-automower-430x.php

...kun nyt vaan tuolle LTH151 traktorille tulis joskus työtunnit täyteen  ;D  vuodesta 2006 ajettu isoa pihaa eikä loppua näy. Tälle kesälle vaihdettiin akku ja edelliselle kesälle teräpukit. Alkuperäiset palveli 12-13 vuotta ja oli talvet kylmässä tallissa...akkukin paikallaan.

savonhumu

 • Duunari
 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 909
 • Hitaasti mutta epävarmasti ;)
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #22 : 11.06.19 - klo:23:37 »
okei minä joudun sitten vielä odotteleen kun samalla leikkurimallilla menty pari vuotta vähemmän ;D nojuu voihan tuo hajotakki mutta edelleen lähtee laakista käyntiin keväällä vaikka on kylmässä katoksessa säilössä talven yli. Akku on menny mullaki vaihtoon, se jäi pois korjauslistalta... mut se menee leikkurimerkistä riippumatta jossain vaiheessa..

Laitahhan puuha kokemuksia miten helppoo/vaikeeta tuon härvelin käyttöönsaatto on.
4xSavosolar SF3-100 tasokeräimet, proto uunivaihdin ja 1000l Akvaterm solar plus räätälöitynä.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #23 : 12.06.19 - klo:08:59 »
Onhan meillä 1986 hankittu 12/38 Myrrau vieläkin toimintakuntoisena mökillä. Siinä vain vaihelaatikko on jo siinä kunnossa ettei enää 5 vaihde toimi kun hampaat kuluneet pois. Käyttötunnit oli jossain vaiheessa 6 000h paremmalla puolen Brikkerin alkuperäiselle koneelle.

Huskun kamppanjahinta on Ruotsissa halvempi kuin Suomessa. Suomessa OVH hinta on 3 199 euroa mutta valtakunnallinen kamppanjahinta on 2 950 euroa. Huskun politiikkaan kuuluu se etteivät myyjät kilpaile hinnoilla toistensa kanssa maan sisällä ja jos kilpailusta jää kiinni menettää edustuksen. Jostain syystä Ruotsalaiset kuten myös Norjalaiset ostavat Husqvarnansa ennemin Suomesta kuin Ruotsista rajan pinnassa vaikka hinta on korkeampi Suomen puolella. Jo ruotsalainen alvin sukulainen moms on 4% yksikköä alempi mikä näkyy alemmassa ostohinnassa.

Tuo HQ:n asennuksessa työläin on tuo alueen rajaaminen. Yli 1000m2 pihoille kannattaa suosiolla ottaa L kokoinen asennussarja missä osien hinnat ovat edullisimmillaan vaikka jäisi vähän ylitte. Yleensä naulat tai kaapeli loppuu kesken. Olen vetänyt koneellisesti muutamia näkymättömiä koira-aitoja ja kaapeliauralla pistelee pariin tuntiin 5000 neliön rajat jollei kiviä ole pinnassa. Nyt kuitenkin kiviä on enemmän kuin riittävästi joten tunnissa homma etenee manuaalisesti n. 50 metriä per tunti. Perjaatteessa itse voi myös tehdä itselleen kaapeliauran. Siihen tarvitaan sähkökäyttöinen puukkosaha ja terän taakse sopivalle (n.5cm pinnasta) syvyydelle uppoava putki minkä läpi ohjauskaapeli lasketaan sahattuun railoon. Tällä vetää myös aika nopeasti multaisessa maassa kaapelia vakoon ja tekee kuviota paljon nopeammin sillä kylkeen saa kiinni etäisyysohjarin. Saarekkeeseen menot kannattaa tehdä käsin ettei jo upotettua lankaa katko kun palaa takaisin tonttia kiertämään.

Sitten kun kaapeli on asennettu niin ei pitäisi olla muuta kuin laittaa leikkuri käyntiin korkeimmalla leikkuuasennolla pariksi viikoksi että pintaan asennettu kaapeli painuu maahan kunnolla ja korkeutta voi laskea hiljalleen tavoite korkeuteen. Kaapelia siirrellään sitten tarpeen mukaan, ongelma kohteita leikkurille poistetaan/aidataan tarpeen mukaan lisää ja jos automaattisilla asetuksilla ei saavuteta haluttuja tuloksia muutaman viikon käytöllä voi sitten alkaa asetusten kanssa kikkailun tarvittaessa. Leikkurille pitää antaa aikaa opetella piha sillä piirtää itselleen kartan mittaustulosten keskiarvoituksella. Käyttäjä kokemusten mukaan tämän vuoden mallissa pitäisi tuon gps:n perustuvan leikakustarpeen määrityksen toimia paremmin kunhan pihalla ei ole kovin suuria katvealueita gps:n suhteen tai muita häiriöitä aiheuttavia objekteja kuten korkeita rakennuksia häiritsemässä.

Tuossa 430X on sisällä yllätyksenä 10 vuoden kiinteä puhelinliittymä ilman ylimääräisiä kustannuksia millä siihen voi pitää yhteyttä puhelin-apin kautta vaikka toiselta puolen maailmaa seuraten missä päin pihaa liikkuu ja muutella asetuksia lennosta. Olin siinä käsityksessä että liittymä pitäisi erikseen hankkia jos mielii yhteyttä pitää.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #24 : 12.06.19 - klo:09:18 »
Niin juu, Hussen osalta takuupalautuksia on tullut pääosin vain muutamia uudemmista malleista ja ne liittyvät nykyään muuntajaan ja sen rikkoutumiseen latauksen piirikortin sijaan mikä on saanut muutama vuosi sitten paremman suojauksen mm. ukkosta vastaan. Muuten elektroniikka ja osat ovat kulutusta sekä käyttöä kestäviä takuupalautusten silmissä. Prosenttuaalista takuuvikoja ei alkanut eritellä vedoten vielä kohtuu pieniin myyntimääriin joista ei saisi riittävää otantaa.

En tiedä oliko sitten hyvä ostos, vähän skeptisenä tähän "uuteen" innovaatioon tutustumisella mennään. Vaikka myyjä sanoi ettei enää paluuta ole entiseen.

Tutustumisen jälkeen voikin alkaa taas katsomaan sitten miten hyödyntäisi aurinkopaneleita tuon latauksessa off-grid perjaatteella.

savonhumu

 • Duunari
 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 909
 • Hitaasti mutta epävarmasti ;)
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #25 : 12.06.19 - klo:14:04 »
Hyvältä kuulostaa ja tuo aurinkopaneelilataus lisää ainakin harrastuneisuutta jos ei muuta ;D 8)
4xSavosolar SF3-100 tasokeräimet, proto uunivaihdin ja 1000l Akvaterm solar plus räätälöitynä.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #26 : 12.06.19 - klo:22:30 »
No tuo asentaminen meni sikseen helposti. Pin-koodi sisään ja oma pin-koodi tilalle.

Olin jo potkaista rakkinetta kun surisi vain paikoillaan kun startti-nappia painoin ja lunkan painoin kiinni. Siinä paikoillaan surisi sellaiset n. 5 minuuttia kunnes nytkähti liikkeelle ja vaimea kilinä alkoi kuulua laitteen edetessä. Ihan pikkuiset montut eivät ole haitaksi, mönkii aika pahoista paikoista pois. Ohikulkijat meinaavat ajaa ojaan kun puutarhaorja kulkee nokka tielle päin vienosti kilkattaen kääntyen 5cm ennen asfaltia.  ;D

Ensimmaisinä hommina kannattaa liittää oma puhelin puhelinnumero leikkuriin ja testauttaa viestinlähetyksen. Sitten vasta alkaa toimimaan kunnolla tuo puhelin app. Apin kautta pääsee ihan kiitettävästi säätämään.

Tuossa jo meinasi mamman kukkapuskat mennä nuri kun en ollut hoksannut saareketta laittaa mutta sain juostua 100m matkan aikaan 9,29 pelastaen mamman pelargoniat. Vavise Usain Bolt.

Se tälle 2000m2 tontille meni kaapelia sitten 380m missä mukana yksi 10m*0,5m saareke, kun jouduttiin talon kiertämään myös, "nauloja" ~500kpl. Joutunee vielä hakemaan lisää kaapelia jos useampia saarekkeita tarvitsee tehdä ja pitää ottaa vielä toinen hakukaapeli käyttöön ellei tuolta toisesta sokkelosta osaa tulla telakkaan. Mittailkaa valmiiksi vähimmäismäärä mukaan luettuna hakukaapeli(t) ja varatkaa ylimääräistä kaapelia yllättäviin saarekkeisiin. Ylimääräisen kanssa pärjää mutta jollei riitä niin sen kanssa ei oikein pärjää.

Jäin tässä vielä ihmettelemään voiko vielä pitää paikkaansa väite että myös voikukat sekä muut rikkakasveiksi luokiteltavat katoaisivat nurmelta roboleikkurin toimesta. Näin on ainakin muutama väittänyt että näin käy eikä ole vain kauppiaiden puheita.

Tässä tulikin jo mieleen pieni parannusehdotus kunhan saa tuon kulkemaan autonomisesti ilman pelkoa vahingoista että lisää perään magneetin keräämään tippuneet metalliosat talteen. Muoviahan tuo on aika pitkälti ennen kuin joku vääräleuka laukoo legendaariset, mutta nuo keskenkasvuiset kun tahtovat kylvää kaikenlaista nurmikolle.
« Viimeksi muokattu: 12.06.19 - klo:22:57 kirjoittanut Puuha »

don

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 186
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #27 : 13.06.19 - klo:08:11 »
Moro

Viikko siinä nyt ainakin menee ennen kuin näet onko leikkuri säädöissään,sulla on aika pieni nurmikko likkuriin nähden että varmaan alle 8 tunnin leikkuuajalla pärjäät,ehkä pienemmälläkin meinaan kun meillä samalla koneella yli tuplaten isommalla tontilla ajaa tällä hetkellä 12 tuntista päivää mutta luulen että aikaa voi vielä vähän tiputtaa.

Tossa itsekseni mietin että täällä meillä on nurmen kasvu varmaan loppunut kun aina on niinmaan perusteellisen siisti nurtsi,ennen aina vähintään viikon välein joutui toistatunnin istunnon suorittamaan tolla 107 cm:sellä leikkurilla + käiseikkurilla vielä melkein tunti.

Olis pitänyt uskoa robottileikkureihin jo vuosia sitten.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #28 : 13.06.19 - klo:10:09 »
No tuon leikkauskapasiteetti on 135m2/h joten vaikka nurmikko olisi 1600m2 menee alueen leikkaamiseen optimiolosuhteissa vähintään 11h 50 minuuttia. Pitää muistaa että osa leikkauksesta tapahtuu jo leikatulta alueelta leikkauksen edistyessä jolloin jokapaikasta leikkaaminen vaatii aikaa merkittävästi enemmän. Mitä monimutkaisempi piha sitä pidempään menee että pihan jokainen kohta on leikattu. Tosiaan pukattavalla menee se 3 tuntia ja rattorilla menee 2,5 tuntia kiertää paikat lävitse.

Jos ajatellaan vaikka tätä aikaa mikä menee 1600m2 nurmikon ajamisessa ja pyöristetään se 12 tuntiin. Jos tavoitteena on että nurmi leikataan kokonaisuudessa kaksi kertaa viikossa. Näin tarvitaan 8 tunnin ajastuksella per vuorokausi vähintään 5 vuorokautta että laite on teoriassa leikannut optimiolosuhteissa nurmen kokonaisuudessa kahteen kertaan. Latauksessa kone viihtyy ajastetusta 8h ajasta 2-3 tuntia per päivä työskentelyajan näin supistuessa 5-6 tuntiin/vuorokausi. Kuinka suuri sitten peitto on todellisuudessa tuona 5 vuorokauden aikana on toinen asia. Sakasalaisessa testissä oli teoreettisesti kapasiteetista käytetylle ajalle laskettu todelliseksi leikkausalaksi 70-90% nurmipinta-alasta riippuen vähän leikkurista ja päivästä leikkurin osalta.

Robotti-imurit ovat toista maata sillä niiden logikka on välttää jo imuroituja paikkoja käyden paikat läpi systemaattisesti ja imuroinnin kattavuus on helposti laskettavissa suhteessa aikaan. Imureissa on siis niiden liikkumisen osalta enemmän järkeä kuin robottileikkureissa.

Savonius

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1548
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #29 : 13.06.19 - klo:10:54 »
Kun robottileikkurin lataamisen hoitaa aurinkopaneeleilla lyhenee kummankin kuoletusaika vauhdilla. Ja maailma pelastuu. Paljonkohan bensaa kuluu tuollaisella päältä ajettavalla 2000  neliömetrin nurmikolla. Itselläni on periteinen vetävä jota joutuu tankkaamaan 2-3 kertaa leikkauskerralla. Näin alkukesästä Jerry kannullinen menee parissa viikossa.