Äänestys

Husqvarna/Gardena
Honda
Stilh/Viking
Bochs
Robomow
Stiga

Kirjoittaja Aihe: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet  (Luettu 2875 kertaa)

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« : 09.06.19 - klo:21:19 »
Tällainen robottiruohonleikkuri pitäisi kuulema alkaa hommaamaan. Piha on kohtuu monimutkainen n. 1600m2  nurmipinnaltaan, pihassa on epätasaisuuksia sekä myös puun juuria maakivien lisäksi. Pihan pukkaamisessa päältäajettavalla kuluu helposti 2 tuntia ja lykättävällä 3 tuntia joten ajansäästö on jokseenkin merkittävä jos sen saisi valjastettua robotekniikan alaisuuteen.

Ongelma on se etten tiedä juurikaan näistä laitteista muuta kuin että ovat kohtuu hiljaisia sekä tökkivät jalkoihin joskus, joten hauku naapurin laite ja kehu omaasi. Saisi vähän kuvaa mihin ei kannata kiinnittää huomiota ominaisuuksissa ja mihin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota.

don

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 186
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #1 : 09.06.19 - klo:21:49 »
Moro

Mulla on viime syksynä hommattu Husgvarna 430 joka leikkaa n. 2000 m²:n nurtsia.Syksyllä Tane opetteli pari viikkoa hommiaan ja nyt sitten alkoi keväällä innokkaasti ajelun.Aluksi se oli gps systeemillä leikkaamassa mutta nyt pari päivää sitten aloin opettelemaan manuaalista ohjausta,kokeilen mikä on paras.Meidän nurmikko on monimutkainen jossa marjapuskia ja puita ym. ja on ns. yläpiha ja alapiha.Asennuksessa pojat upottinat n. 800 m sitä ohjauslankaa maahan ja kaksi hakukaapelia.Ostin leikkurin asennettuna kun tiesin etttä sitä kaapelia menee paljon,koko päivän pari kundia oli sitä asentamassa.Voi olla että pienemmällä leikkurillakin tulisi toimeen kun tämä leikkaa nyt 12 tuntia mutta pienempi ei kerkiäisi lepäilemään ollenkaan.Tämä leikkaa n. 2-3 tuntia ja lataa tunnin eli n. neljä kertaa Tane on hommissa päivän aikana.
Kyllä tutkiskelin testejä ja muutamalta kyselin leikkureista mutta kyllä Huskuun sitten valintani osui,osittain testien ja mielipidekirjoitusten perusteella ja kun teetti asennuksen sai siihen vuoden ylim. takuuta.
Joskus pidin lapsellisena värkkinä moista robottia mutta kun kaverilla oli laite ollut jo vuosia ajattelin että kokeillaan.Koskaan ei ole nurmikko ollut yhtä hyvin leikattu kun nyt Tanen leikkaamana,muutama paikka on että ei päästetä leikkaamaan ettei se sekoa labyrinttiin ja muutamia paikkoja on ettei ole leikannut joka kerta mutta nurmikko on iso ja monimutkainen niin annetaan Tanelle pienet hamat anteeksi mutta siisti on jälki.Suosittelen sijoitusta,kalliitahan nämä ovat mutta jos olisin aiemmin uskonut asiaan olisin ostanut jo aikaa sitten.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #2 : 09.06.19 - klo:22:06 »
Noh, vaihtoehtona on lähivuosina sijoittaa n. 7 000 päältäajettavaan tai 2-3 000 euroa tällaiseen. Viimekesänä uusin tuon pukattavan Hondan joten  jokin muu ratkaisu olisi nyt poikaa päältäajettavalle. Tuo lankojen veto ei nyt ole sellaista salatiedettä että antasin sen muiden tehtäväksi kun joka tapauksessa joudutaan paikoitellen muuttamaan myöhemmin johdon paikkaa. Kyllä sitä äkkiä menee tuota kaapelia varmaan sen lähemmäs kilometri myös. Jotain 500 euron verran siihen pitää varata tarvikkeisiin leikkurin lisäksi.

Molen vähän skeptinen näiden eri testien kanssa sillä ne ovat vähän vinksahtaneita kun testit on aika pitkälle 300m2 postimerkkitonteilla tehtyjä hyvin pitkälle. Samalla myös se mihin kannattaa kiinnittää huomio näissä on juuri se asia mikä ei kovin hyvin testeissä käy selville. Testeissä kun tuodaan kaikki kerma esille mutta ne käytännössä tärkeät perusominaisuudet jäävät monesti näin jalkoihin. Välistä tiskaavat ja vielä kuivaavat sun muuta.

Eikö edes GPS:llä leikannut labyrintistä?

don

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 186
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #3 : 10.06.19 - klo:08:40 »
Moro

Gps:llä leikkasi ihan viimoisen päälle mutta kun on gps päällä ei voi valita haluaako että leikkaa ns. alapihalla enemmän kuin yläpihalla.Alapiha jäi liian vähälle huomiolle ja Tane oli vaan halukas leikkaaman jo hyvin leikattua yläpihaa.Kun se leikkasi jo leikattua yläpihaa niin akku kesti jopa yli kolme tuntia mutta kun määräsin hänet alapihalle jossa pitempää ruohoa kesti akku enää kaksi tuntia.
Kätevä systeemi on se että saa puhelimella tehtyä samat säädöt kuin itse leikkurista ja näkee missä hän työskentelee ja on kulkenut ja varashälytinkin siinä on.
Jos ei tiedä moisista vekottimista mitään niin ei ole juuri vaihtoehtoja kuin lukea testejä tai jos on useita joilta voi kysellä eri merkeistä niin sehän se paras infopiste on,myyjiltä voi saada vähän liian mairittelevia lausuntoja ja tietysti vaan omasta merkistä.
Kun asennuttaa sen kaapelin niin sehän asennetaan sellaisella "leikkuriupottimella" ja jos saman tekee itse on se tehtävä niillä "nupeilla" nurmikon pinnalle,en itse keksi että millä 800 metriä saisi sairastumatta upotettua maahan ja kai se vuoden ylimääräinen takuukin jotain painaa ja pienen kotitalousvähennyksen voi saada siitä kaupn neuvotteluissa järjestettyä.
Muutaman kerran on leikkuri jäänyt kiinni mutta olen ne paikat jo korjannut eikä ole sen jälkeen ollut kiinnijäämisiä niin ja kerran jäänyt keskelle nurmikkoa ilman syytä mutta siinä nuo kerrat kun on joutunut Tanea avittamaan.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #4 : 10.06.19 - klo:11:11 »
Pinnassa olevien maakivien vuoksi pihalla ei voi käyttää kaapeliauraa vaan joudutaan asentamaan nurmen pinnalle.

Olen ymmärtänyt lataustelakan aseman pihalla vaikuttavan suuresti miten leikkuri leikkaa alueita. Jos asennus on toispuoleinen pihalla jää pienempi alue vähemmälle huomiolle.
« Viimeksi muokattu: 10.06.19 - klo:11:21 kirjoittanut Puuha »

don

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 186
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #5 : 10.06.19 - klo:12:22 »
Moro

Eivätkö maakivet vaurioita terää vai joudutko säätämään leikkuukorkeuden kivien mukaan?
Meillä piha on karkeasti U:n muotoinen ja välissä on jyrkähkö rinne jota ei leikata,siellä U:n pohjukassa on ylämäki jonka kautta Tane leikkaa ja menee yläpihalle ja nyt tänään säädin että yläpihaa leikataan 33 % ja alapihaa joka on noin 2,5 kertaa isompi kuin yläpiha ja sitä leikataan 67 % ja näitä arvoja sitten muuttelen tarvittaessa.Latausasema on sen U:n toisen suoran alaosassa,tällä järjestelyllä juuri yritän eliminoida sitä ettei sitä toista "puoliskoa" leikata turhaan.
Tossa kun kirjoitit että:
Lainaus
Jos asennus on toispuoleinen pihalla jää pienempi alue vähemmälle huomiolle
niin meillä kävi juuri päinvastoin sillä gps leikkuulla,nyt kokeillaan tätä manuaali säätöä.

Nyt parina päivänä olen siistinyt siimaleikkurilla noita reunoja joita on arvatenkin paljon kun sitä rajakaapeliakin on se n. 800 m,ei sen siimaleikkurin tarve ole tämän robotin myötä yhtään lisääntynyt kyllä se sama homma oli ennenkin kun nurmikot ajettiin ajettavalla-ja vetävällä leikkurilla,pari kertaa kesässä on noi reunat kierreltävä siimaleikkurilla n. neljä tankillista siinä saa viettää aikaa lentävän ruohonsilpun parissa per kerta.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #6 : 10.06.19 - klo:14:06 »
Kaapeliauralle millä tuo ohjainkaapeli upotetaan maahan pitää olla hyvä pehmeä multainen maa missä ei ole ollenkaan kiviä pinnassa ainakaan lähimmän 10cm syvyydessä. Jo pienetkin kivet tuhoavat kaapeliauran terän hetkessä. Itse leikkurille nuo maakivet eivät ole sen kummempi ongelma kuin normi leikkurillekkaan sillä ne ovat vain pinnassa joko niin että hivenen näkyvät tai sitten sen verran korkealla ettei niiden ylitse pääse. Suurempi ongelma lienee puiden juuret joita joudutaan varmaan piilottamaan multaamalla.

Niin tuo telakan sijainnin olen ymmärtänyt niin että jos se on sillä isommalla alueella jää se pienempi alue pienemmälle huomiolle. Jos telakka on sillä pienemmällä aluella niin leikkuri pyörii enemmän myös siillä pienemmällä alueella. Sijainti pitäisi olla keskeisellä paikalla niin että telakan molemmin puolin jää yhtä suuri pinta-ala leikattavaksi sekä etäisyydet olisivat samaa luokkaa kauimmaiselta rajalta telakalle. Mitä tarkemmin saa alueen jaettua ja telakan sijoitettua keskeiselle paikalle sitä parempi on tulos. Näin siis jokaisella leikkurilla mallista ja merkistä riippumatta. Loppupeleissä leikkauksen määrittelee laitteen alkoritmit ohjelmistossa kuinka leikkaus tapahtuu. Yleensä se perustuu johonkin kaottiseen perusoletukseen kuten robotiikassa yleensäkin kun tavoitteena on käydä läpi tiettyä alue kokonaan. Tapahtuuko se sitten systemaattisesti vai randomina ei merkitystä. Myös asiaan vaikuttaa joissakin robottileikkureissa miten nurmikko kasvaa missäkin kohtaa tonttia. Siellä missä kasvaa nopeammin leikkuri myös viihtyy useammin.

Tässä nyt kuutioitu tuota laitteen kokoa ja koska alue on monimutkainen laitteen kapasiteetti pitäisi olla n. kaksinkertainen mitä leikattava pinta-ala. HQ osalta se tarkoittaisi 1600m2 alueelle Automower 430x ja taas ilman GPS-ominaisuutta rimaa hipoen riittäisi Automower 420. Myyjän näkemyksen mukaan riittää ensi alkuun että rajaa tontin rajat keskikokoisella asennussarjalla, heikkovartiset kasvit sekä pihatien ettei robotin päälle autolla ajeta vahingossakaan. Tarpeen vaatiessa sitten kasvillisuutta voidaan alkaa aitaamaan erikseen tarpeen mukaan mikäli esimerkiksi kasvien rungot alkavat vioittumaan törmäilystä, jolloin aitauksesta saadaan kustannustehokasta asiakkaalle. Kaapelia saa määrämittaisina pätkinä sekä rasvaliittimiä saa erikseen tarpeellisen määrän jolloin ei tarvitse ostaa 90 euron asennuspakkausta kympin osien vuoksi kun asennuspakkauksen mukana tulevien liittimien määrä ei kuitenkaan ole riittävä.

Rakennuksia ei tarvitse aidata sillä niihin tormätessä laite osaa kyllä väistää niitä. Vain ainoastaa tontin rajat ja heikot kasvit kuten kukkapenkit tai heikko kuoriset puut vaativat aitauksen. Pienille puuntaimille suositeltiin tilapäistä aitausta mihin leikkuri törmää vaihtaen suuntaa. Jos Husqvarnan Automower leikkuria tönii pariin otteeseen peräkanaa se lähtee mököttämään telakkaan tietyksi ajaksi. Ensimmäisellä kerralla se vaihtaa suuntaa lähtien karkuun ja toisella kerralla suuntaa telakkaa kohti. Näin sen saa pois pihalta tarvittaessa nopsaan.
« Viimeksi muokattu: 10.06.19 - klo:14:31 kirjoittanut Puuha »

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #7 : 10.06.19 - klo:17:17 »
Tässä kun näitä testejä kalusi lisää niin tuli myös sellainen huomio tehtyä että lähes kaikki testit on tehty niin että testialue on suunniteltu robottileikkureita varten. On siis kasvit kierretty murskeella, katteella tai muulla vastaavalla missä ruohikko ei kasva ja muutkin alueet valmiiksi laadittu niin että muodot ovat sopivan pyöreitä ilman teräviä nurkkia. Näin myös aitaaminen on helppoa ja jälki on epäilemättä huippuluokkaa. Jopa niin hyvää ettei trimmeriä tarvita.

Näyttää olevan tuo Youtube paras lähde kunhan muistaa osassa videoista laittaa äänet pois päältä kun videossa on enemmän visuaalista sanomaa. Ja kun valittamaan päästiin niin se suomalainen tapa soittaa filmeissä musiikkia toistuu Youtube filmeissä. Mitä mielenkiintoisempaa antia puhe sitä hiljaisemmalla ettei kuulla tahdo mutta musiikki täysillä ja mieluusti vielä pykälän yli.   ;D

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #8 : 10.06.19 - klo:18:17 »
Tässä muten hyvä testi missä on niitä oikeita ominaisuuksia esillä.

https://www.youtube.com/watch?v=FN-otS6oacw Osa syö kengän siinä missä omenan tuhoten sen kun toiset kääntyvät vain pois.

savonhumu

 • Duunari
 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 909
 • Hitaasti mutta epävarmasti ;)
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #9 : 10.06.19 - klo:21:18 »
robomowista on mielenkiintoista keskustelu sisarvoorumilla, eikä pelkästään positiivista ;D

on toki muitakin merkkejä käsitelty..

https://lampopumput.info/foorumi/threads/robotti-ruohonleikkurit-kokemuksia.16523/

Muutamalla tutulla on hussen mowereita ja on kyllä kilpaa kehuneet että on siistit nurmet vähällä vaivalla. Itelle tulee mowerin osto eteen heti kun nykyinen ajohusse antautuu.. pihaa on enää reilu 3000m2 ja on muotoa ja mukkula + niitä maakiviäkin.. tullu siihen tulokseen että huolellisella suunnitelulla ja toteutuksella + lievällä pihamaan muovauksella samalla tulee hyvin pellaava systeemi..
4xSavosolar SF3-100 tasokeräimet, proto uunivaihdin ja 1000l Akvaterm solar plus räätälöitynä.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #10 : 10.06.19 - klo:23:37 »
Tuokin ketju on tullut tässä kahlottua lävitse. Robomowerissa ei ole muuta hyvää kuin kapasiteetti ja siihen se sitten jääkin ja jos hyväksyy myös rajakaapelilla renkaan jäljet mikäli nämä hyväksyy niin silloin hyvä kampe lyijyakkuineen sekä harjallisilla moottoreilla. Varsinkin testivoittajaksi päässyt Robomower on yksi ongelmapesäke suurimmalle osalle sen hankkineista. Muutenkin kilpaa kehutaan näitä halvemman hintaluokan laitteita varsinkin softassa olevien lapsusten vuoksi. Tänä vuonna on jo kaksi robottileikkuria vedetty pois markkinoilta ennen kuin kerkesivät edes kauppaan. Niin se vain on että moni haluaa tähän kasvavaan buumiin matkaan vaikka raakileella ja vaikka turvattomalla laitteella.

Husqvarna on ainoa mistä ei ole tullut valituksia tietyistä asioista toistuvasti eteen. Tosin määrällisesti husseja myydään vähemmän kuin halppismerkkejä joten myös kehujien ja valittajien määrä on myös vähäisempi. Eniten ongelmia on siinä että ihmiset ovat ostaneet visuuksissaan liian pienen tai kahdesta vaihtoehdosta ottaneet pienemmän kapasiteetin laitteen jolloin käy niin ettei laite saa lepopäiviä tai edes kerkeä viikossa leikkaamaan koko piha-aluetta riittävän useasti. Myös tuo edellä esille noussut tietyn alueen leikkaamattomuus nousi muutamissa kohteissa esille. Kuitenkin tämän vuoden mallissa GPS-ohjauksen pitäisi olla nyt astetta parempi pitäen kirjaa missä on käyty milloin ja missä nurmikko kasvaa voimakkaimmin tehden liikkumisesta pihalla päätöksiä sen perusteella.
« Viimeksi muokattu: 10.06.19 - klo:23:48 kirjoittanut Puuha »

don

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 186
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #11 : 11.06.19 - klo:08:36 »
Moro

Pitänee kysästä tuosta uudesta softasta.Toi lämpöpumput foorumin keskustelu roboteista on oikein asiallinen ja siellä tulee mielestäni esille tarvittavat asiat pitkältä ajalta uutta robottia ostavalle,nippelitietoa tahtovalle ei sieltä juuri apua ole mutta muille kyllä.
Lyhensin eilen vähän vuorokautista leikkuuaikaa kun tuntuu että kerkiää leikkaamaan ja pitämään alueen siistinä.

Parasta robottileikkurissa on kyllä se että nurtsi on koko ajan viimeistellyn näköinen vaikkei meidän piha mikään "näyttelyesine" muuten ole.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #12 : 11.06.19 - klo:09:10 »
https://bbs.io-tech.fi/threads/robottiruohonleikkuri-kokemuksia.101108/ Tässä myös eräs ketju missä toistuu lämpöpuput foorumista tuttu kaava. Edullisimmissa huolto karkaa vähän liian kauas ja huoltojonot ovat pitkiä kauden ollessa varsin lyhyt.

Tuossa erästä tuttua häiriköin kun hänellä on ollut tällainen laitos jo yli 20 vuotta. Ensimmäinen husse kesti 8 vuotta minkä jälkeen testasi parin Robomowerin joista toinen tuli takuuvaihtona sekä yksi Stigan AutoClip minkä osti Robomoowerin ollessa huollossa mitä sai olla pelastamassa milloin mistäkin. Ero oli niin suuri että totesi ettei vaihtamalla parane myyden nuo Torissa pois uudelle onnelliselle omistajalle hakien itselle uuden Hussen tilalle.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #13 : 11.06.19 - klo:10:32 »
Vaivihkaa eräs näiden puutarhakoneiden kanssa pelaava henkilö valaisi että eri valmistajien eri tuotemerkeillä on sellainen taipumus testauttaa halvemmissa merkeissä tulevia uutuusominaisuuksia mitkä ovat tulossa päämerkkiin ostajan tietätämättä. Käyttäjillä testauttaminen on edullisinta ja volyymit monesti riittävän suuria jotta voidaan todeta ominaisuuden toimivuus. Jos ominaisuus ei ole ollut toivottu vaihdetaan korjausohjeistuksella emokortti tai vain ohjelmisto alkuperäiseen takuuseen. Vaihto takuuseen ei ole edes kovin kallis projekti sillä vaikka 5 000 laitteesta saatava tieto toiminnasta tätä kautta antaa jo yhdessä kesässä varsin kattavan tiedon toiminnasta. Yhtä kattava testaus omatoimisesti maksaa huomattavasti enemmän sekä tarvitsisi useita vuosia erilaisilla alueilla.

savonhumu

 • Duunari
 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 909
 • Hitaasti mutta epävarmasti ;)
Vs: Robottiruoholeikkuri ja niiden ominaisuudet
« Vastaus #14 : 11.06.19 - klo:12:24 »
Juu puuhalla on hyvät pointsit huskun puolesta. Näitä samoja asioita pyöritelly itekki päässä ja kun uus ajettava tälle pihalle maksaa kuitenkin vähintään sen 3000€ jos hommaa hyvän traktorimallin ja etuleikkuri tmv 4000-6000€ niin on siihen robottiin vara laittaa sen verran paukkuja että saa hiukan ylimitoitettua koneen kokoa suhteessa pinta-alaan. Ihan turha lähtee leikkimään jollain tarjoustuotteella joka on tarkoitettu 1000m2 pihalle... pihaa rakenneltu pikkuhiljaa vuosien saatossa ja muodot ja rajaukset yritetty tehdä niin että ajoleikkurilla saa mahdollisimman valmista tehtyä. Vain puskien aluset, puiden ympärykset ja ne pari maakiveä on pitäny rajailla työnnettävällä. Työnnettäväkin taitaa nyt jäädä historiaan kun taloon tuli hankittavaksi pojan kesätyön takia ammamallin raivuri ja tuohon piti jostain syystä ostaa siimapää vaikkei sitä töissä ois tarvinnukkaan ;D https://www.stihl.fi/STIHL-tuotteet/Ruohotrimmerit-ja-raivaussahat/Raivaussahat/22857-220/FS-460-C-EM-KW.aspx
4xSavosolar SF3-100 tasokeräimet, proto uunivaihdin ja 1000l Akvaterm solar plus räätälöitynä.