Tuo jännitteen laskeminen tarjoaa mielenkiintoisia vaihtoehtoja tuon paneelit/akut/invertteri verkon käyttöön vaikka tuon pihasaunan lämmitykseen. Akuthan (8x235Ah) tahtovat olla täynnä puolen päivän nurkilla jonka jälkeen kuormaa löytyessä saisi vielä useita tunteja 800W tehoa käyttöön.
Rupesin tässä pohtimaan sellaista ideaa, että jospa ryhtyisi kehittelemään seuraavan kaltaista "ylijäämäsähkön" rinnakkaistaverkkoa:
1) erilaisia paneeleita eri ilmansuuntiin ja pystykulmalla (minne nyt sopiikin): jokaiselle oma PWM-säädin, jotka lataavat itsenäisesti yhtä kohtalaisen kokoista yhteistä puskuriakkua;
2) melko tehokas "modified sine"-invertteri, jonka etäkäyttökytkintä ohjataan akkujänniteellä (pois, kun jännite esim. 12V:n järjestelmän tapauksessa laskee alle n. 12,8V, lähtee päälle n. 13,5V:n vaiheilla);
3) invertterin lähtöön kytketään yksinkertainen IGBT-tyyppinen puolijohderele, jota ohjataan suoraan niin, että kun akun jännite on yli n. 13,8V, virta pääsee eteenpäin ja jos alle n. 13,8V, virta katkaistaan.
Tuon ohjatun 230V:n pulssitetun vaihtovirran (maksimijännite n. +-325V) voisi sitten johtaa eteenpäin erilaisille vastuskuumennuslaitteille ja näitähän voi olla rinnankin mielivaltainen määrä. Hommahan toimii niin, että kun paneeleiden teho riittää, tehoa on saatavissa 230V:n tehollisarvolla, mutta kun virrasta on pulaa, sitä pätkitään (vaikka kesken vaiheen) niin, että tehoa ei muutaman sekunnin osaa -- muutamaa sekuntia pitempänä ajanjaksona (riippuen kuormituksesta) kulu enempää kuin sitä pystytään tuottamaan.
Laittaisin siis kaksi erillistä jännitteestä riippuvaa käynnistysrajaa, jotta a) akku ei purkaudu invertterin tyhjäkäyntikulutuksesta yöaikaan tai talvella), b) invertteriä ei jatkuvasti käynnistellä ja sammutella kulutuksen tasaamiseksi.
Tuolla tavoin normaalijännitteille suunniteltuja kuumennusvastuksia voisi käyttää sellaisenaan ja niiden suojatermostaatit toimivat, kun pulssin pituus on aina lyhyempi kuin verkkovaihtovirran yksi puolijakso. Kytkentään voisi myös lisätä ohitusreleen, jossa joko automaattisesti tai käsiasetuksella olisi mahdollista ottaa teho varkosta tai jostakin muusta teholähteestä.
En osaa sanoa, mitä akku tuollaisesta käytöstä pitäisi, mutta akunkin voisi periaatteessa korvata jopa järeällä kondensaattoriparistolla (siis faradiluokkaa olevilla esimerkiksi autojen audiojärjestelmien tehopuskurina käytetyillä kondensaattoreilla rinnan kytkettynä).