Kirjoittaja Aihe: kotilaitteisto  (Luettu 365 kertaa)

zjuni

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 1
kotilaitteisto
« : 09.03.19 - klo:23:16 »
Heips
Surffasin foorumille ja nyt rupesi kiinnostaan asähkö myös kotiin....Mökillä esähkö ollut käytössä jo 20v. Tuo on toiminut äärettömän hyvin akkuja on joutunut vaihtaan eipä juuri muuta. Tosin ukkonen vieraili muutama vuosi sitten rikkoen lähes kaiken.

Mutta asiaan:
Meillä tämmönen vanha rmt talo ja lape justiinsa eteläänpäin mitoilla 9.7x6,2 42 astetta laskeskelin jotta tuohon mahtuisi max 27 paneelia.
Talo on puu sähkölämmitteinen joten suurimmat kulutuskohteet varmaankin lattilämpö vesi ja sauna, kohta ei kuitenkaan enää tosiaan kaupungissa puuta polttaa joten täytynee reagoida.

vuosikulutus lienee 20000 kwh, mutta sähköyhtiöön en ole ollut yhteydessä. kotitalous vähennys tietenkin on tuttu mutta onko mahdollista saada valtiolta jotakin avustusta? vai meneekö kaikki omasta pussista.

Meillä tosiaan menee katto vaihtoon heinäkuussa joten jos tätä täytyy jotenkin huomioida niin nyt olis hyvä aika.
Ajatuksena tietenkin olisi kaikki hyöty maksimoida kustannuksiin nähden joten miten hoitasitte ko. projektin jos tekisitte...

Sähkömies löytynee omasta takaa ja omaa kykyä rakentaa on joten kustannukset koostunee tarvikkeista..

Hyviä ehdotuksia otetaan mielenkiinnolla vastaan...

Kiitos vielä hyvästä voorumista.

arveccio

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 123
Vs: kotilaitteisto
« Vastaus #1 : tänään kello 09:47 »
Haluatko kattaa omaa kulutusta vai olla "hiilineutraali" eli tuottaa tuon 20000kWh vuodessa? Tuotanto ja kulutushan ei natsaa samaan aikaan mutta laskennallisesti. Onko katolla varjoja eli onko edessä puita, lampputolppia jne? Iso siivu ilmeisesti lämmitetään sähköllä kun kulutus vaikuttaa aika reippaalta.
Verkkoinvertteri zeversolar 1,5kW
4x260w + 3x195w
Vesikeskuslämmitys puulla

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3507
Vs: kotilaitteisto
« Vastaus #2 : tänään kello 10:00 »
Tuo onkin sitten vähän kinkkisempää sillä taitaa koko talo olla sähkölämmityksen varassa. Taas paneleiden tuotto rajoittuu lämmityskauden alkuun loppuun jolloin tuottoa taas alkaa tulemaan. Paneleilla siis käyttöveden saisi lämmitettyä kevät syksyn välisen ajan yhdessä käyttösähkön kanssa. Muu lämmitys menisi pääosin sitten kuten tähänkin mennessä mittarin kautta.

Puulämmitys Suomessa ei lopu edes lähiöissä ja se on aivan varma asia. Ensinäkin uusissa taloissa pitää nykysäädösten mukaan olla sähköstä riippumaton lämmitysmuoto toisena lämmönlähteenä. Se käytännössä tarkoittaa varaavaatulisijaa.


denzil dexter

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 912
Vs: kotilaitteisto
« Vastaus #3 : tänään kello 10:11 »
Jos haluat tuottaa sähköä vuoden aikana mahdollisimman paljon, laita suoraan lappeelle. Jos haluat käyttää mahdollisimman paljon sähköstäsi itse, veden ja talon lämmitykseen, laita harjalle suora rivi pystyyn. Silloin paneelien päälle ei kerry lunta tai kuuraa, ja ne pyydystävät mahdollisimman hyvin alkukevään ja loppusyksyn matalalta tulevan paisteen. Kesällä tulee muutenkin tarpeeksi tai jopa liikaa, vaikka paneelit olisivat komerossa.
Pystyasennuksessa kannattaa huomioida erityisesti tuulikuormat. Paneeliston voi toteuttaa myös säädettävänä. Silloin rivi on saranoitu harjalle, ja vanttiruuvilla tms käännetään paneeleita hiukan viistompaan kesän ajaksi. Käännettävä paneeli lappeella on vähän huono, jos tulee yllättäviä lumisateita syksyllä tai alkukesällä.
Minähän en mokoman pikkuhomman takia anna niin sanottujen ammattilaisten itseäni kyniä.

juhe

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 18
Vs: kotilaitteisto
« Vastaus #4 : tänään kello 18:44 »
Tämä aloitus ei ole aivan sama kuin mulla on. Oma tarkoitus on aloittaa käyttöveden lämmityksestä aurinkopaneeleilla. Lämmitys on pelletillä ja osa puuhellalla. Kesällä taas pelletin hyötysuhde ei ole kummoinen ja on tullut vettä lämmitettyä sähköllä. Tämän kesän veden lämmitys siis menisi jatkossa pääasiassa paneeleilla, paitsi jos on kovin pilvistä tai paljon lämpimän veden käyttöä. Lämmityskaudella ei ole niin väliä lämmittääkö paneeleilla patterivettä vai käyttövettä, melkein sama on tulos. Molemmat vähentää pelletin kulutusta.

Mulla on nyt neljä 24V paneelia odottamassa paikalleen menoa ja ne voi kytkeä joko 2x2 tai 4 sarjaan (etu tehon siirronhäviössä). Ehkä voisi hankkia kaksi paneelia lisää ja olisi kaksi rinnan & kolme sarjaan. Max teho kasvaisi 1kW -> 1,5 kW.

Vastuksen lämmitys taitaisi olla yksinkertaisinta tehon optimoinnissa, jos saa sinne vakio jännitteen. Ensimmäiseksi kytken paneelit suoraan lämmitysvastukseen (kun vain tulee päädyttyä hyvään kompromissiin). Säädettävyys/optimointi taitaisi olla helpompi 48V lämmitysvastuksessa kiinnostaisi eniten, mutta 24V jos ei korkealle pääse niin hyvin (= kustannustehokkaasti). Minkä verran löytyy vaihtoehtoja lataussäätimissä jotka sopii max 150V paneelijännitteelle ja ulos saisi 12/24/48V. Yksi tälläinen näyttäisi olevan https://www.victronenergy.com/solar-charge-controllers/bluesolar-mppt-150-35

Sitä vähän halvempi on EPsolar 4215BN. Tuokin ottaa sisäänsä max 150V (käytännössä 130V?). Jos tekee siniaaltoa, niin 24V-DC:llä löytyy helpommin/halvemmin siniaaltoinverttereitä. Pieni kiinnostus olisi olla valmius akusta saatavaan invertterisähköön, mutta tiedä sitten kannattaako -- ainakaan näillä paneeleilla ja tehoilla. Kysymys on mitähän muuta kannattaisi miettiä veden lämmityksessä ja sen lämmityksen säädössä.

Ilmaisenergia.info

Vs: kotilaitteisto
« Vastaus #4 : tänään kello 18:44 »