Kirjoittaja Aihe: Aurinkoenergiavarasto kalliossa?  (Luettu 10911 kertaa)

VesA

  • Aktiivijäsen
  • ***
  • Viestejä: 642
Vs: Aurinkoenergiavarasto kalliossa?
« Vastaus #30 : 26.05.18 - klo:18:11 »
Epäilen kyllä, että yhden talouden kokoluokan aurinkolämmön kausivaraajan kokonaishyötysuhde on korkeintaan yksinumeroisia prosentteja, eli häviöt ovat valtavat ja investoinnin hinta suhteessa kohtuuton.

Miten olisi sellainen ratkaisu, että rakentaakin muutaman kymmenen tai sadan kuutiometrin varaajan talon alle tulenkestävistä tiilistä ja eristää rakennelman erittäin hyvin vuorivillalla tai jollakin lämpöä hyvin kestävällä materiaalilla joka puolelta. Kerroksen ulkopuolelle sitten järjestää kattavan lämmönkeruuputkiston varustettuna yhtenäisellä aaltopeltisellä lämmöntasausvaipalla ja jonkinlaisen puhaltimella toimivan erikseen käynnistettävän lämmönvaihtaja-priimauspiirin, jolla lämpöä voi purkaa suoraan varaajan sydämestä. Koko komeuden ympärille rakennetaan vielä useampia eristekerroksia (sisimmän on kestettävä satoja asteita lämpöä). Varaajan lämmitetään kokonaan aurinkopaneelisähköllä ja vastuksilla (hehkuvaksi, eli ainakin 500 asteen lämpötilaan).

Ideana on siis välttää pohjaveden virtauksiin liittyvät häviöt ja tehdä mahdolliseksi kunnolliset eristekerrokset sekä tehdä mahdolliseksi varaajan purkaminen nousevan lämpötilan mukaan ulkoa sisään päin (tuhlaamatta tarpeettomasti varaajan entropiaa).

Ongelma on siinä että homma on vähän sokkona puuhaamista kun 'varaajan' rakennetta on vaikea tietää. Jos sattuisi olemaan 10m*200m2 ehjää, pohjavedetöntä kalliota vaikka talon alla niin 50 asteen lämpötilaero olisi siinä 60000kWh. Kuinka paljon siitä sitten karkaa puhtaasti johtumalla on jossain määrin jo laskettavissa. Ihan pelkällä varastolämmöllä ei tarvitse pärjätä hirmuisen monta viikkoa jos käytössä kuitennii on tehokkaat kerääjät.

Ilmaisenergia.info

Vs: Aurinkoenergiavarasto kalliossa?
« Vastaus #30 : 26.05.18 - klo:18:11 »