Jos haluat tehdä kuumavaraston, josta voisi suoraan ottaa lämpöä kuuman veden valmistamiseen, siinä voivat hävikit pohjaveteen tulla ongelmaksi. Silloin voisi joku pussitettu rakenne olla toimivampi. Eli iso kuoppa maahan ellei ole jo, sitten veden virtauksen estävä kalvo siihen, sen jälkeen rakennetaan vuori päälle.
Tuollaisen keinomäen/montun sisusta voi olla kuumakin, jos maata kuuman alueen ympärillä on joka suuntaan useita metrejä - mieluummin 10 metriä. Pari vuotta voi mennä lämmitellessä, mutta jossain vaiheessa systeemi saavuttaa tasapainotilan jolloin saat sieltä melkein saman määrän lämpöä minkä sinne tunget.
Rakentaminen ihan tyhjästä on kallista, eli pitäisi olla valmiina joku soramonttu tms, sekä riittävä määrä täyttömaata joka muutenkin jouduttaisiin viemään jonnekin muualle tai siirtämään.
Jos taas haluaa vain tehostaa maalämpöpumpun toimintaa, silloin melkein mikä tahansa maaperä tai systeemi auttaa. Ottamalla kesän ajan hukkalämpöä vaikkapa peltikatolta ja ajamalla sen maan alle tai porakaivoon, saa sitten talvella paremmalla hyötysuhteella lämpöä lämpöpumpulla. Tai vaihtoehtoisesti pärjää hieman pienemmällä syvyydellä/pinta-alalla ilman jäätymisriskiä. Silloin kuitenkin puhutaan joidenkin asteiden lämpötilaeroista; luokkaa max 5-10 astetta muuta ympäristöä lämpimämpää. Ellei satu olemaan hyvä tuuri, ettei ole paljon virtaavaa pohjavettä lähellä.