Kirjoittaja Aihe: Hiilijalanjäljen pienentäminen  (Luettu 9613 kertaa)

unga

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 32
Hiilijalanjäljen pienentäminen
« : 05.02.18 - klo:11:27 »
Olen lueskellut vanhoja ketjuja läpi muutamiakin kertoja, monenlaisia ajatuksia löytyy muttei sellaista mikä tuntuisi kolahtavan.

Mitä öljyn tilalle tai rinnalle? Syksystä asti on aika ajoin ollut uutitissa tiedemaailman  huolestuneita kannanottoja ilmaston lämpenemisestä. Minun osuuteni on aika pieni mutta pienetkin purot varmasti vaikuttavat.

Minulla on hirsinen omakotitalo, 156 neliötä (2011) +laajennus 38 neliötä (2017) ja erillinen autotalli, jonka yhteydessä tekninentila noin 40 neliötä. Öljylämmitys ja de dietrich aurinkolämpökeräimet, jotka varaavat 350 litran käyttövesivaraajaa, jossa aurinko kierukat alhaalla ja ylhäällä. Käyttövesi "tulistetaan" aina kattilan kautta. Koska tekninen tila on eri rakennuksessa on käyttäveden kiertoa pidettävä päällä aina päiväsaikaan kun ollaan kotona. Talossa on koneellinen ilmanvaihto. Tähän olen ajatellut passiivista maalämpöä, olen täälläkin aiheesta osallistunut keskusteluum joitain vuosia sitten. Ei ole vielä laitettu, mutta olen jo hankkinut ilmanvaihtokoneen, jossa on valmiina maalämpönesteelle sopiva etulämmitys/viilennys patteri. Öljyä on kulunut reilut 2000 litraa vuodessa, ennen tuota viime vuonna tehtyä 38 neliön laajennusta. Sähköä on kulunut mielestäni hyvin maltillisesti alle 6000kW per vuosi. Taloudessa on yhteensä 6 henkeä ja lapset ovat vielä pieniä ja käyttövedenkulutus tulee varmasti tulevina vuosina kasvamaan.

Maalämpoä pidän liian kalliina ratkaisuna, ja muutenkin olen ollut hieman epäilevä lämpöpumppuja kohtaan. Ehkä tämä on periaate josta voisi joustaa, ja siihen tietysti olisi hyvä saada kannanottoja. Puulämmitys sitoaa liikaa, pelletin voisin kelpuuttaa, mutta harmi vain kun nykyinen öljykattila soveltuu hyvin huonosti pelletti polttimille. Käyttövesivaraajassa on 3 kW vastus, ajattelin, että edullisemmalla yösähköllä voisin sitäkin käyttää, mutta se on kaikki aurinkoenergian saanti potentiaalista pois. Ilma-vesilämmpöpumpulle voisin kai lämmetä jos niihin pumppuihin mennään, mutta putkimies joka kävi laajennuksella töissä sanoi että aika vähän ilma-vesilämpöpumppuja on laitettu. Jäi mielikuva että ehkä ne ei olekkaan niin hyviä.

Jotain haluaisin tehdä öljynkulutuksen vähentämiseksi.

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1125
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #1 : 05.02.18 - klo:12:25 »
Maalämpoä pidän liian kalliina ratkaisuna, ja muutenkin olen ollut hieman epäilevä lämpöpumppuja kohtaan.
Tuo ei välttämättä ole todellisuudessa kuitenkaan niin paljon kalliimpi kuin toimivat ilma-vesilämpöpumppuratkaisut, kun verottaja tukee avokätisesti: itse maalämpöpumpun ja ilmavesilämpöpumpun hankinta- ja asennuskustannukset eivät juuri eroa toisistaan (maalämpöpumppu voi jopa tulla halvemmaksi), mutta keruupiiri toki maksaa. Jos teet urakan energiakaivosta (ja sellainen onnistuu pohjavesimääräysten ja kohtuulliselta syvyydeltä löytyvän kallion perusteella), on urakasta suurin osa työtä, mistä saa käytännössä täyden kotitalousvähennyksen. Urakoitsija tuo putket täytettyinä ja asennusvalmiina suoraan tekniseen tilaan sisälle melko pienellä lisähinnalla.

Sivutuotteena saa liuoskierron lämmönlähteen esilämmityspatterille ja maalämpöpumppu kyllä peittoaa talviajan lämmöntuottajana sähkönkulutuksen ja huolettomuuden kannalta ilma-vesilämpöpumpun mennen tullen, kunhan kokonaisuus on mitoitettu oikein (esimerkiksi kaivon mitoituksen osalta ei viimeisiä satasia kannata yleensä säästellä). Muina vuodenaikoina ei suuria eroja ole. Maakeräinpiirit voivat tulla huomattavasti halvemmiksikin, mutta riippuu enemmän paikallisista oloista ja toteuttajista.

Savonius

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1410
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #2 : 05.02.18 - klo:12:40 »
Helpoimmalla ja vähemmällä rahalla pääset kun hankit neljä väh. 240W paneelia ja viet siitä johdot sille kattilan vastukselle. Oletan että vastus on kolmen 53 ohmisen vastuksen nippu eli nk. 1000W vastuksia kolme. Rinnan kytkettäessä tuosta nipusta tulee yksi runsaan 17ohmin vastus joista normipaisteella saa veteen noin 900W. Tässä oletuksena on että sarjaan kytkettyjen paneelien tehollinen jännite on noin 124V. Älä tee itse jollet ole ammattitaitoinen.

Sorry. Luvin huolimattomasti. Vastus olikin varaajassa jossa se lienee tarpeellinen. Jos kattilassa on se parin tuuman yhde vastukselle niin siihen kannattaa laittaa sellainen 6000W vastus joka niissä alkuperäisenä oli. Ne rinnan kytkemällä tulee runsaan 8 ohmin vastusnippu jolla veteen irtoaa kolmesta 270W sarjaan kytketystä paneelista nimellisteholla noin 800W.  Jos kattilassa sattuu olemaan vesipaineella toimiva kiehumissuoja niin termostaatinkin tarve vähenee. (jos sattuu olemaan vesijohdossa vesitorni)
« Viimeksi muokattu: 05.02.18 - klo:14:00 kirjoittanut Savonius »

sam123

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1047
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #3 : 05.02.18 - klo:13:00 »
En tiedä kuka on aloittajan huijannut laittamaan taloonsa öljylämmityksen mutta oma ehdotus on myös maalämpö ja pikaisesti, kuten Kottekin tuossa havainnollisti. Nykyisestä järjestelmästä jää se varaaja jota voi edelleen käyttää käyttöveden esilämmitykseen. Tosin sekin varaaja kannattaisi muuttaa puskurivaraajaksi maalämpöpumpulle ja käyttää pelkästään ylempää kierukkaa käyttöveden esilämmityskierukkana.

Käyttövedenkierto olisi pitänyt jo rakennusvaiheessa korvata pienellä sähkövaraajalla päärakennuksessa ja se onkin ensimmäinen temppu jolla nykyistä järjestelmää uudistaisin. Etulämmityspatteri IV-koneeseen kannattaa hommata irtonaisena (suurempi koko) Saksasta, josta niitä saa pikkurahalla (jos tilaa on?).

VILP:iä en laittaisi koska sekin on vain turha väliaikaisratkaisu talon elinkaarta ajatellen. Se reikä siellä maassa kestää talon eliniän.

Eiköhän tässäkin kohteessa maalämmön saa ilmaiseksi pankkilainalla, eli asiaa ei kannata edes miettiä.
Kansallinen katastrofi: http://tuulivahinko.fi/

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3697
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #4 : 05.02.18 - klo:13:27 »
Ilmastonmuutokseen ja hiilijalanjälkeen nyt niin hirveästi kannata ajatuksia heittää. Varsinkin tuo ilmastonmuutos on vain aika pitkälti keksitty rahastamisen vuoksi. Hyvin vähän ihminen voi tehdä ilmaston eteen vaan se pitää lähteä tuolta kehittyvistämaista mistä myös suurin osa päästöistä tulee. Toisaalta pitkällä aikavälillä katsottuna maapallon keskilämpötila on ollut lähes 8 astetta lämpimämpi kuin nykyään geologisten tutkimusten mukaan. Myös aikavälejä on missä ilmaston lämpeneminen on ollut huomattavasti nopeampaa kuin viimeisen sadan vuoden aikana. Ilmastonuutoksesta puhuvat käyttävät argumenteina 100 viimeistä vuotta vaikka ilmaston toiminta on hyvin syklistä 5 000, 10 000, 50 000, 100 000 vuoden tai pidemmissä sykleissä. Sata vuotta ei siis vielä merkitse kokonaisuudessa mitään, mutta lyhhyellä aikajanalla saadaan kuvaajasta varsin radikaali ja näyttämään hyvin vakavalta. Jos aikajanaksi otetaan vaikka 100 000 vuotta katoaa lämpötilapiikki massaan.

Asiaa kannattaa lähestyä ennemin kustannuspohjaisesti ja sellaisella tavalla mikä taas korvaa öljynkäytön. +2000l on aika paljon nykyaikaiselle talolle keräimistä huolimatta. Se maalämpö kyllä nostaa itsensä yles jos maaperä on vain sille sovelias. Käyttökustannukset maalämmöllä on kuitenkin varsin marginaaliset verrattuna vaikka öljyyn. Sähkön kulutus nousee jonnekkin 9000kWh/vuosi tasolle mutta taas öljyn hankinta loppuu jolloin säästöjä tulee karkeasti ~1500 euroa vuosi. Näin siis 12 000 euron lainan saa maksettua takaisin n. 8 vuodessa korkoineen käyttämällä öljyssä säästyvät rahat lainan takaisinmaksuun. Vieläkö maalämpö kuullostaa kalliilta?
« Viimeksi muokattu: 05.02.18 - klo:15:50 kirjoittanut Puuha »

Ilmaisenergia.info

Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #4 : 05.02.18 - klo:13:27 »

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3697
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #5 : 05.02.18 - klo:15:56 »
Vielä vähän lämpötiloista skaalausta lyhyelle ja pidemmälle aikavälille vertauksena mistä kyse ja kuinka paljon voidaan johtaa ihmismieltä vain skaalaamalla asiat eri mittakaavoille halutun tuloksen osoittamiseksi.

Ei silti, luontoa kannattaa aina kunnioittaa pyrkien toimimaan sen parhaaksi.

jolla

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 632
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #6 : 05.02.18 - klo:16:56 »

rotzi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1724
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #7 : 05.02.18 - klo:18:22 »
Kompataan näitä hiilijalanjälki kommentteja, pieni ihminen voi niin vähän...iso ihmismäärä saa kyllä aikaan pahaa jälkeä sotkemisella ja paukuilla mutta se on toinen asia.
Kannattaa vaan keskittyä siihen taloudellisuus puoleen kuten yllä on jo kehotettu.

Käännetään vielä hiukan puukkoa ja reversemerkoneerataan sen verran että nuo menneet 7 vuotta olisivat maalämmöllä tarkoittaneet 7x1500€ (1500€/a pitänee hyvin kutinsa) säästöt eli 10k€ karkeesti ja noihin olemassa oleviin vehkeisiin (öljy+dietrich)on palanut ~maalämpöpumpun hinta v2011. Eli nyt olisi suurinpiirtein se kohta homma olis kuitattu kun killinkimäärä lompakossa olisi jo lisääntynyt mukavasti... 8)
Nämä aurinkopaneeli ja aurinkolämpö hommat on semmosta harrastelua, se maalämpö vaikuttaa niin paljon energiahintaa alaspäin että nuo em. jutut kolahtaa heti harrastelu puolelle. Aurinkosähkö vedenlämmittäjänä tarkoittaa piiiiitkää takasinmaksuaikaa niille vehkeille vaikka vertais suoraan sähköön tai öljyyn, maalämmön kanssa aika pitenee 3-4 kertaiseksi. Maalämpöä (invertteri) vois mukavasti pyöritellä aurinkosähköllä kevät-syksy aikana jos viherkärpänen iskee, toisaalta tarvittais paikka mihin varastoida esmes ajatuksena siihen dietrichiin vaikkakin se lämpee jo niillä keräimillä (joita lienee 2-3).

Maalämpö menis parhaiten siellä talossa niin jäis ne kierrot pois, vaikka KHH kaapin paikalle kun ne on niin hiljaisia nykyään.

Vielä ehtii maalämpökelkkaan ja toisaalta laitteet on 2018 hiukan parempia kuin 2011.

denzil dexter

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1058
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #8 : 05.02.18 - klo:18:37 »
Jonkun sata litraa voi joskus säästää jo sillä, kun katselet lämpökameralla, mistä kämppä falskaa. Monesti korvausilma tulee jostain lattian ja seinän välisestä raosta listan välistä, pistorasioista, putkien läpivienneistä tms, joiden korjaaminen ei vaadi kuin vitosen kerän teippiä tai massatuubin.
Minähän en mokoman pikkuhomman takia anna niin sanottujen ammattilaisten itseäni kyniä.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3697
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #9 : 05.02.18 - klo:18:43 »
Nykyään pumpuissa on mahdollisuus kytkeä nettiin mitä kautta pumppua voi ohjata spot-sähkön hinnan mukaan. Tähän kun ymppää vielä nykyisen varaajan kaveriksi energiavarastoksi saa hyvin leikattu sähkölaskuun lämpöpumpun vaikutusta energian osalta n. 70-100 eurolla vuodessa.

rotzi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1724
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #10 : 05.02.18 - klo:18:45 »
Ei tuo talon kulutus hirsitaloksi mitenkään isolta kuulosta, tuon aurinkolämmön osuus lienee luokkaa 1500-2000kWh (arvaus 3 keräintä)...mutta tottakai hyvä voi olla kuvata jos sen pystyy mukavasti vuokraamaan... ehkä juurikin hirsitalossa.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3697
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #11 : 06.02.18 - klo:08:22 »
Ei hirsitalo vuoda sen enempää tai vähempää kuin kappaletavarasta tai elementeistä kasattu talo ellei ole hirsitaloa kasattu väärin ja liian pienillä varauksilla mitkä tulevat näkyviin vasta muutaman vuoden jälkeen pystyttämisestä lämmityskustannusten selvänä kasvuna vuosittain. Jäin vain miettimään ettei tuota öljynkulutusta oikein muu selitä kuin se et tallia myös lämmitetään samalla?

Vuotohin harvoin riittää teippi ja kitti silmänlumeeksi, ainakaan nykytaloissa missä on tulo- ja poistoilmanvaihto koneellistettu. Jos on säädetty väärin niin vuoto vain siirtyy seuraavaan paikkaan ja teippiä sekä kittiä kuluu sille tielle lähdettäessä.

jolla

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 632
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #12 : 06.02.18 - klo:08:35 »
....., ainakaan nykytaloissa missä on tulo- ja poistoilmanvaihto koneellistettu. .

naapuriin tuli uusi honka hirsitalo. siihen ei tullut koneellista ilmanvaihtoa ollenkaan kun valmistajan mukaan hirsitalo hengittää, ei tarvitse ilmanvaihtoa ollenkaan

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3697
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #13 : 06.02.18 - klo:09:08 »
....., ainakaan nykytaloissa missä on tulo- ja poistoilmanvaihto koneellistettu. .

naapuriin tuli uusi honka hirsitalo. siihen ei tullut koneellista ilmanvaihtoa ollenkaan kun valmistajan mukaan hirsitalo hengittää, ei tarvitse ilmanvaihtoa ollenkaan

Hengittävä rakenne ei ole sama asia kuin ilmanvaihto. Hengittävä rakenne mahdollistaa kosteuden siirtymisen aina kuivempaan. Talvella kosteus siirtyy ulos rakennuksen sisältä ja kesällä ulkoa sisälle rakenteissa. Muovitetuissa taloissa koneellisella ilmanvaihdolla rakennuksen sisäinen kosteus pidetään hallinnassa ettei kosteus kondensoidu rakenteisiin kylmille pinnoille mitkä eivät läpäise kosteutta eli "hengitä".

Kyseisessä talossa on silloin painovoimainen ilmanvaihto kyseisessä talossa. Siellä sitten teipillä ja kitillä saa aika mittavat vahingot aikaan. Korvausilman määrä on usein tällöin riittämätön jos muualta kuin korvausilmaventtiilien kautta tulee ja se puuttuva korvaantuu sieltä mistä helpoiten pääsee. Joskus jopa voi tulla tiiviissä hirsitalossa missä korvausilmaventtiilien koko ja määrä on liian pieni voi korvausilma tulla jopa savupiipun kautta sisälle.
« Viimeksi muokattu: 06.02.18 - klo:09:32 kirjoittanut Puuha »

denzil dexter

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1058
Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #14 : 06.02.18 - klo:10:07 »
Aivan. Rakennustekniikassa "hengittäminen" tarkoittaa rakenteen kykyä luovuttaa ja vastaanottaa ilmankosteutta. Ilmanvaihto taas on täysin eri juttu. Aika hyvä myyntimies on ollut, jos on saanut nämä leivottua samaksi asiaksi.
Minähän en mokoman pikkuhomman takia anna niin sanottujen ammattilaisten itseäni kyniä.

Ilmaisenergia.info

Vs: Hiilijalanjäljen pienentäminen
« Vastaus #14 : 06.02.18 - klo:10:07 »