Tiukka laskenta ja pohdinta johti siihen, että laitoin kun laitoinkin 2 paneelia lisää. Nyt on 3,14kW paneeli-piikkitehoa, invertterissä maksimi DC-watit 2,65kW. Myös SMA:n laskuri suositteli 12 paneelia näille spekseille/olosuhteille, siten että arviolta 0,1% vuosituotannosta menee "hukkaan".
Viileänä puolipilvisenä päivänä kun aurinko tulee esiin, menevät tehot ns. tappiin hetkellisesti. Lämpötilan nousu kuitenkin alkaa vaikuttaa kun aurinko näkyy pidempään, eikä aurinkoisena päivänä invertteri hukkaa energiaa ylikapasiteetin takia. Alla esimerkki 16.5. tilanteesta, jolloin oli täysi auringonpaiste koko päivän, mutta ilman lämpö vielä aika viileä. Kokonaistuotanto reilu 20,4kWh, eli 6,5h x paneeliteho ja 8,2h x invertteriteho.
Jos kävisikin niin, että lähempänä juhannusta aurinkoisena päivänä prosentti menisi hukkaan, ei ole niin väliä, koska en pysty kesäkeleillä enempää energiaa hyödyntämään, varsinkin jos/kun varaaja on jo "täynnä".
Summa summarum: Sekä teoria että käytäntö osoittavat että tässä tapauksessa, kun kallistuskulma ei ole ihan optimissa (n. 12-13) ja suuntauskin n. 20 astetta etelästä lännen suuntaan, energiaa menetetään vielä n. 18% ylimitoituksella aivan minimaalisen vähän, eli tuotanto nousee samassa suhteessa kuin paneelitehoa lisätään. Seuraava lisäpaneeli kääntäisi tilanteen, ja alkaisi mennä tuotantoa isommissa määrin hukkaan.