Kirjoittaja Aihe: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit  (Luettu 47240 kertaa)

jiikoo

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 13
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #15 : 10.01.17 - klo:20:23 »
Meillä käytössä tämmöinen setti:
- 400W paneleita (4x100W)
- 2x20A PWM säätimiä
- 2x220ah akkuja (Powerxon)
- 2000W siniaaltoinvertteri

- 12V valojärjestelmä (ledejä n.70W:n edestä)
- Mikroaaltouuni 1000W, käytetään n.5-10min/vrk.
- Kahvinkeitin 800W, n.10-15min/vrk.
- Porakaivopumppu 1200W, n.3min/vrk. Sitten kun täytetään paljua niin n.20min/vrk.
- Puhelimen ja tabletin lataus, sekä cd soitin, jota kuunnellaan ahkerasti lasten toimesta.
- TV:tä ei ole ja jääkaappi toimii kaasulla, 11kg:n pullo kestää n.3 viikkoa.

Mökillä asutaan toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Jouluna oltiin 1,5 viikkoa ja tarvittava 230v tuotettiin 5kw:n aggrekaatilla.
Hyvin on pärjätty kaksi kesää noilla värkeillä.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #16 : 11.01.17 - klo:10:22 »


Käyttömäärät: vesipumppu pyörinee kesällä kerran tai kaksi viikossa; palju (1,3 m3) täyteen lienee ajassa varttitunti (10.000 l/h). Jääkaappi päällä 4 viikkoa putkeen lomalla ja joka viikonloppu muutoin kesällä. Aurinkohan paistaa ensi kesänä jokusen päivän ja loppuajan sataa jos vanhat merkit pitävät paikkansa. Jos akut näyttää tyhjenevän, täytyy ladata lisää aggrekaatilla. Olisiko vielä pieni tuuligeneraattori apulähteenä jos aurinko ei paista mutta tulee ja vettä sataa.Nostokorkeudesta pumpun tuotto on kiinni. Tuo 10m3/h on tuotto kun nostokorkeus on nolla metriä veden pinnasta. Mulla on 6m3/h pumppaava keskipakopumppu ja nostokorkeuden ollessa 7 metriä tuotto on vähän reilu 2m3/h kun letkun pituus on 120 metriä. Eli kannataa huomioida tuo nostokorkeuden vaikutus pumpun tuottoon joka lisää huomattavasti täyttöaikaa. Uppopumpuilla nostoteho romahtaa nopeammasti sillä niiden paineen tuotto rajoittuu n. 1 bariin eli nostoa max. 10 metriä.

http://www.napssystems.com/wordpress/fi/aurinkosahko/mokille/

Vesipumppu 60W 1h/vrk
Jääkaappi 50W 24h/vrk pyöriikö se sitten 10h/vrk ?
Valot 5x2=10W (LED) 2h/vrk
TV 50W 2h/vrk (Uutiset ja sää)
Radio 5W 10h/vrk yleensä kyllä ihan pattereilla

YHT:  730 Wh / 12V = 60 Ah tai 24V--> 30 Ah
Tarvitaan xxx W paneeleita ja yyy Ah akkuja ?

Laajenneus myöhemmin:
Jos laitan 200 W paneelin ja 180 Ah akun niin miten näitä voi tulevaisuudessa laajentaa.
Esim vaikka lisää 200 W paneelin ja toisen akun ja myöhemmin vielä kaksi paneelia lisää. Pitäisikö säädin olla jo alunperin tarpeeksi "iso" ?


Akusto pitää kerralla riittävän suureksi tai laajennuksen yhteydessä uusia. Toki voidaan latausreleellä erottaa vanha akusto uudesta primaari ja sekundaariseksi jakaen ne eri käyttökohteille niiden tärkeyden mukaan. Vanhojen akkujen joukkoon kytkemällä uusia akkuja taannuttaa uudet akut vanhojen akkujen kanssa samalle tasolle nopeasti. Siksi akusto pitää yleensä uusia kerralla aina kun akut alkavat kaikki olemaan jo ehtoolla. Panelistoa voi kyllä jälkeenpäin sitten lisätä jos sellainen on mielessä. Rakennusvaiheessa voidaan valita nykyistä tarvetta suurempi lataussäädin tai sitten samanlainen tai vastaava säädin kytkeä paneleita lisättäessä toisen säätimen oheen akustoon.

Jos ajatellaan tuon laskelman kautta ja käytön ollessa pitkäaikaista lähtisin siitä liikeelle että akuston kapasiteetti riittäisi 5 vuorokaudeksi käytön perusteella jolloin akustonkapasiteetiksi tulisi 7,3kWh eli 12V akuston kapasiteetti oli 600Ah:n luokkaa. Näin akkuja ei koskaan purettaisi alle 50% lataustason jolloin ne alkavat nopeasti menemään huonoksi ja näin saadaan niille enemmän elinkaarta. Myös näin huomioidaan se että akun elinkaaren aikana sen kapasiteetti laskee jolloin voidaan akusto hyödyntää myös ajallisesti pidempään ilman että alentunut kapasiteetti alkaisi haittaamaan käyttöä.

Panelitehoa taas tarvittaisiin niin että tuotto on vuorokaudessa keskimäärin 1kWh. Siihen päästään n. 400W panelistolla.


Lisäys: Tuo tuulivoimalan hankintakustannukset ovat +1300 euroa jos toimivan mielii ja ne tuuliolosuhteet ovat vähän sellaiset monessa paikassa ettei rahalle saa vastinetta. Toki jos sellaista mielii niin kannattaa ensimmäisenä tutkia tuuliolosuhteet mittaamalla tuulennopeuksia pidemmältä aikaväliltä onko mielekästä. Valitettavan monesti saanti on kuitenkin pettymys hintaan nähden kun verrataan aurinkopaneleiden saantiin vs. hinta.

Lisäys2: Jääkaappi on se suurin kustannuksia aiheuttava laite koska vaatii 24/7 energiaa tai ruoka pilaantuu. Ilman sitä pärjäisit ihan kohtuudella 150W panelilla ja 200Ah:n akustolla tuon viitisien vuorokautta ilman latausta.
« Viimeksi muokattu: 11.01.17 - klo:11:10 kirjoittanut Puuha »

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #17 : 12.01.17 - klo:10:11 »
Koska muutakin käyttöä olisi sähkölle voisi olla poikaa hankkia kerralla tuo 230V sähköt mutta se vaatii sitten sähkömiehen kytkemään johdot mökkiin. Tällöin voisi käyttää suoraan 230V jääkaappia jotka ovat kustannuksiltaan edullisempia. Vamiita paketteja jotka sisältävät invertterit, laturin ulkopuoliseen latauskeen (agre, verkkosähkö) sekä säätimen aurinkopaneleille. Tällainen riittää jo moneen kohteeseen https://finnish.victronenergy.com/upload/documents/Datasheet-EasySolar-1600VA-EN.pdf lisäksi johdotukset, akusto sekä panelit.

Jos sinne ei ole tulevaisuudessa tarkoitusta hankkia sähköliittymää, on minusta täysin järjetöntä alkaa noita tarpeita varten tekemään 230V järjestelmää. Invertteri/agre vain niitä hetkiä varten, kun oikeasti tarvii käyttää verkkojännitteistä vehjettä. Ja agre varalatausta varten on hyvä olla, jos pimeään aikaan mökkeilee.

Onhan näinkin.

Tuota nyt ehdotin juurikin sen vuoksi että invertteri riittää pumpulle sekä myös herkille sähkölaitteille tarvittaessa joille ei kantti tai modifoitu kelpaa. Lisäksi myös samalla saa kunnon tehokkaan laturin jota voi käyttää vaikka huonommalla sähköllä. Myös se että laturissa on lämpötilankompensointi jolloin akut voivat olla vaikka ulkotilassa ja pakkasella myös latausjännite nousee akuston lämpötilan mukaan varmistaen tehokkaan latauksen. Kaikki laturit kun eivät toimi kunnolla kaikilla agrekaateilla kun kuormaa on takana eivätkä myöskään lataa tehokkaasti kylmällä jolloin agregaattia saa käyttää useita tunteja kohtuulliseen bulk-latauksen saavuttamiseen päivittäin. Täyteenhän ei agrella kannata edes akkuja alkaa pumppaamaan.

Nälkä kasvaa aina syödessä jolloin laitteiston päivitys olisi edessä hetken päästä. Nopeasti on kahvinkeitintä, mikroa, imuria jne. laitetta saatava. Näin on monelle käynyt.

Se on vain aloittajan itse punnittava sitten mitä tarvitsee nyt ja tulevaisuudessa kirjoittajien näkemysten sekä ajatusten väliltä. Yhtä oikeaa vastausta ei kukaan voi suoraan sanoa, ja siksipä näkemysten esilletuonti on varmasti aina eteenpäin.

Jussi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 667
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #18 : 12.01.17 - klo:15:36 »
Referenssiksi, noin karkeasti yksinkertaistettuna meillä on mökillä n. 800Wp panelia ja 465Ah akkua. Mutta paikka on pohjoisrinteellä, joissa mäki ja puut etelän puolella varjostaa, kun aurinko painuu alemmas, niin syksyllä muutenkin vähenevät paistepäivät tekevät sen, että lokakuun jälkeen mökillä ollessa tarvitaan vähintään vajaan tunnin generaattorilatausta päivässä. Isoja kuluttajia ei ole kuin 12/24V kompressorijääkaappi ja saunan vesipumppu invertterin perässä.

Koskenranta

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 31
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #19 : 13.01.17 - klo:18:15 »
Kiitoksia kaikille mielipiteistä ja neuvoista. Lisääkin olemassa olevia kokoonpanoja saa esittää, luen niitä mielelläni.

Näyttää siltä, että tuuligeneraattoria ei laiteta ja jääkaapi toistaiseksi toimikoon nestekaasulla. Kaasupullo kun viime kesänä maksoi vain pari kymppiä.
Vesipumppu täytyy joka tapauksessa hankkia, uppopumppua olen kyllä miettinyt. Nostokorkeutta/korkoa ja matkaa on vähän. Rantaan saunan nurkalta 15m.

Ilmaisenergia.info

Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #19 : 13.01.17 - klo:18:15 »

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1193
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #20 : 13.01.17 - klo:20:31 »
Nostokorkeutta/korkoa ja matkaa on vähän. Rantaan saunan nurkalta 15m.
Sittenhän tuohon jopa kävisi tyypillinen veneen vesiautomaatti: Ei kehitä kovin paljon painetta (ehkä barin verran), mutta eipä vie sähköäkään paljon, eikä etenkään yhtään silloin, kun hana on käännetty kiinni (painekytkin katkaisee). Toimii suoraan 12V:n akulla ja on aika edullinenkin verkkovirtalaitteisiin verrattuna. Virtausmäärä ei ole mitenkään ihmeellinen, mutta saa tuollaisella käsisuihkunkin kohtuullisesti toimimaan.

Jussi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 667
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #21 : 14.01.17 - klo:14:58 »
Noissa vene/caravan pumpuissa tyypilliset imukorkeudet on luokkaa max. 1,5-3m. Kun itselle kattelin noita, niin yhden löysin, jolla sallittu imukorkeus olisi ollut 4m, mutta hintaakin jo tonnin verran. No, meille sekään ei riitä, kun korkeuseroa on kellarin lattiallekin 5,5m, joten 800W/230V vesiautomaatilla mennään. Sillekin tuo korkeus pitkähkön imuputken takia on jo ihan rajoilla, välillä pyrkii "kiehahtamaan" imupuolen sihdin kupissa.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3725
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #22 : 14.01.17 - klo:20:20 »
Nuo veneen/asuntoauton vesipumput eivät kestä sitten kovin pitkäaikaista yhtmittaista käyttöä. Jäähdytys kun on olematon moottorilla niin tuppaa palamaan. Ehkä hivenen varautuneesti mutta kokeellisesti toki.

VesA

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 642
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #23 : 14.01.17 - klo:22:58 »
Noissa vene/caravan pumpuissa tyypilliset imukorkeudet on luokkaa max. 1,5-3m. Kun itselle kattelin noita, niin yhden löysin, jolla sallittu imukorkeus olisi ollut 4m, mutta hintaakin jo tonnin verran. No, meille sekään ei riitä, kun korkeuseroa on kellarin lattiallekin 5,5m, joten 800W/230V vesiautomaatilla mennään. Sillekin tuo korkeus pitkähkön imuputken takia on jo ihan rajoilla, välillä pyrkii "kiehahtamaan" imupuolen sihdin kupissa.

No.. meillä pumpulla on nostokorkeutta ehkä 30cm, eli pumppu on sijoitettu rannalle. Siitä se sitten nostaa mäkeen jokusenkin metrin.. joka yleisesti sujuu imua helpommin. Varsinkin kun moisessa asennuksessa voi jättää kaikenmoiset takaiskut ja sihdit pois imua haittaamasta.

Jussi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 667
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #24 : 15.01.17 - klo:16:27 »
Noissa vene/caravan pumpuissa tyypilliset imukorkeudet on luokkaa max. 1,5-3m. Kun itselle kattelin noita, niin yhden löysin, jolla sallittu imukorkeus olisi ollut 4m, mutta hintaakin jo tonnin verran. No, meille sekään ei riitä, kun korkeuseroa on kellarin lattiallekin 5,5m, joten 800W/230V vesiautomaatilla mennään. Sillekin tuo korkeus pitkähkön imuputken takia on jo ihan rajoilla, välillä pyrkii "kiehahtamaan" imupuolen sihdin kupissa.

No.. meillä pumpulla on nostokorkeutta ehkä 30cm, eli pumppu on sijoitettu rannalle. Siitä se sitten nostaa mäkeen jokusenkin metrin.. joka yleisesti sujuu imua helpommin. Varsinkin kun moisessa asennuksessa voi jättää kaikenmoiset takaiskut ja sihdit pois imua haittaamasta.
Meillä rannalle asennus olisi vaatinut pitkät, eli siis paksut johdot. Lisäksi hieman hankalaa oli keksiä jäätymätön asennuspaikka pumpulle.

VesA

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 642
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #25 : 15.01.17 - klo:17:10 »
Noissa vene/caravan pumpuissa tyypilliset imukorkeudet on luokkaa max. 1,5-3m. Kun itselle kattelin noita, niin yhden löysin, jolla sallittu imukorkeus olisi ollut 4m, mutta hintaakin jo tonnin verran. No, meille sekään ei riitä, kun korkeuseroa on kellarin lattiallekin 5,5m, joten 800W/230V vesiautomaatilla mennään. Sillekin tuo korkeus pitkähkön imuputken takia on jo ihan rajoilla, välillä pyrkii "kiehahtamaan" imupuolen sihdin kupissa.

No.. meillä pumpulla on nostokorkeutta ehkä 30cm, eli pumppu on sijoitettu rannalle. Siitä se sitten nostaa mäkeen jokusenkin metrin.. joka yleisesti sujuu imua helpommin. Varsinkin kun moisessa asennuksessa voi jättää kaikenmoiset takaiskut ja sihdit pois imua haittaamasta.
Meillä rannalle asennus olisi vaatinut pitkät, eli siis paksut johdot. Lisäksi hieman hankalaa oli keksiä jäätymätön asennuspaikka pumpulle.

Meillä onkin Honda.. se ei ole pakkasessakaan haljennut. Toisaalta kun takaiskua ei ole siitä valuu enin vesi pois.

denzil dexter

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1176
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #26 : 17.01.17 - klo:16:25 »
No mikä siinä uppopumpussa oli ongelma? Ei jäädy järven tai kaivon pohjassa eikä tarvitse imeä metriäkään.
Minähän en mokoman pikkuhomman takia anna niin sanottujen ammattilaisten itseäni kyniä.

Jussi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 667
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #27 : 18.01.17 - klo:00:43 »
No mikä siinä uppopumpussa oli ongelma? Ei jäädy järven tai kaivon pohjassa eikä tarvitse imeä metriäkään.
Kysyitkö minulta? Varmistan, ennen ku vastaan...

Koskenranta

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 31
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #28 : 19.01.17 - klo:19:55 »
Minulla siis tarkoitus hommata pumppu paljun täyttöön. Siihenhän mahtuu jokunen litra eikä sitä viitsisi tuntitolkulla pyörittää. Ehdotuksia ! Uppopumppuko vai muu ja 12V vai 230V ?

Lapinpöllö

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 8
Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #29 : 20.01.17 - klo:11:30 »
Itse jos täyttäisin pumpulla vain paljua, niin hommaisin polttomoottorilla olevan vesipumpun. Ei tarvitsisi miettiä sähköjä ja niiden riittävyyttä tai hirveästi paikkaakaan nostokorkeudesta puhumattakaan. Polttomoottoripumppu kustantaa 160€ ja sillä täyttää paljun 5min vaikka imuputki on tyhjä.

Sori, olen uusi lokki foorumilla ja keräillyt jo jonkun aikaa tietoa ja lueskellut vanhoja... Pitäisi hiljaa alkaa tekemään omiakin virheitä  :P

Ilmaisenergia.info

Vs: Kesämökkinne toteutuneet/tulevat aurinkosähköprojektit
« Vastaus #29 : 20.01.17 - klo:11:30 »