2. Mikä olisi helpoin tapa muuttaa 48v vaihtovirta, mitä tuo siis ulos pukkaa, tasavirraksi? Koska akustoa ei tule väliin, niin varsinaista lataussäädintä ei ole kai kovin järkevää ostaa.
3. Käsittääkseni tuuligeneraattoreissa on jonkinlainen jännitesäädin sisäänrakennettuna, joten senkään takia ei lataussäädintä tarvita. Oikein?
Kohta 2: Tuo lienee 1-vaiheinen generaattori? Siitä saa ns. sykkivää tasavirtaa suoraan, kun yhdistää generaattoriin tasasuuntaussillan (esimerkiksi
http://www.partco.biz/verkkokauppa/product_info.php?cPath=2075_11_1013&products_id=10168 voisi juuri riittää, kun kiinnittää riittävän jäähdytyslevyn).
Ongelmana sitten on, että sykkivä tasavirta ei käy kaikkiin tarkoituksiin. Jos jännitettä tasaa kondensaattoreilla, jännite nousee paljon korkeammaksi (jopa 70 volttiin) eikä sitä saa helposti madalletuksi. Kierrosnopeutta pienentämällä asian toki saa ainakin periaatteessa kohdalleen, mutta tuolloin generaattori ei anna täyttä tehoa, korkeintaan luokkaa puolet nimellisestä.
Kohta 3: Ei tuollaisessa ole mitään säätöä. Jännite riippuu kierrosluvusta ja voi vaihdella paljonkin kuormasta riippuen. Kovalla kierrosluvulla ja pienellä kuormituksella jännite voi nousta jopa luokkaa kaksinkertaiseksi ja vieläkin enemmän, jos kuormituksena on tyypillisiä elektroniikkalaitteita (jotka pakkaavat nostamaan generaattorin jännite aiheuttamansa n.s kapasitiivisen vaihesiirron takia). Aggregaatit joko luottavat kierroslukusäätimeen (jolloin jännite voi heilua kuorman ominaisuuksista riippuen) tai sitten on kierroslukusäätimen sijasta tai ohella sähköinen säädin, joka säätää generaattorin kierroslukua mitatun lähtöjännitteen perusteella. Noita kestomagneettigeneraattoreitahan (kuten mainitsemasi) käytetään tyypillisesti vain ns. invertteriaggregaateissa, jolloin invertteri ja sähköinen kierroslukusäädin vastaavat yhdessä jännitteen säädöstä (niin, että invertteri säätää nopeasti ja kierroslukusäädin hitaasti).
Olisikohan sittenkin helpompi hommata tavallinen 230V:n aggregaatti ja kytkeä siihen riittävän järeä 48V:n tasajännitelähde, jolloin sähkön laatu on kunnon laitteella erinomainen? Tuollaistakaan ei toki ole ihan helppo löytää, vaikka periaatteessa monet helpommin saatavat 24V:n tai 12V:n teholähteet voisi kytkeä sarjaan riittävän jännitetason saavuttamiseksi. Myös pienten hitsausinverttereiden tarjontaa kannattaisi selvittää, jos sieltä löytyisi laite, josta on valittavissa tasajänniteteholähdemoodi.
Tokihan ei välttämättä tule kalliimmaksi hankkia tuuligeneraattorin säädin ja riittävä puskuriakusto, jos ryhtyy itse rakentelemaan. Diesel-paikallismoottoreihin tavanomaisesti liittyvä kierroslukusäädin toimii mainiosti tuollaisessa käytössä (vaikkakin pienellä kuormituksella kierroslukua kannattaisi pudottaa polttoaineen säästämiseksi ja tämän vaatii harrastuneisuutta, jotta pystyy rakentamaan tarvittavan elektronisen säätimen kierroslukusäätimen asetuspistettä muuttelemaan servomoottorista ja sopivista elektroniikkakomponenteista).
Joka tapauksessa dieselin ja generaattorin väliin tarvitaan kiilahihnavälitys, sillä kestomagneettituuligeneraattorin kierroslukualue on aivan liian matala dieselin normaaliin käyntinopeusalueeseen nähden (generaattori antaa ilman välitystä aivan liian suuren jännitteen ja diesel taas täytyisi ylimitoittaa moninkertaisesti, jos sen aikoo saada tuottamaan 2kw:n sähköntuotannon edellyttämän mekaanisen tehon paljon normaalia matalammalla kierroslukualueella).