Kirjoittaja Aihe: Tuulivoimala hyötykäyttöön  (Luettu 6707 kertaa)

jaskau

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 2
Tuulivoimala hyötykäyttöön
« : 20.06.16 - klo:16:30 »
Moro kaikille. Meille jäi vaimon kanssa perintönä appiukolta mökki jossa hän on puuhaillut tuulivoimalan kanssa. Itsellä ei sähköstä ylipäätään ole kauheasti kokemusta, tuulisähköstä vielä vähemmän... Omat asennukset liittyvät venemaailmaan jossa olen hiukan aurinkopaneelien ym 12v sähköjen kanssa puuhaillut, ihan vierasta homma siis ei ole.

Järjestelmässa on siis tällä hetkellä suht uusi 24v Whisper, 900w merkkinen tuulimylly ja tämä mukana tullut lataussäädin, jonka epäooneksi ukkonen särki melkein uutena. Säädin kuitenkin jatkoi akkujen 2 x 115ah lataamista mutta näyttö pimeni. Akuilta on sitten oman sulaketaulun kautta johdettu sähköä kahdelle patterille jotka ovat talvisin lämmittäneen kämppää, muuhun ei myllysähköä ole käytetty. Saaressa on siis lisäksi verkkovirta käytössä. Nyt oli sitten toinen akkukin mennyt oikosulkuun ja mitään ei pattereilla tapahdu vaikka mylly pyörii. Myllyltä mittasin sähköä tulevan joten se on toimiva peli. Vein pelipaikalle pari uutta 85ah akkua ja nyt niiden kanssa koitetaan tuleeko säätimestä jotain ulos.

No sitten asiaan... Haaveena mulla olisi nyt että tuon kanssa voitaisiin esim kesäaikaan käyttää jääkaappia, tai mahd. jopa telkkua ym. laitteita. Millaista järjestelmää pitäisi alkaa rakentamaan? Miten tuon nyt saisi tehtyä niin että myllysähkö olisi jääkaapin ensisijainen virtalähde? Millaista lataussäädintä, millaisia akkuja ja millaisia invertterejä? Sitten jos mylly ei tuota, ottaisi kaappi verkkosähköä tarpeen mukaan. Onko tällainen mahdollista? Lisäksi meinasin jotta voisi järjestelmää piristää parilla aurinkopaneelillakin, ne kun ei ole enää kovin kalliita ja kesäaikaan tuulettomana päivänä voisi kuvitella auringon paistavan :) ?

Rahaa tähän ei viitsisi mitään tolkuttomia summia laittaa, en toki oleta sen ilmaistakaan olevan, toisaalta homman pitäisi toimia suht itsellään, joskus kun ollaan pidempiä aikojakin pois. Ebay ostokset on tuttuja ja kiinan elektroniikkakin on ihan hyväksi todettua toisinaan. Ei siis haeta avaimet käteen ratkaisua 6000,- eurolla vaan järkevää systeemiä jolla sataisiin maksimoitua hyötysuhde... Vai onko nämä aina ihan harrastustouhua joka ei koskaan maksa itseään takaisin, edes oletuksena että on jo pyörivä mylly... ?  ::)

Lisätietoja saa ja pitää kysellä jos siltä tuntuu että jollain viisaammalla ajatus tästä sikiää, itse olen avoin kaikille ehdotuksille.


kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1125
Vs: Tuulivoimala hyötykäyttöön
« Vastaus #1 : 20.06.16 - klo:22:17 »
Järkevintä olisi mielestäni valjastaa mylly pelkästään mökin peruslämmön tuottamiseen. Kesäkuumallahan harvoin edes tuulee kunnolla. Tuohan ei edes vaadi akkuja, vaan joukon vastuksia, joita rele kytkee riittävän määrän tuoton (eli jännitteen) perusteella käyttöön. Jos myllyssä on suojaus liikaa tuulta varten (varmaankin on, jos kerran vielä toimii), niin jokin kiinteäkin vastus voisi toimia siedettävänä kuormana.

Jääkaappia voisi periaatteessa käyttää sellaisella kytkennällä, että jääkaappi kytketään akkuun (tavanomainen kaappi invertterillä) ja akun rinnalle laitetaan riittävän tehokas verkkokäyttöinen ns. automaattilaturi (tällainen laturihan lähtee lataamaan, kun akun jännite putoaa silloin kun tuottoa on jonkun aikaa vähemmän kuin kulutusta ja lopettaa lataamisen, kun jännite nousee loppulatausjännitteen tasalle tuuligeneraattorin tuoton ansiosta). Hommassa ei kumminkaan ole taloudellisesti järjen häivääkään, kun ottaa laskelmissa huomioon laitteiston kulut ja akkujen ennustettavan ikääntymisen. Verkkosähkö on tällaiseen lyhytaikaiseen käyttöön paljon edullisempaa, jos verkkosähköä kerran on käytettävissä tavanomaisin juoksevin kustannuksin.

Savonius

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1410
Vs: Tuulivoimala hyötykäyttöön
« Vastaus #2 : 21.06.16 - klo:00:50 »
Helppo keino saada mylly ja jääkaappi yhteistyöhön. Ostat Weshtecin 1000W Combi siniaaltoinvertterin. Invertteri siirtää kuorman verkosähkölle kun akkujännite laskee valitulle rajalle. Siirtää kuorman akuille kun akun napajännite saavuttaa 14,2V (28,4)  eikä itse tarvitse tehdä mitään.

jaskau

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 2
Vs: Tuulivoimala hyötykäyttöön
« Vastaus #3 : 14.10.18 - klo:12:20 »
Palatakseni vielä aiheeseen... Myllyä ei ole saatu vielä puuhattua käyttöön. Yrityksiä on ollut mutta kunnolla sitä ei ole saatu toimimaan. Ajatus on nykyään että tehdään pelkkää lämpöä.
Kövisikö tuollainen siihen tarkoitukseen?

https://www.ebay.com/itm/1000W-Wind-Power-Grid-Tie-Inverter-with-Limiter-for-3-Phase-Windmill-Turbine-Hot/222816602638?hash=item33e0e78a0e:g:kbwAAOSwLlpZr6Cl

Ja tuosta piuhat suoraan kahteen 500w patteriin?

Ilmaisenergia.info

Vs: Tuulivoimala hyötykäyttöön
« Vastaus #3 : 14.10.18 - klo:12:20 »