Kirjoittaja Aihe: aurinkopaneeleiden maadoitus  (Luettu 18648 kertaa)

Paroni

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 15
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #30 : 10.05.19 - klo:00:55 »
.

jolla

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 649
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #31 : 10.05.19 - klo:09:12 »
Kyllä määräyksiin on usein syy ja tarve. Tuossa paikassa ei ole.
Kun panelipiirin mikään osa ei ole maapotentiaalissa, niin et myöskään saa tälliä puhkihankautuneesta johdosta.
Kukaan ei asenna ryhmäjohtoja tai muutakaan niin lähelle vesikatetta, että siihen saa ruuvattua.
Kissasähkö häipyy kaikilla asennustavoilla.
Tukevasti maassa olevaan salama hakee helpommin, mutta oli tai ei, niin tuho se on joka tapauksessa. Siinä ei maajohto pelasta.
Ilmanvaihtokoneet ja antenniasennukset pitää myös olla maadotettuja, ja se on myös perusteltua. Ei siinä auta panelien maadotus, jos huippari kelluu vaiheessa. Pahentaa vaan.

On myös paneleja, joissa on vain lasin alla metallikisko, joka ei asennettuna näy, eikä pysty koskeen. Tämä myös vaaditaan maihin... Järki?

Joten voihan sitä joskus vähän itse ajatella, eikä vaan lukea "määräyksiä".

Järjenkäyttö on yleensä suositeltavaa. Toisaalta mikään ei anna niin suurta itsevarmuutta kuin täydellinen tietämättömyys.
Sähköasennusten tulee toimia paitsi normaali käyttötilantessa myös vikatilanteessa ja vielä lisäksi kahden eri vian tilanteessa.
Äkkinäinen ajattelee vain sitä normaali käyttötilannetta, kun aurinko paistaa ja kalja on kylmää...
Siellä kesämökillä jossa on pari paneelia syöttämässä akkua, ei välttämättä ole se suurin tarve maadoitella kiskoja. Silti potentiaalitasaus ja maadoitusten jatkuvuus ei ole merkityksetön asia. Esim. liikerakennuksessa isommassa järjestelmässä jossa liikkuu kilowatti poikineen ja jopa liki tuhannen voltin jännitteitä on ihan eri peli. Siellä katolla liikkuu muitakin ja systeemejä on moneen lähtöön. Ja kyllä niitä ryhmäjohtoja on useinkin niin lähellä vesikattoa että niihin voi ruuvi osua. Invertteri voi hajota ja syöttää takaisinpäin sähkön, joka tulee siitä rikkinäisestä tai märästä johdosta runkoon, mitä vain voi sattua. Tasavirralla valokaaret ovat sellaisia että lakkaa naurattamasta. Eristävähän se lasi on, niin kauan kuin on ehjä....Kun paneelikenttä lähtee sulamaan niin tulee pahaa jälkeä, menee lasit ja kehykset samaan sulattoon. 
Suosittelen lukaisemaan sähköturvallisuuslain, siellä ei sallita maallikoille rakennella yli kolmen paneelin aurinkolaitteita ja ihan syystä, varsinkin jos asenne perusturvallisuuteen on negatiivinen. Varsinkin kun siihen tuhansien eurojen systeemiin ei monta kymppiä tarvita lisää että saadaan ne maadoituksetkin tehtyä asiallisesti. Olen sähkötöitä tehnyt työkseni 35 vuotta ja niin paljon on tullut vikoja nähtyä, selvitettyä ja korjattua ettei viitsisi itsestään selvistä perusasioista alkaa kinata. Jos kaikki alkavat tehdä hommat vähän sinne päin niin ei mene kauan kun on koko maa sekaisin ja meno kuin afrikassa.

oletan ettei asentaja ole ollut maallikko

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006100100.html

Jussi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 658
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #32 : 11.05.19 - klo:02:21 »
Kyllä niitä vaaratilanteita syntyy ihan omakotitalossakin. Edelleen muistutan että asennuksen on kestettävä kaksi samanaikaista vikaa. Tarkoittaa esimerkiksi sitä että jos paneleilta tulevat johdot mistä tahansa inhimillisestä syystä tai vaikka syyttä irtovat / kuluvat niin että toinen koskettaa peltikattoon ja toinen paneelikiskoihin niin ihminen siinä välissä jää toiseksi, elleivät kaikki johtavat osat ole samassa potentiaalissa.

Kyllä huomaa, ettet ajattele.
Panelien alumiinikehys ei liity yhtään mitenkään tuohon. Ja sen maadoitus. Se ei ole missään yhteydessä paneelin sähköisiin osiin.
Ja kun pidät huolen, ettet muuallakaan mene maadoittelemaan panelis DC-puolta, niin saat seistä katolla sateessa ja koskee ihan mihin johtoon vaan. Kyllä siinäkin ne kaksi vikaa tarvitaan, jos meinaat otta kynsille.

Jussi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 658
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #33 : 28.05.19 - klo:03:03 »
Mä jäin vähän odottelemaan yksilöityä esimerkkiä siitä, miltä ongelmalta sähköpiiriin kuulumattoman kehyksen maadoitus pelastaa.
Eli onko ko. määräykselle olemassa joku järkevä peruste. Edellä niitä perusteita ei ole näkynyt.

wepu

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 124
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #34 : 28.05.19 - klo:09:20 »
Minulla on mökillä 8 kpl erikokoisia paneeleita seinä-asennuksena. Kaikista tulee piuhat yhteen jakorasiaan 6mm2 johdoilla ja jakorasiasta eteenpäin 8mm2 piuhoilla. Paneeleista 5kpl on lasi+lasi/muovi-rakenteisia, ja kolme on tyyppiä polykarbonaatti+vaneri, siis kaikki itse juotettuja.
Asenuksessa on vikavirtasuoja+sulake lataussäätimen ja mökin 12V sähköverkon välissä, ja toinen vikavirtasuoja akkujen ja invertterin (300w) välissä.
- Kuinka tämä systeemi pitää maadoittaa?
- Mitä muuta oikea sähkömies lisäisi systeemiin?

Ilmaisenergia.info

Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #34 : 28.05.19 - klo:09:20 »

Hotzone

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 17
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #35 : 28.05.19 - klo:16:35 »
Mä jäin vähän odottelemaan yksilöityä esimerkkiä siitä, miltä ongelmalta sähköpiiriin kuulumattoman kehyksen maadoitus pelastaa.
Eli onko ko. määräykselle olemassa joku järkevä peruste. Edellä niitä perusteita ei ole näkynyt.

Määräyksista en tiedä mutta  jos paneelien runko olisi ukkosenjohdattimella maadoitettu, salaman iskiessä voisi teknisen tilan laitteet ehkä selvitä pienillä vaurioilla. Mutta aika kaukaa haettua tämäkin.


jra

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 34
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #36 : 13.01.20 - klo:13:53 »
ST-käsikirja 40 Aurinkojärjestelmien suunnittelu ja toteutus -kirjassa kerrotaan asia hyvin samoin kuin nimimerkki Sähköala kertoo
https://kauppa.sahkoinfo.fi/product/1405

- Aurinkosähköjärjestelmien telineet suositellaan liitettäviksi potentiaalintasaukseen, kun paneeliston jännite on yli 60VDC.
  - Tällä ehkäistään erilaisten vikatilanteiden sekä indusoituvien jännitteiden aiheuttamat riskit. Ja parannetaan häiriönsuojausta.
- Potentiaalintasausjohtimen poikkipinta on vähintään puolet asennuksen suurimmasta suojamaadoitusjohtimesta ja vähintään 6mm² kuparia. Ei tarvitse olla kuitenkaan suurempi kuin 25mm².
- Potentiaalintasauksen jatkuvuus tulee varmistaa liittämällä kaikki varusteet potentiaalintasaukseen ja käyttämällä telinevalmistajan siihen tarkoittamia komponentteja.


Jokaiselle sähköalalla työskentelevälle potentiaalintasaus luulisi olevan itsestäänselvyys. Ja varmasti myös omalta osaltaan invertterin pitkän käyttöiän salaisuus.
Se on läheisesti tekemisissä myös EMC-häiriöiden kanssa, häiriöiden syitä voi olla hyvin vaikea löytää, jos potentiaalintasaukset on jätetty tekemättä.

sundanic

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 10
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #37 : 13.01.20 - klo:14:31 »
Jos haluaa yrittää toimittaa suoran salaman iskun maahan, niin kaapelilla saa kyllä olla paksuutta aika hurjasti. Jos haluaa minimoida/estää metalliosien varautumisen ukkosella, niin siihen riittää ihan ohutkin johto.
Käytännössä muutaman kymmenen neliömillimetrin kuparijohtimen pinta-ala riittää resistiivisessä mielessä minkä tahansa salaman virran johtamiseen (kriteerinä on tässä, että johdin ei salaman suorassa iskussa kuumene niin paljon, että se sytyttäisi puu- tai muovimateriaaleja palamaan tai sulattaisi muovia pahasti; salamahan tuskin iskee hetkeen aivan samaan kohtaan tai ainakaan toistuvasti).

Paljon pahempi vaatimus on, että salamasuojan pitää olla mahdollisimman suora, mahdollisimman etäällä rakennuksen pinnasta ja kumminkin muodostaa mahdollisimman aukoton johdevaippa (ns. Faradayn häkin tapaan). Salamaisku tekee tuhojaan myös indusoitujen toisiojännitteiden ja virtojen takia, eikä näitä vastaan suojatumisessa ole minkäänlaisia oikoteitä onneen. Ylijännitesuojalaitteiden pitää olla salamasuojahäkin sisällä ja ideaalitapauksessa muodostaa sisäkkäisiä "puolustuskehiä" parhaiten suojatun keskialueen ympärille.

"Staattisen sähkön kertyminen" ei ukonilmalla juuri milloinkaan ole normaalissa rakennuksessa ongelmana (normaalit rakennusmateriaalit johtavat riittävästi sähköä purkaakseen varaukset), vaan etäänpänä iskevien salamien indusoimien toisijännitteiden ja -virtojen aiheuttamat tuhovaikutukset.

Tuo salaman iskupaikkaa koskeva sanonta on ihan puutaheinää. Kyllä se salama iskee ihan siihen kohtaan mistä helpoiten varaus pääsee purkautumaan. Ei se pidä kirjaa että mihinkä se on iskenyt.
Tuokaan sanonta että hakee helpoimman purkausreitin niin ei pidä omakohtaisesti paikkaansa. Yhtälailla iskee täysin sattuman varaisesti.  Kuvassa taloomme iskenee salaman kulkureitti ja mitä se hajoitti matkalla.  Eli salama iski pihavaloon joka oli kytketty samaa sulakkeen taaksen kuin tyttären kone yläkerrassa. Salama reitti oli seuraava. pihavalo(hajosi)-->tyttärenpc(kuului julmettu napsaus (tytär oli pcllä ja kone ei kuitenkaan hajonnut)tämä kytketty kytkinmeen alakerrassa eri sulakkeen takana johon oli vedetty RJ-45(tämä hajosi)--> samassa reittimessä kiinni kannettava jossa datankeruu MLP:stä husdatan kaapelilla RS-323 liittimestä, läppäri pysyi ehjänä---->MLP:stä hajosi REGOn ohjain kortti niin että vain kuumavedenlämmitys toimi.  ohessa kuva.. Tästä vois joku kertoa miten ihmeessä salama haki tuon reitin vaikka talossa on peltikatto, peltirännit. Peltikaton ja rännin väli 3cm ja maahan rännistä 15cm jossain kohtia.

Aurinkoinen

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 138
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #38 : 13.01.20 - klo:15:32 »
Jos haluaa yrittää toimittaa suoran salaman iskun maahan, niin kaapelilla saa kyllä olla paksuutta aika hurjasti. Jos haluaa minimoida/estää metalliosien varautumisen ukkosella, niin siihen riittää ihan ohutkin johto.
Käytännössä muutaman kymmenen neliömillimetrin kuparijohtimen pinta-ala riittää resistiivisessä mielessä minkä tahansa salaman virran johtamiseen (kriteerinä on tässä, että johdin ei salaman suorassa iskussa kuumene niin paljon, että se sytyttäisi puu- tai muovimateriaaleja palamaan tai sulattaisi muovia pahasti; salamahan tuskin iskee hetkeen aivan samaan kohtaan tai ainakaan toistuvasti).

Paljon pahempi vaatimus on, että salamasuojan pitää olla mahdollisimman suora, mahdollisimman etäällä rakennuksen pinnasta ja kumminkin muodostaa mahdollisimman aukoton johdevaippa (ns. Faradayn häkin tapaan). Salamaisku tekee tuhojaan myös indusoitujen toisiojännitteiden ja virtojen takia, eikä näitä vastaan suojatumisessa ole minkäänlaisia oikoteitä onneen. Ylijännitesuojalaitteiden pitää olla salamasuojahäkin sisällä ja ideaalitapauksessa muodostaa sisäkkäisiä "puolustuskehiä" parhaiten suojatun keskialueen ympärille.

"Staattisen sähkön kertyminen" ei ukonilmalla juuri milloinkaan ole normaalissa rakennuksessa ongelmana (normaalit rakennusmateriaalit johtavat riittävästi sähköä purkaakseen varaukset), vaan etäänpänä iskevien salamien indusoimien toisijännitteiden ja -virtojen aiheuttamat tuhovaikutukset.

Tuo salaman iskupaikkaa koskeva sanonta on ihan puutaheinää. Kyllä se salama iskee ihan siihen kohtaan mistä helpoiten varaus pääsee purkautumaan. Ei se pidä kirjaa että mihinkä se on iskenyt.
Tuokaan sanonta että hakee helpoimman purkausreitin niin ei pidä omakohtaisesti paikkaansa. Yhtälailla iskee täysin sattuman varaisesti.  Kuvassa taloomme iskenee salaman kulkureitti ja mitä se hajoitti matkalla.  Eli salama iski pihavaloon joka oli kytketty samaa sulakkeen taaksen kuin tyttären kone yläkerrassa. Salama reitti oli seuraava. pihavalo(hajosi)-->tyttärenpc(kuului julmettu napsaus (tytär oli pcllä ja kone ei kuitenkaan hajonnut)tämä kytketty kytkinmeen alakerrassa eri sulakkeen takana johon oli vedetty RJ-45(tämä hajosi)--> samassa reittimessä kiinni kannettava jossa datankeruu MLP:stä husdatan kaapelilla RS-323 liittimestä, läppäri pysyi ehjänä---->MLP:stä hajosi REGOn ohjain kortti niin että vain kuumavedenlämmitys toimi.  ohessa kuva.. Tästä vois joku kertoa miten ihmeessä salama haki tuon reitin vaikka talossa on peltikatto, peltirännit. Peltikaton ja rännin väli 3cm ja maahan rännistä 15cm jossain kohtia.


Salaman ei tarvitse iskeä edes taloon rikkoakseen sähkölaitteita. Viitisen vuotta sitten salama iski puuhun noin 8 metrin päähän mökistämme. Mitään ulkoisia jälkiä iskusta ei löytynyt mökin ja puun väliltä. Kuitenkin mökissä olleet invertteri ja telkkari hajosivat. Onni onnettomuudessa oli, ettei mökki palanut. Iskun saaneen puun juurelta oli palanut kanervikkoa muutaman neliömetrin alueelta. Ilmeisesti ukkoskuuro sammutti palon. En tiedä miten iskuun kohdistunut puu valikoitui. Puita oli paikalla aika tiheästi ja iskun saanut puu oli paikan selvästi lyhytkasvuisin, n. 4-5 metriä muita lyhyempi. Lisäksi vieressä on suuri mäki n. 60 merinen, jonka päällä kasvaa isoja puita. Olinkin ollut siinä harhakäsityksessä, että tuo mäki suojaa mökkiä salamaniskuilta.

Mekaniker

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 46
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #39 : 13.01.20 - klo:20:03 »
ST-käsikirja 40 Aurinkojärjestelmien suunnittelu ja toteutus -kirjassa kerrotaan asia hyvin samoin kuin nimimerkki Sähköala kertoo
https://kauppa.sahkoinfo.fi/product/1405

Varmasti tarpeellinen kirja sähköliikkeelle, yksityiselle hinta on 90€
Jääpi ostamatta

Se ei kuitenkaan tarkoita että jättäisin maadoitus/pot.tasaus tekemättä se päivä kun laitan paneelit katoille
Pieni hupi on taas kun lukee eri maiden säännöstöä: Ruotsissa KeVi ei sallittu, mielummin roosa väri pot.tasaus kaapelissa;-)

Koneasentaja / tekninen ylläpito
Talo vm 1930 hirsi "iso RM-malli" 140 neliötä
Aurinkokeräimet osallistuvat lämmitykseen, yli 20000 kWh tähän asti
Ouman 203+sisäanturi
LogTemp+ miniläppäri
Nibe ILVP ja 500L A-varaaja

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1188
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #40 : 14.01.20 - klo:23:02 »
Salaman ei tarvitse iskeä edes taloon rikkoakseen sähkölaitteita.
Juuri noin. Jos salama tosiaankin olisi iskenyt pihavaloon, se olisi kirjaimellisesti polttanut tavalliset sähköjohdot ainakin osalta matkaa ja luultavasti paljon muutakin. Elektroniikka voi hajota laitteista aika vähäisestäkin kauempana iskeneen salaman aiheuttamasta ylijännitepulssista. Salaman reitillä on aina satunnaisuutta riippuen monista seikoista ja iskukohta voi etenkin purkauksen alkuvaiheessa hakeutua osittain toiselle reitillekin.

Olen itse kerran nähnyt, kun kauempana iskenyt salama heitti parin metrin pituisen jännitepurkauksen puhelimesta kohti huoneen keskustaa.

Mikkolan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 271
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #41 : 15.01.20 - klo:01:37 »
Salaman ei tarvitse iskeä edes taloon rikkoakseen sähkölaitteita.
Juuri noin. Jos salama tosiaankin olisi iskenyt pihavaloon, se olisi kirjaimellisesti polttanut tavalliset sähköjohdot ainakin osalta matkaa ja luultavasti paljon muutakin. Elektroniikka voi hajota laitteista aika vähäisestäkin kauempana iskeneen salaman aiheuttamasta ylijännitepulssista. Salaman reitillä on aina satunnaisuutta riippuen monista seikoista ja iskukohta voi etenkin purkauksen alkuvaiheessa hakeutua osittain toiselle reitillekin.

Olen itse kerran nähnyt, kun kauempana iskenyt salama heitti parin metrin pituisen jännitepurkauksen puhelimesta kohti huoneen keskustaa.
Juuri noin.
Paljon on sähkölaitteita hajonnut salamaniskusta vaikkei ne ole olleet edes verkossa kytkettyinä. Kaverin sähköttömässä "suulissa" syttyi irrallinen naulalaatikko palamaan kun läheiseen puuhun iski salama. Järjetön virta/jännite piikki indusoi virtaa kaikkeen johtavaan aineeseen.

Pistorasioihin ja keskuksiin asennetut ylijännitesuojat suojaavat kyllä lankaapitkin tulevilta ylijännitteiltä mutta jos oikein kohdalle osuu niin ne toimivat käänteisesti eli suojaavatkin verkkoa.

Salama on kerrassaan "veikeetä ainetta". Pääasiassa se pyrkii maahan sieltä mistä helpoiten pääsee, kiusallisen usein se on talon betoniraudoitus.

Salamaniskusta vielä senverran että kaikki virta ei "mahdu" tuohon havainnoitsijan näkekemään valokaareen vaan ympäristöön hajaantuu paljon sellaistakin virtaa jota ei näe.

Mekaniker

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 46
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #42 : 15.01.20 - klo:07:42 »
Salaman ei tarvitse iskeä edes taloon rikkoakseen sähkölaitteita.
Juuri noin. Jos salama tosiaankin olisi iskenyt pihavaloon, se olisi kirjaimellisesti polttanut tavalliset sähköjohdot ainakin osalta matkaa ja luultavasti paljon muutakin. Elektroniikka voi hajota laitteista aika vähäisestäkin kauempana iskeneen salaman aiheuttamasta ylijännitepulssista. Salaman reitillä on aina satunnaisuutta riippuen monista seikoista ja iskukohta voi etenkin purkauksen alkuvaiheessa hakeutua osittain toiselle reitillekin.

Olen itse kerran nähnyt, kun kauempana iskenyt salama heitti parin metrin pituisen jännitepurkauksen puhelimesta kohti huoneen keskustaa.

Juuri noin.
Paljon on sähkölaitteita hajonnut salamaniskusta vaikkei ne ole olleet edes verkossa kytkettyinä. Kaverin sähköttömässä "suulissa" syttyi irrallinen naulalaatikko palamaan kun läheiseen puuhun iski salama. Järjetön virta/jännite piikki indusoi virtaa kaikkeen johtavaan aineeseen.

Pistorasioihin ja keskuksiin asennetut ylijännitesuojat suojaavat kyllä lankaapitkin tulevilta ylijännitteiltä mutta jos oikein kohdalle osuu niin ne toimivat käänteisesti eli suojaavatkin verkkoa.

Salama on kerrassaan "veikeetä ainetta". Pääasiassa se pyrkii maahan sieltä mistä helpoiten pääsee, kiusallisen usein se on talon betoniraudoitus.

Salamaniskusta vielä senverran että kaikki virta ei "mahdu" tuohon havainnoitsijan näkekemään valokaareen vaan ympäristöön hajaantuu paljon sellaistakin virtaa jota ei näe.

Meillä iski loppukesästä ukkonen naapuritalojen viereen ja siinä meni useampi virta-muuntaja meiltä ja naapureilta... Korkeajännite-imajohtoja ei enää ole, ne on poistettu mutta ilmajohdot taloihin tallessa ja ne päästivät sähköpulssin sisään.
EMP-pulssi tuhoaa kavalasti kun osuu sopivaan kohtaan, moni vika tuli ilmi vasta päivien jälkeen kun taloissa alkoi olla puutetta esim. lämpimästä vedestä
Minulla oli taas pieni huolestunut paniikki kun tässä talossa on yläpohjan eristykset on kutterilastua ja pari virtalähdettä oli pimeenä siellä...
Koneasentaja / tekninen ylläpito
Talo vm 1930 hirsi "iso RM-malli" 140 neliötä
Aurinkokeräimet osallistuvat lämmitykseen, yli 20000 kWh tähän asti
Ouman 203+sisäanturi
LogTemp+ miniläppäri
Nibe ILVP ja 500L A-varaaja

Jussi

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 658
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #43 : 19.01.20 - klo:02:13 »
Mutta mihinkään esm. noista ym. tapahtumista ei auta aurinkopanelin lasiin liimatun metallikannakkeen maadoittaminen.

Tahma

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #44 : 19.01.20 - klo:09:08 »
Mutta mihinkään esm. noista ym. tapahtumista ei auta aurinkopanelin lasiin liimatun metallikannakkeen maadoittaminen.

Mielenkiinnosta olen seurannut tämän ketjun kirjoittelua ja hieman ymmälläni miksi se on niin vaikeata joidenkin toimia niin kuin on asetuksissa määritelty.

Tehdään hypoteesi tilanteesta, jossa tuo niin karsastamasi kennoston maadoitus voisi tulla tarpeen.

Sanotaanko, että talven nuoskalumi on paakkuuntunut ja kerääntynyt kennoston päälle ja alle, saaden kennoston lasin halkeamaan.
Halkeamasta on vesi päässyt tunkeutumaan kennoston sisään ja tällä tavoin on kennoston alumiinikehys altistunut kennoston tuottamalle energialle.
Halkeama voi olla kehyksen reunan alla, joten et sitä silmämääräisellä tarkastelulla huomaa.

Seuraavan kerran kun henkilö menee tutkimaan/asentamaan jotain katolle, sanotaanko vaikka että on tiilikaton pesu käynnissä ja on mukavan aurinkoista.
Silloin kyllä olen enemmän kuin tyytyväinen, että olen asentanut paneeliston kehykseen myös suojamaadoituksen.

Ilmaisenergia.info

Vs: aurinkopaneeleiden maadoitus
« Vastaus #44 : 19.01.20 - klo:09:08 »