Kirjoittaja Aihe: vesi energiaa mökille  (Luettu 24428 kertaa)

vesioinas

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #75 : 11.01.20 - klo:20:29 »
Tuli hankala keli enkä viitsinyt lähteä ajamaan viikonlopuksi kohteeseen. Päivitän kuvia sitten kun homma etenee. Vortexin puuttuvat materiaalit on pääosin valmiiksi katsottuna - generaattorin voisi kiinnittää vesivanerilevyyn, jonka saa pultattua kiinni lieriön päälle. Sillä tavalla painon saa jakautumaan tasaisesti. Vortexille pitää tehdä myös jalat niin, että se pysyy pystyssä ja paikoillaan. Kulmaraudasta tehty kehikko riittänee. Hienosäätö tapahtuu kesällä kun vesi on matalimmillaan. Heinäkuussa puro on tyypillisesti kuivana parin viikon ajan, jos ei sada.

don

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 176
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #76 : 12.01.20 - klo:10:57 »
Moro

Jos olen oikein ymmärtänyt noi mitat ja laskenut oikein niin siellä vorteksissa olisi jatkuvasti parisensataa litraa vettä ja ehkä vähän epätasaisessa liikkeesä niin voimat ovat jonkunmoisia.Pitäisiköhän lieriötä tukea enempi kuin noilla harjateräksillä saa aikaiseksi ja sen koko voimalan tukeminen ja pysyminen pohjassa miettiä hyvin ettei koko komeus lähde tulvan mukana.
Luulisin että löytyisi metalliverstas jossa saisit taivutetua kulmaraudasta pyöreät vanteet joilla voisit korvata nuo ei ihan pyöreät harjateräksesi ja niistä tuet koko komeudelle pohjaan jollain ehkä neliöprofiililla niin minun arvion mukaan olisit varmemmilla vesillä voimalasi paikallaan pysyvyyden suhteen.Pohjaan kiinnitystä myös pitää fundeerata,onko joku kivikasa vai mikä passeli.
Ymmärrän ettet halua sijoittaa voimalaasi paljoakaan mutta jos se hajoaa liian heppoisten rakanteiden takia menetät kaiken,mieti myös sitä vesifanerin käyttöä kun olet kai ajatellut voimalan kestävän kauan.Voit myös unohtaa pohjamassan ja silikonin,hitsaa rakennelma ainakin suurinpiirtein vedenpitäväksi ja jos haluat paremman ruosteeneston niin rakannelma pitäisi hiekkapuhaltaa ja maalata asiaankuuluvalla maalilla.

Mikkolan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 271
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #77 : 12.01.20 - klo:16:38 »
Prototyypistä ei ehkä kannatta ikuista suunnitellakkaan. Kun saa todellista tuntumaa systeemiin niin tekee sitten paremman, tuossa kuiten aika monta muuttujaa, jotka vaatii hienosäätöä.

Noin mututuntumalla hiukan "hennolta" tuntuu tosiaan tuo rakenne mutta kokeilematta ei opi mitään.

vesioinas

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #78 : 12.01.20 - klo:21:36 »
Tästä tulee mahdollisimman kevyt ratkaisu, koska asennuksessa ei ole tarkoitus käyttää koneita, eikä budjetin ole tarkoitus paisua. Rakennan tuet ja muut osat sen mukaan mitä voidaan siirrellä paikoilleen käsin kantamalla. Huom. myös 1000L IBC-säiliössä on putkikehikko ulkopuolella, vaikkakin vesipyörre useimmiten puuttuu muulloin kun mahdollisesti täytön aikana. Kuten kirjoitin edellä niin lieriötä on tarkoitus vahvistaa vielä kun katson syöttöaukon tarkan paikan. Lisäksi kansi sitoo lieriön yläosan ja kartio alaosan. Kartiosta tulee lieriötä vahvempi. Painekin on mahdollista laskea, mutta tiedon hyödyllisyys on vähän sitä ja tätä kun tulosta pitää soveltaa arvioimalla. Pelkkä hydrostaattinen paine on max n. 0.07bar vortexin pohjalla eli 70g/cm2. Kämmenen kokoisella 10x10cm alalla se tarkoittaa 7kg. Ehkä tuo on hyvä pitää takaraivossa. Lieriön alaosassa hydrostaattinen paine on puolet pienempi, mutta siellä pyörteestä aiheutuva keskipakovoima on myös merkittävämpi. Jos joku tietää miten nestepyörteen keskipakovoiman aiheuttama paine lasketaan niin saa kertoa (vortex ~18rad/s ja r= max 50cm). Nestehän ei pyöri ihan yhtenäisenä kiekkona. Harjateräksen vetolujuus on tiettävästi >2 tonnia, mutta liitoskohtien kestosta ei ole tarkkaa tietoa.

Pato on kivistä ilman sideaineita kasattu ja vaikuttaa olevan yhä ehjä vedennoususta huolimatta. Vortexrakennelman voi tukea myös osittain kivillä. Haluan ensisijaisesti kokeilla miten hyvin vortexin saisi toimimaan tässä kohteessa, eikä jatkosta ole vielä sen tarkempaa tietoa. Mitään valmiita piirustuksiakaan ei ole ja koitankin soveltaa toimivaksi todettuja malleja mahdollisuuksien mukaan. Hiekkapuhallus on täysin turha operaatio, koska materiaaleissa ei ole hapettumia. Pintojen sulku on toki mahdollista 2k epoksimaalilla, mutta alustamassa toiminee yhtälailla ja kestää myös rajumpaa käsittelyä.
« Viimeksi muokattu: 13.01.20 - klo:14:07 kirjoittanut vesioinas »

Mikkolan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 271
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #79 : 13.01.20 - klo:00:45 »
Lieriö ja kartio varmaan kestäis vaikka betonimyllynä.
Suurin kuormitus tullee siitä kun vesimäärä työntää koko rakennelmaa eteenpäin kun veden vaakasuuntainen liike pysähtyy ja muuttuu pystysuuntaiseksi.

Ilmaisenergia.info

Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #79 : 13.01.20 - klo:00:45 »

don

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 176
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #80 : 13.01.20 - klo:09:07 »
Moro

Lainaus
Lieriö ja kartio varmaan kestäis vaikka betonimyllynä.

Varmasti kestäis muttei hetkeekään käytössä.

vesioinas

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #81 : 13.01.20 - klo:10:33 »
Lieriö ja kartio varmaan kestäis vaikka betonimyllynä.
Suurin kuormitus tullee siitä kun vesimäärä työntää koko rakennelmaa eteenpäin kun veden vaakasuuntainen liike pysähtyy ja muuttuu pystysuuntaiseksi.
Hyötysuhde on huono, jos energia hukataan väärällä tavalla. Vortex-voimalan toimintaidea on vesimassan kineettisen ja potentiaalienergian muuttamisessa pyörimisliikkeeksi. Mitä tehokkaammin muunnos ja energian talteenotto toimivat niin sen enemmän vortex-allas pyrkii kiertymään paikoillaan vesipyörteen suunnan mukaisesti kun turbiini jarruttaa pyörimisliikettä. Jos en ole ihan väärässä niin juuri tämä kampeamisefekti on se mihin pitää kiinnittää erityistä huomiota.

Sama oli mielessä jo tässä alkuvaiheen hahmotelmassa, jossa oli 2 palkkia päällimmäisenä sitomassa allasta paikoilleen https://imgur.com/a/KHhDzBH
En väitä olevani mikään asiantuntija asiassa, mutta maalaisjärki sanoo näin.

« Viimeksi muokattu: 13.01.20 - klo:13:48 kirjoittanut vesioinas »

vesioinas

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #82 : 13.01.20 - klo:14:06 »
Tässä aika yksityiskohtainen dokumentti voluumiltaan tuplasti isommasta 1kW vortex-voimalasta. Dokumenttinappulaa klikkaamalla saa ladattua koko dokumentin, mutta sisältö näkyy myös selaimessa.
https://www.researchgate.net/publication/328216539_Assessment_of_Gravitational_Vortex_Turbine_in_Nepal

En tiedä onko juuri tuota voimalaa koskaan rakennettu myös oikeasti. Nepalissa on kärsitty jonkinlaisesta energiakriisistä viime vuosina ja siksi GWVPP-tutkimukseen on tiettävästi panostettu. Mm. tämä 1.6kW vortex-voimala on asennettuna Bagmati-nimiseen jokeen ja siitä löytyy myös jonkinverran lisätietoja ja kuvia esim.
http://rbndhakal.blogspot.com/2016/07/my-experience-of-research-to-practice.html

Suunnittelijan itsensä haastattelu ja esittelyvideo Nepalinkielellä:
https://youtu.be/4pzq_Ha6K88?t=58

Kuvien ja videon perusteella kiinnitys ei ole mitenkään erityisen tukeva kun vortex-allas ja syöttökanava roikkuvat irtonaisen oloisina osittain vaijereiden varassa.
« Viimeksi muokattu: 13.01.20 - klo:15:12 kirjoittanut vesioinas »

Mikkolan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 271
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #83 : 13.01.20 - klo:22:02 »
Juu, voima ja vastavoima, ehän se sen kummosempaa matemetiikkaa tai maalaisjärkeä tarvii.
Lähinnä aattelin sitä kun rakenne on suht kevyt vesimäärään nähden niin se on akkuroitava tukevasti maahan.

Mielenkiintoisia juttuja, harmi kun ei omassa "kuraojassa" kulje vettä, etenkään talvella, niin paljoa että viitsis mitään "propellia" edes ajatella. Eipä siinä ole mitään pudotuskorkeuttakaan :(

vesioinas

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #84 : 14.01.20 - klo:14:46 »
Syteen tai saveen raportoin kyllä syksyyn mennessä mikä on projektin lopputulos. Siitä voi olla sitten hyötyä jatkoideointiin jonkun muun toimesta, jos niikseen tulee. Kymmenen vuotta meni tavallaan hukkaan tässä asiassa kun keksin kaikenlaista muuta tekemistä ja useimmiten on ollut useampikin harrasteprojekti käynnissä rinnakkain. Olen huomannut, että usein ideat kypsyvät paremmiksi kun tekee jotakin muuta välillä. Mutta toiset kymmenen vuotta vielä tästä eteenpäin niin oma fysiikkani tuskin enää kestää kivien siirtelyä ja raskasta puuhastelua. Siispä huomenna illalla alan taasen sovittelemaan pohjakartion osia yhteen niin projekti pääsee lähemmäksi seuraavaa pykäläänsä. Tämä ei ole mitään rakettitiedettä kuitenkaan. Aika voi olla siinäkin mielessä otollinen, että jos talvet muuttuvat pysyvästi leudoiksi niin puro ei ehkä jäädy ollenkaan ja vaikka jäätyisikin niin mahdollisesti vain lyhyeksi aikaa kerrallaan.

Mikkolan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 271
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #85 : 15.01.20 - klo:00:45 »
Niinpä. Omat rahkeet ei riitä edes leikkimielisen propellin tekemiseen. :(  Mutta kuulolla ollaan mitä toiset saa aikaan ja hengessä ollaan mukana :)

Jääkannen alla puroissa yleensä virtaa sulavesi, ei liene mahdotonta peitellä vortexi styroksilla että pysyy sulana vaikka pakkanen vähän koettelisi.

vesioinas

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #86 : 15.01.20 - klo:23:10 »
Sain pohjakartion levyn valmiiksi piirtoa ja leikkuuta varten. Kartion korkeus on vain 30cm, mutta se saa riittää ja matala kartio on myös helpompi taivuttaa. Levy on 1.3m kanttiinsa, 1.5mm terästä ja painaa ainakin 20kg, joten käsittely on vähän työlästä. Toisaalta kartion sauman saa hitsattua kauttaaltaan umpeen kun materiaali on riittävän paksua. Kartioksi muotoilu onnistunee kun pakotan levyn lieriön läpi. Kiinnityksessä on vielä pari vaihtoehtoa ja toimivampi konsti selviää vasta kokeilemalla. Niittejä en meinaa käyttää eikä pistehitsin kitakaan riitä. Sisäsauman (lieriön alaosa <-> kartion yläosa) tiivisteenä on harmaa butyylimassa ja koko vorteksista tulee myös harmaa valmiina.

***päivitys***
Pohjakartio on valmis ja kiinni lieriössä. Pari rakoa kaipaa vielä umpeen kursimista, jottei mikään ratkea kun hydrostaattinen paino on päällä. Rakenne jäykistyi selvästi kartion avulla ja kokonaisuus vaikuttaa toimivalta. Asennuksen ja pintakäsittelyn jälkeen korjailu on hankalampaa, joten jonkinlainen kestotesti on hyvä tehdä ensin. Jätän syöttöaukon toistaiseksi leikkaamatta, jotta altaan voi laskea kesällä kokeeksi täyteen vettä - vesipyörrekin syntynee puutarhaletkulla ja pohjareiän saa tulpattua isolla puutapilla. Seuraavaksi katson kuitenkin tukijalkojen kiinnikkeet. Neljä jalkaa saa riittää, mutta jalkakohtainen korkeussäätö voisi olla kyllä tarpeen.
« Viimeksi muokattu: 17.01.20 - klo:10:08 kirjoittanut vesioinas »

vesioinas

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #87 : 18.01.20 - klo:16:11 »
Pari kuvaa altaasta ennen jalkojen valmistusta
https://imgur.com/a/bA6NH8b

Jalkoja tulee neljä tasavälein niin, että saan lukittua ne alapuolelta toisiinsa.

Ilmaisenergia.info

Vs: vesi energiaa mökille
« Vastaus #87 : 18.01.20 - klo:16:11 »