Kirjoittaja Aihe: Akkujen testausta  (Luettu 14088 kertaa)

eemeli

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #15 : 18.04.13 - klo:19:01 »
Hep.

Jos tekee tuon vimosen testin yhteenkytkennästä, niin kannattaako niitä ladata yhdessä myös, vaikkapa ylläpitona, vaikka muutama päivä ja jättää sitten vasta kytkentä (tähti, yhtä pitkillä johdoilla) olemaan keskenään  sen viikon tai pari?

Kuinka paljon poikkeamia vaikkapa kaksi päivää irtikytkennän jälkeen saapi yksittäisten akkujen jännitteissä olla?

Nää siirtyy helatorstaiviikolla lopulliseen sijoituspaikkaan, jossa ei sitten enää latureilla kikkailla. Paneeliasennukseen päässevät siitä toivottavasti 4-6 viikon kuluttua. Varmaan joutuu pienen telineen näille rakentamaan ja johdotuksiakin pitää vielä sommitella, riippuvat kovasti siitä tuleeko seinälle vai katolle paneelia.

-eemeli-

Mikkolan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 253
Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #16 : 19.04.13 - klo:10:08 »
Jep, hyvä ajatus tasata kaikkiin sama lataus/jännitetaso tuolla tähdellä ja ylläpitolatauksella ja päivän-parin erillään olon  jälkeen mittailla jännitteitä.

Mikä sitten olisi sallittu jännitepoikkeama? Taitaa tehtaasta tullessaakin olla pieniä eroja saati sitten käytetyissä? Hiukan mutulla sanoisin että max 0,1 V, toki pakettia ei kannata hylätä vaikka poikkeamia olisi. Noinkin suuressa paketissa pienet erot hukkuu ja prosentuaalinen vaikutus on mitätön.

Todennäköisesti lievästi pokeavan akun kapasiteettiä lisäävä vaikutus on suurempi kuin pieni huonommuus muihin nähden. Mitä isompi akusto sitä pienemmillä lataus/purkausvirroilla mennään ja sitä kautta akuston käyttöikä kasvaa.

Jos uhden akun kapasiteetti olis pudonnut vaikka 20 % niin siinä olisi vielä 32 Ah jäljellä, 400 Ah:n paketissa 8 %.

eemeli

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #17 : 20.04.13 - klo:14:12 »
Hep.

Nyt on kaikki akut ladattu täyteen (MXS 5-laturilla) ja tilanne on seuraava: ekoina ladatut akut noin 12,9V ja viimeset noin 13 V. Ekat akut ovat saaneet levätä muutaman päivän kauemmin. Näistä lienee lupa otaksua, että mulla on 11 akkua, jotka voi suht huoletta kytkeä rinnan ja niistä riittää ainakin 2-3 kesäksi akustoksi, josta ei ole tarkoituskaan suuria purkuvirtoja ottaa.

Latasin tuon rasitustestissä vähän huonomman tuloksen saaneen akun "reconditioning" -ohjelmalla. Muutama minuutti latauksen jälkeen oli jännite noin 13,5 V, mutta vuorokaudessa oli pudonnut 12,65 V tasolle, kun muut samassa ajassa vain noin 13 V tasolle. Näyttää siis vahvasti siltä, että tänä kesänä saadaan puuvajaankin valot =) Eli yksi suoraan sortti-asemalle, toinen puuvajaan ja loput 11 käyttöön.

Mitenkäs tuo ylläpitolataus - muistaakseni 160Ah lupaavat suurimmaksi ylläpitoladattavaksi kapasiteetiksi. Mitenkähän laturi (ctek) käyttäytyy, jos sen perään kytkee täyteen ladatut 440 Ah akut pariksi päiväksi - viikoksi ylläpitoon?

a) Kytkee ittensä pois päältä ylisuuren akuston huomattuaan, ja mitätöi takuunsa välittämällä sarjanumeronsa ja viestin kaleeriorjuudestaan sähköverkon kautta maahantuojalle   

b) Possahtaa oitis ja laskee toimintasavut ulos

c) virran/jännitteen riittämättömyys on huonoksi akuille ja ne laskevat alleen

d) toimii ja tasaa akkujen lataustasot yhdenvertaisiksi

e) Kanada

Veikanneiden kesken arvotaan virtuaalinen omakustanteinen kahvikupillinen ja oikeus nauttia se milloin hyvänsä ensi juhannuksen ja viime joulun välillä =)

-eemeli-

Mikkolan

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 253
Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #18 : 21.04.13 - klo:01:01 »
Sen verran iso akkukasa, että ctekki ei kytkeydy ylläpitotilaan vaan luulee 100 Ah:n akunsiellä olevan vähän huonossa latauksessa ja alkaa sitä paapoa.

5 amppeerista piisaa akkua kohti se vajaa puoli ampeeria, kun lataustila kasvaa ampeerit  sitten pienee.

Varmuuden vuoksi älä kytke kaikkia kerralla , ensin vaikka kolme ja sitten yksitellen lisää sitämukaa jos ja kun virtaa piisaa. Pikkuhiljaa tasaavat toisiansa.

Automaattilaturit yleesä osaavat pitää virrat kurissa, etteivät lataa itseänsä hengiltä kuten nuo halvimmat mattilaturit.

Jännä seurata kauanko toi puuvajaakku toimensa hoitaa,  niin monesta asiasta tietysti riippuu?

eemeli

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #19 : 27.04.13 - klo:20:50 »
Hep.

Akut huilanneet toista viikkoa, koska ei ole tarpeeksi isoa laturia koko paketille. Jännitteet edelleen noin 12,9V, hajontaa alle voltin kymmenys. viimeisimmäksi ladatut akut edelleen muutaman satasen korkeemmalla kun ekana ladatut.

Mittarina mulla halpis yleismittari, samalla mitattu kaikissa vaiheissa. Absoluuttista virhettä voi olla, mutta tulosten pitäs olla ihan hyvin keskenään vertailukelpoisia.

Puuvaja-akku on siinä 12,7V tienoilla edelleen. Kyllä se varmaan kesän pari jaksaa muutaman watin valoja poltella.

Mikähän olis sopiva akkukohtanen sulake näille 40 Ah akuille? 5A voi olla hiukan pieni, mutta jos laittas vaikka 7,5A/akku, niin yhteensä tulis jo yli 80A ja se on jo paljon enemmän kuin mitä noista missään vaiheessa tullaan ottamaan ulos.

Pitääkö akuston pääsulakkeen olla enemmän vai vähemmän kun noi yhteensä?

-eemeli-

Ilmaisenergia.info

Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #19 : 27.04.13 - klo:20:50 »

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3723
Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #20 : 27.04.13 - klo:20:59 »
pääsulake tulee johtojen mukaan. sulakkeen tarkoitus on palaa ennen kuin johdot palavat poikki. eli ensin keräät kytkentäpisteeseen johdot ja sen jälkeen vasta pääsulake. jokaiselle akulle voit sitten erikseen laittaa sulakkeen jos näet sen tarpeelliseksi..

eemeli

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #21 : 27.04.13 - klo:22:06 »
Jep.

Tiedossa on sulakkeen tarkoitus. Järkevintä lienee mitoittaa sulakkeet niin, että oikosulkutapauksessa ekana palaa koko akuston sulake, niin on varmempaa. Joka akulle kannattaa olla omansa, jottei akustoa rakentaessa tai purkaessa tule pahaa vahinkoa jos johto pääsee karkuun, taikka jos jotakin johtavaa pääsee putoamaan sekaan tms.

-eemeli-

eemeli

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #22 : 02.10.13 - klo:21:44 »
Hep.

Vihdoin viimein sain akut kytkettyä toimintaan. Kaikenmoista mutkaa matkassa, ihan muista syistä, joten vierähti 5 kk etteivät akut saaneet latausta. Viettivät tuon ajan viileässä tilassa, ja 11 akun jännitteet olivat kaikki voltin kymmenyksen sisään  edelleen, keskiarvon ollessa 12,68 V.

Tästä arvelen, että noista on minulle akuiksi ainakin pariksi kesäksi.

Tulivat nyt tähtikytkentään, 2 x 2 metriä 2,5 neliön johtoa jokaiselle, plussajohtoihin sulakkeet.

Talvehtimisesta huolehtii 100 W paneeli ja PWM-säädin, joka on menossa ensi kesäksi työkaverin systeemiin ja ittelle tulee vähän puhdikkaampi, kunhan saan kattoasennuksen tehtyä ja loput paneelit paikoilleen.

nyt voi aloitella asentamaan valoja sun muita juttuja.

-eemeli-

eemeli

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 75
Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #23 : 23.02.14 - klo:11:35 »
Hep.

Eilinen tarksituskäynti oli positiivinen yllätys, akuston jännite 13.0 V. Näyttää toistaiseksi oikeinkin hyvältä!

Kuukausi sitten paikalle saapuessa jännite oli 12.8V ja putosi valoilla kuormitettuna heti 12.6V jossa sitten pysyi sen aikaa mitä kuormaa oli tarjolla (valoja tosin vain 20W edestä yhteensä)

Loppukeväästä tehotestiin, kun saapi jääkaapin paikoilleen ja muutenkin lisää kuormaa.

-eemeli-

Ilmaisenergia.info

Vs: Akkujen testausta
« Vastaus #23 : 23.02.14 - klo:11:35 »