Kirjoittaja Aihe: Aurinkokeräimet saunan katolle?  (Luettu 907 kertaa)

pascat

  • Jäsen
  • **
  • Viestejä: 55
Aurinkokeräimet saunan katolle?
« : 19.01.19 - klo:09:33 »
Terve,

Pihasauna suunnitelmissa ja osana nyt sitten myös käyttöveden lämmitys. Saunaan tulee itse saunan lisäksi pieni tupa. Kaikkiin tiloihin tulee vesikiertoinen lattialämmitys. Kesäisin sauna on kovassa käytössä ja lämmintä vettä kuluu paljon. Tämän vuoksi katolle tulee keräimet avustamaan veden lämmityksessä.
Keräimiksi tulee tasokeräimet kun ne tuntuu jotenkin luetettavammilta pihalla kun siellä voi välillä esm. pallo lentää katolle. Nyt sitten mitoitus on vielä hämärän peitossa. Alkuperäinen ajatus on että olisi noin 1000l varaaja missä aurinkokierukka+käyttövesikierukka sekä sähkövastukset. Onko järkeä laittaa käyttövedelle pieni tulistusvaraaja siltä varalta ettei isossa varaajassa ole lämpöä tarpeeksi vai kannattaako iso varaaja lämmittää sähköllä suoraan noissa tilanteissa?
Talvella pidetään pieni peruslämpö päällä ja saunottaessa tuo tupa lämpiää sitten tarvittaessa takan voimin.
Jos varaaja lämpeää kesällä liikaa niin ylimääräinen lämpö saadaan ajettua uima-altaaseen. Miten tuo on helpointa toteuttaa (lämmönvaihdin aurinkopiirin tuloon ja kiertovesipumppu termostaatin taakse?).
Kuinka paljon keräimiä kannattaa laittaa ja riittääkö varaajan koko? Tarkoitus ei ole kattaa kaikkea auringolla ja vastukset saa mennä ajoittain päälle, mutta tosiaan osa lämmityksestä olisi hyvä saada katolta.

Pähkäilijä

  • Jäsen
  • **
  • Viestejä: 302
Vs: Aurinkokeräimet saunan katolle?
« Vastaus #1 : 19.01.19 - klo:10:16 »
Varaajan vastus käyttövesikierukan alapuolelle mutta mahdollisimman ylös molemmat. Silloin sähköllä lämmität vain varaajan yläpäätä etkä tarvitse erikseen tulistusvaraajaa. Vesi kerrostuu lämmetessään eikä se vastuksen alapuolella lämpene. Jos laitat kahdella kv kierukalla varaajan niin se ottaa esilämmön käyttöveteen varaajan alapäästä ja yläpäässä riittää noi ~40c vesi tai jos ilmenee hellasäröä niin ~45c. Mitä viileämpänä pidät varaajan niin sitä joutuisammin alkaa aurinko sitä lataamaan. Toki jos peruslämmön teet lattialämmityksellä varaajasta niin sekin pitää varaajan alapäätä alle 30 asteessa.

Jos varaaja lämpenee kesällä liikaa niin laske suoraan hanasta kuumaa vettä altaaseen, sekoittaja jos siinä on niin se täysin auki ettei sotke kylmää vettä kuuman sekaan.

Ilmaisenergia.info

Vs: Aurinkokeräimet saunan katolle?
« Vastaus #1 : 19.01.19 - klo:10:16 »