Kirjoittaja Aihe: Aurinkopaneelin valinta  (Luettu 12422 kertaa)

Puuha

  • Aktiivijäsen
  • ***
  • Viestejä: 3697
Vs: Aurinkopaneelin valinta
« Vastaus #15 : 27.11.17 - klo:23:33 »
Itsellä on myös huoli mökillä olevien 2x180ah akkujen säilymisestä talven yli. Ei oikein haluttaisi ruveta nostelemaan yli 50kg akkuja autoon ja lämmintä varastotilaa ei mökillä ole.
Nyt siellä on pystysuorassa asennuksessa 350W paneeleja noin kaakko-etelä suuntauksella ja ilta-auringolle länteen on 60w. Pitäisi periaatteessa riittää tuottamaan sen verran kuin lataussäädin kuluttaa, mutta...mutta...kalliit oli akut.Noh, riippuupi säätimestä. Jos sen omakulutus on maksimissaan 25mA se tekee 90 vuorokaudessa 54Ah siis akkukapasiteetista n. 15%. Eipä paljoa tarvitse tuon akkukapasiteetin kanssa silloin olla peloissaan vaikka tuottoa ei tuona aikana tule yhtään wattia. Yksistään tuo 60W paneli riittää kattamaan säätimen kulutuksen tuona aikana kun suuntaus on etelään pystyssä ja pitämään akut lähes täydessä latingissa.

Puuha

  • Aktiivijäsen
  • ***
  • Viestejä: 3697
Vs: Aurinkopaneelin valinta
« Vastaus #16 : 28.11.17 - klo:00:16 »
Tännehän oli tullut paljon vastauksia asiaan. Kiitokset kaikille.

Nyt on saatu ruuvattua projekti aikataulua niin että systeemi otetaan käyttöön helmikuun puolivälissä. Vähän enemmän valoa.

Vielä on tarkoitus että kamera on päällä 24/7, koska tutkimukseen tarvitaan dataa. Parin viikon sisällä tulee tuo kamera ja reititin ja aion tehdä testi asennuksen takapihalle. Nuo reitittimen ja kameran tehot ovat maksimi arvoja ja toivottavasti niiden alle jäädään.

Tarkoitus on asentaa reititin, akku ja virransäädin eristettyyn vaneerilaatikkoon. Jos AMG akku ei tarvitse tuuletusta niin sehän olisi hyvä vaihtoehto. Vaneerilaatikko myös kulkee mukavasti metsään ahkiossa, mikäli nyt lunta saadaan tänä talvena.

Sain vinkin paikallisesta liikkeestä että kannattaisi ostaa ennemmin 4 x 50W paneelit, kuin että ostaisi yhden 200W paneelin. Voisi asentaa paneelit vähän eri suuntiin ja kulmiin, varmistaakseen etä se vähäinen valo osuisi kohdalleen. 
Mitä mieltä olette tällaisesta?


Teillä on aika kovat haaveet mielestäni vaikka kulutus olisi 3/4 osaa maksimista.

Jos sitä kameraa aiotaan pitää päällä 24/7 pitää olla sitten akkukapasiteettia sen mukaan. Jos oletataan että ottoteho laitteistolla on 13W se tekee vuorokaudessa 312Wh, viikossa 2,2kWh, jne. Akkukapasiteettia tulisi siis löytyä vähintään viikon tarpeeksi 4,4kWh mikä on n. 360Ah 12V 100 tunnin purkuajalle speksattu deep cycle akusto, painoa kiertyen n. 80kg. Hintaa on n. 1000 (+-400) euroa. Tässä kapasiteetissa ei huomioida vielä jäätymistä vaan ainoastaan laitteiston kulutus. Pakkasen kestävyyttä jos haluaa joutuu kapasiteetin tuplaamaan tästä. Helmikuussa ei kutenkaan vielä 200Wp:n panelistolla saada vuorokauden kulutusta katettua puhumatta sitten akun latausta kulutuksen lisäksi eikä näin myöskään viikon akkukapasiteeti riittäisi. Säätä on huonoa ennustaa eikä ole takeita että tuolla viikon akkukapasiteetilla pärjäisi 24/7 vaikka paneliston kapasiteetti tuplattaisiin 400Wp. Maaliskuussa jo 200Wp:n panelisto riittänee.

Eristetyssä laatikossa tilanne on sellainen että kovalla pakkasella se jäähtyy hitaasti, taas jäähtynyt akuston massa lämpenee hitaasti koska eristeet vaikka ulkolämpötila on plussalla. Tiedä sitten kuinka reitittimet saavat lämpöä aikaiseksi ja riittääkö se kattamaan kuinka hyvin taas eristeiden vuototehot. Mites sitten kun vuorokauden lämpötila nousee pitkästi plussalle pidemmän aikaa. Samalla myös laitteisto tuottaa lämpöä ja tuleeko akuille saunaan verratut olosuhteet? Eristämisestä voi siis olla myös haittaa.

Halvemmalla saat sen 200W panelin versus 4x50W panelia. Toki kuljetus voi tuottaa omat haasteensa maastoon isolla panelilla. Otit kummat tahansa kaikki samaan suuntaan kohti etelää.
« Viimeksi muokattu: 28.11.17 - klo:00:32 kirjoittanut Puuha »

Ilmaisenergia.info

Vs: Aurinkopaneelin valinta
« Vastaus #16 : 28.11.17 - klo:00:16 »