Kirjoittaja Aihe: Mökkiin sähköä  (Luettu 39309 kertaa)

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1151
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #30 : 08.04.17 - klo:13:44 »
Kompurakaapin käyntiaste on 0,3-0,5 vuorokaudesta joten virhemarginaalia löytyy laskelmastasi varsin runsaasti.

Kulutus vuorokaudessa on 600-1100Wh:n välimaastossa kompurakaapilla. Mökille mentäessä suurempi tasoittuen jo seuraavana päivänä normaaliksi.
Nuo virhemarginaalit pakkaavat kesäaikaan toteutumaan kohonneen sisälämpötilan ja jääkaapin keräämän kosteuden takia (kun rakennus pidättää lämpöä ja "sadekaudet" pakkaavat seuraamaan hellejaksoja), akku ei enää parin vuoden ikäisenä ole täydessä teräässään, invertterin hyötysuhde jää poikkeuksetta alle 90% jne. jne. On noita kulutuksia tullut mitatuksi käytännössä, mutta myönnettäköön, että olen arvioinut melko kylmänä pidettävän ja pakatusosalla varustetun kaapin kulutusta. Nuo arvioni olivat jopa aika alakanttiin, kun puhutaan pakastusten säilytyslämpötilaan pystyvästä kaapista ja otetaan huomioon em. häviöt ja akun keskimääräinen kunto käyttöikänsä aikana. Akkua ei voi mitoittaa niin, että se toimii juuri ja juuri ensimmäisenä kesänä, mutta täytyy korvata jo muutaman vuoden ikäisenä sen takia, että jääkaappi ei starttaa, jos samalla sattuu olemaan kahvinkeitin päällä ja akkujännite kyykkää varauksen vähennyttä luokkaa puoleen sillä hetkellä jäljellä olevasta akkukapasiteetista.

Mutta jos on varajärjestelmä, niin tilannettahan kannattaa seurata käytännön kokemusten pohjalta. Akkuja ei todellakaan kannata hankkia varastoon turhan takia. Tästähän aloitin ja jatko oli lähinnä pohdintaa siitä, että mikä voisi olla ns. riittävä akkukapasiteetti (jollaista en siis usko edes olevan, eli parasta vaan varautua siihen, että pärjätään silloinkin, kun akusta ei sähkö riitä). Taloudellisin ratkaisu varsinkin tässä tapauksessa on sellainen, että akkukapasiteetti aina välillä loppuu. On sitten lähinnä mukavuuskysymys, halukaako sijoittaa ja/tai kuluttaa lisärahaa siihen, että akuista hönkä loppuu harvemmin kuin taloudellisesti optimaalisella mitoituksella.

Savonius

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1425
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #31 : 08.04.17 - klo:18:05 »
Tämä asia selviää kesän aikana...halvin varmaan 230v kaapilla koittaa jos ei ole hyvä niin Seuraavaksi 12/24v kaappi ja lopuksi kaasukaappi. Haittapuolena rahat mennyt mutta ompa 3 jääkaappi;)

Pakastelokerosta lienee turha haaveilla jos välillä joutuu kaapin ottamaan virrattomaksi.
Joo hae kierrätyskeskuksesta halpa kaappi ensi kesäksi niin saat halvalla oppia.
Juu vielä käytännön neuvo jota käytin takavuosina kun täytyi tulla toimeen 150W invertterillä ja 120Ah:n akulla. Jääkaappina oli 60 luvun Soliferin runsaan 100 litran kaasu/verkkovirta vastuskaappi. Pakastelokero täyteen kylmägeelipusseja ja termostaatti täysille. Parin aurinkoisen päivän jälkeen pakastelukerossa olevat pussit alkoivat olla reippaasti pakkasen puolella. Tämä antoi mahdollisuuden verkkokellolla säännöstellä yö ajan käyntiä jolloin akusta tuli otettua reippaammin vain pilvisinä päivinä.  (saattaa tälläinen keino olla suurimmalle osalle nykynuoria liian monimutkainen mutta voi siellä joukossa olla joku itäkätevä jolta homma hoituu).


Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3715
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #32 : 08.04.17 - klo:22:09 »
Kompurakaapin käyntiaste on 0,3-0,5 vuorokaudesta joten virhemarginaalia löytyy laskelmastasi varsin runsaasti.

Kulutus vuorokaudessa on 600-1100Wh:n välimaastossa kompurakaapilla. Mökille mentäessä suurempi tasoittuen jo seuraavana päivänä normaaliksi.
Nuo virhemarginaalit pakkaavat kesäaikaan toteutumaan kohonneen sisälämpötilan ja jääkaapin keräämän kosteuden takia (kun rakennus pidättää lämpöä ja "sadekaudet" pakkaavat seuraamaan hellejaksoja), akku ei enää parin vuoden ikäisenä ole täydessä teräässään, invertterin hyötysuhde jää poikkeuksetta alle 90% jne. jne. On noita kulutuksia tullut mitatuksi käytännössä, mutta myönnettäköön, että olen arvioinut melko kylmänä pidettävän ja pakatusosalla varustetun kaapin kulutusta. Nuo arvioni olivat jopa aika alakanttiin, kun puhutaan pakastusten säilytyslämpötilaan pystyvästä kaapista ja otetaan huomioon em. häviöt ja akun keskimääräinen kunto käyttöikänsä aikana.

Pitää olla jo aika lämmin paikka kuten sauna ja/tai tiivisteet rikki kaapissa. Suurin osa kaapin vuorokauden energiankulutuksesta tulee lämpövuodoista ja huomattavan vähäinen määrä taas jääkaapin sisällöstä. Hyvin monesti tiivisteet ovat sellaiset jotka alkavat ensimmäisenä falskaamaan ja tuhlaamaan energiaa.

Tässä tapauksessa suurin osa jääkaapin energiankulutuksesta tulee päiväaikaan kun kaappia auotaan kuitenkin samaan aikaan yleensä on myös tuottoa jolloin akkuja ei ollenkaan rasiteta ottamalla energiaa. Vain yöaikaan kaappi kuluttaa akuston latausta ja käyntisyklit ovat yleensä myös harvemmin sekä lyhyempiä. Akun latausta ei siis pureta normiolosuhteissa kuin muutamia satoja watteja yöllä ja kun kapasiteetti on 12kWh ei se enää elinkaaressa juurikaan näy. Siellä on myös sitä ylimääräistä kapasiteettia riittävästi odottamassa että akkujen tekninen ikä tulee täyteen. Akun kautta ei kulje kuin n. 2/5 jääkaapin kulutuksesta pääosin yöllä lopun tulessa suoraan paneleilta jo kohtalaisella säällä kyseisellä panelistolla.

Ei niitä kaappeja seku vain sinne kierrätyskeskukseen viedä. Yleensä niissä on jokin vika joista falskaavat tiivisteet on yksi syy hylätä kaappi. Voi löytää yksilöitä jotka ovat kunnossa mutta pääosin mitään kodinkoneita ei viedä sekuvain kierrätykseen.

« Viimeksi muokattu: 08.04.17 - klo:22:17 kirjoittanut Puuha »

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3715
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #33 : 09.04.17 - klo:09:45 »
Jää on kyllä ihan kohtuullinen kylmänvarastointi keino. Tosin vain faasimuutoksen osalta. Yksi kilo jäätä muuttuessaan vedeksi varastoi itseensä lämpöä n. 97Wh kaapin sisältä. Ei siis pienissä määrissä toimi kuin apuna.

Savonius

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1425
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #34 : 09.04.17 - klo:12:00 »
Kaikkea voi tietenkin vähätellä mutta kun noita 420g kylmäpusseja, joissa kylmäteho on pari kolme kertaa suurempi kuin vedellä, mahtuu sellaisen perinteisen jääkaapin pakastelokeroon nelisenkymmentä niin kun kylmäaine lämpenee  miinus viidestätoista plus seitsemään niin kyllä sillä jotain jäähdyttää. Tuon varastoivan aineen nimeä en osaa sanoa mutta pussi jähmettyy muutaman asteen nollan alapuolella.
Aiemmin mainitussa Rosenlevissä on jättikokoinen pakastelokero. Kylmävarastona käytin siinä raparperimehua jossa näyttää olevan jostain syystä, liekö sokerin ansiosta, noita kylmäpusseja parempi varastointikyky.

Ilmaisenergia.info

Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #34 : 09.04.17 - klo:12:00 »

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3715
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #35 : 09.04.17 - klo:12:29 »
No ihan tutkimusta disininformaation tilalle. Niin ei tarvitse enempiä poiketa aiheesta.

https://murobbs.muropaketti.com/threads/kylmaekallevertailu.1184307/

tms

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 50
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #36 : 09.04.17 - klo:12:53 »
Olisi nuo kylmäkallet  kyllä siinä hyvänä apuna kun posipäällä olevaan jääkaappiin pastaa kylmälaukussa kuljetetut ruuat niin jäähtyisi kaappi nopeammin ja pienemmällä virralla... Kaasu kaappi voisi olla tietysti kokoajan päällä automaattisen pullonvaihtajan avulla tai ilmankin. Jotenkin vaan ei kaasu innosta, voi olla tietysti asennevammakin;)

kotte

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 1151
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #37 : 09.04.17 - klo:13:48 »
Olisi nuo kylmäkallet  kyllä siinä hyvänä apuna kun posipäällä olevaan jääkaappiin pastaa kylmälaukussa kuljetetut ruuat niin jäähtyisi kaappi nopeammin ja pienemmällä virralla.
Jäävaraajien käyttö on joka tapauksessa energiatehokkuudeltaan ja etenkin kustannus-hyötysuhteeltaan paljon järkevämpi tapa varastoida kylmää yön ja pilvisten päivien varalle kuin minkäänlaiset sähköakut. Ongelmana on oikeastaan vain se, että varastointi pitäisi tehdä muuten kuin käyttökaapissa tai -pakastimessa, koska edellinen tulee turhan kylmäksi ja jälkimmäinen jää liian lämpimäksi.

Mökkioloihin voisi kehittää systeemin, jossa kellaritilassa on arkkupakastin, joka on täytetty täytetty suurilla kylmävaraajilla (esim. vedellä 9/10 tilavuudestaan täytetyillä kanistereilla. Sieltä sitten johdetaan pienellä puhaltimella eristettyjä putkia pitkin ilmaa kannen lävitse kierrättäen sisällä olevaan jääkaappiin termostaatin ohjaamana. En osaa sanoa, olisiko puhallin parempi asentaa imemään vai puhaltamaan jääkaappiin, mutta ajatuksena on siis järjestää kierto kahdella putkella. Pakastimessa olisi hyvä olla vedenpoistoputki pohjalla ja tiivistyvä vesi voisi tätä kautta sitten valua omia aikojaan lattikaivoon (tyypillisesti yöaikaan ja pilvisellä säällä). Jos haluaa pärjätä ohuemmalilla putkilla (eristeineen 5 cm paksuja 10cm:n sijasta), niin sitten on tehtävä glykolikierto ja tiivistyvän veden keräys sisältä, mikän on hiukan hankalampaa ja vaatii lisäosia. Tuo ilmakiertoinen systeemi on aika yksinkertainen ja monet ns. "no frost" -jääkaappipakastimet on rakennettu saman periaatteen varaan (sillä erolla, että jääkaappiosan lämmönsäätö on järjestetty termostaattisäätöisen pellin varassa ja puhallin puolestaan käy aina kun kompressori jäähdyttää pakastinosaa, eli jääkaapin jäähdytys ei periaatteessa lämmitä pakastinosaa suotta, kun siellä ei ole suoranaista varauskapasiteettia).

Vielä tuosta jääkaapiin kulutuksesta: Mittailin tuossa kohtuullisen hyvin toimivaksi todettua jääkaappipakastinta, jossa on jääkaapilla ja pakastimelle kummallekin omat kompressorinsa. Kummankin kompressori kuluttaa käydessään luokkaa 65W (yhteensä siis n. 130W). Vuorokaudessa siis pelkkä jaakaappi kuluttaa kompressorin käydessä jatkuvasti luokkaa 1,7kWh, kun otetaan invertterin hyötysuhde (luokkaa 90%) huomioon. Kun molemmat kaappiosat ovat päällä, kokonaiskulutus on samaa luokkaa (50% käyttöaste 200% teholukemasta). Jääkaappiosalla pelkästään se on luultavasti alle 50% tuosta, pakastimella hiukan yli 50%.

Kylmätehoa saa 1kWh:n, kun sulattaa 11kg jäätä. Jääkaapin kompressoreiden tuottosuhde on luokkaa 1,5, eli vuorokaudessa riittää hyvinkin luokkaa 10 ... 15kg jäätä normaalin kotijääkaapin kokoisen kylmätilan pitämiseksi vastaavassa kylmyydessä. Arkkupakastimeen saa siis varauskykyä helposti jopa viikoksi.

tms

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 50
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #38 : 09.04.17 - klo:14:00 »
Olisi nuo kylmäkallet  kyllä siinä hyvänä apuna kun posipäällä olevaan jääkaappiin pastaa kylmälaukussa kuljetetut ruuat niin jäähtyisi kaappi nopeammin ja pienemmällä virralla.
Jäävaraajien käyttö on joka tapauksessa energiatehokkuudeltaan ja etenkin kustannus-hyötysuhteeltaan paljon järkevämpi tapa varastoida kylmää yön ja pilvisten päivien varalle kuin minkäänlaiset sähköakut. Ongelmana on oikeastaan vain se, että varastointi pitäisi tehdä muuten kuin käyttökaapissa tai -pakastimessa, koska edellinen tulee turhan kylmäksi ja jälkimmäinen jää liian lämpimäksi.

Mökkioloihin voisi kehittää systeemin, jossa kellaritilassa on arkkupakastin, joka on täytetty täytetty suurilla kylmävaraajilla (esim. vedellä 9/10 tilavuudestaan täytetyillä kanistereilla. Sieltä sitten johdetaan pienellä puhaltimella eristettyjä putkia pitkin ilmaa kannen lävitse kierrättäen sisällä olevaan jääkaappiin termostaatin ohjaamana. En osaa sanoa, olisiko puhallin parempi asentaa imemään vai puhaltamaan jääkaappiin, mutta ajatuksena on siis järjestää kierto kahdella putkella. Pakastimessa olisi hyvä olla vedenpoistoputki pohjalla ja tiivistyvä vesi voisi tätä kautta sitten valua omia aikojaan lattikaivoon (tyypillisesti yöaikaan ja pilvisellä säällä). Jos haluaa pärjätä ohuemmalilla putkilla (eristeineen 5 cm paksuja 10cm:n sijasta), niin sitten on tehtävä glykolikierto ja tiivistyvän veden keräys sisältä, mikän on hiukan hankalampaa ja vaatii lisäosia. Tuo ilmakiertoinen systeemi on aika yksinkertainen ja monet ns. "no frost" -jääkaappipakastimet on rakennettu saman periaatteen varaan (sillä erolla, että jääkaappiosan lämmönsäätö on järjestetty termostaattisäätöisen pellin varassa ja puhallin puolestaan käy aina kun kompressori jäähdyttää pakastinosaa, eli jääkaapin jäähdytys ei periaatteessa lämmitä pakastinosaa suotta, kun siellä ei ole suoranaista varauskapasiteettia).

Vielä tuosta jääkaapiin kulutuksesta: Mittailin tuossa kohtuullisen hyvin toimivaksi todettua jääkaappipakastinta, jossa on jääkaapilla ja pakastimelle kummallekin omat kompressorinsa. Kummankin kompressori kuluttaa käydessään luokkaa 65W (yhteensä siis n. 130W). Vuorokaudessa siis pelkkä jaakaappi kuluttaa kompressorin käydessä jatkuvasti luokkaa 1,7kWh, kun otetaan invertterin hyötysuhde (luokkaa 90%) huomioon. Kun molemmat kaappiosat ovat päällä, kokonaiskulutus on samaa luokkaa (50% käyttöaste 200% teholukemasta). Jääkaappiosalla pelkästään se on luultavasti alle 50% tuosta, pakastimella hiukan yli 50%.

Kylmätehoa saa 1kWh:n, kun sulattaa 11kg jäätä. Jääkaapin kompressoreiden tuottosuhde on luokkaa 1,5, eli vuorokaudessa riittää hyvinkin luokkaa 10 ... 15kg jäätä normaalin kotijääkaapin kokoisen kylmätilan pitämiseksi vastaavassa kylmyydessä. Arkkupakastimeen saa siis varauskykyä helposti jopa viikoksi.

Mutta ei Kai uuden vaikka 130l a++ jääkaapin kompressori 24/7 käy jos ovea ei  5min välein avaa? Kaljoja ei tarvitse kaapissa jäähdyttää...

Jos ajattelisi että 500wh kuluttaisi keskimäärin vrk niin kai sellaisen kulutuksen pystyy suht järkevällä järjestelmällä tuottamaan?

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3715
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #39 : 09.04.17 - klo:14:45 »
Kaappi ja kaapin ilmatila jäähtyy hyvin nopeasti sillä siellä ei ole sellaista materiaalia joka varaa hyvin ja paljon lämpöä. Edellä olevasta testistä tämä on havaittavissa. Vesi ja vettä sisältävät elintarvikkeet/tavarat ovat niitä jotka lämmittävät kaappia.

Toki matkalle ja kaappiin nostettu 1,5l mehukatti törppö suolavedellä täytettynä on oiva kalu teidän lyhyellä siirtymällä kotoa mökille. Myös suomalaiset perusoluet eivät mene miksikään vaikka ne jäädyttää, hyviä kylmäkalleja matkalle.

Meillä oli mökillä käytössä maakuoppaan upotettu pakastin ruuan säilytykseen. Viikonloppua varten pakattiin mukaan vähintään 20kg jäätä kylmien ruokatarpeiden lisäksi mikä riitti juuri viikonlopuksi pitäen lämpötilan alle +8 asteessa. Ilman jäätä pakastimen lämpötila oli +10-+12 astetta.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3715
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #40 : 09.04.17 - klo:15:01 »
Täällä on mitattu nykyiselle kombinaatiolle 1,3kWh/vuorokausi. Pakastinkaappi (-20 astetta) sekä jääkaapi (+6 astetta) molemmat 160 litraiset. Jeesuksen arkkupakastin (-18 astetta) imee saman talvella ja kesällä yli 2kWh/vuorokausi.

tms

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 50
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #41 : 09.04.17 - klo:15:12 »
Täällä on mitattu nykyiselle kombinaatiolle 1,3kWh/vuorokausi. Pakastinkaappi (-20 astetta) sekä jääkaapi (+6 astetta) molemmat 160 litraiset. Jeesuksen arkkupakastin (-18 astetta) imee saman talvella ja kesällä yli 2kWh/vuorokausi.

OK..uskottava se on etteivät Pyhällä hengellä jäähdyttää vaikka kuinka niin uskottelisi itselle.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3715
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #42 : 09.04.17 - klo:15:17 »
Täällä on mitattu nykyiselle kombinaatiolle 1,3kWh/vuorokausi. Pakastinkaappi (-20 astetta) sekä jääkaapi (+6 astetta) molemmat 160 litraiset. Jeesuksen arkkupakastin (-18 astetta) imee saman talvella ja kesällä yli 2kWh/vuorokausi.

OK..uskottava se on etteivät Pyhällä hengellä jäähdyttää vaikka kuinka niin uskottelisi itselle.

Pelkälle jääkaapille en ole kulutusta koskaan mitannut. Lienee keskimäärin 600Wh tienoolla.

Nuo on täyskorkeita kumpainen joten tilavuus voi olla suurempi kuin mitä muistan. Tarrassa luvataa laboratorio olosuhteissa 168kWh kulutus kaapille ja pakastimelle 192kWh vuosi.

Lisäys: ja väärin meni bruttotilavuus 374L kummallakin eli yhteensä n. 750l.
« Viimeksi muokattu: 09.04.17 - klo:15:34 kirjoittanut Puuha »

tms

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 50
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #43 : 09.04.17 - klo:15:25 »
Täällä on mitattu nykyiselle kombinaatiolle 1,3kWh/vuorokausi. Pakastinkaappi (-20 astetta) sekä jääkaapi (+6 astetta) molemmat 160 litraiset. Jeesuksen arkkupakastin (-18 astetta) imee saman talvella ja kesällä yli 2kWh/vuorokausi.

OK..uskottava se on etteivät Pyhällä hengellä jäähdyttää vaikka kuinka niin uskottelisi itselle.

Pelkälle jääkaapille en ole kulutusta koskaan mitannut. Lienee keskimäärin 600Wh tienoolla.

Jep...täytyy etsiä energiatehokkuus kaappi kaupasta ja kulutus selviää juhannukseen mennessä milloin mökin pitäisi olla keittiö/sähköistyksen osalta valmis. Kokemus näyttää pärjääkö sähkökaapilla minkä välillä sammuttaa vai ostaako pienen kaasukaapin kaveriksi minkä jättää kylmäksi kun sähkö on pois päältä.

Puuha

 • Aktiivijäsen
 • ***
 • Viestejä: 3715
Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #44 : 09.04.17 - klo:15:46 »
Pärjäät, siitä ei ole huolta vaikka viilentäisit oluet kaapissa.

Ilmaisenergia.info

Vs: Mökkiin sähköä
« Vastaus #44 : 09.04.17 - klo:15:46 »