Kirjoittaja Aihe: Aurinkilämpökerääjä kaljapurkeista - kysymyksiä  (Luettu 3599 kertaa)

taeraeyttaejae

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 5
https://www.youtube.com/watch?v=QLNViUsRCVU
Näitä videoita ja ohjeitahan on loputon määrä netissä, tän videon kaltainen värkki olis tarkoitus tehdä mut sillä erotuksella et mulla on about 1.5x2m ikkunan pokia jokunen odottamassa tätä. Poka tulisi siis laatikon päälle, mahdollisesti saranalla et sais huollettua tarvittaessa sisältä "kennostoa" ja tiivistenauhat väliin..Poka on mitoiltaan about sen kokoinen et mahtuu 400 purkkia sisälle.

Tarkoitus olisi siis tehdä tollanen seinälle kiinnitettävä, verkkovirralla ajettava systeemi, joka oletuksena olisi aina pois päältä jos sähköä ei ole, ettei käy vahinko että pakkasilmaa puhaltais sisälle jostain syystä. Ilmanvaihtoräppänään siis tulisi painovoimaisesti sulkeutuva takaiskuventtiili, eli aukeaa herkästi jos on puhallusta mut on sit kiinni jos sitä ei ole. kulmaan asennettu perhospelti vois kans toimia?
Tarkoitus olisi lämmittää kylmän autotallin päässä olevaa about 15m2 askartelutilaa joka siis lämpöeristetty seinistään mut ei lämmitetä. Siis vielä.

Kysymyksiä:
1. olisko tällainen sopiva termostaatti puhaltimelle? : http://www.aliexpress.com/item/New-Hot-DC-9V-15V-Intelligent-Digital-LED-Thermostat-Temperature-Controller-55266/1949215311.html?spm=2114.01020208.3.217.UVQYCh&ws_ab_test=searchweb201556_1_79_78_77_82_80_62,searchweb201644_0,searchweb201560_1

Voisi siis ilmeisesti säätää puhalluksen alkamaan vasta kun kennon sisääntulon kohdilla ilma on sopivan lämmintä. Käynnistäisi puhaltimen kun kenno on sopivan lämmin ja lopettaisi jos menee liian kuumaksi(voiko edes olla liian kuumaa?)

2. kannattaako ilma johtaa ulkoa, vai kierrättää jo sisällä olevaa ilmaa? Ensimmäinen vaihtoehto säästäisi seinään tehtävältä "ylimääräiseltä" reiältä.

3. kannattaako tuuletin olla puhaltamassa kennolle kylmää ilmaa vai ainoastaan imemässä vai molemmissa päissä?
Jos siis tarkoitus johtaa ilma ulkoa - kennon pohjassa, jos tarkoitus kierrättää ilmaa - sisällä lattian rajassa?

4. onko näissä vehkeissä tulipalon vaara, poislukien sähköstä johtuvat käryt? Sauna-satu on ilmeisesti suomessa se "paras" vaihtoehto boksin eristykseen mut onko joku havainnut et alkaisi lämmöt olla liian korkealla? Kesäkuumalla ton voisi sit pussittaa jollakin taas tosi esteettisellä pussilla joka vaimollekin kelpaa, taas :)
« Viimeksi muokattu: 15.12.15 - klo:10:02 kirjoittanut taeraeyttaejae »

Pähkäilijä

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 302
Vs: Aurinkilämpökerääjä kaljapurkeista - kysymyksiä
« Vastaus #1 : 15.12.15 - klo:20:31 »
Moi,

monenlaista käyttökokemusta on kertynyt tuonne ilmankeräin keskusteluun.

http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=392.0

helpoimmalla tuon puhaltimen pyörityksen hoitaa pienellä aurinkokennolla, silloin kun aurinko paistaa puhallin pyörii, sähköjohtoon kytkin niin kesällä sen voi sammuttaakin.

taeraeyttaejae

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 5
Vs: Aurinkilämpökerääjä kaljapurkeista - kysymyksiä
« Vastaus #2 : 23.12.15 - klo:13:02 »
ok kiitos vastauksesta, luin sen jo aiemmin.

Itse itselleni vastaten, viittaamani linkin termostaatti tuli postissa kun sen tilasin testiksi ja ainakin yleismittarilla tarkastellen toimii hienosti juuri tätä tarkoitusta varten. näppärä tekee tolle koteloinnin lisäksi.

...vielä kun pääsisi(ehtisi) rakentelemaan itse keräintä :)

Sami75

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 36
Moro! Kierrätä sisäilmaa. Ja jos otat ulkoa ilman niin sun tarvii kumminki tehdä poistoilmalle reikä toiselle puolelle tilaa. Ja tee tarpeeksi suuri, integroi sienärakenteeksi jos meinaat että näillä leveysaasteilla oikeesti saisit lämmitettyä, ja silloinkin vain kun arska mollottaa  ;) ja miks ihmeessä laittaa puhallin jos eioo pakko ??

Teen itte seuraavan tyylin toi mallia koko seinän peittävä ;) :

http://www.builditsolar.com/Projects/SpaceHeating/solar_barn_project.htm

sillä erotuksella ettei tuu verkkoa vaan pelti ja suora pleksi, lämpö johtuu aika hyvin suoran kattopellin  (0,4-0,8mm) läpi ja sitten saa tiiviin ilmatilan pellin ja pleksin välille mikä on toiminnan elinehto tällaiselle keräimelle. Eikä tuu mitään puhaltimia ku ei tarvii...

auttoko :/

Sami

Wussy

 • Jäsen
 • **
 • Viestejä: 288
sillä erotuksella ettei tuu verkkoa vaan pelti ja suora pleksi, lämpö johtuu aika hyvin suoran kattopellin  (0,4-0,8mm) läpi ja sitten saa tiiviin ilmatilan pellin ja pleksin välille mikä on toiminnan elinehto tällaiselle keräimelle. Eikä tuu mitään puhaltimia ku ei tarvii...

Tuon etuosasta saattais saada kompuralla imettyä etuosa likimain tyhjiöksi, jolloin lämpövuoto ulos pienenee. Tarvitsee kaveriksi jonkin sortin tyhjiökaasupullon. (Auringonsäteily muodostuu lämmöksi vasta kattopellissä ja lämpö ei puolestaan kulkeudu ulkoilmaan päin tyhjiön läpi)

Ilmaisenergia.info