Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 ... 8 9 [10]
91
Aurinkosähkö / Vs: Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut Salla 13.08.19 - klo:07:50 »
Käsittääkseni veden pinta porakaivossa on tyypillisesti noin 3...6 m normaalin maanpinnan alapuolella. Tämä ei tietysti tahdo sanoa mitään, että missä pinta sitten todellisuudessa (pahimmillaan tai parhaimmillaan) on. Aivan varmaa on se, että tältäkin palstalta löytyy mielipiteitä varmaan 0...100 m väliltä  >:(  Jos ensin on porattu 10...15 m kuivaan soraharjuun ja vasta sitten tulee kivi vastaan, voi vesi olla todella syvällä tai sitten pulputa pintaan. Viisaammaat saattavat tietää, mutta arvaaminen saattaa olla tavikselle aika hankalaa puuhaa  :o  Se on varmaan aivan fifty - sisxty että osuu jonnekin  ::)

Jos vesi on yli 10m, käytännössä yli 8 m syvyydessä niin ratkaisuksi tarvitaan jokin muu kuin imupumppu. Ihan vaan fysiikan lakien mukaan.

Koska nyt kyse ei ole siitä, kuinka syvällä kaivon vesi on vaan siitä, että millä välineillä se saadaan sieltä ylös (pienjännitteellä). Mistä tämä kysymykseni lähti liikkeelle, oli oikeastaan se tiedon puute, että valmistaako kukaan valmistaja "pienjännitteisiä" uppopumppuja tai oikeammin kai sanottuna porakaivopumppuja. Sanottiin nyt pumppua miksi tahansa,  mutta oleellista lienee se, että pumppu pystyy kehittämään kohtuullisen lähtöpaineen (luokkaa vähintään 3...4 bar) jotta se "jaksaisi" notaa veden ylös tyhjemmästäkin kaivosta.

Nyt en ole siis hakemassa mitään veneiden pilssipumppuja (=uppopumppu) jotka jaksavat nostaa metrin tai kaksi. Veneessähän tällä ei ole mitään väliä, sillä harvemman huviveneen laita on metrejä korkea. Laivoissa on sitten jo toisenlaisia pumppuja.

Nyt en ole siis hakemassa mitään imupumppua, jotka tuntuvat pienjännitteisenä (jostain syystä) imevän huomattavastikin vähemmän kun normaali keskipakopumppu. Käytännössä vain jotain 2...3 m. Tämä ei tule missään vaiheessa riittämään

Esimerkiksi tällainen pumppu.

Epäilen hieman, että venturipumppuakaan ei pysty järkevästi toteuttamaan pienjännitteisenä. En ole ainakaan nähnyt yhtään ratkaisua missään   :-[

Nyt sitten tarvittaisiin siltä tietäjältä hieman linkkiä siihen, että mistä löytyy pienjännitteellä (12/24V tai jopa 48V) monivaiheista keskipakopumppua jonka voi upottaa nesteeseen? Miltähän valmistajalta tuollainen löytyisi?
92
Aurinkosähkö / Vs: Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut denzil dexter 12.08.19 - klo:17:22 »
Meillä kokeiltiin halppis pumppua ,mutta ei jaksa nostaa ,
porakaivossa veden pinta 10-20m  mutta ei lähempänä maan pintaa !
100m kaivoon laitettiin sitten Porakaivopumppu LOHJA PM 18-16F Uppo-Pyke 4" 0,75 kW/1-V 7,6A johan alko vettä tuleen
Tämä pumppu tarvitsee 3000w invertterin esim victron
Lähin vesisuoni oli porauksessa 55m

Oliko ongelma nimenomaan se, ettei jaksanut nostaa vai se, ettei jaksanut imeä? Pääsääntöisestihän kaikki pumput kannattaa sijoittaa vedenpinnan alapuolelle, koska pumppaaminen on paljon helpompaa kuin imeminen.

Jopa ns halpispumpun saa pinnan alle, kun rakentaa "vesisäiliön" väärin päin. Eli pumppu on säiliön sisällä, joka sisusta on kuiva. Säiliö kelluu kaivon pinnalla niin, että veden otto on pinnan alla mutta pumppu kuivassa. Säiliön sisältä menee sitten letku ylös.

Tai sitten investoi 5 euron sijasta 20 euroa ja ostaa 12V uppopumpun / pilssipumpun. Jos haluaa varmasti elintarvikekelpoista vettä, hinta nousee taas 10-kertaiseksi.
93
Aurinkosähkö / Vs: Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut ave 12.08.19 - klo:16:05 »
Meillä kokeiltiin halppis pumppua ,mutta ei jaksa nostaa ,
porakaivossa veden pinta 10-20m  mutta ei lähempänä maan pintaa !
100m kaivoon laitettiin sitten Porakaivopumppu LOHJA PM 18-16F Uppo-Pyke 4" 0,75 kW/1-V 7,6A johan alko vettä tuleen
Tämä pumppu tarvitsee 3000w invertterin esim victron
Lähin vesisuoni oli porauksessa 55m
94
Aurinkosähkö / Vs: Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut Salla 12.08.19 - klo:14:54 »
Nooh katsellaan nyt ensin niitä 12V (tai 24V) pumppuja jotka soveltuisivat tähän käyttöön   ;)

Voi pistää ihan linkin sellaisen datalehteen...
95
Aurinkosähkö / Vs: Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut kotte 12.08.19 - klo:14:25 »
Olen sitä mieltä, että porakaivopumppua ei saa toimimaan kunnolla ilman paneeleiden tuottoa puskuroivia akkuja. Ja jos tulee akut, niin sitten on yksinkertaisinta hankkia tavanomainen 230V porakaivopumppu ja sille riittävän tehokas invertteri. Sähköä ei kulu hukkaan, kun kytkee invertterin etäohjauksen laitoksen painekytkimeen, eli sähköä ei kulu yhtään, jos pumppu ei käy. Nämä ovat ihan vakio-osia, mutta toki hintaa kertyy, kun kunnon pumppu maksaa satoja euroja, invertteri luultavasti enemmänkin ja akkujakin tarvitaan. Tosin yhdelläkin järeällä akulla saattaisi pötkiä aika pitkälle, jos kulutus on vain kymmeniä litroja vuorokaudessa (eikä ole vuotoja, jotka sitten nopeasti tuhlaavat sähkön).
96
Aurinkosähkö / Vs: Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut Salla 12.08.19 - klo:14:12 »
Jätevesilaki ei ole tässä esteenä on valmis käsittelyjärjestelmä.

Lähinnä este on se, että kauheasti paukutellään niitä henkseleitä, että aurinkovoimalla sellainen voidaan toteuttaa, mutta kukaan ei ole vielä osannut esittää valmista ratkaisua jotta sen järkevyyttä voisi pohtia... Ei asiaa mainostaneet yritykset kuin nettikään  :(
97
Aurinkosähkö / Vs: Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut Aurinkoinen 12.08.19 - klo:14:00 »
Vähän kuullostaisi, että olet pumppua hankkimassa mökille. Jos näin on, niin kannattaa muistaa, mitä tämä jätevesilaki määräilee. Käsipumpulla menee kantovetenä, mutta sähköisellä pumpulla varustettuna täytyy jätevesiasioiden olla kunnossa. Minkälaisessa kunnossa riippuu siitä onko rantatontti tai pohjavesialueella.
98
Aurinkosähkö / Vs: Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut Salla 12.08.19 - klo:11:34 »
Määrät varmaankin varsin maltillisia päivässä, kyse olisi varmaan noin 25 litran päivätarpeesta. Nyt tässä vaiheessa lähinnä kiinnostaa, että minkalaisesta pumpusta olisi teknisesti kysymys? Tuon määrän pumppaa käsittääkseni käsipumpullakin kyllä melko helposti, mutta täytyy myöntää, että tuo sähkökytkimen kääntäminen ja odottelu kuulostaa huomattavasti mukavemmalta asialta  ;)

Olen yrittänyt katsella tuollaisia pienjännitteisiä 12/24 Vdc pumppuja, mutten ole löytänyt mitään porakaivoon soveltuvaa mallia  :o

Olisi tietysti mahdollista ajatella niin suoraviivaisesti sitä, että käyttöjännite olisi 230 Vac ja silloin löytyy pumppuja pilvin pimein, mutta en haluaisi mennä tuollaiseen ratkaisuun, sillä pumppujen pienimpien tehot ovat luokkaa 600....800 W ja sen kokoiseen akustoon ja invertteriin en haluaisi lähteä.

Eli se mikä on hakusessa olisi mahdollista osviittaa siihen, että millaisia pumppuja tuonne 12/24 V maailmaan löytyisi?
99
Aurinkosähkö / Vs: Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut denzil dexter 12.08.19 - klo:09:33 »
Riippuu mihin käyttöön tarvitset. Kesällä aurinkokäyttöinen tietysti toimii, mutta talvella ei.

Jos porakaivo on vaikka 100 m syvyinen se ei suinkaan tarkoita, että vesi pitäisi pumpata 100 metrin syvyydestä. Veden pinta nousee porakaivossakin yleensä lähelle maanpintaa, joten pumpun vaatimukset eivät juuri eroa pintavesikaivon vastaavista.

Aurinkovoimalla pumppaus voidaan toteuttaa monella tavalla. Halvin on sellainen, että pieni paneeli ja hyvin pieni pumppu nostavat vettä jonkin verran aina, jos valoa riittää. Vesi kerääntyy sitten tankkiin, lehmien juottokaukaloon, saunan pataan tms.
Seuraava askel on varustaa laitteisto akulla. Silloin vettä saa aina jos akussa on pattia, eli aurinko on paistanut lähipäivinä tai -viikkoina.
Sitten vielä isompi laite tekee akusta verkkovirtaa invertterillä, eli voit käyttää normaalia 230V porakaivopumppua ja tavallista painevesijärjestelmää.

Toteutus riippuu siis täysin siitä, mitä tarvitset.
100
Aurinkosähkö / Porakaivopumppu
« Uusin viesti kirjoittanut Salla 12.08.19 - klo:09:02 »
Porakaivo kun kiinnostaisi, nyt on ollut viime vuosina hieman ongelmia rengaskaivon veden riittävyyden kanssa   :(

Katselin joputkesta videoita joissa toinen toistaan etevämpi reiän kairaaja kehui itseään kilpaa muihin verrattuna. Nyt osui silmiin video, jossa poraaja kehui, että kaivoon saa minkä tahansa pumpun, joko sähköverkkoon, käsikäyttöisen tai jopa aurinkopaneelilla toimivan. Vaihtoehtoja tuntui olevan kovastikin - annettiin mielikuva, että mikään ratkaisu/tekniikka ei ole mahdoton toteuttaa.

Olen aina ajatellut, että joutuisin tyytymään käsikäyttöiseen pumppuun, mutta nyt tuo aurinkopaneelilla toimiva alkoi kiinnostamaan...   ;D

Onkohan arvon raadilla mitään käsitystä, että millaisesta kokonaisuudesta mahtaa olle kyse? Miten tällainen mahtaa olla toteutettu? Miten tällainen kannattaisi toteuttaa?
Sivuja: 1 ... 8 9 [10]