Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Elektroniikka / Vs: LED TV:n taustavalon korjaus
« Uusin viesti kirjoittanut kotte tänään kello 16:20 »
Vaikka LED kärähtää niin se näköjään menee oikosulkuun eikä katkaise virtapiiriä.
Usein puolijohdediodit (kuten ledi) vikaantuvat tuolla tavoin, mutta muitakin vikaantumismahdollisuuksia esiintyy, kuten juuri virtapiirin katkeaminen. Eli eipä asiaa voi yleistää.
2
Aurinkosähkö / Vs: PV-inverter Pumppu-asemalle
« Uusin viesti kirjoittanut kotte tänään kello 16:15 »
Resistanssi voi olla hankala kuorma tamulle - tai on toki teknisesti varmasti tehtävissä, mutta taajuusmuuttajat on rakennettu moottorikäyttöön, niin parametrit ja suojaukset sopii helpommin moottoreille.
Resistanssi on kyllä helpoin mahdollinen kuorma mille tahansa invertterille. Mikään hyötylaite ei tuota tai kuluta puhdasta loistehoa, eli invertterin on aina oltava kykenevä syöttämään vastuksen pelkästään kuluttamaa pätötehoa. Kaikki suojaushankaluudet ovat seurausta siitä, että moottorit tuottavat induktiivista loistehoa ja mahdollinen kapasitiivinen loisteho (elektronisista laitteista tai ylikompensoinnista) on vieläkin vaikeampi pala puhumattakaan moottorin tms. jarrutustilanteessa tuottaman pätötehon hallinnasta (joko hukkaamalla teho jarruvastukseen tai syöttämällä takaisin verkkoon tai muille kulutuslaitteille).
3
Yleinen Keskustelu / Vs: Auringon astekulma
« Uusin viesti kirjoittanut ave tänään kello 16:06 »
Aikas matalalla suomessa aurinko
Kesäkuussa vain 53,5°
4
Omat projektit / Vs: Koiravetoinen generaattori
« Uusin viesti kirjoittanut kotte tänään kello 16:04 »
Jos koirat ovat tottuneet juoksemaan tietyn lenkin, tien päälle voisi ehkä ripustaa koko matkalle vaijeriparin trolley-bussien tapaan. Valjakon perässä voisi sitten olla vaunu, jonka elektronisesti säädettävän jarrumoottorin tuotos syötetään noihin lankoihin. Voisi myös ajatella tuotetun energian välivarastoimista soveltuvaan vaunun mukana kulkevaan akkuun (jokin hybridiajoneuvoakun kaltainen nikkelihydridiakku sopisi ominaisuuksiltaan tarkoituksiin eikä muutaman kilowattitunnin varauskapasiteetti välttämättä vielä ylitä ohjastajan painoakaan; tuohan vastaa jo hevosvoimien tuottotehoa tunnin ajan).

Käsittääkseni juoksumatoissa on useimmiten niin kova kitka ja muut häviöt että esimerkiksi kuntovälineeksi tarkoitetut jokseenkin aina kuluttavat sähköä eivätkä tuota mitään (poikkeuksellisen jyrkkää ylämäkiasetusta lukuunottamatta). Koiravaljakkoa ei saa kovin pienellä kaartosäteellä kääntymäänkään, jolloin karusellimaisen kierron mittasuhteet ja rakenteet kasvavat herkästi turhan järeiksi.
5
Pelkäänpä vain, ettei malli ole ainakaan toistaiseksi kustannustehokas Suomen olosuhteissa. Rengasmaisista segmenteistä koostuvaa keskijänniteverkkoa (mieluiten automaattisin) ohituskytkimin kunnolla ylläpidettynä ei toimitusvarmuuden puolesta ylitetä kuin aivan poskettomin laiteinvestoinnein. Yksittäisten muuntajavikojen väliaikaiseen paikkaukseen taas kuorma-autolla siirrettävä dieselaggregaatti on joustava, edullinen ja käytännössä pitkäikäinenkin ratkaisu. Matalajänniteverkon vioille taas ei voi mitään, ellei joko itse vikoja korjata tai sitten kulutuspistekohtaisesti ole käytettävissä varavoiman ohisyöttövalmiutta (jolloin taas edellistä kevyempi joko kiinteistön alueella valmiiksi oleva tai muualta väliaikaisesti tuotu aggregaatti on edullinen ratkaisu).

Akut ja juuri LiFePO4-akut ovat teknisesti oiva ja jopa ympäristömielessä melko kestävä vaihtoehto varastoida esimerkiksi aurinkoenergiaa paikallisesti päivittäiskäyttöä varten, mutta varavirtaratkaisuna akut ja invertterit ovat poskettoman kallis vaihtoehto kuitenkin verrattaisin harvoin ja odotusarvoisesti lyhyitä jaksoja käytettäville aggregaateille. Jopa aurinkoenergiaan pääasiassa tukeutuvan järjestelmän varavirtalähteeksi pilvisten aikojen varalle tarvitaan tyypillisesti aggregaatti ja tämän kustannukset eivät puolestaan tyypillisesti nouse paljon siitä, että samalla suunnitellaan myös valmius verkkosähkön täydelliseen korvaamiseen määräajaksi.
6
Tuulivoimakeskustelu / Vs: Lisävirtaa sääasemalle Windsidella?
« Uusin viesti kirjoittanut Savonius tänään kello 13:34 »
Mikäs siellä Krunnissa on vikana. Tuulimylly lataa hirveästi ja paneelit vielä lisää mutta akkuihin ei kerry mitään. Muutama tunti kulutusta niin jännite akuissa alle 24V jos tuuli on alle 5m eikä aurinko paista.
7
Elektroniikka / Vs: LED TV:n taustavalon korjaus
« Uusin viesti kirjoittanut vesioinas tänään kello 12:55 »
Värimuutosten perusteella tuo on varmaan kehittänyt jonkin verran lämpöä ainakin paikallisesti. Onneksi mitään isompaa vahinkoa ei ole sattunut. MAP3202:ssa on oikosulkusuojaus, mutta se ei varmaankaan toimi osittaiseen oikosulkuun. Lämpökamera on myös kätevä laite kuumien pisteiden tunnistamiseen.
8
Elektroniikka / Vs: LED TV:n taustavalon korjaus
« Uusin viesti kirjoittanut Torsti tänään kello 10:56 »
Se oikea vikakin löytyi ahkeran testijakson jälkeen.
Alkoi taustavalo uudelleen räpsyä joten oli pakko avata telkkari uudelleen.
Purin kaiken auki takaa jotta pääsin käsiksi LEDeihin.
Yksi LED kärähtänyt ja koko viiden LEDin rivi pimeänä.
Vaikka LED kärähtää niin se näköjään menee oikosulkuun eikä katkaise virtapiiriä.
Testasin samalla kaikki muut LEDit ja kirkkauksissa oli hajontaa sen verran, että tilasin uuden kokonaisen 10 x 5 LED nauhaston.
26 USD joutui kärsimään ja tulee aikanaan kiinasta postitse.
Tässä olisi kannattanut suosiolla nähdä alussa hieman enemmän vaivaa ja avata taustavalorakenne ja tarkistaa LEDit.
Katsoin vain silloin takaa päin ja kaikki näyttivät palavan mutta kirkkauksia ei pystynyt hahmottamaan.

Vinkkinä muille, että TV:n taustavalon pimennyttyä korjaus on helppoa, jos vain ruuvari pysyy kädessä.
Kiinasta löytyy telkkarin "alkuperäisiä" valmiita LED Stripe kokonaisuuksia muutamalla kympillä.
LED nauhat ovat kiinni kehikossa muutamalla ruuvilla ja päissä on liittimet.


9
Aurinkosähkö / Vs: PV-inverter Pumppu-asemalle
« Uusin viesti kirjoittanut jra tänään kello 00:17 »
Törmäsin tähän laitteeseen:
https://www.ebay.com/itm/Solar-Inverter-PV-Photovoltaic-Variable-Frequency-Converter-Driver-220V-380V/202827394107?hash=item2f39746c3b:m:m6UZ3Cn2-pdmK6839cQyjMg

Vesipumppuun tarkoitettu mutta taitaa toimia myös esim puhaltimeen/ vastukseen??
Tuo on "tavallinen" taajuusmuuttaja, ohjelmaan on tehty aurinkopaneelikäyttöön tarvittava MPPT toiminto. Vastaavia löytyy myös mm. Vaconilta tai ABB:lta.
Sarjaan kytketyt aurinkopaneelit kytketään välipiirin liittimiin ja paneelimäärä valitaan sopivaksi, että saadaan välipiirin haluttu jännite.

Resistanssi voi olla hankala kuorma tamulle - tai on toki teknisesti varmasti tehtävissä, mutta taajuusmuuttajat on rakennettu moottorikäyttöön, niin parametrit ja suojaukset sopii helpommin moottoreille.


https://www.youtube.com/watch?v=4qojc51UP8s
https://www.youtube.com/watch?v=zjJV6oSiLDA
10
Yleinen Keskustelu / Vs: Auringon astekulma
« Uusin viesti kirjoittanut fraatti 16.01.20 - klo:21:33 »
Tuolla päässee myös oikealle hehtaarille.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10