Ilmaisenergia.info

Ilmaisenergia.info - Yleiset keskusteluaiheet => Elektroniikka => Aiheen aloitti: Jalluwaan - 04.03.19 - klo:09:38

Otsikko: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Jalluwaan - 04.03.19 - klo:09:38
Hei,
onko kellään kokemuksia Solaredgen 3-vaiheisesta inverttereistä ja optimoijista?
Terv. Jari
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: VPJ - 04.03.19 - klo:09:44
Ei ole vielä, ajattelin kysyä mutta ehdit ennen.

https://aurinkosahkoa.com/solaredge/
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 04.03.19 - klo:10:12
Optimoijia myös on mielessä selvittää, tänne vaan selonteko  ;D
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: denzil dexter - 04.03.19 - klo:11:42
Kaikkihan riippuu hinnasta. Jos SolarEdge-tehostimien avulla paneelistosta saa jopa 25 % enemmän energiaa, ei sen hinta tietenkään saisi olla korkeampi kuin jopa 25% paneelien hinnasta. Koska hintaa ei ole esitetty esitän oman arvioni, että laite maksaa enemmän kuin toinen samanlainen paneeli.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Perusmies - 12.03.19 - klo:23:13
Ei ole kolmivaiheisista, mutta yksivaiheisista. Konsepti sinänsä on samanlainen.
(ja oma käsitykseni on, että Solaredgen optimoija tarvitsee Solaredgen keskusinvertterin, joka sitä komentaa. Voin toki olla väärässä)

Meillä kävi aurinkosähköjärjestelmää kauppaamassa myyntimies, joka tarjosi muistaakseni 4 kw systeemiä 8500 eurolla tms. En tarttunut tarjoukseen. Sen sijaan tutustuin aurinkosähköön tarkemmin. Yllätyksenä tuli, että perussysteemissä yksikin osin varjostettu paneeli pilaa tuoton koko kentästä. Tästä ei tietenkään ollut mitään mainintaa myyntipuheessa. Diodein voi ohittaa yksittäisiä paneeleja käsittääkseni.

Meillä on tilanne, että aamuisin ja iltapäivisin katolla on osavarjo johtuen naapurin ja omista puista. Tästä syystä kiinnostuin Solaredgen tuotteista, kun aikani googlailin. Projekti oli tee-se-itse joka tapauksessa tuon tarjouksen jälkeen.
Laitoin viime kesän loppupuolella katolle 12 paneelia. Invertteriksi tuli yksivaiheinen Solaredgen HD-Wave SE3000. Tuon maksimiteho on 3200w. Talo on Carunan verkossa, joten netotus on käytössä ja maksimivirraksi yksivaihesysteemille ilmoittavat 16A, joten päädyin tuohon, kun 3680w malli oli 25% kalliimpi ja tehoero aika pieni. Yksivaiheeseen päädyin myös siksi, että laite on niin pieni että mahtui sähkökaappiin.

Juuri mitään merkitsevää hyötyä Solaredgen systeemistä ei ole, mikäli paneelit ovat kaikki samaan suuntaan, samanlaisia eikä varjoja ole.

Meillä katto on loiva pulpetti lähes etelään, kulma ehkä 8 astetta. Vuoden aikana maksimituottoa ei tule, mutta toisaalta aurinkoa osuu pidemmän aikaa vuorokauden sisällä.

Hyvä puoli on se, että ilman keskusinvertterin ohjausta paneelikohtainen DC/DC invertteri päästää läpi vain 1V jännitteen per paneeli. Yksivaihesysteemissä stringin jännite on max 380v, invertterit nostavat virtaa tarpeen mukaan. Mahdollinen huono liitos systeemin pitäisi havaita (arc detection) per moduuli.

Yksivaihe HD-Wave invertterin hyötysuhde on mainosten mukaan >>99%. Suljetussa sähkökaapissa laitteen lämpömittari näytti muistaakseni ~43 astetta korkeimmillaan. 3-vaiheisten hyötysuhde on hieman huonompi speksien mukaan. Näihin yksivaiheisiin saa erillisen moduulin, jolla saa liitettyä Teslan powerpackin tms. Hinnat ovat niin korkeita, että toistaiseksi siinä ei ole mitään järkeä.

DC/DC invertterit näihin maksavat esim. Alma Solarissa ~50e /kpl. Nyt kun paneelien hinta on laskenut, tuo hinta ei enää ole niin edullinen suhteessa paneeliin.
Hyviä puolia on se, että paneelit voivat olla kaikki eri suuntaan ja eri mallia/tehoisia.
DC-invertteri paneelilla käynnistyy muistaakseni 8 voltilla ja keskusinvertterin käynnistymiseen riittää 6-7 paneelia. Tämä on toki lähinnä kosmeettista, koska mitään merkittävää tehoa tuolloin ei saada, vaikka invertteri saadaan käyntiin.
3-vaiheisiin DC-optimoijiin/DC-inverttereihin taitaa olla kytkettynä 2 paneelia, joten niissä speksi on eri.

Toistaiseksi olen ollut ihan tyytyväinen järjestelmään. Tekee minkä lupaa. Ainoa fiba on ollut, että systeemi keksi jostain yhden ylimääräisen DC-invertterin, joka näkyy raportoinnissa, mutta jota ei ole olemassa. Netistä näkee paneelikohtaiset tuotot/tehot/käyrät.
Yksivaihesysteemin voi ylimitoittaa 155% takuun piirissä. Itse laitan tässä piakkoin 10 paneelia lisää samaan systeemiin, jolloin maksimituottoa menee keskellä kesää hieman hukkaan (5% vuositasolla?), mutta aamuisin/iltaisin tuotto on parempi. Osan uusista paneeleista suuntaan aamuaurinkoon ja osan länteen iltaan. Paneeleita on paperilla 6kW 3,2Kw invertterissä.

Invertteri on leimojen mukaan valmistettu euroopassa. Takuuta näissä pitäisi olla, käytännössä en ole vielä joutunut kokeilemaan, kun systeemi on niin tuore.
Euroopasta tilatun invertteri oletuskieli oli ranska. Sen verran tuli ranskaa luettua koulussa, että kielivalikon löysin.

Pari kuvaa liitteenä. Osavarjoilla ja hyvin pienellä valolla systeemi saa tehoja irti yksittäisistä paneeleista. Ilman varjoja tehot per paneeli ovat samat, joten hyöty on pieni.
Tänään tuli 12 paneelista parhaimmillaan 300w tehoa, vaikka päällä oli sentti puolitoista lunta ja jäätä. Se yllätti. Muuten toki helmi-maaliskuun tuotto yhteensä vaatimaton toistaiseksi.

Halvin systeemi tuo ei ole. Osavarjoon voi olla perusteltu.
Mikroinvertteri oli minulla vaihtoehto, mutta johtoineen oli tuolloin niin kallis, että hinta olisi ollut sama Solaredgen kanssa. Nyt jos tulee markkinoille järkeviä 4 paneliin mikroinverttereitä paneelikohtaisella säätimellä, tilanne voi olla eri. Luotto kiinalaisiin sähkölaitteisiin ei itselläni ole ihan 100%.

Tällainen tarina. Ei kolmivaihetta, mutta jos on jotain Solaredgeen liittyvää kysyttävää, voin tällä lyhyellä kokemuksilla koettaa vastata.
Haku ei löytänyt palstalta juuri mitään keskustelua aiheesta. Solaredge käsittääkseni maailmalla on kuitenkin aika suuri valmistaja/myyjä ollut/on.

Paneeleita on 12 yhdessä rivissä, mutta kuviin laitoin 2 riviin, niin mahtuvat ruudulle paremmin.

Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 13.03.19 - klo:07:45
Solaredge=kallis koteloitu diodi kauniilla liittimillä
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 13.03.19 - klo:16:28
Solaredge=kallis koteloitu diodi kauniilla liittimillä
fakekommentti kunnes toisin todistetaan...
Tommoset väitteet vaatii perusteluita
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Jalluwaan - 13.03.19 - klo:16:49
Meinasin nuo optimoijat laittaa. Ei noista mitään haittaa pitäisi olla.  Päinvastoin etuja joista Perusmies ansiokkaasti kertoi. Itselle on tulossa 3-vaiheinen järjestelmä. 3-vaiheisessa pitää olla vähintään 16 (itselle tulee 21) paneelia samassa ketjussa, maksimissaan 50. Maksaahan nuo mutta noin 10% koko jutusta. Paneelitkin on vähän parempaa tasoa eli LG Neon R sarjaa. Optimoijien kestävyydessä on ollut pieniä ongelmia lähinnä Australiassa lämmön takia. Pieniä varjoja minullakin aamulla ja illalla sekä heräähän tuo systeemi mielestäni aikaisemmin kuin monet normi-invertterit ja menee myöhemmin levolle. Pieniä tietysti nämä purot mutta 30 vuodessa niistäkin kertyy.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 13.03.19 - klo:17:31
Onko noi SE optimoijat ja niiden invertteri jotenkin kimpassa, että molemmat tarvitaan jotta optimoijat toimii?
Eivätkö Optimoijat toimi itsenäisesti ilman SE invertteriä?
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: don - 13.03.19 - klo:18:57
Moro

Pitääkö paikkaansa mitä Jalluvaan kirjoittaa että:
Lainaus
3-vaiheisessa pitää olla vähintään 16 (itselle tulee 21) paneelia samassa ketjussa, maksimissaan 50
tuo vähintään 16 paneelia?
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Jalluwaan - 13.03.19 - klo:22:44
Onko noi SE optimoijat ja niiden invertteri jotenkin kimpassa, että molemmat tarvitaan jotta optimoijat toimii?
Eivätkö Optimoijat toimi itsenäisesti ilman SE invertteriä?
Nyt on myös IndOP mallisia optimoijia jotka toimivat minkä invertterin kanssa vaan. Tosin kaikkia hyötyjä ei saavuteta kuin SE invertterin kanssa. Esimerkiksi DC jännitteen tippuminen 1V/paneeli kun esim. sähkökatkos ja jokaisen paneelin monitorointi jää pois.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Jalluwaan - 13.03.19 - klo:22:48
Moro

Pitääkö paikkaansa mitä Jalluvaan kirjoittaa että:
Lainaus
3-vaiheisessa pitää olla vähintään 16 (itselle tulee 21) paneelia samassa ketjussa, maksimissaan 50
tuo vähintään 16 paneelia?

Tietyillä malleilla näyttää olevan minimi 13 paneelia mutta sen lyhyempiä ketjuja ei suositella.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 15.03.19 - klo:16:15
Solaredge=kallis koteloitu diodi kauniilla liittimillä
fakekommentti kunnes toisin todistetaan...
Tommoset väitteet vaatii perusteluita

niin vaatii perusteluja
jos myisin jotain vastaavaa, laittaisin käyrä suoraan vs , siloin ei olisi nokan koputtamista, nyt pitää olla uskonto 10

vai onko sinulla kirjoitusvirhe, fakekomponentti

jos panekohtainen on luokkaa 3w, 0w, 8w, 1w, 2w jne  ja tuolla jeesustellaan, on ihan yks vxtxn maku mitä niistä yhteensä tulee
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Perusmies - 15.03.19 - klo:21:58
Niin,

Mainokset ovat mainoksia. Jopa 25% enemmän tuottoa! Ei tietenkään paneeli tuota sen enempää optimiolosuhteessa, vaikka siinä olisi mikä härveli kiinni.
Sori, että kirjoitukseni oli liian pitkä luettavaksi joillekuille.

Solaredgessä on paneelikohtainen MPPT (3-vaiheisissa 2 paneelia). Sillä saa parempaa tehoa paneeleista, kun osa on varjossa/linnusp*skassa tms.
Ja wattimäärillä oli tarkoitus kuriositeettina näyttää, että kun härveli on lähtenyt käyntiin, tuo MPPT toimii hyvinkin pienellä teholla. Ei siitä tietenkään mitään suurta tehoa saada irti. Mutta joku israelilainen tms insinööri on käyttänyt hetken aikaa palikan suunnitteluun.

Itselläni ei ole mitään kaupallista intressiä tässä. Kysyttiin kokemuksia, ja kirjaudun palstalle sen takia, että voin niitä kirjoittaa. Netti on hyvä väline kaikenlaisten "kokemuksia" hakujen tekoon, siksi ajattelin ajatukseni tänne kirjoittaa.
Muuten taitaa jäädä tähän.

Over and out.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 15.03.19 - klo:22:59
Solaredge=kallis koteloitu diodi kauniilla liittimillä
fakekommentti kunnes toisin todistetaan...
Tommoset väitteet vaatii perusteluita

niin vaatii perusteluja
jos myisin jotain vastaavaa, laittaisin käyrä suoraan vs , siloin ei olisi nokan koputtamista, nyt pitää olla uskonto 10

vai onko sinulla kirjoitusvirhe, fakekomponentti

jos panekohtainen on luokkaa 3w, 0w, 8w, 1w, 2w jne  ja tuolla jeesustellaan, on ihan yks vxtxn maku mitä niistä yhteensä tulee
tuosta nyt mitään uutta ja fiksua perustelua löydy, taisi mennä vaan enemmän fake-puolelle ...
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: VPJ - 18.03.19 - klo:09:40
Sillä saa parempaa tehoa paneeleista, kun osa on varjossa/linnusp*skassa tms.

Kiitos hyvästä selostuksesta ja käyttäjäkokemuksesta jota aina arvostan enemmän kun mainoksia.

Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 18.03.19 - klo:09:50
Mainokset ovat mainoksia. Jopa 25% enemmän tuottoa! Ei tietenkään paneeli tuota sen enempää optimiolosuhteessa, vaikka siinä olisi mikä härveli kiinni.
Sori, että kirjoitukseni oli liian pitkä luettavaksi joillekuille.
Sinänsä mainospuheet pitävät jopa paikkaansa että vuositasolla tuottoa voi saada jopa sen 25% enemmän. Tosin mikään takeita ole sillä vaikutus on olosuhteista suurimmaksi osaksi kiinni. Yleensä näistä etuja saadaan sitä paremmin mitä huonommat perusolosuhteet ovat.

Sinänsä vuosisaannille on se ja sama, harvempi kun pystyy hyödyntämään vuosisaannin 100%. Vuosisaannilla voidaan kattaa talon koko kulutus mutta silti ~1/2 sähköstä joudutaan ostamaan sähköyhtiöltä.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 18.03.19 - klo:12:36
hyvä, että on muitakin kuin minä jotka jotka arvostavat käytännön kokemuksia
tein juuri äsken käytännön kokeen, peitin yhden panelin/8  10cm styrox levyllä
tuotto on kahdessa 8 kpl ryhmässä sama 330W /ryhmä
peittämisen jälkeen toinen antoi ~310W ja toinen ~330W

kysynkin, kuinka joku panelikohtainen laite sarjaankytketyssä paneliryhmässä voi antaa enempi ryhmälle tuottoa kuin jos sen laitteen tilalla on diodi?

edit
parhaillaan on täällä menossa testit PWM Controller MPPT Heizwasser Heizstab vs suora kytkentä vs invertteri
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 18.03.19 - klo:13:00
block-diodi estää virran pääsyn rinnankytkettyyn heikompitehoiseen paneliin suuremman Vmpp jännitteen omaavasta panelista. Heikompi paneli toimii tuottoa kuluttavana muuttaen läpikulkevan virran lämmöksi. Lämmöksi muuttuva teho on laskettavissa jännite-erosta sekä läpikulkevasta virrasta. Lämmöksi muuttuva teho voi olla parhaillaan kymmeniä watteja rinnankytketyissä paneleissa tietyillä edellytyksillä ja näin myös sulattaa juotettut liitokset heikomman panelin sisältä. Sarjaan kytkettäessä tätä ongelma ei ole sillä pääosin kaikista paneleista löytyy bypass-diodit kytkentärasiasta valmiiksi.

Panelikohtainen laite taas hyödyntää jokaisen panelin Vmpp jännitettä mahdollistaen suurimman tuoton riippumatta muista paneleista. Samoin kuin microinvertteri.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 18.03.19 - klo:14:24

tein juuri äsken käytännön kokeen, peitin yhden panelin/8  10cm styrox levyllä
tuotto on kahdessa 8 kpl ryhmässä sama 330W /ryhmä
peittämisen jälkeen toinen antoi ~310W ja toinen ~330W


Tässä on nyt yksi ongelma mitä olen tässä jo tovin yrittänyt ymmärtää: Mikä oli tämän testin tarkoitus todistaa ja/tai mitä tällä haluttiin tutkia? (Sekä lisäyksenä vielä näin jälkikäteen) Liittyykö tämä testi jollaintapaa Solaredgeen?
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 18.03.19 - klo:21:01
joopa joo
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 18.03.19 - klo:21:14
ok. Kyllä sinusta uusi Nikolai tulee. Nikolain ulosanti oli myös ajoittain hyvin epäselvä testien ollessa varsin salaisia.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Jalluwaan - 19.03.19 - klo:06:40

tein juuri äsken käytännön kokeen, peitin yhden panelin/8  10cm styrox levyllä
tuotto on kahdessa 8 kpl ryhmässä sama 330W /ryhmä
peittämisen jälkeen toinen antoi ~310W ja toinen ~330W


Tässä on nyt yksi ongelma mitä olen tässä jo tovin yrittänyt ymmärtää: Mikä oli tämän testin tarkoitus todistaa ja/tai mitä tällä haluttiin tutkia? (Sekä lisäyksenä vielä näin jälkikäteen) Liittyykö tämä testi jollaintapaa Solaredgeen?

Liittyyhän se. Normaali vertillä tuo toinen ryhmä ei olisi antanut lähellekään 310W.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 19.03.19 - klo:08:39

tein juuri äsken käytännön kokeen, peitin yhden panelin/8  10cm styrox levyllä
tuotto on kahdessa 8 kpl ryhmässä sama 330W /ryhmä
peittämisen jälkeen toinen antoi ~310W ja toinen ~330W


Tässä on nyt yksi ongelma mitä olen tässä jo tovin yrittänyt ymmärtää: Mikä oli tämän testin tarkoitus todistaa ja/tai mitä tällä haluttiin tutkia? (Sekä lisäyksenä vielä näin jälkikäteen) Liittyykö tämä testi jollaintapaa Solaredgeen?

Liittyyhän se. Normaali vertillä tuo toinen ryhmä ei olisi antanut lähellekään 310W.

Mistäs tällaisen tiedon lainatusta osasta pystyit päättelemään? Itselle enemmänkin tuo osoitti vain että laitteistossa on vikaa tai olosuhteet muuttuivat mittausten välissä. Varjo siirtyi tai säteilyteho kasvoi ryhmän osalta tms. ja muuten tuollainen tulos ei ole mahdollista. Laskuvirhe ei liene mahdollinen kun ilmeisesti laitteisto sen mittaa?

Yleensä kun jotain testataan kerrotaan vähän perusteellisemmin mitä, kuinka ja millaisella kombinaatiolla saavutetaan. Mallia voi ottaa Perusmiehestä.

Jos tuotto on ilman peittoa 8 panelille 330W eli yhden yksikön tuotto tällöin ~41,25W ja peittämällä yhden tuotto on 310W 7 panelille eli yksikköä kohden ~44,29W. Olosuhteet siis muuttuneet tai peitetty paneli on rikki tämän perusteella. Mikäli olosuhteet ovat identtiset olisi 7 panelilta pitänyt tulla tuottoa tuon ~41,25W perusteella olla ~288,75W.

Mistä siis ilmestyy yhtäkkiä 21,25W enemmän tuottoa ryhmälle kun yksi paneli peitetään kahdeksan panelin ryhmästä, järjestelmässä missä käytetään Microverttejä(?) joissa on yleensä jokaiselle paneli-inputille oma mppt? Yksinkertaisesti se ei vain ole mahdollista että peitetyn panelin tuottotehosta saadaan 50% teho vain peittämällä paneli. Jossain nyt klikkaa.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 19.03.19 - klo:09:54

tein juuri äsken käytännön kokeen, peitin yhden panelin/8  10cm styrox levyllä
tuotto on kahdessa 8 kpl ryhmässä sama 330W /ryhmä
peittämisen jälkeen toinen antoi ~310W ja toinen ~330W


Tässä on nyt yksi ongelma mitä olen tässä jo tovin yrittänyt ymmärtää: Mikä oli tämän testin tarkoitus todistaa ja/tai mitä tällä haluttiin tutkia? (Sekä lisäyksenä vielä näin jälkikäteen) Liittyykö tämä testi jollaintapaa Solaredgeen?

Liittyyhän se. Normaali vertillä tuo toinen ryhmä ei olisi antanut lähellekään 310W.

Mistäs tällaisen tiedon lainatusta osasta pystyit päättelemään? Itselle enemmänkin tuo osoitti vain että laitteistossa on vikaa tai olosuhteet muuttuivat mittausten välissä. Varjo siirtyi tai säteilyteho kasvoi ryhmän osalta tms. ja muuten tuollainen tulos ei ole mahdollista. Laskuvirhe ei liene mahdollinen kun ilmeisesti laitteisto sen mittaa?

Yleensä kun jotain testataan kerrotaan vähän perusteellisemmin mitä, kuinka ja millaisella kombinaatiolla saavutetaan. Mallia voi ottaa Perusmiehestä.

Jos tuotto on ilman peittoa 8 panelille 330W eli yhden yksikön tuotto tällöin ~41,25W ja peittämällä yhden tuotto on 310W 7 panelille eli yksikköä kohden ~44,29W. Olosuhteet siis muuttuneet tai peitetty paneli on rikki tämän perusteella. Mikäli olosuhteet ovat identtiset olisi 7 panelilta pitänyt tulla tuottoa tuon ~41,25W perusteella olla ~288,75W.

Mistä siis ilmestyy yhtäkkiä 21,25W enemmän tuottoa ryhmälle kun yksi paneli peitetään kahdeksan panelin ryhmästä, järjestelmässä missä käytetään Microverttejä(?) joissa on yleensä jokaiselle paneli-inputille oma mppt? Yksinkertaisesti se ei vain ole mahdollista että peitetyn panelin tuottotehosta saadaan 50% teho vain peittämällä paneli. Jossain nyt klikkaa.

jos kukaan muu kuin "puuha" ei tajua, mitä tarkoitin, selitän sen tarkemmin, muuten en vaivaudu
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 19.03.19 - klo:10:01

tein juuri äsken käytännön kokeen, peitin yhden panelin/8  10cm styrox levyllä
tuotto on kahdessa 8 kpl ryhmässä sama 330W /ryhmä
peittämisen jälkeen toinen antoi ~310W ja toinen ~330W


Tässä on nyt yksi ongelma mitä olen tässä jo tovin yrittänyt ymmärtää: Mikä oli tämän testin tarkoitus todistaa ja/tai mitä tällä haluttiin tutkia? (Sekä lisäyksenä vielä näin jälkikäteen) Liittyykö tämä testi jollaintapaa Solaredgeen?

Liittyyhän se. Normaali vertillä tuo toinen ryhmä ei olisi antanut lähellekään 310W.

Mistäs tällaisen tiedon lainatusta osasta pystyit päättelemään? Itselle enemmänkin tuo osoitti vain että laitteistossa on vikaa tai olosuhteet muuttuivat mittausten välissä. Varjo siirtyi tai säteilyteho kasvoi ryhmän osalta tms. ja muuten tuollainen tulos ei ole mahdollista. Laskuvirhe ei liene mahdollinen kun ilmeisesti laitteisto sen mittaa?

Yleensä kun jotain testataan kerrotaan vähän perusteellisemmin mitä, kuinka ja millaisella kombinaatiolla saavutetaan. Mallia voi ottaa Perusmiehestä.

Jos tuotto on ilman peittoa 8 panelille 330W eli yhden yksikön tuotto tällöin ~41,25W ja peittämällä yhden tuotto on 310W 7 panelille eli yksikköä kohden ~44,29W. Olosuhteet siis muuttuneet tai peitetty paneli on rikki tämän perusteella. Mikäli olosuhteet ovat identtiset olisi 7 panelilta pitänyt tulla tuottoa tuon ~41,25W perusteella olla ~288,75W.

Mistä siis ilmestyy yhtäkkiä 21,25W enemmän tuottoa ryhmälle kun yksi paneli peitetään kahdeksan panelin ryhmästä, järjestelmässä missä käytetään Microverttejä(?) joissa on yleensä jokaiselle paneli-inputille oma mppt? Yksinkertaisesti se ei vain ole mahdollista että peitetyn panelin tuottotehosta saadaan 50% teho vain peittämällä paneli. Jossain nyt klikkaa.

jos kukaan muu kuin "puuha" ei tajua, mitä tarkoitin, selitän sen tarkemmin, muuten en vaivaudu

Ei tartte selittää vaan perustella. Tämän pohjalta jää kyllä jälleen kuva ettet nyt oikein tiedä itsekkään mitä puhut.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 19.03.19 - klo:10:31
Tarttis jostain kaivaa esille mikä se jollan setti nyt onkaan, ei tuosta muuten selvää saa...
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 19.03.19 - klo:11:20
Tarttis jostain kaivaa esille mikä se jollan setti nyt onkaan, ei tuosta muuten selvää saa...


ollaan molemmat oikeassa, eron tekee minun kiinteät, 15-20°, nyt suoraan etelään ja sinun kääntyvät estteettömässä paikassa, mitkä lähtevät jo heti aurinkoon osuessaan täydellä

tällä auringon korkeudella pilvettömällä keskipäivän tunteina 8x270W kentät antaa parhaiten noin 36Ω  ja aamusta/illasta 48Ω - 75Ω, siis noihin 15-20° kiinteisiin, elikkä ei näillä kärkisijoja hätyytellä maximituotoilla mutta asennus taasen on helppo/halpa/huoleton

Tämä oli nyt ensimmäinen missä yhteydessä tämä 8 panelin sarja tulee esille Jollan viesteissä ja kytkentä on suoraan vastuksille.


laitoin tänään 8 panelia, suoraan 4" galvanoiduilla lehtikuusi 32mm lautaa ja panelit ruuveilla....hyvä tuli

ei aavistustakaan miten 'ammattihenkilöt' laskevat, mutta arkijärjellä laitoin 8 kpl270W =2160W kun tuon invertterin max DC input on 2200W

Ja toinen missä normi invertterin kautta toiset 8*270W paneliryhmä invertterinä https://www.alma-solarshop.com/solax-power-inverter/1025-solax-inverter-x1-mini-20.html

Täytyy kyllä sanoa ettei näistä taas selvää saa tai mitään syytä mihinkään suuntaan vaikka viestihistorian kävi lävitse.  ;D
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 19.03.19 - klo:11:53

jos kukaan muu kuin "puuha" ei tajua, mitä tarkoitin, selitän sen tarkemmin, muuten en vaivaudu

JalluWaan ei myöskään ymmärtänyt. Hän epäili että sinulla olisi ollut microvertit mutta panelit oli testissä kytketty sarjaan.

Voitko nyt ylimielisyydestäsi huolimatta ystävällisesti avata nyt vähän ettei kenenkään tarvitse arvailla millaisella kombinaatiolla, mitä olet halunnut testata, millä olet testannut ja miksi? Testistä saadun tuloksen voisit myös avata mikä on siihen vaikuttanut ja kulkeeko se teorian kanssa käsi kädessä. Mihin testituloksia voidaan verrata? Onko testitulokset vertailukelpoisia?
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 19.03.19 - klo:12:05
hyvä, että on muitakin kuin minä jotka jotka arvostavat käytännön kokemuksia
tein juuri äsken käytännön kokeen, peitin yhden panelin/8  10cm styrox levyllä
tuotto on kahdessa 8 kpl ryhmässä sama 330W /ryhmä
peittämisen jälkeen toinen antoi ~310W ja toinen ~330W

kysynkin, kuinka joku panelikohtainen laite sarjaankytketyssä paneliryhmässä voi antaa enempi ryhmälle tuottoa kuin jos sen laitteen tilalla on diodi?

edit
parhaillaan on täällä menossa testit PWM Controller MPPT Heizwasser Heizstab vs suora kytkentä vs invertteri

ei tätä voi enää selvemmin...2 (kaksi) kappaletta 8 (kahdeksan) panelin settiä
toisesta setistä peitän yhden panelin jne
samassa invertterissä 2(kaksi) liitäntää, invertterissä livenä vilisee molempien tuotto (tuotto merkitsee lukemia paneliryhmien tehosta...jne
kysynkin vaikeita....mitä hyötyisin ko mittaustuloksen perusteella solredge laitteista
vastaan itse
tekemäni kokeilun mukaan en mitään
en jatka enkä selitä tätä sen enempää
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 19.03.19 - klo:12:08

jos kukaan muu kuin "puuha" ei tajua, mitä tarkoitin, selitän sen tarkemmin, muuten en vaivaudu

JalluWaan ei myöskään ymmärtänyt. Hän epäili että sinulla olisi ollut microvertit mutta panelit oli testissä kytketty sarjaan.

Voitko nyt ylimielisyydestäsi huolimatta ystävällisesti avata nyt vähän ettei kenenkään tarvitse arvailla millaisella kombinaatiolla, mitä olet halunnut testata, millä olet testannut ja miksi? Testistä saadun tuloksen voisit myös avata mikä on siihen vaikuttanut ja kulkeeko se teorian kanssa käsi kädessä. Mihin testituloksia voidaan verrata? Onko testitulokset vertailukelpoisia?
ei kahdekan panelia mikroinverttereillä yksinkertaisesti voi olla sarjassa....se siitäkin
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 19.03.19 - klo:12:14
hyvä, että on muitakin kuin minä jotka jotka arvostavat käytännön kokemuksia
tein juuri äsken käytännön kokeen, peitin yhden panelin/8  10cm styrox levyllä
tuotto on kahdessa 8 kpl ryhmässä sama 330W /ryhmä
peittämisen jälkeen toinen antoi ~310W ja toinen ~330W

kysynkin, kuinka joku panelikohtainen laite sarjaankytketyssä paneliryhmässä voi antaa enempi ryhmälle tuottoa kuin jos sen laitteen tilalla on diodi?

edit
parhaillaan on täällä menossa testit PWM Controller MPPT Heizwasser Heizstab vs suora kytkentä vs invertteri

ei tätä voi enää selvemmin...2 (kaksi) kappaletta 8 (kahdeksan) panelin settiä
toisesta setistä peitän yhden panelin jne
samassa invertterissä 2(kaksi) liitäntää, invertterissä livenä vilisee molempien tuotto (tuotto merkitsee lukemia paneliryhmien tehosta...jne
kysynkin vaikeita....mitä hyötyisin ko mittaustuloksen perusteella solredge laitteista
vastaan itse
tekemäni kokeilun mukaan en mitään
en jatka enkä selitä tätä sen enempää

Eli sinulla ei ollut vertailukelpoista dataa missä toinen sarja olisi ollut microinverttereiden takana jokainen paneli omana yksikkönä tai sitten ketjun Solaredgen takana jolloni olisi data ollut jokseenkin vertailukelpoinen ja antanut suuntaa tuotoissa syntyvistä eroista. Näin voidaan siis todeta ettei testilläsi ollut mitään käytännön tekemistä aiheen kanssa eikä myöskään osoita yhtään mitään tällä haavaa.

Kiitoksia Jolla täsmennyksestä.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 19.03.19 - klo:12:15

ei kahdekan panelia mikroinverttereillä yksinkertaisesti voi olla sarjassa....se siitäkin

Älä nyt marttyyriksi ryhdy.

Tulosten perusteella tarkastaisin kyllä panelit varsinkin tuon peitetyn ja kytkennät sillä jossain on nyt vikaa.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: VPJ - 19.03.19 - klo:13:30
tein juuri äsken käytännön kokeen, peitin yhden panelin/8  10cm styrox levyllä
tuotto on kahdessa 8 kpl ryhmässä sama 330W /ryhmä
peittämisen jälkeen toinen antoi ~310W ja toinen ~330W

Luulisi että teho putoaa 1/8 osan eli 41w mutta putoaakin vain puolet siitä.
Miten käyttäytyy täydellä auringon paisteella  kun peittää yhden tai kaksi paneelia?
Hyvä testi ja jatkoa odotan :D

Kerran asentaessa 12v 55w pahvilla peitettyä paneelia katolle syttyi säätimen ledit tuoton merkiksi, olisiko valkoisen taustan kautta tai pahvin reunojen välistä
paistetta päässy kennoille?
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 19.03.19 - klo:14:35
Joo tuo oli vain 1 mittauspiste, veikkaan että seuraa romahdus kun paiste on 100%...
Loput sitten jostain välistä...
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 19.03.19 - klo:15:21
Joo tuo oli vain 1 mittauspiste, veikkaan että seuraa romahdus kun paiste on 100%...
Loput sitten jostain välistä...

ei sieltä välistä viitsi mittailla, senverran hyvät liittimet ettei niitä rikkomaan viitsi alkaa, mitä mittauspisteitä tarkoitat?
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 19.03.19 - klo:15:56
Toimintapiste          .
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 19.03.19 - klo:16:11
Toimintapiste          .

ei ole minulla toimintapistettä
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 19.03.19 - klo:16:21
Toimintapiste          .

ei ole minulla toimintapistettä
;D
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Jalluwaan - 19.03.19 - klo:17:33

jos kukaan muu kuin "puuha" ei tajua, mitä tarkoitin, selitän sen tarkemmin, muuten en vaivaudu

JalluWaan ei myöskään ymmärtänyt. Hän epäili että sinulla olisi ollut microvertit mutta panelit oli testissä kytketty sarjaan.

Voitko nyt ylimielisyydestäsi huolimatta ystävällisesti avata nyt vähän ettei kenenkään tarvitse arvailla millaisella kombinaatiolla, mitä olet halunnut testata, millä olet testannut ja miksi? Testistä saadun tuloksen voisit myös avata mikä on siihen vaikuttanut ja kulkeeko se teorian kanssa käsi kädessä. Mihin testituloksia voidaan verrata? Onko testitulokset vertailukelpoisia?
Ymmärsin mutta hänellä on optimoijat jotka tekevät saman kuin microvertit vähän eri tavalla.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 19.03.19 - klo:18:53

jos kukaan muu kuin "puuha" ei tajua, mitä tarkoitin, selitän sen tarkemmin, muuten en vaivaudu

JalluWaan ei myöskään ymmärtänyt. Hän epäili että sinulla olisi ollut microvertit mutta panelit oli testissä kytketty sarjaan.

Voitko nyt ylimielisyydestäsi huolimatta ystävällisesti avata nyt vähän ettei kenenkään tarvitse arvailla millaisella kombinaatiolla, mitä olet halunnut testata, millä olet testannut ja miksi? Testistä saadun tuloksen voisit myös avata mikä on siihen vaikuttanut ja kulkeeko se teorian kanssa käsi kädessä. Mihin testituloksia voidaan verrata? Onko testitulokset vertailukelpoisia?
Ymmärsin mutta hänellä on optimoijat jotka tekevät saman kuin microvertit vähän eri tavalla.
jaa optimoijat...ovvai ;D
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 19.03.19 - klo:21:57

jos kukaan muu kuin "puuha" ei tajua, mitä tarkoitin, selitän sen tarkemmin, muuten en vaivaudu

JalluWaan ei myöskään ymmärtänyt. Hän epäili että sinulla olisi ollut microvertit mutta panelit oli testissä kytketty sarjaan.

Voitko nyt ylimielisyydestäsi huolimatta ystävällisesti avata nyt vähän ettei kenenkään tarvitse arvailla millaisella kombinaatiolla, mitä olet halunnut testata, millä olet testannut ja miksi? Testistä saadun tuloksen voisit myös avata mikä on siihen vaikuttanut ja kulkeeko se teorian kanssa käsi kädessä. Mihin testituloksia voidaan verrata? Onko testitulokset vertailukelpoisia?
Ymmärsin mutta hänellä on optimoijat jotka tekevät saman kuin microvertit vähän eri tavalla.
Ei ainakaan Jollalla. Eihän hän pidä optimoijia minään.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Jalluwaan - 20.03.19 - klo:07:04

jos kukaan muu kuin "puuha" ei tajua, mitä tarkoitin, selitän sen tarkemmin, muuten en vaivaudu

JalluWaan ei myöskään ymmärtänyt. Hän epäili että sinulla olisi ollut microvertit mutta panelit oli testissä kytketty sarjaan.

Voitko nyt ylimielisyydestäsi huolimatta ystävällisesti avata nyt vähän ettei kenenkään tarvitse arvailla millaisella kombinaatiolla, mitä olet halunnut testata, millä olet testannut ja miksi? Testistä saadun tuloksen voisit myös avata mikä on siihen vaikuttanut ja kulkeeko se teorian kanssa käsi kädessä. Mihin testituloksia voidaan verrata? Onko testitulokset vertailukelpoisia?
Ymmärsin mutta hänellä on optimoijat jotka tekevät saman kuin microvertit vähän eri tavalla.
Ei ainakaan Jollalla. Eihän hän pidä optimoijia minään.
Sori sotkin miehet ja veneet.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Perusmies - 23.03.19 - klo:08:08
Onko noi SE optimoijat ja niiden invertteri jotenkin kimpassa, että molemmat tarvitaan jotta optimoijat toimii?
Eivätkö Optimoijat toimi itsenäisesti ilman SE invertteriä?
Nyt on myös IndOP mallisia optimoijia jotka toimivat minkä invertterin kanssa vaan. Tosin kaikkia hyötyjä ei saavuteta kuin SE invertterin kanssa. Esimerkiksi DC jännitteen tippuminen 1V/paneeli kun esim. sähkökatkos ja jokaisen paneelin monitorointi jää pois.

Joo, enpä tuota ollut sisäistänyt, että nämä omatkin palikat ovat IndOp-mallia. Ei sitä missään erikseen mainostettu, tai en osannut lukea. Hyötyjä jää pois muunmerkkisellä invertterillä, mutta "pelkkänä" optimoijana toimii. Jos esim 1-2 paneelia ovat osan päivää matalan auringon aikana ilmanvaihtohormin varjossa, niin näistä voisi olla kentän kannalta hyötyä. Jostain palikan täytyy ymmärtää, että antaa enemmän kuin 1 volttia ulos, kun on muunmerkkisessä stringissä kiinni.

Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 23.03.19 - klo:08:39
Miten näiden kanssa sitten käy kun microverttien kanssa on kestossa ollut toivomisen vara? Vikaantuminen lienee pääosin korkeista lämpötiloista kiinni kun microvertit ovat paneleiden takana.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Jalluwaan - 23.03.19 - klo:10:39
Miten näiden kanssa sitten käy kun microverttien kanssa on kestossa ollut toivomisen vara? Vikaantuminen lienee pääosin korkeista lämpötiloista kiinni kun microvertit ovat paneleiden takana.
Näissä on ollut myös kestämisen kanssa ongelmia johtuen juuri korkeista lämpötiloista.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 26.03.19 - klo:21:24
Eipä taida lyödä leiville optimoijat meikäläisellä kun katsoo menetyksiä invertterin 2 eri MPPT inputeista, itäpääty-länsipääty.

Menetys (hyvällä kelillä+keväällä aikaisin) varjojen takia aamulla ~1kWh itäpäädyssä illalla haisutappioita länsipäässä, nuokin menetykset katoaa kesemmällä ja kun on pilviä tai yleensäkin ei optimi päivä...eli puhutaan alle 100kWh/vuosi (max.10€). Optimoijat ei jatkoon...

Sinininen = yhteensä
Oranssi = itäpääty
Vihreä = länsipääty
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Perusmies - 26.03.19 - klo:22:00
Tänään oli mainio aurinkopäivä. Ohessa käppyrä tältä päivältä. Aamusta ja myöhäisestä iltapäivästä varjot haittaavat jonkin verran. Mallikuvissa puolet paneeleista on varjossa.
Osaako joku kertoa, mitä normi-mppt tuottaisi kuvan tilanteissa paneeleilta?

En ole edes yrittänyt laskea, kuinka pitkä optimizereiden takaisinmaksuaika on. Tee-se-itse säästi joka tapauksessa systeemin hinnassa ~puolet, niin ei ole niin vaarallista. Hyvä puoli tässä imho on, että voi tuohon stringiin vielä lisätä ne 10 paneelia, jotka tulevat pariin eri suuntaan + ovat eri merkkisiä/tehoisia.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: jolla - 26.03.19 - klo:22:11
minulla tuli 600W panelia kohti tänään (270w nimellisteho) oli pilvistä koko päivä ja lunta satoi kuuroina pitkin päivää
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 26.03.19 - klo:22:21
Tänään oli mainio aurinkopäivä. Ohessa käppyrä tältä päivältä. Aamusta ja myöhäisestä iltapäivästä varjot haittaavat jonkin verran. Mallikuvissa puolet paneeleista on varjossa.
Osaako joku kertoa, mitä normi-mppt tuottaisi kuvan tilanteissa paneeleilta?

En ole edes yrittänyt laskea, kuinka pitkä optimizereiden takaisinmaksuaika on. Tee-se-itse säästi joka tapauksessa systeemin hinnassa ~puolet, niin ei ole niin vaarallista. Hyvä puoli tässä imho on, että voi tuohon stringiin vielä lisätä ne 10 paneelia, jotka tulevat pariin eri suuntaan + ovat eri merkkisiä/tehoisia.
Se on tietty eri asia jos vielä lisätään paneeleita sinne sun tänne suuntiin, silloin alkaa optimoijat puremaan...

Missä se käppyrä on, tai siis tarkoitan onko paneelikohtaisia käppyröitä?
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Perusmies - 27.03.19 - klo:00:23
Missä se käppyrä on, tai siis tarkoitan onko paneelikohtaisia käppyröitä?

Siis jotain tällaista? tuossa on nuo laitimmaiset paneelit + keskimmäiset.
en ole näitä paneelikohtaisia käyriä kovin tarkasti tutkinut.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Puuha - 27.03.19 - klo:00:30
Olen nyt siinä käsityksessä että  12 panelia on samaan suuntaan mutta päivän aikana varjostus muuttuu.

Äkkiseltään näyttää ettei optimoijalla juuri saavuteta mitään käytännön etua kohteessa. Siis jos nyt tulkitsen käyrää oikein ja ymmärtänyt paneleiden asennuksen oikein.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Perusmies - 27.03.19 - klo:10:10
Tässä vielä toinen kuva. Laitimmaisten paneelien tehot. Eilinen optimiolosuhde ja sekä 13. maaliskuuta. Ei-optimin käyrissä on enemmän heittoa.
Täytyisi perehtyä dataan tarkemmin, että saisi tolkkua, kuinka paljon ja missä olosuhteessa hyötyä on.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: rotzi - 27.03.19 - klo:11:41
(http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?action=dlattach;topic=2206.0;attach=4680;image)

Tuosta nyt jotain näkee, tuohon oikean puoleiseen optimikaavioon olisi helppo piirtää mitä olet menettänyt äärilaidoissa.
Selkeesti sulla on aamussa ja illassa puita jotka on edessä jossain kohdissa ja kaaviosta olisi laskettavissa mitä saisit lisää jos kaataisit ne naapurin puut  ;)
Onhan tuossa selkeesti ajateltavissa että menettäisit jotain jos ei olisi optimoijia, mutta aika kova tehtävä antaa lukuja mitä se oikeastaan olisi vuotta kohdin.
Samalla kun poistaisit naapurin puut, poistuisi myös optimoijien tarve kokonaan... tuon kentästön kohdalta 8)
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: Perusmies - 28.03.19 - klo:14:53
Tässä nykyisessä konfiguraatiossa ei varmaan optimoijista ole mahdottoman suurta hyötyä, kun paneelit ovat katolla parhaalla paikalla ja varsinkin aamuvarjon aikaan tehoja on muutenkin vähemmän saatavilla.
Tämän päivän tuottoa tarkastellessa (noin klo 14 tilanne) vähiten aikaa varjossa olleen paneelin tuotto on ~10% prosenttia parempi kuin huonoimmalla. Jos tuosta laskisi kentän tuoton huonoimman paneelin mukaan ja vertaa toteumaan, niin hyöty olisi ~6%.

Klo 10 aamuvarjo poistuu. Jos katsoi tilannetta klo 10, paras paneeli oli tuottanut 30% enemmän kuin huonoin. Huonoimman mukaan laskettuun tuottoon verrattuna kokonaisuus oli 16% enemmän.
Tietysti hyöty wattitunteina on pieni, kun ei ennen klo 10 tuottoa kovinkaan paljon tullut.

Tämän vuoden alusta kokonaistuotossa on paneelien välillä max 17% ero. Se varmaan tasoittuu kesällä jonnekin <5 prosenttiin.
Liitteessä tilanne klo 14.
Otsikko: Vs: Solaredge kokemuksia
Kirjoitti: b58 - 05.06.19 - klo:14:27
Mielenkiintonen keskustelu tuosta mystisestä mustasta kikkareesta...

Mutta asiaan, solaredge SE15k

Tähän myllyyn pitäisi saada joku kuormanohjaus, niin että saadaan varaajaan puskettua aina ku aurinko vaan paistaa. Kyllähän tuolta 8kW tuli vaikka pilviäkin oli...
Oon kahlannu manuaalit läpi, vaan missään ei oo oikeen ykselitteisesti kerrottu mitä palikoita vaatii. On ZigBeetä RS:ää ja täytys laittaa mittaria ym. kontaktoria. Voiko olla noin susi systeemi?
Taitas helpoin olla ku panis jonkun dlr:llä toimivan kontaktoriohjaimen ja luottas että ku paistaa, niin virtaakin tulee?