Ilmaisenergia.info

Energiakeskustelu => Omat projektit => Aiheen aloitti: tms - 05.04.17 - klo:19:10

Otsikko: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 05.04.17 - klo:19:10
Tällä hetkellä hankittuna 500w paneelitehoa, victron 100v/50a mppt säädin,victron multiplus 24/2000/40 invertterilaturi ja 2kpl 250ah agm akkua. Paneelit tulee katolle etelään päin suunnattuna. Mökin käyttö kesällä alkaen meren sulamisesta satunnaisesti. 230v johdotus koko mökissä ja yhteensä 60w 230v ledvaloja. Suunnitelmissa 230v noin 100l jääkaappi ja satunnaisia TV,kahvinkeitin yms kuluttajia.

Mitä mieltä raati on? Paneeleita saa telineeseen vielä 2 lisättyä ja johdotus riittävä säätimelle sekä bensa 3 kva aggrekaatti löytyy. Akut,säädin ja multiplus mökissä sisällä...huono idea? Kiitos jo etukäteen mielipiteistä..
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Jussi - 06.04.17 - klo:00:20
Onko joskus tarkoitus tuoda valatakunnanverkko taloon? Jos ei, niin unohda 230V valaistus ja jääkaappi.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 06.04.17 - klo:07:54
Todennäköisesti ei koskaan tule valtakunnan verkkoa....miksi 230v pitää Tällöin unohtaa?
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Savonius - 06.04.17 - klo:08:22
Varsin kattava paketti kesämökille. Akut kyllä laittaisin ulos. Ei ole mitään syytä sisäsäilytykseen. Pitkinä pilvisinä kausina tuo akusto voi olla rajamailla mutta kyllä tuo lataava invertteri korvaa sen. Agrekaatti vain välillä puksuttamaan. Tuolla paketilla tavallinen kotijääkaappi toimii mainiosti. Jos ei halua kuunnella agrekaatin puksutusta niin paneelin voi hankkia. (huom. Jos paneelisi ovat 250W niin tuohon säätimeen ei voi kytkeä kolmea paneelia sarjaan vaan ne on kytkettävä rinnan). Tuosta akkupaketista voi ottaa noin 3Kwh sen jälkeen jonkinlaista latausta pitää löytyä.

Lisäys vielä. Ei tietenkään kannata unohtaa 230V. Vaihtovirralla toimii kaikki mahdolliset laitteet.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: arveccio - 06.04.17 - klo:09:02
230V on paljon helpompi operoida ja kaikki vehkeet toimii mutisematta. Vanhempien mökillä jääkaappi ja televisio pelaa ok yhdellä 250w paneelilla. Akusto on eittämättä "riittävä" eli 5x100Ah.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 06.04.17 - klo:09:46
Mitä mieltä raati on? Paneeleita saa telineeseen vielä 2 lisättyä ja johdotus riittävä säätimelle sekä bensa 3 kva aggrekaatti löytyy. Akut,säädin ja multiplus mökissä sisällä...huono idea? Kiitos jo etukäteen mielipiteistä..
Tuossa joutuu kuitenkin melko säännöllisesti turvautumaan aggregaattiin eikä asia ratkea luotettavasti muutamalla lisäpaneelillakaan (siis aggreegaatin käytöltä välttyminen). Kannattaa aluksi kokeilla, miten tuolla pärjää, koska varsinaisesti ei tarvitse hankkia mitään ylimääräistä, mistä ei olisi hyötyä myöhemminkään (ja 230V:n jääkaappi on tyypillisesti halpa).

Laittaisin ehkä kaikesta huolimatta varalle muutaman 12V:n led-valon, jotta invertterin voi kytkeä pois silloin, kun mökillä ei oleskella (ja tarpeen vaatiessa saa valot päälle, jos syksyllä tms. on pimeässä asiaa tarkastukäynnille tms.), mutta taskulampuillakin pärjää siihen asti, että saa invertterin kytketyksi päälle.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Savonius - 06.04.17 - klo:10:33
Noissa lataavissa inverttereissä on usein virransäästötila jossa invertteri kytkeytyy päälle vasta kun kuormaa on. Ainakin westheckissä on sellainen. Vaatii kyllä noin 30W kuorman kytkeytymiseen. Kun noita led lamppuja löytyy 230V jännitteellä,E27 ja E14 kannalla ainakin 2,5W niin eipä juuri kannata 12V järjestelmää rakentaa.
Jos on kyseessä kesäaikainen viikonloppukäyttö noilla kuormilla, niin eipä siinä paljon agrekaattia tarvita. Kuormilla on kyky kasvaa kun sähköä on käytettävissä joten agrekaatti on hyvä olla olemassa. 
Päättelen noista aloittaja tiedoista että akkujännite on 24V, siis akut sarjaan kytketty. 
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 06.04.17 - klo:11:30
Noissa lataavissa inverttereissä on usein virransäästötila jossa invertteri kytkeytyy päälle vasta kun kuormaa on. Ainakin westheckissä on sellainen. Vaatii kyllä noin 30W kuorman kytkeytymiseen. Kun noita led lamppuja löytyy 230V jännitteellä,E27 ja E14 kannalla ainakin 2,5W niin eipä juuri kannata 12V järjestelmää rakentaa.
Taas vanhojen keskustelujen toistoa, mutta kyllä noiden inverttereiden tyhjäkäyntikulutus on melkoinen, eli jos joissakin tilanteissa ei ole tarkoitus pitää jääkaappia päällä (tai toteaa kokemuksen perusteella, että kaasujääkaappi olis sittenkin parempi ratkaisu), kannattaa ainakin varautua siihen, että saa lukulamput ja muut yölläkin ehkä tarvittavat valaisimet palamaan ilman invertterin käyttöä kohtuullisilla lisäasennuksilla. Invertteri nimittäin tuhlaa jatkuvasti ainakin puolen tusinan tavanomaisen led-lampun edestä sähköä päällä ollessaan (myös silloin, kun invertterin käynnistyminen edellyttää tusinan lampun kytkemistä päälle, jotta kuormaa tulee riittävästi) ja tyhjentää pilivisellä säällä ehdotetun kaltaisen muutaman kilowattitunnin akkupatterin luokkaa viikossa (tavanomainen jääkaappi tosin tekee saman jo parissa päivässä).

Erillinen matalajännitteisen DC-verkon käyttö ei ole mitenkään vanhanaikasta, vaan sitä on ihan vakavissaan ehdotettu joko verkkoon kytkettyjen kotitalouksien sisäiseksi rinnakkaiseksi verkoksi tai jopa niin, että koteihin sähkö syötettäisiin verkosta tasajännitteellä. Kaikki nykyaikainen elektroniikkaan perustuva teknologia toimii itse asiassa tehokkaammin DC-syötöllä. Kiinteätaajuuksinen vaihtovirta on jäänne ajalta, jolloin pitkän matkan voimansiirtoverkon ja suurten generaattoreiden tarpeet sanelivat vaihtovirran tarpeen. Kaiken lisäksi vain kolmivaiheinen vaihtovirta on ominaisuuksiensa puolesta balanssissa ja yksivaiheinen "ontuu" aina pahemman kerran.

Jos kotien sähköverkot ja niihin liittyvä teknologian kehittäisiin nykylähtökohdista, kaikkialla epäilemättä käytettäisiin tasavirtaa (toki korkeammalla jännitteellä kuin 12, 24 tai 48 volttia) . Tällöin päästäisiin eroon vaihtovirtatehoelektroniikan herkimmin vaurioituvista komponenteista, eli isoista elektrolyyttikondensaattoreista. Perinteiset 230V:n laitteetkin kannattaisi silloin periaatteessa kytkeä laitekohtaisen invertterin avulla yhteisen "dinosaurusinvertterin" asemesta.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 06.04.17 - klo:12:22
Olen Kotten kanssa samaa mieltä.

Eikä tuo pienjänniteverkon teko ole edes kustannuskysymys.
Pienille kulutuslaitteille kuten valaisu, tabletien, puhelimien ja jopa tv:n osalta pienjänniteverkon käyttö on energiataloudellisempaa.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Savonius - 06.04.17 - klo:12:53
Jos ei akustolla ole muuta kuormaa kuin invertteri niin ei sitä aamulla akkujännitteen laskuna huomaa jos hiukankin on kulutusta vastaava akusto.
Jokainen voi kohdallaan miettiä miten kätevää olisi jos verkkoyhtiö ilmoittaisi että aamusta alkaen johdoista alkaisi tulla tasavirtaa. Hyvinköhän toimisivat termostaatit, pesukoneet ym kodin laitteet. Miksi nyt pitäisi koko mailma muuttaa kesäisten  mökkiviikonloppujen vuoksi.
Kesäaikana voi oletuksena pitää että akusto on aina täynnä mökille viikonloppuisin mentäessä jos ei ole muuta kulutusta kuin invertteri. Aloittajan akuilla käyttökelpoista noin 3000Wh ja se mitä paneeleista tulee viikonlopun aikana. Joskus voi olla ettei paneeleista tule kuin muutama kymmenen vattituntia mutta useimmiten kuitenkin muutama tuhat vattituntia viikonvaihteessa. Pitänee ottaa huomioon että jos paneelit lataavat vaikka 400W ja kulutus on 200W niin akuista ei kulu mitään vaan ne lataantuvat 200W:lla.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 06.04.17 - klo:18:16
24v järjestelmä tosiaan ja säädin antaa laittaa noin 1400w paneelia. Aggrekaatti on vanhan mökin kellarissa ja ääntä ei juuri kuule ulos, on vain hinnat alkaen malli eli joutuu kellarissa aina nykimään käymään. Invertterin tyhjäkäynti taisi olla 4w 24v mallissa. Katsotaan kuinka käy, seuraava pykälä on tuplata akku kapasiteetti ja paneelit. Ja saa tuohon victroniin automaatti aggre käynnistyksen ohjelmoitua, mutta vaatii uuden aggrekaatin siihen sitten.

Vielä olisi kyllä valaistus helppo tehdä 12v/24v kun katto paneeloimatta vielä umpeen, pistokkeille 230v sähköt vedettiin lattian alle piiloon....on Tämä vaikeaa olla köyhä...tai Kai kohta sähköliittymä olisi maksanut vähemmän kuin Nämä:)
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Savonius - 06.04.17 - klo:18:27
Unohda se pienjännite. Noilla pärjäät komeasti kesän yli ja vielä pitempäänkin jos saat paneelit riittävän pystyyn. Syksyllä olet viisaampi ja voit suunnitella lisäyksiä jos tarvetta on.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 07.04.17 - klo:08:09
Oikeastaan ainoa joka kuristaa järjestelmässä on akuston kapasiteetti. Mielestäni se on kulutuskojeiden kulutukseen sekä paneliston tuottoon nähden alimittainen. Nykyisessä kokoluokassa panelisto riittäisi satunnaisessa käytössä lataamaan nykyisen 6kWh:n akuston sijaan yli 12kWh akustoa. Itse paneliston koko kulutukseen nähden on oikealla mittasuhteella laadittu.

Alimittaisuus kapasiteetin osalta riippuu onko akkujen kapasiteetti määritetty 20 vai 100 tunnin purkuajalla. Jos 100 tunnin purkuaikaa on käytetty on akuston kapasiteetti reilusti alimitoitettu näkyen akuston huomattavasti lyhyempänä elinkaarena syvempien purkujen vuoksi joita tapahtuu useasti syöden akut nopeasti. Jos taas akuston kapasiteetin mitoituksessa on käytetty 20 tunnin purkuaikaa on akuston koko hyvin lähellä vaadittua minimi kapasiteettia ja riittää säästeliäällä käytöllä kunnes akuston kapasiteetti laskee kulumisen myötä liiaksi. Käyttäjien virheille ei akuston kapasiteetissa tällöin ole juurikaan tilaa.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 07.04.17 - klo:08:42
Akku sekä lataussäädin tulee olla samassa tilassa ellei ole erillistä anturia akuston lämpötilalle ole säätimessä. Kyseisessä säätimessä ei tätä ole.

Säädin siis akkujen välittömään läheisyyteen jotta lämpötilankompensointi toimii tarkoitetulla tavalla.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 07.04.17 - klo:12:49
Kiitos Puuhalle ja muillekin vastaajille...hyviä neuvoja ja mietteitä. Akut 20h purkuajalle laskettuja. Niiden määrän voisi tietysti tuplata minkä tarkoitusperän puuha hyvin selvittiin.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Aurinkoinen - 07.04.17 - klo:14:07
Akuston tuplaus ei ole ihan simppeli juttu. Vanhaan akustoon ei kannata lisätä uusia akkuja, vanhat akut 'syövät' nopeasti uudet akut. Kun ostat uusia akkuja tuplamäärän, niin ongelmana on mihin sijoittaa nykyiset hyvin pelittävät akut.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 07.04.17 - klo:14:30
Olen siinä ymmärryksessä että kyse on uudesta kohteesta, mutta tuo on hyvä huomio nostaa esille.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Jussi - 07.04.17 - klo:14:58
Todennäköisesti ei koskaan tule valtakunnan verkkoa....miksi 230v pitää Tällöin unohtaa?

Siis ei tietenkään kokonaan, vaan juuri esim. aina tarvittavien jääkaapin ja valaistuksen osalta. Invertterit tuhlaa aina. Myös siinä stand-by tilassa, jossa se odottelee kuormaa peräänsä. Sillä tuhlausosalla, joka päivän aikana tulee, polttelee pienjännitteisiä ledivaloja koko illan. Mutta tokihan jokainen tekee valintansa oman tarpeensa mukaan, jatkuvalla invertterikäytöllä on vaan varattava enemmän akkua ja panelia, tai ajettava geniksellä useammin. Siksi.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Savonius - 07.04.17 - klo:15:53
Normipaisteella virransäästötilan tuhlaukset on tuotettu muutamassa minuutissa noilla paneeleilla. Kesäoloissa ei tuolla invertterin omalla kulutuksella ole mitään merkitystä tuolla paneelistolla. Jos se on ratkaiseva silloin akusto on liian pieni.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 07.04.17 - klo:18:03
Tosiaan mökki ja akut ovat uudet. Akut maksettu ja hakematta liikkeestä...eli samaa sarjaa saa 2 tai 4 akkua. Aggrekaatti tosiaan ei juuri pidä ääntä kun maakellarissa jossa ilmanvaihto vastakkaiseen suuntaan. Ei se ilmaista ole mutta helppo ladata akut täyteen jos aurinko ei paista...ja kotoa mökille matkaa venematka mukaan lukien noin 30min.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 07.04.17 - klo:18:11
Tosiaan mökki ja akut ovat uudet. Akut maksettu ja hakematta liikkeestä...eli samaa sarjaa saa 2 tai 4 akkua. Aggrekaatti tosiaan ei juuri pidä ääntä kun maakellarissa jossa ilmanvaihto vastakkaiseen suuntaan. Ei se ilmaista ole mutta helppo ladata akut täyteen jos aurinko ei paista...ja kotoa mökille matkaa venematka mukaan lukien noin 30min.
Halvemmaksi tuo silti tulee, kuin hankkia luokkaa 8 akkua tai enemmänkin (jos meinaa varautua tavanomaisen verkkovirtajääkaapin käyttöön sateisen viikonlopun ylitse akuilla invertterin kautta). Nuo akut kun eivät kestä ikuisesti.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: dumo - 07.04.17 - klo:18:19
Jos laskee mitä maksaa edullinen mutta energiatehokas 230V jääkaappi ja tälle riittävä siniaaltoinvertteri, ja vertaa vastaavaan 12V jääkaappiin, niin ainakin aiemmin hintaero oli niin iso 230V eduksi että voi ostaa varsin hyvän määrän lisäpaneeleita tai akkuja kompensoimaan invertterin häviöitä. Energiatehokas 230V kaappi ei juuri enempää kuluta kuin 12V, eikä se invertterin hyötysuhde mikään 10% ole.

Jos ajatellaan että 230V-jääkaappi söisi vaikka 400Wh vuorokaudessa, niin tekee 12V akustolla 2 vuorokaudessa 67Ah. Siniaaltoinvertterin hyötysuhde on luokkaa 90%, jolloin tuo on n. 74Ah. Jos nyt ajatellaan että se 12V kaappi toimisi pelkällä pyhällä hengellä, niin tarvittaisiin yksi akku enemmän. Vai olenko täysin väärässä?

Vaikka valaistuksen olisi kaapeloinut, voi sen lähtökohtaisesti kytkeä myös 12V jännitteelle jos siihen päätyy. Itse laittaisin (ehkä) valaistuksen 12V jännitteelle ja jonkun verran 12V pistorasioita, ja lisäksi tarpeellisiin paikkoihin invertteriltä 230V vedot.

Edit: Ehkä hyötysuhde ei ihan noin hyvä ole, kun joudutaan jääkaappikäyttöön ylimitoittamaan suht. reilusti, mutta kuitenkin.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 07.04.17 - klo:19:45
Tosiaan mökki ja akut ovat uudet. Akut maksettu ja hakematta liikkeestä...eli samaa sarjaa saa 2 tai 4 akkua. Aggrekaatti tosiaan ei juuri pidä ääntä kun maakellarissa jossa ilmanvaihto vastakkaiseen suuntaan. Ei se ilmaista ole mutta helppo ladata akut täyteen jos aurinko ei paista...ja kotoa mökille matkaa venematka mukaan lukien noin 30min.
Halvemmaksi tuo silti tulee, kuin hankkia luokkaa 8 akkua tai enemmänkin (jos meinaa varautua tavanomaisen verkkovirtajääkaapin käyttöön sateisen viikonlopun ylitse akuilla invertterin kautta). Nuo akut kun eivät kestä ikuisesti.

Nyt kaipaisin perustelua akkujen määrään? Victronin laturiinvertterin vuorokauden omakulutus on 90-150Wh ja jos kuormaa on ympärivuorokauden 250Wh.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 07.04.17 - klo:22:14
Tosiaan mökki ja akut ovat uudet. Akut maksettu ja hakematta liikkeestä...eli samaa sarjaa saa 2 tai 4 akkua. Aggrekaatti tosiaan ei juuri pidä ääntä kun maakellarissa jossa ilmanvaihto vastakkaiseen suuntaan. Ei se ilmaista ole mutta helppo ladata akut täyteen jos aurinko ei paista...ja kotoa mökille matkaa venematka mukaan lukien noin 30min.
Halvemmaksi tuo silti tulee, kuin hankkia luokkaa 8 akkua tai enemmänkin (jos meinaa varautua tavanomaisen verkkovirtajääkaapin käyttöön sateisen viikonlopun ylitse akuilla invertterin kautta). Nuo akut kun eivät kestä ikuisesti.

Nyt kaipaisin perustelua akkujen määrään? Victronin laturiinvertterin vuorokauden omakulutus on 90-150Wh ja jos kuormaa on ympärivuorokauden 250Wh.
Ajattelin siihen tapaan, että yhdessä 250Ah/12V akussa olisi käyttökelpoista kapasiteettia n. 1kWh, jolloin pysytään vielä yli 50% lataustasossa ja akku kestää normin mukaan (jopa luokkaa 10 vuotta). Kunnon sadesäällä ei paneeleiden tuoton varaan voi laskea yhtään. Pari akkua / 2kWh siis varattaisiin valoihin, televisioon, kahvinkeittoon ja vastaavaan (perjantai-iltapäivästä maanantaiaamupäivään). Invertterin häviöihin (luokkaa 250Wh/vrk) voisi varata yhden akun. Pieni kotijääkaappi pakastelokerolla vie keskimäärin luokkaa 60W, jääkaappipakastin ehkä luokkaa 100W. Tuosta tulee vuorokausikulutushaarukaksi luokkaa 1,2 ... 2,5kWh. Vajaalle kolmelle vuorokaudelle voi laskea tuosta 3kWh ... 6kWh. Eli akkuina tuo tekisi 3 ... 4 kappaletta lisää.

Esitin tuossa edellä tarvittavien akkujen määräksi 6 ... 8, mutta tästä laskelmasta näkyy tulevan 6 ... 9. No, television katselusta ja kahvinkeitosta voi ehkä karsia yhden akun tai tulla mökille myöhemmin ja lähteä aikaisemmin tai sulkea pakastinosan tms., eli aika samoihin mennään kuin tuossa alkuperäisessä arviohaarukassa.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 07.04.17 - klo:22:48
Ja nyt korkki kiinni.  ;D

Kompurakaapin käyntiaste on 0,3-0,5 vuorokaudesta joten virhemarginaalia löytyy laskelmastasi varsin runsaasti.

Kulutus vuorokaudessa on 600-1100Wh:n välimaastossa kompurakaapilla. Mökille mentäessä suurempi tasoittuen jo seuraavana päivänä normaaliksi.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 07.04.17 - klo:23:09
Sitä paitsi jos sataa 2 päivää tai yksikin ajan kotiin ja palaan mökille kun paistaa taas...ainoa on tuo jääkaappi säilyykö juusto/jalapeno makkara kun olen poissa...? Olisi Kiva vaan tehdä kerralla hyvä systeemi, rajoissa että ei olisi liikaa ylimitoitettu(raha).
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 07.04.17 - klo:23:15
Jääkaappi kannattaa aina tyhjentää pilaantuvista tuotteista ja virrat invertteriltä sammuttaa kun pois lähtee.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 08.04.17 - klo:09:05
Jos jääkaappia pidetään päällä pidempään vaikkei mökillä olla ei käyttö ole enää satunnaista. Mitoitus muuttuu jo siinä vaiheessa merkittävästi jos halutaan kaappia pitää päällä 7/7 päivää viikosta myös huonolla säällä. Hyvällä säällä 16kWh 12kWh akustolla ja 500Wp panelistolla järjestelmä pysyy pystyssä kun paikalla ollaan.

Jos taas halutaan että myös huonolla säällä pysyisi pystyssä pitäisi yksistään jääkaapille aurinkopanelistoa olla se 500Wp sekä akustoa vähintään 12kWh. Tähän lisäksi muulle kulutukselle 250Wp panelistoa 6kWh akustoa. Yhteensä panelistoa 750Wp sekä akustoa vähintään 18kWh eikä siltikään ole takeita että virta riittäisi 24/7 ilman ulkopuolista energiaa agrella koko kesän.

Siksi on taloudellisempaa ottaa mahdollisesti jääkaapissa pilaantuvat tuotteet mukaan ja sulkea invertteri kun paikalla ei olla.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Savonius - 08.04.17 - klo:12:20
Kun puhutaan tuosta vuorokausikulutuksesta niin pitää ottaa huomioon että auringon paistaessa  nuo kulutukset eivät kuluta akusta vaan vähentävät akkuun jäävää latausta. Nuo invertterin häviöt korvaantuvat aina kun aurinko paistaa sillä kuuluisalla hajasäteilyllä. Jääkaappi joka käy noin kolme kertaa tunnissa viitisen minuuttia kerta vie noin 30Wh joka tekee 0,5-0,8Kwh vuorokaudessa. Käytännössä tuo eteisessä oleva vanha 150 litran Rosenlew ei kyllä käy yön tunteina ollenkaan noin tiuhaan. Tuo käyntiaika varioi tietenkin ympäristön lämpötilan mukaan ja siihen voi jokainen itse vaikuttaa jääkaapin sijoituksella.
Niin, itselläni on akku/invertterikäytössä kesäaikaan käytössä kaksi jääkaappia. Toinen tuo Rosenlew ja toinen ns. hotellijääkaappi, vastussellainen. Invertterisähkössä on kiinni paljon muutakin kodintekniikkaa joten akuista otetaan vuorokaudessa 4-6Kwh.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 08.04.17 - klo:12:38
Tämä asia selviää kesän aikana...halvin varmaan 230v kaapilla koittaa jos ei ole hyvä niin Seuraavaksi 12/24v kaappi ja lopuksi kaasukaappi. Haittapuolena rahat mennyt mutta ompa 3 jääkaappi;)

Pakastelokerosta lienee turha haaveilla jos välillä joutuu kaapin ottamaan virrattomaksi.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 08.04.17 - klo:13:44
Kompurakaapin käyntiaste on 0,3-0,5 vuorokaudesta joten virhemarginaalia löytyy laskelmastasi varsin runsaasti.

Kulutus vuorokaudessa on 600-1100Wh:n välimaastossa kompurakaapilla. Mökille mentäessä suurempi tasoittuen jo seuraavana päivänä normaaliksi.
Nuo virhemarginaalit pakkaavat kesäaikaan toteutumaan kohonneen sisälämpötilan ja jääkaapin keräämän kosteuden takia (kun rakennus pidättää lämpöä ja "sadekaudet" pakkaavat seuraamaan hellejaksoja), akku ei enää parin vuoden ikäisenä ole täydessä teräässään, invertterin hyötysuhde jää poikkeuksetta alle 90% jne. jne. On noita kulutuksia tullut mitatuksi käytännössä, mutta myönnettäköön, että olen arvioinut melko kylmänä pidettävän ja pakatusosalla varustetun kaapin kulutusta. Nuo arvioni olivat jopa aika alakanttiin, kun puhutaan pakastusten säilytyslämpötilaan pystyvästä kaapista ja otetaan huomioon em. häviöt ja akun keskimääräinen kunto käyttöikänsä aikana. Akkua ei voi mitoittaa niin, että se toimii juuri ja juuri ensimmäisenä kesänä, mutta täytyy korvata jo muutaman vuoden ikäisenä sen takia, että jääkaappi ei starttaa, jos samalla sattuu olemaan kahvinkeitin päällä ja akkujännite kyykkää varauksen vähennyttä luokkaa puoleen sillä hetkellä jäljellä olevasta akkukapasiteetista.

Mutta jos on varajärjestelmä, niin tilannettahan kannattaa seurata käytännön kokemusten pohjalta. Akkuja ei todellakaan kannata hankkia varastoon turhan takia. Tästähän aloitin ja jatko oli lähinnä pohdintaa siitä, että mikä voisi olla ns. riittävä akkukapasiteetti (jollaista en siis usko edes olevan, eli parasta vaan varautua siihen, että pärjätään silloinkin, kun akusta ei sähkö riitä). Taloudellisin ratkaisu varsinkin tässä tapauksessa on sellainen, että akkukapasiteetti aina välillä loppuu. On sitten lähinnä mukavuuskysymys, halukaako sijoittaa ja/tai kuluttaa lisärahaa siihen, että akuista hönkä loppuu harvemmin kuin taloudellisesti optimaalisella mitoituksella.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Savonius - 08.04.17 - klo:18:05
Tämä asia selviää kesän aikana...halvin varmaan 230v kaapilla koittaa jos ei ole hyvä niin Seuraavaksi 12/24v kaappi ja lopuksi kaasukaappi. Haittapuolena rahat mennyt mutta ompa 3 jääkaappi;)

Pakastelokerosta lienee turha haaveilla jos välillä joutuu kaapin ottamaan virrattomaksi.
Joo hae kierrätyskeskuksesta halpa kaappi ensi kesäksi niin saat halvalla oppia.
Juu vielä käytännön neuvo jota käytin takavuosina kun täytyi tulla toimeen 150W invertterillä ja 120Ah:n akulla. Jääkaappina oli 60 luvun Soliferin runsaan 100 litran kaasu/verkkovirta vastuskaappi. Pakastelokero täyteen kylmägeelipusseja ja termostaatti täysille. Parin aurinkoisen päivän jälkeen pakastelukerossa olevat pussit alkoivat olla reippaasti pakkasen puolella. Tämä antoi mahdollisuuden verkkokellolla säännöstellä yö ajan käyntiä jolloin akusta tuli otettua reippaammin vain pilvisinä päivinä.  (saattaa tälläinen keino olla suurimmalle osalle nykynuoria liian monimutkainen mutta voi siellä joukossa olla joku itäkätevä jolta homma hoituu).

Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 08.04.17 - klo:22:09
Kompurakaapin käyntiaste on 0,3-0,5 vuorokaudesta joten virhemarginaalia löytyy laskelmastasi varsin runsaasti.

Kulutus vuorokaudessa on 600-1100Wh:n välimaastossa kompurakaapilla. Mökille mentäessä suurempi tasoittuen jo seuraavana päivänä normaaliksi.
Nuo virhemarginaalit pakkaavat kesäaikaan toteutumaan kohonneen sisälämpötilan ja jääkaapin keräämän kosteuden takia (kun rakennus pidättää lämpöä ja "sadekaudet" pakkaavat seuraamaan hellejaksoja), akku ei enää parin vuoden ikäisenä ole täydessä teräässään, invertterin hyötysuhde jää poikkeuksetta alle 90% jne. jne. On noita kulutuksia tullut mitatuksi käytännössä, mutta myönnettäköön, että olen arvioinut melko kylmänä pidettävän ja pakatusosalla varustetun kaapin kulutusta. Nuo arvioni olivat jopa aika alakanttiin, kun puhutaan pakastusten säilytyslämpötilaan pystyvästä kaapista ja otetaan huomioon em. häviöt ja akun keskimääräinen kunto käyttöikänsä aikana.

Pitää olla jo aika lämmin paikka kuten sauna ja/tai tiivisteet rikki kaapissa. Suurin osa kaapin vuorokauden energiankulutuksesta tulee lämpövuodoista ja huomattavan vähäinen määrä taas jääkaapin sisällöstä. Hyvin monesti tiivisteet ovat sellaiset jotka alkavat ensimmäisenä falskaamaan ja tuhlaamaan energiaa.

Tässä tapauksessa suurin osa jääkaapin energiankulutuksesta tulee päiväaikaan kun kaappia auotaan kuitenkin samaan aikaan yleensä on myös tuottoa jolloin akkuja ei ollenkaan rasiteta ottamalla energiaa. Vain yöaikaan kaappi kuluttaa akuston latausta ja käyntisyklit ovat yleensä myös harvemmin sekä lyhyempiä. Akun latausta ei siis pureta normiolosuhteissa kuin muutamia satoja watteja yöllä ja kun kapasiteetti on 12kWh ei se enää elinkaaressa juurikaan näy. Siellä on myös sitä ylimääräistä kapasiteettia riittävästi odottamassa että akkujen tekninen ikä tulee täyteen. Akun kautta ei kulje kuin n. 2/5 jääkaapin kulutuksesta pääosin yöllä lopun tulessa suoraan paneleilta jo kohtalaisella säällä kyseisellä panelistolla.

Ei niitä kaappeja seku vain sinne kierrätyskeskukseen viedä. Yleensä niissä on jokin vika joista falskaavat tiivisteet on yksi syy hylätä kaappi. Voi löytää yksilöitä jotka ovat kunnossa mutta pääosin mitään kodinkoneita ei viedä sekuvain kierrätykseen.

Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 09.04.17 - klo:09:45
Jää on kyllä ihan kohtuullinen kylmänvarastointi keino. Tosin vain faasimuutoksen osalta. Yksi kilo jäätä muuttuessaan vedeksi varastoi itseensä lämpöä n. 97Wh kaapin sisältä. Ei siis pienissä määrissä toimi kuin apuna.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Savonius - 09.04.17 - klo:12:00
Kaikkea voi tietenkin vähätellä mutta kun noita 420g kylmäpusseja, joissa kylmäteho on pari kolme kertaa suurempi kuin vedellä, mahtuu sellaisen perinteisen jääkaapin pakastelokeroon nelisenkymmentä niin kun kylmäaine lämpenee  miinus viidestätoista plus seitsemään niin kyllä sillä jotain jäähdyttää. Tuon varastoivan aineen nimeä en osaa sanoa mutta pussi jähmettyy muutaman asteen nollan alapuolella.
Aiemmin mainitussa Rosenlevissä on jättikokoinen pakastelokero. Kylmävarastona käytin siinä raparperimehua jossa näyttää olevan jostain syystä, liekö sokerin ansiosta, noita kylmäpusseja parempi varastointikyky.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 09.04.17 - klo:12:29
No ihan tutkimusta disininformaation tilalle. Niin ei tarvitse enempiä poiketa aiheesta.

https://murobbs.muropaketti.com/threads/kylmaekallevertailu.1184307/
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 09.04.17 - klo:12:53
Olisi nuo kylmäkallet  kyllä siinä hyvänä apuna kun posipäällä olevaan jääkaappiin pastaa kylmälaukussa kuljetetut ruuat niin jäähtyisi kaappi nopeammin ja pienemmällä virralla... Kaasu kaappi voisi olla tietysti kokoajan päällä automaattisen pullonvaihtajan avulla tai ilmankin. Jotenkin vaan ei kaasu innosta, voi olla tietysti asennevammakin;)
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 09.04.17 - klo:13:48
Olisi nuo kylmäkallet  kyllä siinä hyvänä apuna kun posipäällä olevaan jääkaappiin pastaa kylmälaukussa kuljetetut ruuat niin jäähtyisi kaappi nopeammin ja pienemmällä virralla.
Jäävaraajien käyttö on joka tapauksessa energiatehokkuudeltaan ja etenkin kustannus-hyötysuhteeltaan paljon järkevämpi tapa varastoida kylmää yön ja pilvisten päivien varalle kuin minkäänlaiset sähköakut. Ongelmana on oikeastaan vain se, että varastointi pitäisi tehdä muuten kuin käyttökaapissa tai -pakastimessa, koska edellinen tulee turhan kylmäksi ja jälkimmäinen jää liian lämpimäksi.

Mökkioloihin voisi kehittää systeemin, jossa kellaritilassa on arkkupakastin, joka on täytetty täytetty suurilla kylmävaraajilla (esim. vedellä 9/10 tilavuudestaan täytetyillä kanistereilla. Sieltä sitten johdetaan pienellä puhaltimella eristettyjä putkia pitkin ilmaa kannen lävitse kierrättäen sisällä olevaan jääkaappiin termostaatin ohjaamana. En osaa sanoa, olisiko puhallin parempi asentaa imemään vai puhaltamaan jääkaappiin, mutta ajatuksena on siis järjestää kierto kahdella putkella. Pakastimessa olisi hyvä olla vedenpoistoputki pohjalla ja tiivistyvä vesi voisi tätä kautta sitten valua omia aikojaan lattikaivoon (tyypillisesti yöaikaan ja pilvisellä säällä). Jos haluaa pärjätä ohuemmalilla putkilla (eristeineen 5 cm paksuja 10cm:n sijasta), niin sitten on tehtävä glykolikierto ja tiivistyvän veden keräys sisältä, mikän on hiukan hankalampaa ja vaatii lisäosia. Tuo ilmakiertoinen systeemi on aika yksinkertainen ja monet ns. "no frost" -jääkaappipakastimet on rakennettu saman periaatteen varaan (sillä erolla, että jääkaappiosan lämmönsäätö on järjestetty termostaattisäätöisen pellin varassa ja puhallin puolestaan käy aina kun kompressori jäähdyttää pakastinosaa, eli jääkaapin jäähdytys ei periaatteessa lämmitä pakastinosaa suotta, kun siellä ei ole suoranaista varauskapasiteettia).

Vielä tuosta jääkaapiin kulutuksesta: Mittailin tuossa kohtuullisen hyvin toimivaksi todettua jääkaappipakastinta, jossa on jääkaapilla ja pakastimelle kummallekin omat kompressorinsa. Kummankin kompressori kuluttaa käydessään luokkaa 65W (yhteensä siis n. 130W). Vuorokaudessa siis pelkkä jaakaappi kuluttaa kompressorin käydessä jatkuvasti luokkaa 1,7kWh, kun otetaan invertterin hyötysuhde (luokkaa 90%) huomioon. Kun molemmat kaappiosat ovat päällä, kokonaiskulutus on samaa luokkaa (50% käyttöaste 200% teholukemasta). Jääkaappiosalla pelkästään se on luultavasti alle 50% tuosta, pakastimella hiukan yli 50%.

Kylmätehoa saa 1kWh:n, kun sulattaa 11kg jäätä. Jääkaapin kompressoreiden tuottosuhde on luokkaa 1,5, eli vuorokaudessa riittää hyvinkin luokkaa 10 ... 15kg jäätä normaalin kotijääkaapin kokoisen kylmätilan pitämiseksi vastaavassa kylmyydessä. Arkkupakastimeen saa siis varauskykyä helposti jopa viikoksi.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 09.04.17 - klo:14:00
Olisi nuo kylmäkallet  kyllä siinä hyvänä apuna kun posipäällä olevaan jääkaappiin pastaa kylmälaukussa kuljetetut ruuat niin jäähtyisi kaappi nopeammin ja pienemmällä virralla.
Jäävaraajien käyttö on joka tapauksessa energiatehokkuudeltaan ja etenkin kustannus-hyötysuhteeltaan paljon järkevämpi tapa varastoida kylmää yön ja pilvisten päivien varalle kuin minkäänlaiset sähköakut. Ongelmana on oikeastaan vain se, että varastointi pitäisi tehdä muuten kuin käyttökaapissa tai -pakastimessa, koska edellinen tulee turhan kylmäksi ja jälkimmäinen jää liian lämpimäksi.

Mökkioloihin voisi kehittää systeemin, jossa kellaritilassa on arkkupakastin, joka on täytetty täytetty suurilla kylmävaraajilla (esim. vedellä 9/10 tilavuudestaan täytetyillä kanistereilla. Sieltä sitten johdetaan pienellä puhaltimella eristettyjä putkia pitkin ilmaa kannen lävitse kierrättäen sisällä olevaan jääkaappiin termostaatin ohjaamana. En osaa sanoa, olisiko puhallin parempi asentaa imemään vai puhaltamaan jääkaappiin, mutta ajatuksena on siis järjestää kierto kahdella putkella. Pakastimessa olisi hyvä olla vedenpoistoputki pohjalla ja tiivistyvä vesi voisi tätä kautta sitten valua omia aikojaan lattikaivoon (tyypillisesti yöaikaan ja pilvisellä säällä). Jos haluaa pärjätä ohuemmalilla putkilla (eristeineen 5 cm paksuja 10cm:n sijasta), niin sitten on tehtävä glykolikierto ja tiivistyvän veden keräys sisältä, mikän on hiukan hankalampaa ja vaatii lisäosia. Tuo ilmakiertoinen systeemi on aika yksinkertainen ja monet ns. "no frost" -jääkaappipakastimet on rakennettu saman periaatteen varaan (sillä erolla, että jääkaappiosan lämmönsäätö on järjestetty termostaattisäätöisen pellin varassa ja puhallin puolestaan käy aina kun kompressori jäähdyttää pakastinosaa, eli jääkaapin jäähdytys ei periaatteessa lämmitä pakastinosaa suotta, kun siellä ei ole suoranaista varauskapasiteettia).

Vielä tuosta jääkaapiin kulutuksesta: Mittailin tuossa kohtuullisen hyvin toimivaksi todettua jääkaappipakastinta, jossa on jääkaapilla ja pakastimelle kummallekin omat kompressorinsa. Kummankin kompressori kuluttaa käydessään luokkaa 65W (yhteensä siis n. 130W). Vuorokaudessa siis pelkkä jaakaappi kuluttaa kompressorin käydessä jatkuvasti luokkaa 1,7kWh, kun otetaan invertterin hyötysuhde (luokkaa 90%) huomioon. Kun molemmat kaappiosat ovat päällä, kokonaiskulutus on samaa luokkaa (50% käyttöaste 200% teholukemasta). Jääkaappiosalla pelkästään se on luultavasti alle 50% tuosta, pakastimella hiukan yli 50%.

Kylmätehoa saa 1kWh:n, kun sulattaa 11kg jäätä. Jääkaapin kompressoreiden tuottosuhde on luokkaa 1,5, eli vuorokaudessa riittää hyvinkin luokkaa 10 ... 15kg jäätä normaalin kotijääkaapin kokoisen kylmätilan pitämiseksi vastaavassa kylmyydessä. Arkkupakastimeen saa siis varauskykyä helposti jopa viikoksi.

Mutta ei Kai uuden vaikka 130l a++ jääkaapin kompressori 24/7 käy jos ovea ei  5min välein avaa? Kaljoja ei tarvitse kaapissa jäähdyttää...

Jos ajattelisi että 500wh kuluttaisi keskimäärin vrk niin kai sellaisen kulutuksen pystyy suht järkevällä järjestelmällä tuottamaan?
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 09.04.17 - klo:14:45
Kaappi ja kaapin ilmatila jäähtyy hyvin nopeasti sillä siellä ei ole sellaista materiaalia joka varaa hyvin ja paljon lämpöä. Edellä olevasta testistä tämä on havaittavissa. Vesi ja vettä sisältävät elintarvikkeet/tavarat ovat niitä jotka lämmittävät kaappia.

Toki matkalle ja kaappiin nostettu 1,5l mehukatti törppö suolavedellä täytettynä on oiva kalu teidän lyhyellä siirtymällä kotoa mökille. Myös suomalaiset perusoluet eivät mene miksikään vaikka ne jäädyttää, hyviä kylmäkalleja matkalle.

Meillä oli mökillä käytössä maakuoppaan upotettu pakastin ruuan säilytykseen. Viikonloppua varten pakattiin mukaan vähintään 20kg jäätä kylmien ruokatarpeiden lisäksi mikä riitti juuri viikonlopuksi pitäen lämpötilan alle +8 asteessa. Ilman jäätä pakastimen lämpötila oli +10-+12 astetta.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 09.04.17 - klo:15:01
Täällä on mitattu nykyiselle kombinaatiolle 1,3kWh/vuorokausi. Pakastinkaappi (-20 astetta) sekä jääkaapi (+6 astetta) molemmat 160 litraiset. Jeesuksen arkkupakastin (-18 astetta) imee saman talvella ja kesällä yli 2kWh/vuorokausi.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 09.04.17 - klo:15:12
Täällä on mitattu nykyiselle kombinaatiolle 1,3kWh/vuorokausi. Pakastinkaappi (-20 astetta) sekä jääkaapi (+6 astetta) molemmat 160 litraiset. Jeesuksen arkkupakastin (-18 astetta) imee saman talvella ja kesällä yli 2kWh/vuorokausi.

OK..uskottava se on etteivät Pyhällä hengellä jäähdyttää vaikka kuinka niin uskottelisi itselle.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 09.04.17 - klo:15:17
Täällä on mitattu nykyiselle kombinaatiolle 1,3kWh/vuorokausi. Pakastinkaappi (-20 astetta) sekä jääkaapi (+6 astetta) molemmat 160 litraiset. Jeesuksen arkkupakastin (-18 astetta) imee saman talvella ja kesällä yli 2kWh/vuorokausi.

OK..uskottava se on etteivät Pyhällä hengellä jäähdyttää vaikka kuinka niin uskottelisi itselle.

Pelkälle jääkaapille en ole kulutusta koskaan mitannut. Lienee keskimäärin 600Wh tienoolla.

Nuo on täyskorkeita kumpainen joten tilavuus voi olla suurempi kuin mitä muistan. Tarrassa luvataa laboratorio olosuhteissa 168kWh kulutus kaapille ja pakastimelle 192kWh vuosi.

Lisäys: ja väärin meni bruttotilavuus 374L kummallakin eli yhteensä n. 750l.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 09.04.17 - klo:15:25
Täällä on mitattu nykyiselle kombinaatiolle 1,3kWh/vuorokausi. Pakastinkaappi (-20 astetta) sekä jääkaapi (+6 astetta) molemmat 160 litraiset. Jeesuksen arkkupakastin (-18 astetta) imee saman talvella ja kesällä yli 2kWh/vuorokausi.

OK..uskottava se on etteivät Pyhällä hengellä jäähdyttää vaikka kuinka niin uskottelisi itselle.

Pelkälle jääkaapille en ole kulutusta koskaan mitannut. Lienee keskimäärin 600Wh tienoolla.

Jep...täytyy etsiä energiatehokkuus kaappi kaupasta ja kulutus selviää juhannukseen mennessä milloin mökin pitäisi olla keittiö/sähköistyksen osalta valmis. Kokemus näyttää pärjääkö sähkökaapilla minkä välillä sammuttaa vai ostaako pienen kaasukaapin kaveriksi minkä jättää kylmäksi kun sähkö on pois päältä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 09.04.17 - klo:15:46
Pärjäät, siitä ei ole huolta vaikka viilentäisit oluet kaapissa.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 09.04.17 - klo:15:59
Pärjäät, siitä ei ole huolta vaikka viilentäisit oluet kaapissa.

Upolla 130l viileäkaappi ilmoitettu kulutus 93kwh vuodessa. Eli täydellisessä maailmassa noin 260wh kuluttaisi, jonka varmasti voi hyvillä mielin tuplata niin ei tule pahaa pettymystä. Ei ole kyllä ennen mökki hommaa koulutuksia pahemmin katsellut, mutta pienellä lupaavat menevän siis verkkosähkön näkökulmasta katsoen.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 09.04.17 - klo:16:49
Jep...täytyy etsiä energiatehokkuus kaappi kaupasta ja kulutus selviää juhannukseen mennessä milloin mökin pitäisi olla keittiö/sähköistyksen osalta valmis. Kokemus näyttää pärjääkö sähkökaapilla minkä välillä sammuttaa vai ostaako pienen kaasukaapin kaveriksi minkä jättää kylmäksi kun sähkö on pois päältä.
Nuo varsinaiset energiatehokkaat kaapit sitten toimivat 12V/24V:n tasavirralla. Syynä siihen, että noita ei saa 230V:lla on, että pieniä hyötysuhteeltaan hyviä sähkömoottoreita ei voi valmistaa kuin invertterikäyttöisinä. Tarkemmin sanottuna, tarvitaan taajuudeltaan säädettävää vaihtovirtaa, jotta tuollaisen kompressorin saa käynnistymään ja verkkovirta ei siten kelpaa. Korkeampi jännite kuin 24V parantaisi edelleen hyötysuhdetta, mutta kysyntä lienee parempi 24V/12V:n malleille, eikä kovin erilaisille jännitteille kannata aurinkoenergiakäyttöön suunniteltuja kompressoreja valmistaa.

Jos tuollaisen kaupasta saa (verkkokäyttöön), periaate on sitten sellainen, että verkon vaihtovirta ensin tasasuunnataan ja muunnetetaan sitten invertterillä takaisin vaihtovirraksi. Tuollainen ratkaisu on silti huonompi kuin suoraan tasavirralla toimiva, kun tarvitaan tehoja hukkaavia päätarkoituksen kannalta ylimääräisiä osia ja ennen kaikkea elektrolyyttikondensaattoreita (jos siis taloa ei ole sähköistetty kolmivaiheperiaatteella, mihin ei kuitenkaan sitten ole juuri minkäänlaisia kodinkoineita tarjolla ja pistorasioista alkaen kaikki on hyvin krouvia).

Kotijääkaapin kokoluokassa kompressorimoottoreiden hyötysuhde-ero 230V vaihtovirtamallin ja 24V/12V:n välillä lienee luokkaa 30% ... 40%, kun laskee mukaan invertterin häviöt (eli lähdetään 24V:n jännitteestä). Suoraan sanoen, ainakin jatkuvassa käytössä sen minkä jääkaapin hinnassa voittaa, häviää lisääntyvänä akkukapasiteetin ja paneeleiden tarpeena. Mutta toistetaan vielä kerran, että kun hyväksee sen, että aggregaattia tarvitaan aina silloin tällöin, niin eipä kannata äärimmäisen jääkaapin hyötysuhteen perässä juosta.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 09.04.17 - klo:17:03
Jep...täytyy etsiä energiatehokkuus kaappi kaupasta ja kulutus selviää juhannukseen mennessä milloin mökin pitäisi olla keittiö/sähköistyksen osalta valmis. Kokemus näyttää pärjääkö sähkökaapilla minkä välillä sammuttaa vai ostaako pienen kaasukaapin kaveriksi minkä jättää kylmäksi kun sähkö on pois päältä.
Nuo varsinaiset energiatehokkaat kaapit sitten toimivat 12V/24V:n tasavirralla. Syynä siihen, että noita ei saa 230V:lla on, että pieniä hyötysuhteeltaan hyviä sähkömoottoreita ei voi valmistaa kuin invertterikäyttöisinä. Tarkemmin sanottuna, tarvitaan taajuudeltaan säädettävää vaihtovirtaa, jotta tuollaisen kompressorin saa käynnistymään ja verkkovirta ei siten kelpaa. Korkeampi jännite kuin 24V parantaisi edelleen hyötysuhdetta, mutta kysyntä lienee parempi 24V/12V:n malleille, eikä kovin erilaisille jännitteille kannata aurinkoenergiakäyttöön suunniteltuja kompressoreja valmistaa.

Jos tuollaisen kaupasta saa (verkkokäyttöön), periaate on sitten sellainen, että verkon vaihtovirta ensin tasasuunnataan ja muunnetetaan sitten invertterillä takaisin vaihtovirraksi. Tuollainen ratkaisu on silti huonompi kuin suoraan tasavirralla toimiva, kun tarvitaan tehoja hukkaavia päätarkoituksen kannalta ylimääräisiä osia ja ennen kaikkea elektrolyyttikondensaattoreita (jos siis taloa ei ole sähköistetty kolmivaiheperiaatteella, mihin ei kuitenkaan sitten ole juuri minkäänlaisia kodinkoineita tarjolla ja pistorasioista alkaen kaikki on hyvin krouvia).

Kotijääkaapin kokoluokassa kompressorimoottoreiden hyötysuhde-ero 230V vaihtovirtamallin ja 24V/12V:n välillä lienee luokkaa 30% ... 40%, kun laskee mukaan invertterin häviöt (eli lähdetään 24V:n jännitteestä). Suoraan sanoen, ainakin jatkuvassa käytössä sen minkä jääkaapin hinnassa voittaa, häviää lisääntyvänä akkukapasiteetin ja paneeleiden tarpeena. Mutta toistetaan vielä kerran, että kun hyväksee sen, että aggregaattia tarvitaan aina silloin tällöin, niin eipä kannata äärimmäisen jääkaapin hyötysuhteen perässä juosta.

Ja 12/24 kaappi maksaa 1000e vs 250e 230v, puhumattakaan kaasukaapin hinnoista,vaikka kaasulle ei hintaa laskisikaan. Aggrekaatti käyttö vain ajoittuu silloin kun itse mökillä on, jolloin yleensä hyvä ilma. Matka kotiin niin lyhyt ettei huonolla ilmalla kauaa viitsi olla. Automaatti aggre olisi kyllä hyvä peli Tässä tapauksessa eikä siihenkään ole kuin yksi este. Mökin lämmitys käynnistyy kännykällä mutta halpa aggren kanssa ei taida kannattaa alkaa virittelemään vaikka sijaitseekin paloturvallisessa betonibunkkerissa maan alla. No onpahan hyvä syy lähteä mökille niin omia kuin aurinko järjestelmän akkuja lataamaan huonollakin ilmalla;) vaikka nähtäväksi jää paljonko joutuu invertterin/jääviileää pitämään virrattomana.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 09.04.17 - klo:17:38
Pärjäät, siitä ei ole huolta vaikka viilentäisit oluet kaapissa.

Upolla 130l viileäkaappi ilmoitettu kulutus 93kwh vuodessa. Eli täydellisessä maailmassa noin 260wh kuluttaisi, jonka varmasti voi hyvillä mielin tuplata niin ei tule pahaa pettymystä. Ei ole kyllä ennen mökki hommaa koulutuksia pahemmin katsellut, mutta pienellä lupaavat menevän siis verkkosähkön näkökulmasta katsoen.

Jos tuollainen kulutus otetaan käyttöön vaikka kaksinkertaisena en näe teoreettista estettä etteikö kaappia voisi muutaman päivän pitää päällä sateella 12kWh akustolla ja 500Wp panelistolla. Teoriassa kestää olla viikon sadekelit ennen kuin  akun lataustaso on 50%.

En kuitenkaan suosittele invertterin virtojen päälläpitoa  kun lähdetään pois pidemmäksi aikaa kuten yöksi. Tämä tosin jää omaan harkintaan miten toimii.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 09.04.17 - klo:17:53
Pärjäät, siitä ei ole huolta vaikka viilentäisit oluet kaapissa.

Upolla 130l viileäkaappi ilmoitettu kulutus 93kwh vuodessa. Eli täydellisessä maailmassa noin 260wh kuluttaisi, jonka varmasti voi hyvillä mielin tuplata niin ei tule pahaa pettymystä. Ei ole kyllä ennen mökki hommaa koulutuksia pahemmin katsellut, mutta pienellä lupaavat menevän siis verkkosähkön näkökulmasta katsoen.

Jos tuollainen kulutus otetaan käyttöön vaikka kaksinkertaisena en näe teoreettista estettä etteikö kaappia voisi muutaman päivän pitää päällä sateella 12kWh akustolla ja 500Wp panelistolla. Teoriassa kestää olla viikon sadekelit ennen kuin  akun lataustaso on 50%.

En kuitenkaan suosittele invertterin virtojen päälläpitoa  kun lähdetään pois pidemmäksi aikaa kuten yöksi. Tämä tosin jää omaan harkintaan miten toimii.

Miksi ei voisi jättää päälle jos akut hyvässä latingissa yms?
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 09.04.17 - klo:18:09
Se on aina poissa muusta käytöstä.

Siinä voi myös käydä tyypillinen oho-tilanne ja jää pistokkeeseen puhelimen laturi tai muu kulutuslaite. Näistä äkkiä kiertyy 20-100W jatkuva kuorma jos useampia laitteita jää kytketyksi tai stand-by tilaan ja akut tyhjenevät nopeasti muutamassa vuorokaudessa jos tuottoa ei tule.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 09.04.17 - klo:18:12
Se on aina poissa muusta käytöstä.

Siinä voi myös käydä tyypillinen oho-tilanne ja jää pistokkeeseen puhelimen laturi tai muu kulutuslaite. Näistä äkkiä kiertyy 20-100W jatkuva kuorma jos useampia laitteita jää kytketyksi tai stand-by tilaan ja akut tyhjenevät nopeasti muutamassa vuorokaudessa jos tuottoa ei tule.

Näinhän se taitaa olla. Hyviä vinkkejä tullut jo paljon!
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 09.04.17 - klo:19:51
Ja 12/24 kaappi maksaa 1000e vs 250e 230v, puhumattakaan kaasukaapin hinnoista,vaikka kaasulle ei hintaa laskisikaan.
Kai edellisestä kategoriasta voi jossakin noinkin paljon maksaa, mutta kyllä tyypilliset pyyntihinnat sekä 12/24V että kaasukaapista ovat luokkaa puolet väittämästäsi. Kaasukaapit ovat toki näistä kalliimpia. Hintaero on luokkaa yhden ison AGM-akun hinta tai puolet AGM-akun ja heikomman kokonaishyötysuhteen vaatiman lisäpaneelitehon hinnasta. Eli viimeksi mainitulla perusteella jopa tonnin verran kannattaisi rauhassa maksaa (verrattuna räpeltämiseen 230V:n kaapin ja yleisinvertterin kanssa).
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 09.04.17 - klo:20:03
Ja 12/24 kaappi maksaa 1000e vs 250e 230v, puhumattakaan kaasukaapin hinnoista,vaikka kaasulle ei hintaa laskisikaan.
Kai edellisestä kategoriasta voi jossakin noinkin paljon maksaa, mutta kyllä tyypilliset pyyntihinnat sekä 12/24V että kaasukaapista ovat luokkaa puolet väittämästäsi. Kaasukaapit ovat toki näistä kalliimpia. Hintaero on luokkaa yhden ison AGM-akun hinta tai puolet AGM-akun ja heikomman kokonaishyötysuhteen vaatiman lisäpaneelitehon hinnasta. Eli viimeksi mainitulla perusteella jopa tonnin verran kannattaisi rauhassa maksaa (verrattuna räpeltämiseen 230V:n kaapin ja yleisinvertterin kanssa).

Ehkä näin jälkeenpäin ajateltuna. Mutta invertterin hommattu jo ja siinä iso laturi plussaa.  Taitaa siis olla sen suhteen myöhäistä. Ja nyt 12vs230 kaapin kulutusero aika pieni kai. Mistä saa noin 130l 12/24v kaapin 500e?
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 09.04.17 - klo:21:34
Osa 12/24V kaapeista kuluttaa jopa enemmän kuin invertteri+230V kaappi yhteensä.

Kaasukaappikin on sinänsä käteävä. 17-25 päivää ja saa käydä 20-40 eurolla ostamassa pullollisen kaasua, mikä nyt mahtaa olla sitten se paikallinen hinta.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 09.04.17 - klo:21:39
Ehkä näin jälkeenpäin ajateltuna. Mutta invertterin hommattu jo ja siinä iso laturi plussaa.  Taitaa siis olla sen suhteen myöhäistä. Ja nyt 12vs230 kaapin kulutusero aika pieni kai. Mistä saa noin 130l 12/24v kaapin 500e?
Kunnon invertteristä on aina hyötyä kahvinkeittimen, pölynimurin, television ja vastaavien käyttämiseksi. Jopa mikroaaltouunin käyttöä voi harkita, mutta tuo on ainakin oman kokemuksenii mukaan aika tehosyöppö ja tyhjentää turhan nopeasti akun, jos tekee mitään muuta kuin yksittäisten annosten lämmittämistä.

Kannattaa googlata vaikka "aurinkosähköjääkaappi hinta", niin näkee tarjontaa. Kyllä 400 ... 600 egellä löytyy monen tyyppistä laitetta. Toki huippumallit ovat kalliimpia, mutta niinhän hintataso vaihtelee kotitalouslaitteista muutenkin. Tasavirtakylmälaitteiden kohdalla kirjo on suurempi kuin kotilaitteilla, koska markkinat ovat kahtiajakoiset. Toisaalta on tarjolla Suomen kaltaisille kesämökkimarkkinoille sekä etelän kehittyviin maihin tarkoitettuja peruslaitteita. Toisaalta on tarjolla huippulaadukkaita virtapihejä laitteita mobiilin aurinkoenergiakäyttöön vaikkapa lääkkeiden ja rokotteiden säilyttämiseksi Afrikan oloissa. Hinta- ja laatuerot näkyvät erityisesti pakastimien kohdalla. Vastaavan laatutason kotitalouslaitteita on Suomesta turha etsiä, eikä kotona tai mökillä moista äärimmäisen hyvää eristystä ja sopeutumista tropiikin lämpötiloihin tarvitakaan.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Jussi - 10.04.17 - klo:02:00
Osa 12/24V kaapeista kuluttaa jopa enemmän kuin invertteri+230V kaappi yhteensä.

Aika kova väite. Vai puhutko tuossa muista, kuin kompurakaapeista?
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 10.04.17 - klo:10:45
Osa 12/24V kaapeista kuluttaa jopa enemmän kuin invertteri+230V kaappi yhteensä.

Aika kova väite. Vai puhutko tuossa muista, kuin kompurakaapeista?

Juurikin kompurakaapeista. Eurolla ei saa kahden euron laitetta. Vertailu jää kuluttajalle. Toinen kuluttaa vuorokaudessa 35Ah+invertteri joka tapauksessa päällä 24/7 ja toinen vuodessa 120kWh+invertteri. Luvatahan voi kuin kuntavaaleissa, kun äänestäjä ei ymmärrä.

Meillä on vähän sellainen kasvunpaikka ja maailma taas vaihteeksi muuttuu. Halutaan enemmän. Ei enää ne vanhat ajatukset ihan niin hyvin satu siihen aloittajan tarpeeseen välttämättä.

Muu käyttö on se joka nykyään enemmän määrävämpi kun laitteiden hinnat ovat tulleet jo sen verran siedettävälle tasolle että niitä voi ostaa. Halutaanko se 230V verkkosähkön tyyppinen mahdollisuus käyttää verkkovirralla toimivia laitteita tietyssä mittasuhteessa vai onko tarve vain valaisulle ja ruuan säilöntään.  Jos halutaan 230V sähköt niin silloin ei olla yleensä valmiita joka välissä räpsimään invertteriä pois päältä ja päälle vaan halutaan että se on saatavilla silloin kun halutaan. Ei siihen kaikki ole valmiita, ei edes aloittaja siihen että sammuttaisi invertterin pois lähtiessä.

Toinen tilanne on kun kyse on vain ruuan säilömisestä ja valoista yms pienestä iltauutisten katsomisesta. Ei sellaiseen ole mitään järkeä tunkea invertteriä oli se sitten energiataloudellisempi eli ei.

Suoravivaisesti enää nykyään ei voida sanoa että 12/24V kaappi on energiataloudellisin vaihtoehto. Se riippuu jo monesta muustakin asiasta. Jos se invertteri jokatapauksessa pauhaa kuormanetsinnällä 3 watin teholla on aivan sama vaikka käytetään 230V kaappia.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 10.04.17 - klo:12:23
Juurikin kompurakaapeista. Eurolla ei saa kahden euron laitetta. Vertailu jää kuluttajalle. Toinen kuluttaa vuorokaudessa 35Ah ja toinen vuodessa 120kWh todellisuudessa. Luvatahan voi kuin kuntavaaleissa, kun äänestäjä ei ymmärrä.
Ah on todellakin huono kulutuksen yksikkö, kun riippuu jännitteestä. Itse ymmärrän, että tuolla 35Ah/vrk ja 120kWh/v tarkoitetaan suunnilleen samantasoisia kulutuksia (olettaen 12V jännite), mutta onko kumpikaan sitten todellisuudessa mitattu jonkin hyvin määritellyn vertailukelpoisen normin mukaan, ei ole tiedossa ja miten hyvin tuo normi sitten vastaa kuluttajan todellista käyttötilannetta.

Tuo ei kumminkaan muuta sitä tosiaa, että teknisessä mielessä jääkaapin käyttö 230V/50Hz:n verkkovirralla on perinteisen teknologian aiheuttama jäänne ja sähkötekniikan tutkijat ovat ihan vakavissaan pohtineet, pitäisikö kotitalouksissa pitkän päälle siirtyä kahteen rinnakkaiseen sähköenergiajakeluun. Tasavirtajakelun edut nimittäin olisivat ilmeiset juuri kylmälaitteiden, kodin elektroniikan, valaistuksen ja kotoa verkkoon syötettävän itse tuotetun energian ja kotivarastoinnin kannalta (hyötysuhteen, laitteiden kustannusten ja sähköturvallisuuden mielessä). Kotiin tuleva 3-vaiheinen vaihtovirta kannattaisi muuttaa tasavirraksi heti sähkömittarin luona muiden kuin verkkoon kiinteästi liitettyjen laitteiden osalta (sähkökiuas, liesi ja kiinteät lämmityslaitteet). Kolmivaihe-verkkoinvertteri olisi näet melko helppoa ohjelmoida sellaiseksi, että se kykenee sekä muuntamaan verkon 3-vaihevaihtovirran optimaalisesti kodin tasavirraksi ja kodin verkkoon itse tuotetun tasavirran taas verkon 3-vaihevaihtovirraksi. Edullisen jännitetaso olisi 230V, mutta nykytekniikalla tasavirtajännitteen laskeminen tai nostaminen tarvittaessa on jopa yksinkertaisempaa ja halvempaa kodissa kyseeseen tulevilla jännite- ja tehotasoilla kuin vastaavan tekeminen vaihtovirralle (puhumattakaan muunnoksen suorittamisen pienemmistä häviöistä tässä mittakaavassa).

Muu käyttö on se joka nykyään enemmän määrävämpi kun laitteiden hinnat ovat tulleet jo sen verran siedettävälle tasolle että niitä voi ostaa. Halutaanko se 230V verkkosähkön tyyppinen mahdollisuus käyttää verkkovirralla toimivia laitteita tietyssä mittasuhteessa vai onko tarve vain valaisulle ja ruuan säilöntään.  Jos halutaan 230V sähköt niin silloin ei olla yleensä valmiita joka välissä räpsimään invertteriä pois päältä ja päälle vaan halutaan että se on saatavilla silloin kun halutaan. Ei siihen kaikki ole valmiita, ei edes aloittaja siihen että sammuttaisi invertterin pois lähtiessä.

Toinen tilanne on kun kyse on vain ruuan säilömisestä ja valoista yms pienestä iltauutisten katsomisesta. Ei sellaiseen ole mitään jäkeä tunkea invertteriä oli se sitten energiataloudellisempi eli ei.

Suoravivaisesti enää nykyään ei voida sanoa että 12/24V kaappi on energiataloudellisin vaihtoehto. Se riippuu jo monesta muustakin asiasta. Jos se invertteri jokatapauksessa pauhaa kuormanetsinnällä 3 watin teholla on aivan sama vaikka käytetään 230V kaappia.
Minä luen tuon niin, että kun ja vaikka invertteriä ei olla valmiita räpsimään jatkuvasti päälle ja pois, kaikki jatkuvasti virtaa kuluttavat laitteet kannattaisi kytkeä invertterin ohitse, kun tavoitellaan taloudelisuutta. Vaikka invertteriä pidetään jatkuvasti päällä, energiankulutuksen kannalta olisi silti edullisempaa käyttää kylmälaitteita tasavirralla ohi invertterin siitä syystä, että kestomagneettikompressori vaatii tasavirtaa ja askeleet tasavirrasta korkeampijänniteiseen sinimuotoiseen vaihtovirtaan ja asynkronimoottorilla ja vaiheensiirtokäyntikondensaattorin avulla toimivaan kompressorin moottoriin tuhlaavat energiaa jokaikisessä jälkimmäisen "yhdyssana-sanaliittohirviön" osassa kertautuen ketjun varrella. Asynkronimoottorin toinen nimi on oikosulkumoottori, mikä kuvaa sitä, mihin tavanomainen verkkojääkaappi sähköä tuhlaa (kestomagneettimoottorissa oikosulkuvirran tuottama magneettisuus on säilytty pysyvästi moottoriin jo tehtaalla). Akkujääkaapin invertterin hyötysuhde on parempi, kun moottori on alun perin suunniteltu sellaiseksi, että sille ei tarvita sinimuotoista vaihtojännitettä (vaan invertteri voi syöttää kanttiaaltoa ilman siniaallon PWM-kytkentähäviöitä), minkä lisäksi ohjauselektroniikka pystyy tässä tapauksessa helposti seuraamaan kompressorin kuormitusta ja välttämään verkkovirtamoottoreille välstämättömät ylimagnetoinnin aiheuttamat häviöt (kompressorin kuormitus nimittäin vaihtelee mm. kaapin käytön eri vaiheissa ja kompressori putoaa kyydistä raskaamman kuormituksen aikana ilman ylimagnetointia tai ohjaimen aktiivista puuttumista syötetyn tehon määrään). Kompressoriin integroidulla invertterillä vältytään myös täydellisesti tyhjäkäyntihäviöiltä (invertteri pidetään päällä vain silloin kun tarvitaan), mutta näiden häviöiden määrähän on laatuyleisinvertterilläkin vähäinen itse "typerästä" virtanormista (230V kiinteätaajuinen 50Hz yksivaihevaihtovirta) seuraaviin häviöihin verrattuna ("typeryys" viittaa vain puheena olevaan kontekstiin; aluetason voimansiirron ja sähkön perinteisen tuotannon kannalta normi on "fiksu"). Eli kokonaishäviöt pienenevät, kun yleisinvertterin kuormasta osa siirretään moottoriin integroidulle invertterille, vaikka edellinen sitten kävisi tyhjäkäyntiä. Parempilaatuisissa kaapeissa käytetään vielä invertteriä ajamaan kompressoria eri kierrosnopeuksilla tarpeen mukaan, jolloin käynnistys- ja seisottamisvaiheiden häviöt vähenevät.

Toki laatuerot eri laitteiden välillä ovat todellisuutta. Ei kuitenkaan voi väittää, että kodin 230V/50Hz kylmälaitteet olisivat yleisesti ottaen laadukkaita tai edes energiatehokkaita. Kokemukseni perusteella kaikkea vielä etenkään mökkikäytössä, missä kesän kosteus aiheuttaa erityisongelmiaan ...
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 10.04.17 - klo:12:31
Täytyy myöntää että aloittavan puhuttu asenne on kyllä pikkuisen muuttunut ja ilmeisesti realistisempaan suuntaan. Nuo liikkeiden lupaukset mökkivoimaloista vähän sokaisevat tietämätöntä, kaikki kodin mukavuudet yms...tietysti niihin haluaa uskoa...valaistuksen pystyy   muuttamaan tarvittaessa 12v kun pisin veto noin 5m ja 2.5neliön kaapelilla tehty, 230v kaapin voi vaihtaa johonkin muuhun,kotona aina tarvetta lisäkaapille joka mökiltä jäisi ja paksumpi kaapelointi ei ole 12v kaapille jälkikäteenkään ongelma tai laittaa vaikka nyt valmiiksi. Invertteri jäisi pistokkeille, ja invertterin virrattomaksi ottaminen ei ole ongelma kaukopaneelista johtuen saa toiminnot mihin haluaakin. Asenne ollut ja on että 230v mökissä nykyaikaa ja sen vuoksi kallis multiplus tuli hommattu..mutta voin muuttaa asennetta ja niinkuin näkyy jonkinlainen varasuunnitelmakin on jo laadittu:)
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 10.04.17 - klo:12:55
Jatkaisin vielä sen verran:

Tässä jääkaappiasiassa tilanne on joka tapauksessa se että käyttövuorokausien määrä viikosta ratkaisee energian varastointitarpeen määrän. Kulutukset kaapeilla on hyvin samankaltaiset koska kaappien rungot ovat hyvin identtisiä aina lauhdutinta myöten. On jopa niinkin että samasta rungosta valmistetaan 12/24V kappeja kuin myös 230V kaappeja vaihtamalla vain kompura. Kulutuksen osalta merkittävin asia on kuinka kaappi on eristetty. Mitä paremmin eristetty kaappi sitä vähemmän se kuluttaa energiaa, vai haluaako joku olla erimieltä?

Itse käyttöjännitteellä ei niinkään ole merkitystä vuorokauden kulutukseen sillä sen saman verran lämmön vuototehoa samaisessa kaapissa on oliko kompura 12/24V vai 230V. Kompuran teho on taas suoraan yhteydessä käyntijakson pituuteen. Tehokkaampi kompura saa kaapin nopeammasti viileäksi mutta vuorokauden kulutus pysyy silti yhtäläisenä vaikka käytössä olisi pitenpiä käyntijaksoja hyödyntävä pienempitehoisempi kompura mikäli lämmönsiirtoaine on molemmissa sama.

Suurin merkitys on sillä eristyksellä kulutukseen. Kotte jo tuossa edellä tätä asiaa jo ohimennen mainitsi. 12/24V kaapeissa valitettavasti se näkyy hinnassa mitä energiataloudellisempi eli eristetymmästä kaapista on kyse, sillä niiden markkinat ovat pienemmät ja vähäinen myyntivolyymi nostaa väkisin hintaa.

Siinä olen samaa mieltä että energiataloudellisimmat kaapit löytyvät pienjännitteellä toimivista kaapeista/arkuista mutta ne eivät enää perus mökkikäyttäjälle missään mittapuussa mielekkäitä vaihtoehtoja. Varsinkaan taloudellisessa mielessä jos on muutoinkin tarkoitus käyttää 230V laitteita 24/7 päällä olevan invertterin kanssa. On huomattavasti kustannustehokkaampaa hankkia a++/a+++ kaappi 230V jännitteelle kuin 12/24V jännitteelle ihan vain siksi että myyntivolyymit ovat suuremmat 230V.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 10.04.17 - klo:13:40

Ah on todellakin huono kulutuksen yksikkö, kun riippuu jännitteestä. Itse ymmärrän, että tuolla 35Ah/vrk ja 120kWh/v tarkoitetaan suunnilleen samantasoisia kulutuksia (olettaen 12V jännite), mutta onko kumpikaan sitten todellisuudessa mitattu jonkin hyvin määritellyn vertailukelpoisen normin mukaan, ei ole tiedossa ja miten hyvin tuo normi sitten vastaa kuluttajan todellista käyttötilannetta.Tuo on nyt ihan käytännössä mitattu samassa käyttöpisteessä kun järjestelmä muutettiin 12V->230V. 12V kaapin tilalle tuli 230V a++ kaappi. 12V kaapin vuorokausikulutus keskimäärin 440Wh kun taas uuden 230V kaapin 325Wh.

Käytännössä tuolla 100Wh vuorokauden erolla ei ole juurikaan merkitystä järjestelmän mitoitamisen suhteen suuntaan jos toiseen sillä invertteri olisi joka tapauksessa pauhannut taustalla energiaremontin jälkeen, siitäkin huolimatta vaikka tuo muutaman vuoden vanha 90l kaappi olisi järjestelmään jäänyt. Kaappien kylmänä pidon kannalta niille pitää siitä huolimatta varata saman verran akustoa kun huomioidaan uuden kaapin osalta että invertterin pitää olla käynnissä 24/7 sekä lisäksi muulle käytölle oma kapasiteettinsa.

Tästä huolimatta pidän kulutuslaskelmissa kiinni siitä että kulutus kannattaa enemin mitoittaa sinne 600-1100Wh tienoille kylmälaitteilla vuorokaudessa jolloin akkukapasiteettia on riittävästi tarpeeseen nähden vaikka kulutuslaitteille luvattaisiin jopa alle 100kWh/vuosikulutukset prosyyreissä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 10.04.17 - klo:14:12

Ah on todellakin huono kulutuksen yksikkö, kun riippuu jännitteestä. Itse ymmärrän, että tuolla 35Ah/vrk ja 120kWh/v tarkoitetaan suunnilleen samantasoisia kulutuksia (olettaen 12V jännite), mutta onko kumpikaan sitten todellisuudessa mitattu jonkin hyvin määritellyn vertailukelpoisen normin mukaan, ei ole tiedossa ja miten hyvin tuo normi sitten vastaa kuluttajan todellista käyttötilannetta.Tuo on nyt ihan käytännössä mitattu samassa käyttöpisteessä kun järjestelmä muutettiin 12V->230V. 12V kaapin tilalle tuli 230V a++ kaappi. 12V kaapin vuorokausikulutus keskimäärin 440Wh kun taas uuden 230V kaapin 325Wh.

Käytännössä tuolla 100Wh vuorokauden erolla ei ole juurikaan merkitystä järjestelmän mitoitamisen suhteen suuntaan jos toiseen sillä invertteri olisi joka tapauksessa pauhannut taustalla energiaremontin jälkeen, siitäkin huolimatta vaikka tuo muutaman vuoden vanha 90l kaappi olisi järjestelmään jäänyt. Kaappien kylmänä pidon kannalta niille pitää siitä huolimatta varata saman verran akustoa kun huomioidaan uuden kaapin osalta että invertterin pitää olla käynnissä 24/7 sekä lisäksi muulle käytölle oma kapasiteettinsa.

Tästä huolimatta pidän kulutuslaskelmissa kiinni siitä että kulutus kannattaa enemin mitoittaa sinne 600-1100Wh tienoille kylmälaitteilla vuorokaudessa jolloin akkukapasiteettia on riittävästi tarpeeseen nähden vaikka kulutuslaitteille luvattaisiin jopa alle 100kWh/vuosikulutukset prosyyreissä.
Eli käytännössä jos haluaa kaapin olevan viileä 24/7 kesällä Suomessa, vaihtoehto on kaasukaappi jonka pullon vaihdon pystyy ennakoimaan ja joka lämmittää ja tuo kosteutta mökkiin, tai ylimitoittaa järjestelmä akuin/auto aggrein tai tuulivoimalla. No taitavat n130l kaapit aika nopeasti jäähtyä vaikka välillä olisivatkin virrattomina.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 10.04.17 - klo:14:34
Eli käytännössä jos haluaa kaapin olevan viileä 24/7 kesällä Suomessa, vaihtoehto on kaasukaappi jonka pullon vaihdon pystyy ennakoimaan ja joka lämmittää ja tuo kosteutta mökkiin, tai ylimitoittaa järjestelmä akuin/auto aggrein tai tuulivoimalla. No taitavat n130l kaapit aika nopeasti jäähtyä vaikka välillä olisivatkin virrattomina.
Kaasukaappi on varsin hyvin ennakoitava, koska noissa on harvemmin kaasunkulutukseen vaikuttaa termostaattia (ja vaikka olisikin, kaasun kulutus vaihtelee vain vähän). Kaikkein ennakoimattomin on puolestaan itse invertteristä ja 230V:n verkkojännitekaapista viritelty kokonaisuus, sillä invertteri menee usein vikatilaan jännitteen kyykätessä sillä tavoin, että jokin suojaus on palautettava käsin, esim. katkaistava virta pariksi sekunniksi. Kaappi ei silloin käynnisty itsestään uudelleen, vaikka aurinko alkaisi paistaa ja tuottoa tulla. En tunne puheena olevan hienon invertterin ominaisuuksia tässä suhteessa. Kykkääminen vaan tapahtuu verkkovirtakkaapilla melko aikaisin, koska tehoa imetään kompressorin käynnistysvaiheessa runsaasti ja puolityhjä ja hiukan ikääntynyt akku ei välttämättä tätä siedä ilman jännitteen liiallista laskua.

12V/24V:n kaappeja on varmaan molempiin lähtöihin. Näiden kanssa pitäisi mahdollisesti lisätä (auton valonvaihtimeen tms. tarkoitettu) rele, joka pudottaa kaapin pois päältä jännitteen laskettua liiaksi ja kytkee sen takaisin, kun akkujännite on noussut riittävästi. Tuollaisen voi löytää valmiinakin (ettei tarvitse kehittää ohjauspiiriä itse). Moisen piirikokonaisuuden tekeminen jääkaapille on selvästi helpompaa kuin invertterille (jollei toimintaa ole invertterissä valmiina), sillä invertterin syöttöpuoli on mitoitettava monikymmenkertaisille virroille 12/24V jääkaapin syöttöpuoleen verrattuna. Tosin invertterille ei tarvita relettä, vaan ohjausreleen lisääminen kaukokäyttöpiiriin periaatteessa riittää.

Pakastelokerollisen jääkaapin pakastelokeroon laitetut kylmävaraajat toki auttavat tilannetta omalta osaltaan (ja ovat paljon akkua edullisempi tapa varata kylmyyttä).
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 10.04.17 - klo:15:00
No kaasu tuottaa lämpöä sijoituspaikassa kulutuksen ollessa 20-35g/h n.250-450W teholla koko ajan josta osa muuttuu absortiokierrossa liikkeeksi joten ei suoraan muutu kokonaan lämmöksi. Pakoputkella voidaan ohjata tämä lämpö myös pois rakennuksesta piipun hormin kautta tai muulla vastaavalla tavalla. Pullon vaihto on tällöin n. 17-25 vuorokauden välein ellei kaasua käytetä muutoin. Kaasukaappi on hyvä vaihtoehto jos muutoinkin käytetään kaasua esimerkiksi ruuanvalmistuksessa. Energia on tällöin varastoituna kaasupullon kuorien sisälle.

Tuulivoiman osalta tilanne on vähän sellainen että siihen vaikuttavat taas suuresti paikan tuuliolosuhteet sekä ympäristön vaikutukset joita ilman pidempää mittausajanjaksoa tuulen nopeuksista ei taas voida juurikaan lähteä arvioimaan, valistuneita arvauksia toki voidaan antaa jotka antavat jo jonkinlaista pohjaa kannattaako vai ei edes ajatella. Yleensä kesäkaudelle taloudellisempi vaihtoehto on aurinkopanelit tuulivoimalle. Tuulivoimalan hankintakustannukset toimivien osalta lähtevät siitä reilusta 1000 eurosta ylöspäin. Siihen kasvillisuuden yläpuolelle nouseva masto, perustukset sekä mahdolliset luvat vielä. Voimalan ja akuston mitoittaminen oikein ovat avainasemassa. Tuulen luonteen vuoksi suurin osa ajasta tuotto on tuulivoimalan nimellistehosta pienvoimaloilla keskimäärin 5-10% ja vain harvoina päivinä päästään nimellistehoa vastaaviin tuottoihin joita yleensä ei saada käyttöön akkujen ollessa nopeasti täynnä. Ylijäämä toki voidaan taas ohjata käyttöveden lämmitykseen.

Aurinkopanelit on hyvä tapa kesäkautta ajatellen vaikkakin taas törmätään siihen energian varastointiin ja sen tarpeeseen kuten aina uusiutuvan energian yhteydessä. Varastointia voidaan vain vähentää vähentämällä vuorokauden kulutusta.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 10.04.17 - klo:15:15
Muistikuva on nyt sellainen että akkuja säästävällä modilla käytettäessä häiriö tulee kuitattavaksi invertteri/laturille jännitteen laskiessa alle 21V.

12V invertterissä joka tapauksessa alin jännite on 9.5V ja silloin herätys on aika työläs operaatio ellei akuston jännite lähde nousemaan sen verran että aurinkosäädin heräisi taas lataamaan. Yleensä vaatii ulkopuolista energiaa jotta järjestelmä saadaan jälleen pystyyn tuossa vaiheessa ja kylläpä voidaan sanoa että se on akkujen vaihto edessä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 10.04.17 - klo:15:48
Mun mielestä saa ve configure ohjelmalla ja tietokoneella säädettyä raja-arvoja...muutama päivä sitten ohjeen Luin mutta on liian pitkä muistettavaksi ulkoa näin amatööreille.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 10.04.17 - klo:16:21
Joo, kyllä siellä niitä muutettavia parametrejä löytyy ja myös mekaanisia dip-kytkimiä vielä lisäksi. Jokaiselle jotain ja harvoin niitä kaikkia ominaisuuksia edes tarvitsee.

Ei kovin pienestä jännitteet akustolla laske kuitenkaan niin alas että iskisi häiriöt päälle. Mielestäni se on vähän ylimääräistä peloittelua, vaikkakin alimittaisella akustolla joka on reilusti vajaa todennäköinen vaihtoehto akuston ikääntyessä. Oli akusto sitten 6kWh tai 12kWh ei vielä jääkaapista aiheutuva n. 0,6kW käynnistytehopiikki sekunnin kaksi vielä kovin suuresti jänniteisiin vaikuta vaikka akku olisi reilusti vajaa akustokapasiteetin ollessa suurempi ja ikääntynyt.

Suuremman vaikutuksen akuston jännitteeseen saa aikaan kahvinkeitin joka kuormittaa pidemmän aikaa akkua ellei tuottoa ole samaan aikaan. Litra kahvia kahvinkeittimellä ottaa energiaa n. 120-150Wh ottotehon ollessa 1000W n. 10 minuuttia. Tämä rasittaa akustoa enemmän kuin se jääkaapin käynnistys ja vaatii siksi isomman akkukapasiteetin.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 10.04.17 - klo:18:56
Jep....harva tulee ajatelleeksi esim moccamasterin 10min kulutuksella jääkaappi pysyy viileänä aika kauan...silloin ehkä järkevin vetää aggre käymään ja ladata samalla akut/läpimenovirralla keittää kahvit.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 10.04.17 - klo:21:19
Isoja AGM-akkuja on sitten ihan turha päästää alle 10V per kappale (siis yhteensä 20V). Parempi raja olisi jossakin 10,7/21,4V tienoilla, jos haluaa välttää akkujen ennenaikaisen vikaantumisen. Eli tuo sammumisraja kannattaa asettaa riittävän korkeaksi silläkin uhalla, että kaappi sitten pysähtyy herkemmin sähkön puutteeseen.

Systeemin kyykkääminen virran loppumisen takia uhkaa (kahdella akulla) lähinnä silloin, jos jättää kaapin invertterin kautta päälle viikonlopusta seuraavaan ja ajanjaksolle sattuukin yllättäen matalapaineinen sadesää, jolloin tuotto ei ehkä korvaamaan kaapin kuluttamaa sähköä. Riippuu paljon siitäkin, mihin tilaan akut jäävät alkavaksi viikoksi ja ollaanko kesä- vai sittenkin elo-syyskuulla.

Ymmärsin, että ajatus joidenkin kylmätuotteiden jättämisestä jääkaappiin seuraavaa viikonloppua varten houkuttelisi.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 10.04.17 - klo:21:41
Isoja AGM-akkuja on sitten ihan turha päästää alle 10V per kappale (siis yhteensä 20V). Parempi raja olisi jossakin 10,7/21,4V tienoilla, jos haluaa välttää akkujen ennenaikaisen vikaantumisen. Eli tuo sammumisraja kannattaa asettaa riittävän korkeaksi silläkin uhalla, että kaappi sitten pysähtyy herkemmin sähkön puutteeseen.

Systeemin kyykkääminen virran loppumisen takia uhkaa (kahdella akulla) lähinnä silloin, jos jättää kaapin invertterin kautta päälle viikonlopusta seuraavaan ja ajanjaksolle sattuukin yllättäen matalapaineinen sadesää, jolloin tuotto ei ehkä korvaamaan kaapin kuluttamaa sähköä. Riippuu paljon siitäkin, mihin tilaan akut jäävät alkavaksi viikoksi ja ollaanko kesä- vai sittenkin elo-syyskuulla.

Ymmärsin, että ajatus joidenkin kylmätuotteiden jättämisestä jääkaappiin seuraavaa viikonloppua varten houkuttelisi.
5-vuorotyö eli käyttöä myös viikolla riippuen miten muilta kiireiltä ehtii.... Yleensä kyllä varmasti viikollakin tulee käytyä kun on ns  työmatkan varrella ja muutenkin tuossa aika lähellä. Vastaavasti aina viikonloppuna ei tule oltua....kaikin puolin sekava yhtälö sähköjen ja muiden osalta:)
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 11.04.17 - klo:12:58
Jep....harva tulee ajatelleeksi esim moccamasterin 10min kulutuksella jääkaappi pysyy viileänä aika kauan...silloin ehkä järkevin vetää aggre käymään ja ladata samalla akut/läpimenovirralla keittää kahvit.

Agrekaattia on nyt ihan turha edes alkaa miettimään ellei akuston lataus ole laskenut reilusti. Senkus keittää ne kahvit, 12kWh akussa riittää potku siihen ja jääkaapin käyttöön ja panelistossa myös ihan kohtuudella tuotto kesäksi. Sinulla pitää olla vain myös siihen akuston ja tuoton seurantaan vehkeet joiden perusteella voit käynnistää sen agren ennen kuin on liian myöhäistä yleensä syksyisin akuston tila suhteessa kulutukseen ja tuottoon on monasti kullanarvoista. Varsinkin mitä nätimmästi se on katsottavissa.

Jos mietityttää asia niin Victronin bluetooth doglella saat puhelimeen mökillä oltaessa tietoa laitteiston tilasta invertterin/säätimen vieressä n. 60 eurolla. Jos taas haluat sitä dataa akuston tilasta, tuotosta, kulutuksesta ihan mistä vain niin color control gx n. 600 hintaisena on sinun valinta ja pääset kotoa katsomaan tilannetta https://vrm.victronenergy.com/ osoitteen kautta mistä haluat. Toki vaatii sen netin sitten mökille.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 11.04.17 - klo:15:53
Isoja AGM-akkuja on sitten ihan turha päästää alle 10V per kappale (siis yhteensä 20V). Parempi raja olisi jossakin 10,7/21,4V tienoilla, jos haluaa välttää akkujen ennenaikaisen vikaantumisen. Eli tuo sammumisraja kannattaa asettaa riittävän korkeaksi silläkin uhalla, että kaappi sitten pysähtyy herkemmin sähkön puutteeseen.


Jäi tämä vähän häiritsemään joten pakko oli käydä käytännössä testaamassa.

Kuorman aiheutta jännitteenaleneminen lyö häiriön päälle vaikka akustossa olisi vielä kapasiteettia käytettävänä. Sillä saa aika hyvin suojattu ettei akkua vahingossakaan tule liian ajas ajettua latauksen osalta.

Tämä kotten arvo voisi olla hyvin lähellä sellaista kultaista tietä akuston kannalta myös vanhemmalle akustolle. Mielenkiinnosta kävin mittaamassa paljonko n. 20% kuorma täyden akuston kapasiteetista vaikuttaa napajännitteeseen. Säilytyksessä olevan 24V akuston ikä on reilu 6 vuotta ja napajännitteen aleneminen 25,2V->23,4V kuorman vaikutuksesta.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 11.04.17 - klo:16:04
Lataussäätimessä on kaukonäyttö ja bmv700 tulee akuille...ehkä multiplussalle Bluetooth olisi Kiva lisä. Colour control tuntui turhalta kun ei ainakaan vielä nettiä ole mökillä...hieno systeemi toki sekin mutta koitan noilla kahdella monitorilla pärjätä. Sää nähdä kuinka paljon hälyttävät pilvisenä kesänä:)
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 11.04.17 - klo:21:56
Kuorman aiheutta jännitteenaleneminen lyö häiriön päälle vaikka akustossa olisi vielä kapasiteettia käytettävänä. Sillä saa aika hyvin suojattu ettei akkua vahingossakaan tule liian ajas ajettua latauksen osalta.
Lisäänpä tähän vielä, että olen saanut sellaisen käsityksen, että akku vaurioituu syväpurkauksessa ennen muuta sen takia, että jännite on purettaessa liian alhainen, eikä niinkään suhteessa jäännösvaraustilaan (sähkökemialliset reaktiot riippuvat jännitteestä). Siitä syystä minimikynnysjännite toimii hyvin katkaisukriteerinä sallitulle purkutasolle. Lievästi kuormittaen akkua voi purkaa sen vaurioitumatta enemmän kuin suurella virralla.

Asia tulee selvimmin esille käynnistysakkujen osalta, eli käynnistysakun pitäisi olla aina lähes täyteen varattuna, jotta se kestäisi hyvin ja ellei ole, jännite laskee käynnistyksen aikana liian alas ja akku kuluu nopeasti. Sama mekanismi tekee heikkokuntoisesta käynnistysakusta aika pian lopullisesti entisen.

Aggregaattia tosiaan kannattaa ajatella käytettävän lähinnä silloin, kun virta kerrassaan uhkaa loppua. Riittää, että lataus nousee selvästi yli puoleen. Yli 80% ei aggregaatilla kannata akkua normaalisti ladata, eli latausvirta alkaa nopeasti laskea, kun akku lähestyy täyttä ja aggregaatti joutuu toimimaan turhan pienellä kuormituksella (jos lataaminen on ainoa käyttötarkoitus). Tämä siis kesäkäytössä, kun auringosta kumminkin saadaan riittävästi tehoa muutaman päivän sisällä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 12.04.17 - klo:09:50
Mikä on oikea tapa ladata akkua generaattorilla?
Käsittääkseni genen 12V liitännällä on todella helppo kiehuttaa akku pilalle. Mutta entäs jos syöttää tuon genen 12 volttisen aurinkopaneelien lataussäätimeen, niin eikö se ohjaa latausta turvallisella tavalla? Vai alkaako savu nousta?
Yksi vaihtoehto on myös liittää genen 220V vaihtovirtaan normaali akkulaturi, mutta millainen? Kaikki kolme generaattoriani ovat ei-invertteri tyyppisiä, joten mitään 'laatuvirtaa' niistä ei saa nykyaikaisille elektronisille akkulatureille.
 Vanhanmallisia latureita löytyy myös nurkista, mutta toimivatko nuokaan? En tosiaan ole mökillä ole akkuja ladannut generaattorilla. Viimeisin kokemus asiasta on intistä kymmeniä vuosia sitten, jolloin 12V hyrygeeneillä onnistuttiin keittämään kunnolla kymmenen autonakkua :D Jonkun töppäyksen takia ei meidän ryhmä päässyt iltalomalle, ja rangaistuksena meidät määrättiin pitämään 10 hyrygeeniä käynnissä koko yö. Ja me pidettiin ne käynnissä, vaikka akut kiehuivat jo ennen puoltayötä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 12.04.17 - klo:13:48
Agren 12V lähtö ei varsinaisesti ole tarkoitettu akun lataamiseen vaan suoraan 12V kulutuslaitteiden käyttöön. Akkuja sillä ei tulisi ladata vaikka näin mainostettaisiin. Tilapäisesti voi käyttää lataukseen mutta silloinkin valvotusti.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 12.04.17 - klo:16:28

Lisäänpä tähän vielä, että olen saanut sellaisen käsityksen, että akku vaurioituu syväpurkauksessa ennen muuta sen takia, että jännite on purettaessa liian alhainen, eikä niinkään suhteessa jäännösvaraustilaan (sähkökemialliset reaktiot riippuvat jännitteestä). Siitä syystä minimikynnysjännite toimii hyvin katkaisukriteerinä sallitulle purkutasolle. Lievästi kuormittaen akkua voi purkaa sen vaurioitumatta enemmän kuin suurella virralla.

Asia tulee selvimmin esille käynnistysakkujen osalta, eli käynnistysakun pitäisi olla aina lähes täyteen varattuna, jotta se kestäisi hyvin ja ellei ole, jännite laskee käynnistyksen aikana liian alas ja akku kuluu nopeasti. Sama mekanismi tekee heikkokuntoisesta käynnistysakusta aika pian lopullisesti entisen.

Tuo akuston napajännitteen alentuminen on suoraan yhteydessä siihen virranantokykyyn joka iän myötä huononee. Toisinsanottuna akun tekninen ikä tulee tällöin vastaan.

Auton (neste) akuista otetaan hyvin suuria virtoja ja hyvin nopeasti havaitaan kun virranantokyky laskee. Samalla laskee myös akuston napajännite jolloin akun kyky antaa tehoa laskee. Tämä näkyy eteenkin pakkasella. Tähän liittyy taas kennojen sulfanoituminen joka toimii eristeenä ja iän sekä rasituksen (mekaaninen/sähköinen kuormituksen) aiheuttama kennojen vääntyily aiheuttaen sisäisiä oikosulkuja akkua rasitettaessa. Suuri virranantokyky rajoittaa myös teknistä ikää koska kennoista ei voida tehdä yhtä tukevia sillä kennojen lyijylevyt ovat varsin ohuita jotta saadaan mahdollisimman suuri pinta-ala kemiallisille reaktioille. Pinta-ala pienenee sitä mukaan kun akku ikääntyy jolloin virranantokyky laskee ja sitä kautta vaikuttaa myös rasituksessa napajännitteeseen.

AGM:n rakenteen ollessa erilainen on siellä vaikuttavat asiat vähän erilaiset. Myös niissä tuo sulffanoituminen on elinkaaren osalta se suurin virranantokyvyn laskia.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 12.04.17 - klo:18:29
Mikä on oikea tapa ladata akkua generaattorilla?
Käsittääkseni genen 12V liitännällä on todella helppo kiehuttaa akku pilalle. Mutta entäs jos syöttää tuon genen 12 volttisen aurinkopaneelien lataussäätimeen, niin eikö se ohjaa latausta turvallisella tavalla? Vai alkaako savu nousta?
Yksi vaihtoehto on myös liittää genen 220V vaihtovirtaan normaali akkulaturi, mutta millainen? Kaikki kolme generaattoriani ovat ei-invertteri tyyppisiä, joten mitään 'laatuvirtaa' niistä ei saa nykyaikaisille elektronisille akkulatureille.
 Vanhanmallisia latureita löytyy myös nurkista, mutta toimivatko nuokaan? En tosiaan ole mökillä ole akkuja ladannut generaattorilla.
Generaattoreiden 12V käämi on tyypillisesti samaa kaliiberia kuin pääkäämi ja ihan sitä syystä, että normipaksuiselle ei ole kunnolla tilaa (pääkäämin ohella). Tästä syystä 12V ulostulon latausteho jää heikoksi etenkin, kun melko tyhjää akkua yritetään ladata.

Elektronisesti ohjattu akkulaturi pystyy periaatteessa sopeutumaan myös huonoon käyttösähköön. Käytännössä tilanne riippuu ihan laitteesta, eli toisella laturilla kaikki menee juuri niin kuin toivoisikin ja toinen taas on hyvin kranttu tulojännitteelle ja sähkön laadulle. Riippuu paljon myös generaattorista. Jokin halpa kiinalainen laite saattaa perustua aivan terveesti suunniteltuun säätöpiiriin, eli laite tarkkailee tuotetun sähkön jännitettä ja ohjaa generaattorin magnetointia PI-tyyppisellä säätöperiaatteella. Ainoastaan taajuus voi elää hieman, mutta vähäisellä kuormituksella taajuus on tyypillisesti liian suuri, mikä ei juurikaan haittaa. Jokin rajuun työmaakäyttöön suunniteltu ns. kondensaattorisäätöinen magnetointi ja erityisesti asynkronigeneraattoriratkaisut taas antavat pienellä teholla aivan liian suuren jännitteen, mikä voi sotkea lataustason ohjauksen pahastikin.

Muilla kuin invertterigeneraattoreilla riski on lähinnä siinä, että generaattori aiheuttaa jännitepiikkejä, jos kulutuslaitteita kytketään irti käytön aikana tai esim. jokin termostaatti katkoo kulutuslaitteen virtaa. Jos laturi on ainoa kulutuslaite ja siinä ei ole releitä tai vastaavia syöttöpuolella (ennen mahdollista muuntajaa), merkittäviä piikkejä ei välttämättä aiheudu, eli homma saattaa toimia aivan hyvin.

Kunnolla säätyvä perusgeneraattori ja siihen kytketty iso perinteinen muuntajavaraajakin saattaa olla ihan toimiva ratkaisu, kunhan tarkkailee aluksi toimintaa (eli valitsee oikein latausasetuksen mitatun jännitteen ja virran perusteella) ja muistaa irrottaa latauslaitteen viimeistään puolen vuorokauden ... vuorokauden kuluttua (mikä ei generaattorikäytössä liene ongelma). Olennaista on seurata loppujännitettä, eli pitäisi menneä esim. 12V akulla yli 15V:n eikä akkua pidä jättää tuntikausiksi tuollaiselle latausjännitteelle. Pitää myös tarkkailla, että latausvirta on pudonnut jonnekin sadaosan tienoille kapasiteettilukemasta (A vs. Ah), jos jännite ylittää selvästi 14V ja siitä, että akku ei kuumene kuin korkeintaan lämpimäksi.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 13.04.17 - klo:15:45
Lataussäätimessä on kaukonäyttö ja bmv700 tulee akuille...ehkä multiplussalle Bluetooth olisi Kiva lisä. Colour control tuntui turhalta kun ei ainakaan vielä nettiä ole mökillä...hieno systeemi toki sekin mutta koitan noilla kahdella monitorilla pärjätä. Sää nähdä kuinka paljon hälyttävät pilvisenä kesänä:)

Niin no, nuo esille nostamani olivat vain edullisin ja kallein vaihtoehto. Tältä väliltä löytyy monenlaista vaihtoehtoa sekä variaatiota erilaisine kokonaisuuksineen omiin tarpeisiin.

Tuosta akuston sulfanoitumisesta jatkaisin vielä sen verran että siinä avainasemassa on latausvirta ja jännite. Bulk-latauksessa on oleellista että tällöin akkua ladataan suurilla virroilla ja taas ne viimeiset n. parikymmentä prosenttia täydestä akusta taas riittävällä latausjännitteellä. Nämä molemmat ehkäisevät ja poistavat sitä sulfaatin muodostumista akussa.

Suurinta sulfadin muodostuminen on kun akku on pitkiä aikoja lähes tyhjänä. Myös tällöin heikko latausvirta aiheuttaa sulfidin muodostumista kennoille. Kennoille muodostunut sulfidi irtoaa jossainmäärin kun ladataan suurella virralla tai ladataan suuremmalla jännitteellä muodostaen nesteakuissa pohjalle sulfidisakkaa. Ajan saatossa tämä sakka saa aikaiseksi yksittäisen kennon oikosulun ja akku on tällöin vaihtovalmis.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 14.04.17 - klo:16:41
Lataussäätimessä on kaukonäyttö ja bmv700 tulee akuille...ehkä multiplussalle Bluetooth olisi Kiva lisä. Colour control tuntui turhalta kun ei ainakaan vielä nettiä ole mökillä...hieno systeemi toki sekin mutta koitan noilla kahdella monitorilla pärjätä. Sää nähdä kuinka paljon hälyttävät pilvisenä kesänä:)

Niin no, nuo esille nostamani olivat vain edullisin ja kallein vaihtoehto. Tältä väliltä löytyy monenlaista vaihtoehtoa sekä variaatiota erilaisine kokonaisuuksineen omiin tarpeisiin.

Tuosta akuston sulfanoitumisesta jatkaisin vielä sen verran että siinä avainasemassa on latausvirta ja jännite. Bulk-latauksessa on oleellista että tällöin akkua ladataan suurilla virroilla ja taas ne viimeiset n. parikymmentä prosenttia täydestä akusta taas riittävällä latausjännitteellä. Nämä molemmat ehkäisevät ja poistavat sitä sulfaatin muodostumista akussa.

Suurinta sulfadin muodostuminen on kun akku on pitkiä aikoja lähes tyhjänä. Myös tällöin heikko latausvirta aiheuttaa sulfidin muodostumista kennoille. Kennoille muodostunut sulfidi irtoaa jossainmäärin kun ladataan suurella virralla tai ladataan suuremmalla jännitteellä muodostaen nesteakuissa pohjalle sulfidisakkaa. Ajan saatossa tämä sakka saa aikaiseksi yksittäisen kennon oikosulun ja akku on tällöin vaihtovalmis.
Jep näin ymmärsinkin että tarkoitit. Voisi se colour control olla ihan kiva lisä jos sen vielä saa wifiin kytkettyä ja sen avulla etänä myös seurata. Täytyy ruveta seuraavaksi katsomaan millaisia 4g wifi reitittimiä löytyy. Kieltämättä aluksi kouluttaja seurata akku monitorin ja säätimen tietoja...Mutta varmasti innostus laantuu ja pääasia että järjestelmä toimii niinkuin on suunnitellutkin sen toimivan.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 18.04.17 - klo:08:06
Puhelimesta saa edullisen wifi-reitittimen jonka energiankulutus on kohtuullinen, mutta käsittääkseni myös joidenkin nettitikkujen kanssa tuo tulee toimeen tökkäämällä vain usb-pistokkeeseen.

Androidissa on wifi-hotspot ohjelmisto jo valmiina. Siinä voi jopa salata yhteyden. En epäile etteikö myös iphonessa olisi tällaista mahdollisuutta. Tai ainakin sellainen on appikaupasta varmasti saatavilla kuten oli jo Nokian aikaan symbian s60 järjestelmälle.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 20.04.17 - klo:17:10
Nyt on aika alkaa suunnitella mökin sähköistämistä 12 voltilla. Toteutus sitten toukokuun-kesäkuun aikana. Mitä juttuja operaatiossa on hyvä ottaa huomioon?
Tarkoitus on alustavan suunnitelman perusteella vetää 2x4mm2 solar-kaapelia lataussäätimeltä läpi mökin runkokaapeliksi ja sieltä jakorasioiden kautta sitten laitella lamppuja ainakin kahdeksaan paikkaan, ja pari 12V/300w invertteriä ja kolme USB-pistoketta. Mitä muuta?
Akustoa tulee noin 2x180ah ja paneeleita tulee 330w.
Jääkaappi ei tule 12V systeemiin, vaan säilyy kaasukäyttöisenä.
Onko 12V lampuissa joku erityisen hyvä malli olemassa?
Laittakaahan omia huomioita asiasta.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 23.04.17 - klo:19:06
Tuolla 4mm2 kaapelilla et juuri pyörittele mitään inverttereitä jos matkaa on pari metriä enemmän puhumattakaan jos on vielä samassa linjassa muuta kuormaa.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 23.04.17 - klo:19:43
Aloitin sittenkin jo 12V sähköjen rakentamisen jo nyt. Taitaa tulla 8 metrin veto neljän neliön kaapelilla, ja linjan päässä tulee olemaan 100w invertteri, kun toinen 300 wattinen on oltava kotona varalla. Eka kertaa rakennan minkäänlaisia sähköjä, ja eipä vielä ole sulake kärähtänyt ( muistin laittaa  :)). Valaisimen seinäkatkaisimen kytkentää piti harjoitella, mutta sainpas ainakin ekan toimimaan.

Mutta yksi kysymys tuli mieleen kaiken uurastuksen keskellä. Mulla tulee paneelit mökin kaakkois-seinälle, johon aurinkoa tulee iltapäivään asti. Etelä-lounas seinään tulee aurinkoa heikommin puustosta johtuen, ja asennus on isoille panneleille vaikea. Katolle en asenna mitään.
Mutta mutta, jos lykkään puolenkymmentä pientä paneelia, 10-15 wattisia (konaisteholtaan luokkaa 95w) tuolle etelän seinälle ja laitan oman säätimen ja akun saunan eteiseen. Joten pystyykö tuon uuden systeemin yhdistämään aikaisempaan virtapiiriin? Eli tulisi olemaan molemmissa päissä neljän neliön runkolinjaa akku-lataussäädinsysteemi. Joskin erikokoiset akut.

Kaikissa paneeleissa on toki diodit, mutta pikkupaneeleissa vain 10A muistaakseni.
Mitähän tuossa kytkennässä oikein tapahtuu?

Toinen kysymys liittyy vikavirtasuojaan. Jossain ohjeessa neuvottiin laittamaan sellainen akun ja lataussäätimen väliin. Joten ostin myös sellaisen, kun hyllyssä näkyi olevan. 25A mallin.
Onko tuolla värkillä minkälainen vaikutus systeemiin? En ole vielä asentanut.......rakennan mökkiin ensin sähköt ja vasta sen jälkeen kytken paneelit ja akuston.


Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Jussi - 24.04.17 - klo:00:11
Toinen kysymys liittyy vikavirtasuojaan. Jossain ohjeessa neuvottiin laittamaan sellainen akun ja lataussäätimen väliin. Joten ostin myös sellaisen, kun hyllyssä näkyi olevan. 25A mallin.
Onko tuolla värkillä minkälainen vaikutus systeemiin? En ole vielä asentanut.......rakennan mökkiin ensin sähköt ja vasta sen jälkeen kytken paneelit ja akuston.

Vikavirtasuoja ei näihin vehkeisiin kuulu, eikä sillä mitään siinä tee.

Satawattinen invertteri varmaan kyllä jaksaa toimia tuonmittasen neljäneliöisenkin perässä ongelmitta.

Tee vaan yksi järjestelmä kunnolla, äläkä ripottele akkuja ja paneleita sinnetänne.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 24.04.17 - klo:11:06
Toinen kysymys liittyy vikavirtasuojaan. Jossain ohjeessa neuvottiin laittamaan sellainen akun ja lataussäätimen väliin. Joten ostin myös sellaisen, kun hyllyssä näkyi olevan. 25A mallin.
Onko tuolla värkillä minkälainen vaikutus systeemiin? En ole vielä asentanut.......rakennan mökkiin ensin sähköt ja vasta sen jälkeen kytken paneelit ja akuston.

Vikavirtasuoja ei näihin vehkeisiin kuulu, eikä sillä mitään siinä tee.

Turhia toimintaongelmia ja aiheetonta hiukan lisääntynyttä tulipalonvaaraa voi ehkä tehdä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 25.04.17 - klo:04:51
Liekkö kuitenkin kyse johdonsuojakatkaisimesta?
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 26.04.17 - klo:09:10
Näitä termejä kun joutuu opettelemaan ilman aikaisempaa kokemusta.......
Kyllä se taitaa ulkonäön perusteella olla johdonsuojakatkaisin, eli automaattisulake. Nyt vasta oivalsin. Ja jossain ohjeessa/ mainoksessa näin, että tulisi akun ja säätimen väliin.
Mutta ei taida tuo minun 25A teholuokka olla ihan oikein tähän järjestelmään. Ja jos käyttää vain pääkytkimenä, niin sillähän pimenee myös säädin, kun aikomuksena on katkaista virrat valaistuksesta mökiltä poistuttaessa.
Ja mainoksissa näkyy varoiteltavan myös tehohäviöistä, joten en taida mokomaa laittaa ollenkaan.
Nyt systeemissä on yksi sulakerasia heti säätimen jälkeen suojaamassa koko 'kuormaa'. Se on sellainen punainen autokäyttöön tarkoitettu lattasulakepesä. Mietityttää vaan sen rakenne, kun johdossa on paksun muovikuoren alla vain 'muutama' karva kuljettamassa virtaa. Hullulta tuntuu jos neljän neliön piuha alkaa jollain puolentoista neliön pätkällä. Eikö se toimi 'kuristimena'? Pitää tuohon katsella muitakin vaihtoehtoja, kunhan kaupunkiin pääsee.
Mutta sain sähköt vedettyä ilman isompia ongelmia. Vaikka ensimmäistä kertaa olin asialla. Valoja tuli 11 kpl, teholtaan 3,5-4w. Halpa perusasennus, eli Q10 pohjalla olevia ledipolttimoita sokeripalalla yhdistettynä johtoon. Pitää jonkunlainen varjostin kehitellä muöhemmin.
Saunaan laitoin ledin tukevan lasipurkin sisään noin metrin korkeudelle. Eli purkin kansi ruuvilla seinään kiinni, reikä johdolle sen ja seinän läpi ja pyöräytä purkki kanteen kiinni. Sellainen pilttipurkin oloinen ratkaisu...taisi olla kurkkusalaattipurkki. Silikonilla tiivistys.
Valokatkaisijoita tuli 9kpl. Periaatteena valaistuksessa oli antaa kohdevaloa tärkeimpiin oleskelu- ja kulkupaikkoihin. Mitään yleisvaloja ei tullut. Tällä lailla suht vaatimaton teho riittää.

Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 26.04.17 - klo:09:47
Näitä termejä kun joutuu opettelemaan ilman aikaisempaa kokemusta.......
Kyllä se taitaa ulkonäön perusteella olla johdonsuojakatkaisin, eli automaattisulake. Nyt vasta oivalsin. Ja jossain ohjeessa/ mainoksessa näin, että tulisi akun ja säätimen väliin.
Mutta ei taida tuo minun 25A teholuokka olla ihan oikein tähän järjestelmään. Ja jos käyttää vain pääkytkimenä, niin sillähän pimenee myös säädin, kun aikomuksena on katkaista virrat valaistuksesta mökiltä poistuttaessa.
Akkupiirin virtasuojausta kannattaa katsoa auto- ja ehkä venetarvikkeiden osaltolta, jos meinaa halvalla selvitä. Mitoitus on sitten tehtävä valitun johdon paksuuden perusteella. Esimerkiksi 4mm2 johdolle tyypillinen maksimikuormitus on 25A (mistä ei sitten saa 24V:lla kuin 600W tehoa). Mahdolliselle invertterille kannattaisi vetää paksumpi lyhyt johto ja mahdollisesti luottaa laitteen omiin sulakkeisiin, jos johditus on kerran lyhyt, yksinkertainen ja osakokonaisuus akkuineen asennettu niin, että tulipalon riskiä ei pitäisi olla edes oikosulkutilanteessa. Autoissahan käytetään johtoja, joissa oikosulkusuojasulake aivan akkuliittiminen läheisyydessä juuri oikosulun aiheuttamalta palolta suojaamaan.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 27.04.17 - klo:05:03
Saunassa ei muuten ledi sitten viihdy oikein huonostikkaan. Tuurista on vähän kiinni kuinka kestää ja myös sijoituspaikasta saunassa. Tuo lasipurkki-idea on muutoin hyvä mutta lasi toimii eristeenä jolloin purkin sisäpuolella lämpötila nousee kohtuuttomasti ja ennustan hyvin lyhyttä elinkaarta ledi-polttimolle vaikka sijoituskorkeus on matalahko. Lasipurkki toimii kuin kasvihuone ja led itsessään jo tuottaa lämpöä. Suurin osa Suomessa kaupassa myytävistä ledeistä omaa 10% hyötysuhteen jolloin pieneen tilaan laitettuna pienestä tehosta huolimatta nousee lämpötila kriittiseksi.

Saunassa käytännössä toimii vain ja ainoastaa hehkulamppu/halogeeni jos pitkän elinkaaren mielii.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: ErkkiXC - 27.04.17 - klo:09:09
Juu, huonosti ne kuumassa viihtyy. Pari vuotta sitten tein hirrenpätkästä mökkisaunaan ao kuvan valaisimen ja minnekkään alas ei sitä voinut asentaa eli on aika ylhäällä. E14-kantainen 12V led ei kovin kauaa palanut, sammui ja kohta jäähdyttyään hiukan syttyi taas uudestaan minuutiksi jne. Nyt on takana reikä seinässä ja avoin led-polttimo, pysyy valo päällä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: savonhumu - 27.04.17 - klo:14:13
Saunassa ei muuten ledi sitten viihdy oikein huonostikkaan. Tuurista on vähän kiinni kuinka kestää ja myös sijoituspaikasta saunassa. Tuo lasipurkki-idea on muutoin hyvä mutta lasi toimii eristeenä jolloin purkin sisäpuolella lämpötila nousee kohtuuttomasti ja ennustan hyvin lyhyttä elinkaarta ledi-polttimolle vaikka sijoituskorkeus on matalahko. Lasipurkki toimii kuin kasvihuone ja led itsessään jo tuottaa lämpöä. Suurin osa Suomessa kaupassa myytävistä ledeistä omaa 10% hyötysuhteen jolloin pieneen tilaan laitettuna pienestä tehosta huolimatta nousee lämpötila kriittiseksi.

Saunassa käytännössä toimii vain ja ainoastaa hehkulamppu/halogeeni jos pitkän elinkaaren mielii.

http://www.nadenex.fi/online/contents/fi/d162_led-sarjat.html

Nyt oon hivenen eri mieltä. Nadenex-verkkokaupasta tilattu saunaled-sarja joka on "optimoitu" saunakäyttöön ja kaikki ledit on ns. kiuaslinssejä-> 12 kpl ledejä ollut paikallaan puulämmitteisen saunan katossa linsseineen 5v ja yhtään ei oo mykistyny. Tuo sarja on vielä kaukosäädin himmennettäväkin. Valoteho on ollut riittävä eli mtn lauteenalusvaoja tms ei oo kaivannu lisäks!

Toki sarja on kalliimpi kun rautakauppojen alkaen mallit mutta laatu mitä sillä on saanu ylittää kyllä odotukset. Esim kaverilla on saunan kattoon asennettuna tuommonen "halppis-sarja" niin muutaman vuoden jälkeen valtaosa ledeistä on mykistyny..
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Jussi - 27.04.17 - klo:15:18
Mulla on katossa kiukaan päällä kaks peruslediä valaisemassa kiuasta kattopaneelin aukossa vähän upotettuna. Laitoin vielä pistokannalla, että saa helposti vaihtaa, kun eivät kestä saunan kuumimmassa paikassa. Ovat nyt olleet 10 vuotta...
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 27.04.17 - klo:15:32
Tarkemmin ajateltuna tuo kurkkusalaattipurkkiledi on luokkaa 60-70cm korkealla, ja aivan oven vieressä, eli kaukana kiukaasta. Siinä on tähän asti poltettu camping ledilyhtyä patteritoimisena. Hyvin on pelannut. On varmaan viilein paikka koko saunassa. Sauna on tehty rossipohjalle ja lattia on eristämätöntä lautaa, seinän ja lattian välissä on sentin rako tuuletusta varten.
Toimivuuden tietää sitten, kunhan vesipumpun letku sulaa ja pääsee kylpemään.

Koko sähköistyksen kirpaisevin vaihe oli eilen. Jonkun verran syletti. Kaksi 180 ah akkua kävin ostamassa. Jonkun verran arvokas ostos. Ja ostin myös 10 neliön kaapelia 5+5 metrin vetoihin, ja olipahan aika arvokasta sekin. Kahdeksan neliöinen olisi tietysti riittänyt säädin-akku välille ja kutonen paneelit-säädin välille, mutta kun koko kaupungissa yhdessä kaupassa oli riittävästi kymppiä, niin otin kiireesti pois. Alkoi suivaannuttaa kuinka tarvikekauppiailla oli varastossa paksuja kaapeleita vain pari-kolme metriä.

Noista netin kaapelilaskureista ei muuten ota oikein selvää. Vaikka millaisia tuloksia saa, eikä oikein osaa pitää luotettavana. Mielestäni kaapelin paksuus pitäisi laskea paneelilta säätimelle paneelijännitteen mukaan, esim. 18V, jolloin tuloksena on ohuempi kaapeli. Ja säädin-akku välille latausjännitteen mukaan, vaikka 13,8V, jolloin on paksumpi kaapeli. Tiedä nyt noista.
Otin varman päälle ja molemmat välit vedän kymppi neliöisellä kumikaapelilla.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: VPJ - 27.04.17 - klo:16:53
Mielestäni kaapelin paksuus pitäisi laskea paneelilta säätimelle paneelijännitteen mukaan, esim. 18V, jolloin tuloksena on ohuempi kaapeli. Ja säädin-akku välille latausjännitteen mukaan, vaikka 13,8V, jolloin on paksumpi kaapeli. Tiedä nyt noista.
Mittaa jännitteet ja ampperit silloin kun akut ottavat virtaa vastaan eli purkautuneina ja aurinko paistaa eli amppereita tulee.

Katsotaan mitä "Mielestäni" sitten on.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: VesA - 27.04.17 - klo:16:54
Mulla on katossa kiukaan päällä kaks peruslediä valaisemassa kiuasta kattopaneelin aukossa vähän upotettuna. Laitoin vielä pistokannalla, että saa helposti vaihtaa, kun eivät kestä saunan kuumimmassa paikassa. Ovat nyt olleet 10 vuotta...

Ledi alkaa suuttua pahasti kun puolijohde on siinä 150C.. eise sauna yksin niitä hajota, ilman virtaa ne kestävät siellä kyllä lämmön puolesta, mutta jos ledin kohdalla ilma on 120C ei sinne parane enää paljonkaan virtaa laittaa. Mitoituskysymyksiä, siis.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: VesA - 27.04.17 - klo:17:05
Mielestäni kaapelin paksuus pitäisi laskea paneelilta säätimelle paneelijännitteen mukaan, esim. 18V, jolloin tuloksena on ohuempi kaapeli. Ja säädin-akku välille latausjännitteen mukaan, vaikka 13,8V, jolloin on paksumpi kaapeli. Tiedä nyt noista.
Mittaa jännitteet ja ampperit silloin kun akut ottavat virtaa vastaan eli purkautuneina ja aurinko paistaa eli amppereita tulee.

Katsotaan mitä "Mielestäni" sitten on.

Niin.. ei sitä kaapelin paksuutta voi varsinaisesti laskea 'oikein'. Laskurit laskevat paljonko kaapeliin häviää jännitettä/tehoa jollain virran arvolla - ja sitä sitten verrataan siihen paljonko lompsasta häviää rahaa kussakin tapauksessa. Ja sitten tehdään kompromissi. On siis kannattavampaa lyhentää kuin paksuntaa niitä kaabeleita.

Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 27.04.17 - klo:21:01
Mielestäni kaapelin paksuus pitäisi laskea paneelilta säätimelle paneelijännitteen mukaan, esim. 18V, jolloin tuloksena on ohuempi kaapeli. Ja säädin-akku välille latausjännitteen mukaan, vaikka 13,8V, jolloin on paksumpi kaapeli. Tiedä nyt noista.
Mittaa jännitteet ja ampperit silloin kun akut ottavat virtaa vastaan eli purkautuneina ja aurinko paistaa eli amppereita tulee.

Katsotaan mitä "Mielestäni" sitten on.
Eikö paneeleiden antama jännite ja virta ole tiedossa olevia asioita paneeleiden teknisistä tiedoista? Eikö sinne anneta max-luvut, joista sitten Suomessa toteutuu 80%. Noitten tietojen perusteellahan pitää kaapelit määrittää. Siis paneeli-säädin väli.
Ja eikö lataussäätimen tehtävä ole sitten rajata jännite akulle soveliaaksi, mulla 13,8V. Tuolla luvulla aletaan laskea säädin-akku väliä.
Huomasin, että osassa kaavoja oli tuo 80% huomioitu, osassa ei.

Antakaapa nyt kaapeleiden oikeat paksuudet minulle. Paneeleiden laskennalliset max-arvot ovat: 18V, 13,85A ja 330W. Kaapelin vetopituus on 5m+5m oletuksena, todellisuus ehkä pikkuisen vähemmän..........mitattu pitkillä askelilla.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 27.04.17 - klo:21:35
No ei.

Panelin arvot ovat standard test conditions (STC) mukaisesti 1000W/m2 säiteilyllä +20´c asteisilla kennoilla saatuja arvoja. Kennojen lämpötila vaikuttaa arvoihin. Lämpötilan laskiessa arvot nousevat ja taas lämmetessä laskevat.

Akkuja ladataan loppuvaiheessa kun akku alkaa olemaan täynnä 14,2-15,1V jännitteellä lämpötilankompensoinnin ansiosta.


18V*13,85A=249,5W
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 27.04.17 - klo:21:54
No otetaan nyt ensimmäisenä esille onko kyse PWM vai MPPT-säätimestä?

Akulta kuormalle lähtevät johdot kun mitoittaa 5% jännitteenalenemisella maksimikuormalla mitä kaapelille kytketään pääsee jo hyvään lopputulokseen saaden akun kapasiteetin tarvittaessa kokonaan käyttöön.

Aurinkopanelimelta säätimelle ei enää ole tuo jännitteenaleneminen niin oleellinen asia jos kyseessä on PWM-säädin. Jännite saa huoletta tippua 25% panelin nimellisteholla laskettuna.

MPPT-säätimellä taas säästöä saadaan kun voidaan käyttää siirtomatkalla ohuempaa kaapelia käyttämällä suurempaa siirtojännitettä kytkemällä paneleita sarjaan.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Jussi - 28.04.17 - klo:02:30
Mulla on katossa kiukaan päällä kaks peruslediä valaisemassa kiuasta kattopaneelin aukossa vähän upotettuna. Laitoin vielä pistokannalla, että saa helposti vaihtaa, kun eivät kestä saunan kuumimmassa paikassa. Ovat nyt olleet 10 vuotta...

Ledi alkaa suuttua pahasti kun puolijohde on siinä 150C.. eise sauna yksin niitä hajota, ilman virtaa ne kestävät siellä kyllä lämmön puolesta, mutta jos ledin kohdalla ilma on 120C ei sinne parane enää paljonkaan virtaa laittaa. Mitoituskysymyksiä, siis.
Muutaman kerran täällä, tai rinnakkaispalstalla oon tainu sanoa, et ledi itsessään ei ole yleensä ongelma, vaan sen virtalähde. Joko rakenteellisesti tai mitoituksellisesti. Itse en käytä valmiita 12V tai 230V ledejä tarkoituksella juuri missään, vaan hoidan niille raakaledeille itse oikean sähkön. Ja se tuntuu olevan kestävä tapa.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 28.04.17 - klo:18:03
Sittenkin laitoin johdonsuojakatkaisimen heti säätimen jälkeen, siis kuormaan. Toimii samalla nätisti systeemin pääkatkaisijana. 15A teholtaan, mutta 20A ja 25A on varalla. Ja sulakerasian vaihdoin sellaiseksi, että 4 neliösen piuhan saa kiinni.
Kannattaako tuollainen johdonsuojakatkaisin laittaa myös akun ja säätimen väliin? Jotta pätkäisee virrat, jos halpa kiinalainen säädin päättää syttyä palamaan tai saa muun toimintahäiriön.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 28.04.17 - klo:19:23
Äläs nyt sitä invertteriä kytke sen säätimen kautta, vaan suoraan akusta.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 28.04.17 - klo:20:27
Jääkaappi kytketty järjestelmään. 130l kokoinen ja 91kwh vuodessa kuluttava malli tyyppikilven mukaan...50w näytti ottavan akusta kompuran käydessä ja mukana invertterin häviö...tyyppikilvessä Max ottoteho 80w. Saa nähdä miten aurinkoa riittää:) ja multiplus päällä kokoajan ei hakutilassa. Pitäisi tietokoneella ohjelmoida hakutilassa käynnistyksen alaraja alemmas,tehdasasetuksilla käynnistää invertterin kun kuormaa yli 40w.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 29.04.17 - klo:19:18
Äläs nyt sitä invertteriä kytke sen säätimen kautta, vaan suoraan akusta.
Miksi? Nyt 300w invertteri saa virran ensimmäiseltä jakorasialta systeemissä, ja 100w invertteri viimeiseltä. Kuormaa en kokeillut kummassakaan, mutta kun 300 wattisen käynnistää, niin samassa jakorasiassa oleva 4w lamppu himmenee puoleksi sekuntiksi. Pitäisikö huolestua? Molemmat invertterit ovat oikeastaan pelkästään läppärien lataukseen.

Mutta nyt systeemi on vihdoinkin asennettu. 10 neliöistä kaapelia meni paneeli-säädin välille 3,5m ja säädin-akusto välille 6m, siis plussana ja miinuksena.
Vähän tuntui hienolta, kun näytti latausta kahta amppeeria heti paneelien kytkennän jälkeen, vaikka koko taivas oli paksussa pilvessä......puoli tuntia myöhemmin oli alle yhtä amppeeria. Kolmen paneelin tyhjäkäyntijännite oli 20,4V siinä puolen päivän nurkilla, ennenkuin kytkin paksut kapelit jakorasiaan.
Oli paha keli asentaa, +3C ja voimakas itätuuli jäisen järvenselän yli. Pariin holliin piti käydä sormia lämmittämässä saunassa.

Olo on nyt ihan mukava. Tämä projekti alkoi jo tammikuun puolella, kun ensimmäiset kennot tulivat Kiinasta. Juottamista oli loputtomasti, mutta ne ovat tuotannossa juuri ennen vappua.
Vielä on rakennettava jäähdytys paneeleille. Se vaatii tosin tutkimista jonkun verran, ja tulosta ei voi vielä edes ennustaa. Tarviketta on hommattu moniin versioihin.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 29.04.17 - klo:19:45
Ihan vain siksi että kun säädin on välissä on johdossa kaksi liitosta enemmän jännitettä alentamassa. Jokainen liitos aiheuttaa jännitteenalenemaa sekä myös vikaherkkyyttä. Mitä vähemmän liitoksia sen parempi. Myös säätimen virrankesto tulee vastaan. Voi tehdä sen että katkaisee kuorman jolloin kaikki sähköt katoavat. Joissakin säätimissä ei ole tällaista suojaa vaan tuhoaa säätimen tai ainakin kuormalähdön.

Valot himmenee koska johto on alimittainen pituuteen sekä kuormaan nähden.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 29.04.17 - klo:20:27
Säädin on 30A-malli.
Mikähän väli tuossa nyt ahistaa. Invertterin virta on otettu neljä neliöisen piuhan liittimistä neljä neliöisellä( noin 40cm). Samoista Wagoista lähtee neljä neliöinen eteenpäin ja 0,75 neliöinen piuha kattovalolle katkaisijan kautta (plussaa katkoo).
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 29.04.17 - klo:21:54
Invertteri lataa kondensaattorit aiheuttaen virrankulutuspiikin jolloin jännite alenee alimittaisen johdon sekä myös mahdollisesti useiden liitosten vuoksi. Unohtamatta myös muuta kuormaa.

Voit vaikka todeta asian mittaamalla jännitettä johdoissa kun käynnistät invertterin. Voit myös katsoa paljonko jännite alenee johdoisa mittaamalla jännitten ilman kuormaa sekä kuorman kanssa tuon 4mm2 jähdon päästä. Erotus on jännitteen aleneminen.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Jussi - 30.04.17 - klo:00:32
Jos inverttereiden alijännitevahti ei pahastu tuosta, ja säädin kestää (ei välttämättä tykkää), niin eiköhän sitä voi noinkin käyttää. Yhtään tehokkaampaa invertteriä ei kannata noin yrittää.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 30.04.17 - klo:05:06
Jos inverttereiden alijännitevahti ei pahastu tuosta, ja säädin kestää (ei välttämättä tykkää), niin eiköhän sitä voi noinkin käyttää. Yhtään tehokkaampaa invertteriä ei kannata noin yrittää.

Jos jo käynnistysvaiheessa näin käy täydellä akulla niin eipä sitä paljon voi invertteriä kuormittaa jos akku on vähän vajaa sekä ikä alentanut akun virranantokykyä. Jännitteen alenemisen johdosta virranmäärä kasvaa jotta ottoteho pysyisi samana jolloin syntyy lumipallo-efekti. Lisäksi sitten liitokset ja jos niissä on vielä huonoja kosketuksia on lopputulema aika valmis.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: ErkkiXC - 30.04.17 - klo:08:37
Jos invertteriä käytetään vain läppärien lataukseen, niin eikö paljon helpompi olis hommata 12V laturi läppärille? Mulla ainakin on tuollainen vanhan Dellin laturi ja vaikka on tuolle E6400:lle hiukan alitehoinen, niin kyllä se sen kuitenkin muutamassa tunissa lataa täyteen.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 30.04.17 - klo:09:50
Joo, nyt alan uskoa. Moka tässä tuli tehtyä. Ei tullut asiaa ajateltua. Ei olisi tarvinnut kuin laskea 300w:12V= 25A. Eli invertteri ottaakin virtaa aika paljon.
Pitää ruveta haalimaan kaapelia lisää. Ihanan kallista 10 neliöistä varmaankin. Akut on seinän takana ja kaapelia menee 6-7m per napa.

Tuo 12V läppärin laturi olisi myös ok juttu ja tulisi halvemmaksi, mutta kun on tuo invertteri ollut useita vuosia.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 30.04.17 - klo:14:04
On hullua muuttaa ensin 12V 230v ja se sitten läppärille sopevaksi. Jos tuntuu että energiaa on tuhlattavaksi niin eipä siinä mitään estettä ole.

Tosin pieneksi käy vielä tuo 4mm2 johto 12V tietokoneen laturille. Jos yksistään laturia käytettäisiin riittäisi mutta yleensä on muutakin kuormaa päällä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: weatherc - 30.04.17 - klo:14:19
Silloin kun väsäsin tuota omaa etä-sääasemaa kasaan oli mulla aluksi invertteri mutta ei mennyt kauaa kun viskasin sen mäelle ja siirryin 12V => 5V/xV hakkureihin. Jo ajatus että "ulkona" puulaatikossa häärii 230V hiukka hirvitti, tosin pääsyy siirtoon oli juuri invertterin tuottamat häviöt sekä noiden hakkureiden helppous, niitä kun saa Kiinasta parilla €urolla  ;D.

Täällä kotosalla olevan sääaseman PC (mini-ITC) toimii myös suoraan 12V:llä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 30.04.17 - klo:14:49
Minkälainen juttu tuo hakkuri on? Linkkiä?
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: weatherc - 30.04.17 - klo:15:03
Minkälainen juttu tuo hakkuri on? Linkkiä?

Tuon tapaisia mulla on käytössä muutamakin kappale, eli "siirrän" sähkön 12V:nä ja tuollainen on välissä juuri ennen laitetta (kuten esmex RaPi):
http://www.ebay.co.uk/itm/New-12V-STEPDOWN-TO-5V-3A-15W-CAR-POWER-SUPPLY-MODULE-CONVERTER-REGULATOR-/231597021532?hash=item35ec42195c:g:xq4AAOSwEetV8bIg
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 01.05.17 - klo:08:05
Eli tuo on 12V => 5V. Itse otin näitä: https://www.aliexpress.com/item/High-Conversion-Efficient-USB-Junction-Box-Solar-Panel-Micro-USB-Voltage-Controller-Converter-Regulator-for-Charger/32721067310.html?spm=2114.01010208.3.1.AfXAqZ&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_2_10152_10065_10151_10068_10136_10137_10157_10060_10138_10155_10062_10156_10154_10056_10055_10054_10059_10099_10103_10102_10096_10148_10147_10052_10053_10142_10107_10050_10051_10171_10084_10083_10080_10082_10081_10110_10111_10112_10113_10114_10181_10182_10078_10079_10073_10070_10123_10124,searchweb201603_4,ppcSwitch_5&btsid=a919fecd-256e-449a-91ad-72511101e044&algo_expid=677b6e47-01ae-4872-adfa-78388f74f472-0&algo_pvid=677b6e47-01ae-4872-adfa-78388f74f472
mutta en ole testannut vielä.
Tilasin kympin kaapelia ja myös läppärin laturin 12V-jännitteelle. Laturi on muuten e-villessä noin 25€.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: weatherc - 01.05.17 - klo:11:49
Eli tuo on 12V => 5V.

Jep. Löytyi pikasella haulla myös ylöspäin meneviä esmex 12V => 19V jos esmex läppäri kaipaa 19V:tä.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 01.05.17 - klo:20:07
Tuossa edellisessä viestissäni ollutta USB-latausjuttua testasin tänään. Sai sillä Samsung S5:n akun ladattua 70% => 100% ja pienen akkupankin täyteen. Lämpenee, mutta ei ole kuuma. Sille on oma virta 0,75mm2 piuhalla jakorasialta.

Nyt paistoi aurinko suoraan paneeleihin ja pystyi vähän testailemaan. Akut olivat täynnä, ja laitoin kuormaa noin 6A verran ( kaikki valot, USB-laturi, tinakolvi (50w) isommasta invertteristä ja 60w halogeeni pienemmästä invertteristä. Välittömästi säätimen ruudusta näkyi, että paneeleilta tuli 6-7A sisään virtaa. Jees, omin käsin juotetut paneelit toimii. Eikä ollut savun hajua ollenkaan :)

Paneeleiden jäähdytyssysteemin rakentaminen alkoi ankaralla tuumailulla. Yhden ison paneelin nurkassa on kaksi 12V pientä 15W paneelia saman lasin alla varattuna pumpun käyttöön, siis 30w teholla yhteensä.
Kolmen euron vesipumppu lähti käyntiin, mutta ei jaksanut nostaa vettä 2m korkeuteen ( pumppu tynnyrin korkinreijässä,  imuletku pohjalla).
Isompi 9€ pumppu lähti myös käyntiin, vaikka tässä vaiheessa jo isot puut varjostivat paneeleita. Vesi nousi noin 1,5m korkeuteen ja pumppu oli tynnyrin pohjalla. Mutta kun varjostava puu heilui tuulessa, niin veden pinta himmasi edestakaisin letkussa samaan tahtiin. Huvittava ilmiö.
Pitää seuraavalla käynnillä laitaa pumpulle lisää paneeleita, ehken pari 10 wattista piisaa. Js ei, niin sitten 15 wattisia. Onneksi tuli tehtyä pieniä paneeleita 'säätövaraksi'. Pumpun ohjeessa kehoitettiin laittamaan virtaa minimissään 2A, ja uskottava se on.

Kun noita pikkupaneeleita vielä on, niin laitoin 2x15ww ulkohuussin uuteen systeemiin. Akuksi 10v vanha Varta autonakku, joka on parhaat pävänsä nähnyt. Säätimeksi pwm-juttu 15 eurolla. Valoksi 4w ledi. Johtoa ei ollut jäljellä kuin 0,75mm2, jota tuli metritolkulla liikaa, mutta vaihdan sen paksumpaan seuraavalla käynnillä. Tuo 30w ei kyllä saa aikaiseksi yhtään mitään akulle. Tännekkin tarvitsee lisäpaneeleita, mutta niitähän riittää :)Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: jolla - 01.05.17 - klo:21:22
Minkälainen juttu tuo hakkuri on? Linkkiä?

Tuon tapaisia mulla on käytössä muutamakin kappale, eli "siirrän" sähkön 12V:nä ja tuollainen on välissä juuri ennen laitetta (kuten esmex RaPi):
http://www.ebay.co.uk/itm/New-12V-STEPDOWN-TO-5V-3A-15W-CAR-POWER-SUPPLY-MODULE-CONVERTER-REGULATOR-/231597021532?hash=item35ec42195c:g:xq4AAOSwEetV8bIg

ihan tietämättömyyttäni kysyn, mistä tietää että tuo on hakkuri, eikä siellä ole vaikkapa x78x05x
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: weatherc - 01.05.17 - klo:22:06
ihan tietämättömyyttäni kysyn, mistä tietää että tuo on hakkuri, eikä siellä ole vaikkapa x78x05x

Et mistään jollet kysy kiinalaisilta ;D
Hyvin ovat joka tapauksessa toimineet nuo omat 12V=>5V härpättimet.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 01.05.17 - klo:22:55
Kaappi ollut käytössä 4 päivää.... 95 %näyttää akut ja parhaimmillaan tuli 456w paneeleita kun hetkellisesti akut kävi pienemmillä volteilla kun 2100w kasppasirkkeliä käytin. Ihan hyvältä toistaiseksi näyttää, katsotaan kesän mittaan hyytyykö hymy :)
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: VesA - 02.05.17 - klo:00:24
Minkälainen juttu tuo hakkuri on? Linkkiä?

Tuon tapaisia mulla on käytössä muutamakin kappale, eli "siirrän" sähkön 12V:nä ja tuollainen on välissä juuri ennen laitetta (kuten esmex RaPi):
http://www.ebay.co.uk/itm/New-12V-STEPDOWN-TO-5V-3A-15W-CAR-POWER-SUPPLY-MODULE-CONVERTER-REGULATOR-/231597021532?hash=item35ec42195c:g:xq4AAOSwEetV8bIg

ihan tietämättömyyttäni kysyn, mistä tietää että tuo on hakkuri, eikä siellä ole vaikkapa x78x05x

Ei sitä ennen ostoa tiedä. Oston jälkeen jos siitä ottaa 3A 5V ja laite sulaa niin siellä on 7805.

Veikkaan että siellä on LM2596, niitä saa ilman koteloa piirilevyllä oheiskomponentteineen parilla eurolla yksin kappalein. https://www.youtube.com/watch?v=6LTxJWsn1HQ
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Jussi - 02.05.17 - klo:02:40
Kaappi ollut käytössä 4 päivää.... 95 %näyttää akut ja parhaimmillaan tuli 456w paneeleita kun hetkellisesti akut kävi pienemmillä volteilla kun 2100w kasppasirkkeliä käytin. Ihan hyvältä toistaiseksi näyttää, katsotaan kesän mittaan hyytyykö hymy :)

Tuskin kesällä mitään hätää tulee, jos nyt näyttää tuolta. Palataan syyskuun lopulla asiaan...
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 02.05.17 - klo:20:48
Ei saanut paneeleiden jäähdytystä pelaamaan. Vaikka annoin 30w lisää paneelia, niin painetta ei tule tarpeeksi ahtaaseen putkistoon. Käytännössä jonon ekan paneelin kaksi ensimmäistä letkua saa vettä, ja paine tyrehtyy siihen. Liian pieni pumppu ja liian ahdas letkusto.
Antaa tämän asian olla nyt. Toki paneelit lämpenevät auringossa, mutta pohjavanerikin lämpenee......joten ei se kummoinen eriste ole. On vaan luotettava sen jäähdytyskykyyn.

Pistin tuon pumpun järveen testiä varten ja 50w paneeleita antamaan virtaa. 8mm letkua oli 20m ja letkun pää oli n. 3m korkeudella veden pinnasta. Kun aurinko paistoi niin vettä kyllä lorotti hiljakseen, mutta kun meni pilveen niin letku tyhjeni nopeasti. Mukava seurata näitä aurinkosähköisiä ilmiöitä.
Eukko alkoi ideoimaan kasvimaata automaattikastelulla. Mikähän soppa tuosta syntyy?

Isossa paneelissa olevan pumpulle varatun 30w osuuden liitin paneelin lataustehoon, eli kokonaisteho kolmessa paneelissa on nyt 360w.

Kun noita pikkupaneeleita kerran oli, niin rakensin huussiin 75w systeemin kahdella 4w ledillä.
Tuo meidän huussi on vähän sellainen järeämpi laitos. 2x2m sisäpuoli kooltaan, ja sisällä myös tuhti rosterista väsätty kamiina. On ollut tapana tyhjätä alunen syksyllä, ja talvikäyntien aikana pidetään vähän tulta kaminassa. On paikka missä lämmitellä, ja ei tarvitse itse mökkiä lämmittää. Tottahan siellä pitää sähkövalo olla, ja pari USB-pistettä :)

Taidan tehdä noita pikkupaneeleita lisääkin jossain vaiheessa. Käteviä kasata valokuvakehyksiin, kun tekee alumiinista ja muovista eristetyn pohjan. Kolmisen kymppiä maksaa kennot neljään 15 wattiseen, siihen päälle kytkentärasia diodilla....yhden 15 wattisen hinnaksi jää kirpparilta noudetun kehyksen kanssa 15€. Isompaan kehykseen voi laittaa kaksi 36 kennon settiä ja kehys maksaa kympin, jolloin 30 wattisen hinta on 25€. Alumiinia ja muovia mulla on vanhaa varastoa.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 03.05.17 - klo:08:09
Nyt kun seurannut paneelien tuottoa ja akkumonitorilla akkuja niin toimiiko victronin säädin oikein, kun float tilassa heittelee tulevat watit 50w-400w vaikka paistaa kirkkaalta taivaalta ilman varjostusta. Akut yli 90% varauksessa hetkellisesti voltit 96-97 tietämillä riippuen kulutuslaitteista.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Puuha - 03.05.17 - klo:22:23
Jos taustalla on vaihtelevaa kulutusta (etc. jääkaappi) niin kyllähän se oikein toimii.

Float-tilassa akku ladataan suuremmalla jännitteellä+lämpötilankompensoinnin aiheuttama jännitte ja pienemmällä virralla minkä nyt akku ottaa vastaan.  Yleensä latausjännite on float-tilassa +20 asteen lämmössä 14,4(28,8V) tai 14,6 (29,2V) riippuen akun tyypistä. Bulk-tilassa latausjännite 12V järjestelmässä 13,6-13,8V 24V järjestelmässä 27,2-27,6V tällöin akulle syötetään mahdollisimman suurta virtaa mitä vain saadaan paneleista. Float-tilan jälkeen jännite tippuu ylläpitojännitteeseen joka on sama kuin bulk-tilan jännite ja syklittäin tietyllä aikavälillä float-tila kytkeytyy päälle tietyksi ajaksi.

En nyt muista kuinka tarkalleen lataustila muuttui float-tilasta bulk-tilaan jolloin lataussykli alkaa alusta. Se jokatapauksessa riippuu kuormituksesta sekä kulutuksesta suhteessa akuston kapasiteettiin.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: kotte - 03.05.17 - klo:22:43
Nyt kun seurannut paneelien tuottoa ja akkumonitorilla akkuja niin toimiiko victronin säädin oikein, kun float tilassa heittelee tulevat watit 50w-400w vaikka paistaa kirkkaalta taivaalta ilman varjostusta. Akut yli 90% varauksessa hetkellisesti voltit 96-97 tietämillä riippuen kulutuslaitteista.
Säädin luultavasti toimii juuri niin kuin pitääkin. Kun akku on yli 90% latauksessa, sitä pitää ladata varsin pienellä virralla (korkeintaan muutama prosentti ampeereina nimelliskapasiteetista ampeeritunteina), muuten se vaurioituu, jos liiallista latausta jatketaan pitkään. Jännitekin vaikuttaa olevan kohdallaan tuota taustaa vasten.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 04.05.17 - klo:09:22
Niin se taitaa tosiaan olla. Ohjeet tuli vasta nyt luettua. Akkumonitorin saa näköjään viikon käytön jälkeen kalibroida käsin uudestaan. Jännite oli akuissa kohdillaan ja säädin float tilassa. Näyttää vain 78 prosentin varaustasoa. Tosin alkuun voi kuulemma joutua käsiklibroinnin tekemään että alkaa automaatilla sen hoitamaan kun akut tulevat täyteen.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: weatherc - 04.05.17 - klo:10:53
En lukis noita prosentteja kuin raamattua vaan pikemmin pitäisin niitä viitteellisinä ellei jopa viihdellisinä.
Itselläni on Victroni ja täällä mennään iltapäivästä jolloin akut "täynnä" 12 w tuotolla kun käyttö on 8 w, ja tilaksi se antaa float (nämä luettuna sen dataportista pythonilla).
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 04.05.17 - klo:11:02
En lukis noita prosentteja kuin raamattua vaan pikemmin pitäisin niitä viitteellisinä ellei jopa viihdellisinä.
Itselläni on Victroni ja täällä mennään iltapäivästä jolloin akut "täynnä" 12 w tuotolla kun käyttö on 8 w, ja tilaksi se antaa float (nämä luettuna sen dataportista pythonilla).

Aikalailla samassa suhteessa täällä menee että ihan OK taitaa olla.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: wepu - 04.05.17 - klo:19:11
Nyt on kymppineliöinen kaapeli vedetty akustolta invertterille. Katsotaan nyt 12v sähköasennus valmiiksi. Jonkinlaisia varjostimia pitää kehitellä.Nyt roikkuu pelkkiä polttimoita katossa johdossaan. Ei kovin esteettinen malli.
Kuormitin taas 6A teholla systeemiä ja ei savua noussut. Säädin alkoi lykkäämään johdonmukaisesti uutta virtaa paneeleilta, mutta tehoja ei iltapäivän auringolla ollut kuin pari amppeeria. Harmillinen puuryhmä varjostaa. Saa nähdä mitä tapahtuu kuin koivu saa lehdet. Kehtuuttaa laittaa Jonsse tulille, kun sahahommaa on tullut tehtyä vähän liikaa viimeisen vuoden aikana.

Kiinalaisen 9 euron pumpun laitoin kestotestiin, kun epäonnistui jäähdytyksen rakentelussa. Akun voimalla, 8mm letku jonka pituus on 20m, nostokorkeus 2m. Tulos on noin 100L tunnissa. Aika vaatimattomasti lorottaa. Pitää tehokkaampi ostaa. Onko jollain kokemusta hyvästä pumpusta.
Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: Foxx - 04.05.17 - klo:19:45
Kiinalaisen 9 euron pumpun laitoin kestotestiin, kun epäonnistui jäähdytyksen rakentelussa. Akun voimalla, 8mm letku jonka pituus on 20m, nostokorkeus 2m. Tulos on noin 100L tunnissa. Aika vaatimattomasti lorottaa. Pitää tehokkaampi ostaa. Onko jollain kokemusta hyvästä pumpusta.
[/quote]

Pumpun teho paranee kun laittaa paluuletkun samaan vesitilaan kuin mistä lähtökin on, tulee ns. suljettu kierto jolloin pumpun teho menee vain veden kierrättämiseen eikä nostamiseen.

Otsikko: Vs: Mökkiin sähköä
Kirjoitti: tms - 25.08.17 - klo:11:12
Pitkällisen hiljaiselon jälkeen päivitystä. Hyvin on riittänyt sähkö vaikka mökillä oltu paljon ja jääkaappi kokoajan päällä sekä yksi iso kuluttaja joka ottaa käytöstä riippuen vähintään  1000wh joka päivä. Nyt kun syksy tulee nähdään pitkällekkö riittää.