Ilmaisenergia.info

Energiakeskustelu => Aurinkosähkö => Aiheen aloitti: dumo - 19.03.17 - klo:11:48

Otsikko: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: dumo - 19.03.17 - klo:11:48
Ainakin aiemmin suunnittelun perusprinsiippinä oli, että optimaalinen (rahallinen) tuotto saadaan ylimitoittamalla paneeliteho suhteessa invertteriin. Kuinka paljon, riippuu sitten hinta yms. tekijöiden lisäksi vahvasti sijainnista, asennuskulmasta, jne. Ymmärtääkseni 1,15x - 1,3x ovat olleet tyypillisiä. Keskimäärin "huonommissa" olosuhteissa (=Suomi) isompi ylimitoitus oli kannattavaa.

Nykyisissä inverttereissä hyötysuhde ei laske pienillä tehoilla niin paljon ja hinnatkin ovat tulleet alas, joten optimaalinen paneelien mitoitus voi olla lähempänä invertterin maksimitehoa. Tähän varmaan löytyy hyvinkin tarkkoja laskureita, mutta en äkkiseltään löytänyt sellaista.

Itsellä on SMA SB 2,5kW inverter ja 2,6kW edestä Solarwatt monikidepaneeleita. Kertoimeksi tulee 1,04x, joka lienee jonkin verran liian pieni. Pähkäilen ostaisinko vielä 2 paneelia lisää, jolloin paneeliteho olisi 3,12kW ja kerroin 1,25x (ehkä jo yläkanttiin?). Yhden paneelin lisääminen ei onnistune (ulkonäkösyistä)...
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Savonius - 19.03.17 - klo:14:04
Suomi on aivan loistava maa aurinkopaneelisähkön tuotantoon. Eipä taida mailmasta löytyä korkeampaa paneelikohtaista vuosituottoa kuin Huumolla Ylivieskassa.  Ei ole maan vika jos paneelit asennetaan osoittamaan sinitaivasta suuremman osan vuotta ja verhotaan lumella parhaana tuottoaikana. Ne ovat omia valintoja johon voi vaikuttaa. Lappeenrannan kampuksen paneeliasennukset ovat hyvänä esimerkkinä siitä miten paneeleja ei pitäisi asentaa jos jotain tuottoja halutaan. Silti näitä Lappeenrannasta lähtöisin olevia oppeja noudatetaan toistuvasti.
Järkevästi asennettu kiinteä paneelisto tuottaa 5,6 kertaa paneelitehonsa päivässä kilovattitunteina normipaistepäivinä helmikuun loppupuolelta lokakuun loppuun välisenä aikana. Jos niin ei tapahdu omissa valinnoissa on vika.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: arveccio - 19.03.17 - klo:14:05
Itelläkin on käynyt mielessä ylimitottaa vähän enemmän. 1,6kWp ei näy irtoavan 1,5kW tehoa missään tilanteessa. Jos laittais vielä 600w lisää niin päästäis edes joskus nimellistehoon. Ja muutenkin ne staattisten paneelien maksimitehohetket lasketaan hyvänä päivänä minuuteissa. Sitäpaitti paneelithan ei tuota yhtään sen enempää kuin mitä invertteri käyttää.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: dumo - 19.03.17 - klo:14:52
Joo, jos käydään Savonius keskustelu tuosta aiheesta muualla. Lähinnä kiinnostaisi laskuri joka huomioi sijainnin, asennuskulmat, energian arvon ja eri komponenttien (paneeli, inverter) jotta voisi laskea optimimitoitusta. Pieni ylimitoittaminen lienee järkevää kaikissa olosuhteissa, mutta kiinnostaisi laskea onko vaikkapa 1,25 vai 1,05 parempi omassa tapauksessa.

Edit. Viittasin huonoudella lähinnä auringon säteilyn jakautumiseen, ts. silloin kun sähkö on arvokkainta, liikutaan useimmiten alle invertterin maksimin. Kesällä ylimitoitus johtaa isoimpiin "menetyksiin", mutta energiaa kuluu vähemmän ja se on halvempaa.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Aurinkoinen - 19.03.17 - klo:16:49
Meikäläisellä ylimitoituskerroin on 1.33. Helmikuun 27 päivänä tuli tänä vuonna ensi kertaa paneeleilta tuottoa enemmän kuin invertteri pystyi käsittelemään. Tätä jatkuu sitten säännöllisen epäsäännöllisesti lokakuun loppupuolelle saakka. Arvelen tuottoja jäävän saamatta vuositasolla 10 - 12 %. Nykyinen tilanne kyllä risoo melkoisesti. Invertteri pitäisi vaihtaa isompaan tai laittaa mikroinvertteri avuksi. Hintavia ratkaisuja molemmat, lisääntyneellä sähkön tuotannolla noita ei ikinä saa maksetuksi. En kyllä suosittele kenellekään alitehoisen invertterin asentamista.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Pepi - 19.03.17 - klo:17:00
Minä mitotin järjestelmän niin, että paneelit ovat 4,8kWp ja invertteri on 5.0kWp.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: dumo - 19.03.17 - klo:17:42
1,33x on jo aika raju, nykyisillä paneelien ja inverttereiden hinnoilla ja spekseillä aika varmasti liikaa, ainakin jos asennuspaikka on kohtuullisen hyvä. Ollaan varmaan jo lähellä sitä, mitä invertterille edes saa syöttää.

Arvaisin että pieni ylimitoitus kannattaa aina jos paneeleille on tilaa. Invertterin hyötysuhde tyypillisesti hieman paranee tehon funktiona, mutta vaikutus lienee aika pieni. Tuotanto lisääntyy kaikilla tehoilla kun ollaan alle invertterin maksimin, mutta menetetty maksimituotanto pitää toki pitää pienenä. Asiaa on tutkittu paljon ja kaupallisia optimointilaskureita on olemassa. Optimikertoimet tuntuvat tippuneen kun invertterien hinnat ovat tulleet alas ja osatehon hyötysuhteet nousseet.

Alimitoitus ei kyllä kannata ilman pakottavaa syytä. Viimeiset watit kun saa halvalla jos invertterillä riittää ylimääräistä kapasiteettia.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: VesA - 19.03.17 - klo:18:59
Kokonaisuutta siinä pitää katsella.. invieterin hyötysuhdekäyrä on lopulta aika pieni osa häviöiden kokonaisuutta eikä siihen ehkä kannata liikaa panostaa ennenkuin on laskeskelliut ja jopa mittaillut muita häviöitä.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 19.03.17 - klo:19:34
Onhan tuo aika vaikea laskettava mikä on tarkalleen optimi, sehän kumminkin auttaa siellä heikolla tuotolla jos on reilusti paneelia suhteessa invertteriin, eli tuotto alkaa aikaisemmin/herkemmin...tuohon kun vielä yhdistää mihin jokaisen sovelluksen 'ylijäämä' menee ...

On kyllä niin paljo muuttujia matkassa että mahoton yhtälö laskea, itsellä 11% kWp ylimääräistä ja parhaimpina päivinä hiukan leikkaa, mutta niin vähän että luulen että alapäästä antaa samanverran takasi...mitään laskentaa ei ole tullut asian shteen tehtyä.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Puuha - 19.03.17 - klo:21:12
Sehän kannattaisi mitoittaa panelisto STC eli nimelistehon sijaan PTC mukaan testattua tehoa hyväksi käyttäen. PTC antaa luotettavamman tehon käytännönolosuhteissa.

Harvoin tilanne on kuitenkaan sellainen että olosuhteet olisivat sellaiset että ne olisivat yhtäläiset STC-testin mukaiset käytännössä.

PTC-testin tulokset vaihtelevat panelissa käytettyjen kennojen mukaan sekä myös panelin rakenteen/materiaalien mukaan. Eli omien panelien joita on harkitsemassa tai ostanut PTC-testit pitäisi kaivaa esille ennen mitoitusta.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: dumo - 19.03.17 - klo:21:26
Täytyy ehkä itse tehdä niin, että ajaa tuolla 1,05x-mitoituksella siihen asti, että tuotanto alkaa (ehkä) leikkaantua (tai jopa kesäpäivän seisaukseen asti). Siitä on aika helppo integroida ja laskeskella paljonko nykytilanteessa karkeasti jää tuottamatta ja mikä olisi tilanne 1,15x tai 1,25x mitoituksilla. Lisäsin yhden paneelin (oli alun perin vain 2,34kWp) vasta syyskuussa, joten tuotanto ei ole vielä kertaakaan ylittänyt invertterin nimellistehoa.

Kaiken kaikkiaan tuo on kieltämättä sen verran monimuuttujainen kysymys, että laskurin avulla saa vain suuntaa-antavan arvion jos ei ole yhtään mittaustietoa käytettävissä. Silti kiinnostava kuulla millaisia mitoituksia muut tehneet.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Savonius - 19.03.17 - klo:23:16
Muistaakseni laitoin viime keväänä kuvan Huumon kraaffista jossa 4500W paneelisto teho oli yli 5400W. Se tarkoitti sitä että jokainen 250W paneeli telineessä tuotti yli 300W. Tästä voi päätellä että itse kullekin voi olosuhteiden ollessa otolliset, tulla paneeleistaan huomattavasti suurempi hetkellinen teho kuin on olettanut.
Alla linkki Huumon reaaliseurataan kun on tullut se niin usein mainittua.
 
http://www.huumo.fi/index.php/aurinkoenergia/kaantyvat-aurinkopaneelit/aurinkopaneelimme-reaaliaikanen-tuotto
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Puuha - 19.03.17 - klo:23:41
Ei niillä hetkellisillä huipuilla ole mitään virkaa ja niistä puhuminen on aivan turhaa. Se on ajallisesti niin lyhytaikaista kokonaisuuteen nähden jättäen merkityksen kärpäsen paskaksi paperilla.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Savonius - 19.03.17 - klo:23:58
Kyllä se kesti  parisen tuntia joten kyllä siitä merkittävä ylitys syntyy jos paneelimäärä on runsaasti ylimitoitettu. Mutta siitä vaan kun kerran asiantuntija suosittelee.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Aurinkoinen - 20.03.17 - klo:08:05
Mikä sitten lasketaan 'hetkelliseksi' huipuksi? Allekirjoittaneella invertteri leikkaa kevätpäivässä 4-5 tuntia ja kesälläkin reippaasti yli kolme tuntia. Syksyllä tietenkin pienenee, mutta lokakuun alussakin vielä puolisen tuntia. Nämä kaikki tietenkin edellytyksellä, että aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Puuha - 20.03.17 - klo:09:04
Mikä sitten lasketaan 'hetkelliseksi' huipuksi? Allekirjoittaneella invertteri leikkaa kevätpäivässä 4-5 tuntia ja kesälläkin reippaasti yli kolme tuntia. Syksyllä tietenkin pienenee, mutta lokakuun alussakin vielä puolisen tuntia. Nämä kaikki tietenkin edellytyksellä, että aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta.

Panelin nimellistehon ylitys.

Sehän ei ole mitenkään uutta että kovalla pakkasella sopivalla tuulella ja pilvettömältä taivaalta keväällä saadaan jopa 20% nimellistehoa enemmän oikein hyvänä päivänä. Tästä huolimatta paneleiden tuotto kesällä on pääasiassa aina alle nimellistehon. Myös tuolla paljon kehutulla Huumon panelistossa. Kattoasennuksessa normikesäpäivän tuotto on n. 80-90% nimellistehosta ja maavaraisessa telineessä 90-95% riippuen ulkolämpötilasta, tuulen voimakkuudesta, käytettävistä paneleista sekä asennustavasta. Auringonsäteilyhän ei varmaan tässä yhteydessä edes tarvitse mainita. Tuulettomana hellepäivinä lämpötilan aiheuttama leikkaus voi olla jopa 30% panelin nimellistehosta. Tällainen leikkaus on kesällä yhtä todennäköinen kuin keväällä hyvän päivän nimellistä merkittävästi suurempi teho.

En tiedä olisiko tätä mallennettavissa millään laskurilla sillä vaatisi kennojen toimintalämpötiloista dataa sekä auringonsäteilytehosta paikallisesti tulevaisuudesta jotta paneliston koko voitaisiin mitoittaa käypäiseksi invertterin tehoon nähden mahdollisimman tarkasti. Jäkikäteen mitoitus olisi paljon helpompaa mutta tulevan ennustaminen on kovin hankalaa.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Puuha - 20.03.17 - klo:09:38
PTC-testien tuloksia n. 16 000 panelille. http://gosolarcalifornia.com/equipment/pv_modules.php

PTC-testien mukaan mitoittamalla päästään aika lähelle jo sitä optimaalista mitoitusta ajateltaessa kesän tuottoja.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: dumo - 28.03.17 - klo:14:31
Kiitos linkistä. Harmi ettei omien paneeleiden (SolarWatt) speksejä löydy, mutta arvelisin että näissä on aika maltillisesti ilmoitettu nimellisteho. Tänään nimittäin kävi AC-puolen maksimiteho jo 2,4kW (paneeliteho siis yhteensä 2,6kWp). Viileä tuulinen keli, mutta toisaalta 12 asteen kallistus aika kaukana optimaalisesta tässä kohtaa kevättä. Invertterin maksimiteho verkkoon (2,5kW) saavutetaan luultavasti hetkittäin jo lähipäivien aikana jos on aurinkoista.

Näistä voisi äkkiseltään päätellä ettei kannata enempää paneeleita (á 260Wp) lisätä tuon invertterin perään, vaan tämä 4% ylimitoitus nimellisteholla on aika sopiva. Yhdelläkin lisäpaneelilla maaliskuun lopussa leikkaantuisi aurinkoisella kelillä noin 1h.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Savonius - 28.03.17 - klo:16:29
Kuvassa esimerkki mitä sopivien olosuhteiden  vaikutus on. Tuossa vaakasuoralla osuudella tehot 4,5Kw paneelistosta 4,7Kw - 4,9Kw.(http://)
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: dumo - 24.05.17 - klo:15:36
Tiukka laskenta ja pohdinta johti siihen, että laitoin kun laitoinkin 2 paneelia lisää. Nyt on 3,14kW paneeli-piikkitehoa, invertterissä maksimi DC-watit 2,65kW. Myös SMA:n laskuri suositteli 12 paneelia näille spekseille/olosuhteille, siten että arviolta 0,1% vuosituotannosta menee "hukkaan".

Viileänä puolipilvisenä päivänä kun aurinko tulee esiin, menevät tehot ns. tappiin hetkellisesti. Lämpötilan nousu kuitenkin alkaa vaikuttaa kun aurinko näkyy pidempään, eikä aurinkoisena päivänä invertteri hukkaa energiaa ylikapasiteetin takia. Alla esimerkki 16.5. tilanteesta, jolloin oli täysi auringonpaiste koko päivän, mutta ilman lämpö vielä aika viileä. Kokonaistuotanto reilu 20,4kWh, eli 6,5h x paneeliteho ja 8,2h x invertteriteho.

Jos kävisikin niin, että lähempänä juhannusta aurinkoisena päivänä prosentti menisi hukkaan, ei ole niin väliä, koska en pysty kesäkeleillä enempää energiaa hyödyntämään, varsinkin jos/kun varaaja on jo "täynnä".

Summa summarum: Sekä teoria että käytäntö osoittavat että tässä tapauksessa, kun kallistuskulma ei ole ihan optimissa (n. 12-13) ja suuntauskin n. 20 astetta etelästä lännen suuntaan, energiaa menetetään vielä n. 18% ylimitoituksella aivan minimaalisen vähän, eli tuotanto nousee samassa suhteessa kuin paneelitehoa lisätään. Seuraava lisäpaneeli kääntäisi tilanteen, ja alkaisi mennä tuotantoa isommissa määrin hukkaan.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: markkuka - 13.08.19 - klo:15:11
Tuli hankittua ensimmäinen aurinkosähköjärjestelmä - sunny boy 1.5 + 6kpl 300W yksikidepaneeli. Järjestelmä on ollut käytössä vasta muutaman päivän, mutta nälkä kasvaa syödessä. Paneelien tuotto ei ole vielä kertaakaan yltänyt inverterin nimelliseen maksimiin (cos φ 0 1600W) ja haluaisin saada järjestelmästä paremman hyödyn aamulla ja illalla, pilvisinä päivinä ja talvella, kun energiaa kuluu enemmän lämmitykseen - ajattelin lisätä paneelitehoa, mutta... Valmistaja SMA ei suostu kertomaan, paljonko Sunny Boy kestää ylitehoa. Ehkä haluttomuutta selittää se, että haluavat myydä isompia ja kalliimpia laitteita. Myös myyjän (Alma Solar) vastaus on yhtä hyödytön. Kysyisinkin onko foorumilaisilla parempaa tietoa - kuinka paljon on liikaa? Ja mihin ylimääräinen energia haihtuu, jos sellaista kesäkuukausina syntyy?

Netistä löytyy useita artikkeleita, joissa puhutaan ylimitoittamisesta esim. https://www.sma-sunny.com/en/7-reasons-why-you-should-oversize-your-pv-array-2/ Em. artikkelissa puhutaan vain, että sisääntulojännitettä ei saa ylittää.


Niin tai olisihan sitä heti voinut ostaa isomman inverterin, jos olisi ollut fiksu :) Pitää ehkä alkaa harkita inverterin myyntiä ja vaihtoa isompaan.

Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: denzil dexter - 13.08.19 - klo:16:48
Liika on aina liikaa, mutta kohtuus on aina liian vähän. Itse uskaltaisin ylikellottaa 10-20%, mutta muiden puolesta on paha sanoa.

Jos vaihdat isomman invertterin, sen käyttäminen hukkaa suuremman määrän sähköä ja toisaalta sen käynnistysjännite on korkeampi, eli se ei starttaa niin aikaisin aamulla. Menetät tehoja silloinkin.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Aurinkoinen - 13.08.19 - klo:17:51
Minulla oli juurikin tuo Sunny Boy 1.5 ja paneelitehoa 2 kW. Tuon tuo ainakin kesti. Yhden 300W:n paneelin lisää saattaisi invertteri sietää. Suurimmat tehot tulevat kevättalvella. Jos paneelien sijoituspaikka ei ole aivan surkea, niin ensi keväänä saat tuota maksimitehoa nykyiselläkin paneelistollasi.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: arveccio - 14.08.19 - klo:08:31
Liitteenä tuottokäppyrä heinäkuun lopulta. 1,5 zeversolarissa 2,7kWp kiinni. 3 kenttää samaan mppt-tuloon on jo liikaa mutta noin se leikkaa.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 14.08.19 - klo:09:00
Miksi tuo leikkaa jo 1.3kW kohdalla vai onko tuo 1,5 lukema jotain muuta kuin 1.5kW, onko se koskaan antanut 1.5kW?
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: jolla - 14.08.19 - klo:09:10
ei se kilovateista leikkaa vaan joko jännite tai virta nousee yli limitin (tulo)
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 14.08.19 - klo:09:57
ei se kilovateista leikkaa vaan joko jännite tai virta nousee yli limitin (tulo)
Eli väität että jos @arveccio:lla olis vaikka 2.14kWp paneeleita (tjsp niin että ei tapissa) kiinni tuossa Zevesolarissa hän sais siitä ulos 1.5kW tehoo
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Savonius - 14.08.19 - klo:11:18
Liitteenä tuottokäppyrä heinäkuun lopulta. 1,5 zeversolarissa 2,7kWp kiinni. 3 kenttää samaan mppt-tuloon on jo liikaa mutta noin se leikkaa.

Sulla on siis paneelit kolmeen suuntaan?  4+3+3 vai kuinka. Mielenkiintoista että yksi Mppt toimii noin hyvin.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: markkuka - 14.08.19 - klo:17:12
En tiedä miksi en aiemmin löytänyt tätä data lehteä https://files.sma.de/dl/26198/SB15-25-DEN1915-V32web.pdf, mutta sen perusteella Sunny Boy 1.5 kestäisi jopa 3000Wp paneelitehoa.

Arveccion käyttämä ratkaisu lienee minullekin se paras ratkaisu eli parin paneelin siirtäminen/lisääminen itä- ja länsilappeille tuottaisi aamuun ja iltaan mukavasti lisää tuottoa.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: jolla - 14.08.19 - klo:22:35
ei se kilovateista leikkaa vaan joko jännite tai virta nousee yli limitin (tulo)
Eli väität että jos @arveccio:lla olis vaikka 2.14kWp paneeleita (tjsp niin että ei tapissa) kiinni tuossa Zevesolarissa hän sais siitä ulos 1.5kW tehoo

väitän, tiedän, jos jompikumpi ylittyy, liikaa jännitettä tai virtaa, niin vertti leikkaa
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: arveccio - 19.08.19 - klo:10:00
Sulla on siis paneelit kolmeen suuntaan?  4+3+3 vai kuinka. Mielenkiintoista että yksi Mppt toimii noin hyvin.

4+4+3. 4+4 on aikalailla samahkoon suuntaan. 3 huomattavasti enemmän aamupuolelle. Maksimitehot laski kun laittoi toisen 4 paketin (oikeasti katolla on 6kpl mutta 4 kytketty). 4+3 antoi kovemmat huiput mutta päivän tuotto oli pienempi. Kytkin nuo neljä uusinta vaan tuohon nyt rinnalle että saan niistä jotain irti ennen toisen invertterin hankintaa. Veikkaan että 4+4+3 aiheuttaa paneelien kuumenemista. Kylmemmällä kelillä leikkaa vasta nimellistehossa 1,5kW.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Aurinkoinen - 19.08.19 - klo:12:04
Sulla on siis paneelit kolmeen suuntaan?  4+3+3 vai kuinka. Mielenkiintoista että yksi Mppt toimii noin hyvin.

4+4+3. 4+4 on aikalailla samahkoon suuntaan. 3 huomattavasti enemmän aamupuolelle. Maksimitehot laski kun laittoi toisen 4 paketin (oikeasti katolla on 6kpl mutta 4 kytketty). 4+3 antoi kovemmat huiput mutta päivän tuotto oli pienempi. Kytkin nuo neljä uusinta vaan tuohon nyt rinnalle että saan niistä jotain irti ennen toisen invertterin hankintaa. Veikkaan että 4+4+3 aiheuttaa paneelien kuumenemista. Kylmemmällä kelillä leikkaa vasta nimellistehossa 1,5kW.

Paneelithan kuumenevat aina auringonpaisteessa. Meikäläisellä ylituotannon aikana invertteri kuumeni. Hönki lämpöä sijoituspaikallaan kuistilla kuin mikäkin lämpöpatteri. Onneksi ulko-ovi oli vieressä ja sen saattoi pitää auki.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: arveccio - 20.08.19 - klo:12:54
Paneelithan kuumenevat aina auringonpaisteessa. Meikäläisellä ylituotannon aikana invertteri kuumeni. Hönki lämpöä sijoituspaikallaan kuistilla kuin mikäkin lämpöpatteri. Onneksi ulko-ovi oli vieressä ja sen saattoi pitää auki.

Joo toki mutta 2,7kWp ei pitäis kyllä mitenkään laskea alle puoleen nimellistehosta kirkkaassa paisteessa. Sittenpä sen näkee kahdella invertterillä että mikä se todellinen saatavissa oleva teho on.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: SavonSähköSeppo - 12.11.19 - klo:18:27
Kysymys: Inventteri Fronius 5-M. Paneeleita katolla 3,99kw eteläänpäin. Aattelin lisäillä hieman paneeleita länsiseinälle ilta-auringonpuolelle.

6 x 285w ois 1,55kw.

Entiset 14kpl + 6kpl uutta: 20x 285w ois 5,7kw

Vertinhän pitäs kestää manuaalin mukaan 5000w, joten tuo ylityshän ei pitäs olla vaarallinen  koska:

laskennallisiin labratestitehoihin ei täällä päästä koskaan (3,99kw kentästä parhaana hetkenä on tullu 3,5kw)

14 ja 6n kentät on eri ilmansuuntiin joten senkään kautta huippupiikkiteho ei koskaan tule olemaan lähelläkään tuota 5kw

Olenko päätellyt asian suht oikein ?

Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 12.11.19 - klo:19:04
Onhan sulla siinä vertissä toinen MPPT vapaana (vai onko siinä 3kpl)?

Jos kerran eri ilman suuntaan laitat...

Edit: tämmönen data:
Lainaus
Fronius Symo 5kW 5.0-3-M
INPUT DATA
MPP-trackerien lukumäärä
2,0
Max. tulovirta (I dc max )
16/16 A
Max. oikosulku, moduuliryhmä
24/24 A
DC-tulojännitealue (U dc min - U dc max )
150 - 1000 V
Syöttöjännite (U dc start )
200,0 V
Nimellinen tulojännite (U dc, r )
595,0 V
MPP-jännitealue (U mpp min - U mpp max )
163 - 800 V
Käytettävä MPP-jännitealue   150 - 800 V
DC-liitäntöjen lukumäärä   2 + 2
Max. PV-generaattorin teho (P dc max )
10,0 kWpeak
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Ilmis - 13.11.19 - klo:06:57
Samaa asiaa olen pähkäillyt kun SavonSähköSeppokin, mutta tällä invertterimallilla Fronius Symo 3kW 3.0-3-M. Voiko tuossa molempiin trackereihin kytkeä n. kolmen kilowatin verran paneleita kun puolet tulisi etelään ja toinen puoli länteen? Entäs mitä tuo DC-liitäntöjen lukumäärä 2 + 2 käytännössä tarkoittaa?
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: SavonSähköSeppo - 13.11.19 - klo:17:38
Joo on kaks kappaletta trackereita.

Mitäs eroa sit noilla asennus tavoilla ois jos:

1. Liittäs tuo toisen kentän jo olemassa olevaan kenttään ( koska kytkentä helpottus hirmusesti) ja kaikki ois siis samassa

Vai

2. Vetää omat piuhat uudelta 6kpl:n kentältä vertille toiseen trackeriin? Koska tuon 6 kipaletta se vertti tarvii käynnistyäkseen minimissään.

Edut/haitat kummassakin?

Onhan sulla siinä vertissä toinen MPPT vapaana (vai onko siinä 3kpl)?

Jos kerran eri ilman suuntaan laitat...

Edit: tämmönen data:
Lainaus
Fronius Symo 5kW 5.0-3-M
INPUT DATA
MPP-trackerien lukumäärä
2,0
Max. tulovirta (I dc max )
16/16 A
Max. oikosulku, moduuliryhmä
24/24 A
DC-tulojännitealue (U dc min - U dc max )
150 - 1000 V
Syöttöjännite (U dc start )
200,0 V
Nimellinen tulojännite (U dc, r )
595,0 V
MPP-jännitealue (U mpp min - U mpp max )
163 - 800 V
Käytettävä MPP-jännitealue   150 - 800 V
DC-liitäntöjen lukumäärä   2 + 2
Max. PV-generaattorin teho (P dc max )
10,0 kWpeak
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 13.11.19 - klo:18:07
Joo on kaks kappaletta trackereita.

Mitäs eroa sit noilla asennus tavoilla ois jos:

1. Liittäs tuo toisen kentän jo olemassa olevaan kenttään ( koska kytkentä helpottus hirmusesti) ja kaikki ois siis samassa

Vai

2. Vetää omat piuhat uudelta 6kpl:n kentältä vertille toiseen trackeriin? Koska tuon 6 kipaletta se vertti tarvii käynnistyäkseen minimissään.

Edut/haitat kummassakin?

Ei pelaa yhteen liittäminen, koska varjossa/paisteesta pois oleva osa syö koko kentän tehon...ei voi olla eri suuntiin olevat samassa lenkissä.....
.....paitsi jos laittelee jotain optimoijia kaikkiin paneeleihin ~a'50€.

Meinaatko vielä joskus laajentaa sitä alkuperäistä suuntaa jatkamalla?
Meinaan vaan jos laittaisit mikroverteillä nämä 6kpl, onko ne 6 kaikki samalla auringolla pam on/off vai onko varjoja olemassa kun seinälle haaveilet?
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: SavonSähköSeppo - 13.11.19 - klo:19:19
Niimpä vähän aattelinkin. Sinänsä nuo nykyajan paneelit on aikamoisia, kun tuottavat yllättävän hyvin vaikkei aurinko paistaisikaan tai esim omassa tapauksessa se tulee paneelien (katonharjan) takaa.  Mutta ymmärrän kyllä ettei yhteen liittäminen oo mikään ideaali ratkaisu.

Piirsin tuossa pikaisesti kuvan tapauksestani. Ajattelin rakentaa noille 6lle paneelille kallistettavat telineet seinälle, koska kesällä aurinkohan paistaa melko pystysuoraan  kattoa kohti. Talvella ne sais sitten taas laittaa suoraan seinää pitkin menemään. Ei lumikaan tarttuisi niihin.

Ratkaisuna  siis olisi vetää omat piuhat vertin toiseen trackeriin ja kenttä toimisi sitten kokonaan omanaan.

Ainut mikä tässä arveluttaa enää on tuo klo 14-15 maissa kesällä kaakosta tuleva paiste joka osuu kaikkihin paneeleihin samaan aikaan. Vinottain tosin, mutta silti.  Ettei max kuorma ylittyisi ?
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 13.11.19 - klo:22:39
Missä tuossa kuvassa on etelä, sinnehän ne nykyiset on kuten ennenmin sanoit? Tuossa kuvassa ne on itään??

Eikös noissa speksesissä ole 10kWp!?...Tai no katso tarkasti siitä sinun invertterin datasta, tuo jonka nappasin en tiedä onko oikea...
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: SavonSähköSeppo - 14.11.19 - klo:06:24
Ah...sori! Siis aurinko nousee tuolta janan alusta ja laskee loppuun. Eli ei oo puhtaasti etelään tuo talonkatto vaan hieman vinottain. Ois voinu ilmansuunnat siihen laittaa tosiaan mukaan. My bad.

Tuossa kuva vertin pohjasta. Pmax 5000w?

Missä tuossa kuvassa on etelä, sinnehän ne nykyiset on kuten ennenmin sanoit? Tuossa kuvassa ne on itään??

Eikös noissa speksesissä ole 10kWp!?...Tai no katso tarkasti siitä sinun invertterin datasta, tuo jonka nappasin en tiedä onko oikea...
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 14.11.19 - klo:08:05
Tuossa kuvassa ei ole speksattu kentän kokoo, tuo 5000W on teho sähköverkkoon...kytkettävän paneeliston speksi pitää kaivaa jostain muusta dokumentaatiosta...
ei tuottane ongelmia tuo sun haaveilema paneelisto.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: don - 14.11.19 - klo:09:11
Moro

 Tuolla tiedot:

https://kauppa.sunsolar.fi/shop/invertteri-aurinkosahko/fronius-symo-5-0-kw-3m-3-vaiheinen-invertteri/

https://www.aurinkopaneelikauppa.fi/Fronius-Symo-5

Takuun puitteissa voit ylikuormittaa invertterin 1.5-kertaisesti aina 7.50 kW saakka ja ottaa laitteesta täydet tehot irti asentamalla siihen vaikkapa 26 kpl 285W aurinkopaneelia.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 14.11.19 - klo:09:35
Lainaus
Fronius Symo 5kW 5.0-3-M
INPUT DATA
MPP-trackerien lukumäärä
2,0
...
Max. PV-generaattorin teho (P dc max )
10,0 kWpeak

Takuun puitteissa voit ylikuormittaa invertterin 1.5-kertaisesti aina 7.50 kW saakka ja ottaa laitteesta täydet tehot irti asentamalla siihen vaikkapa 26 kpl 285W aurinkopaneelia.

Useampaa tietoa/tulkintaa ehkä olemassa, eli omalta myyjältä ja/tai Froniukselta ehkä varmistaisin jotta pysyy takuun puitteissa...
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: don - 14.11.19 - klo:10:23
Moro

Ihan samat tiedot Froniuksen sivuilta löytyy mutta paras silti tarkistaa vielä jostain??? ei noi myyjät niitä itse keksi.

https://www.fronius.com/en/photovoltaics/products/all-products/inverters/fronius-symo/fronius-symo-5-0-3-m
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 14.11.19 - klo:11:04
Niin tuossa on nyt ilmaistu tommonen ristiriita 7.5kWp<>10kWp, jostain se on 'keksitty'!

Kyllä myyjiltä tulee monasti monenlaista soopaa, ei tarkoita tietenkään että aina.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Aurinkoinen - 14.11.19 - klo:11:40
Ei ole paljoa järkeä ylikuormittaa invertteriä, vaikka tuo sen 1.5-kertaisena kestäisikin. Invertteri kuitenkin puskee virtaa ulos vain nimellistehonsa verran. Ainakin SMA invertteri tekee noin. Invertterit on aika edullisia, jos tuolta Ebaysta tilaa. Ihan tuollainen laatumerkki SMAn 2 kW:n vertti maksoi hivenen yli 200 euroa. Jos ostaa neljä, niin hinta putoaa alle 200 €. Siitä ei ole tietoa, onko malli hyväksytty täällä asennettavaksi.
Edittinä sen verran, että hinnat oli taaloina eikä euroina.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 14.11.19 - klo:15:54
Ei @SSS:n kokonaissetti ole menossa invertterin nimellisen yli, kWp taitaa mennä 0.5kW yli nimellisen mutta setit ovat eri suuntaan ja parhaimpaan aikaan voi ~4kW olla max. tehona...
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: SavonSähköSeppo - 14.11.19 - klo:16:49
Tuolleen sen itekkin pähkäilin.

Noh...asia on tapetilla vasta kun selviää, että millä tavalla ja mihin hintaan Lumme Energia (jolta ostan ja myyn) alkaa sitä verkkoakkuaan tarjoamaan. Lupasivat tiedon tämän vuoden puolella. Jos sellasen sais järkevää kk/hintaan (tai miten se nyt sit markkinoidaankaan) niin pistän tontille niin paljoa paneelia kun vertti vaan sietää.  ;D

Ei @SSS:n kokonaissetti ole menossa invertterin nimellisen yli, kWp taitaa mennä 0.5kW yli nimellisen mutta setit ovat eri suuntaan ja parhaimpaan aikaan voi ~4kW olla max. tehona...
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 14.11.19 - klo:17:08
Sullahan on siitä jo vrk käyrää olemassa siitä 3.99kW:sta...missä ne huiput heiluu, pistä kuvaa huippupäivästä.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: don - 14.11.19 - klo:18:19
Moro

Mulle kävi Pohjolan energian tai Freebo mikä se nyt onkaan myyntitykki tarjoamassa heidän verkkoakkuaan,ei tarvinnut sekunttiakaan miettiä kun pystyi päättämään että se on aivan percees.ä,hirvee hinta,muuten systeeminä ihan hieno.Pelkään pahoin että SSS saa samantapaisen tarjouksen,sehän on sähköfirmojen bisnestä eikä hyväntekeväisyyttä jo se huomioon ottaen ei hjuva kuluttajalle / myyjälle.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 14.11.19 - klo:23:20
Freebo-Heebo kävi ;D
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: SavonSähköSeppo - 15.11.19 - klo:15:29
Asiahan on nimeomaan noin. Ei ne sähköfirmat mitään hyväntekeväisyyttä tee. Max rahallinen voitto joka tilanteessa mielessä. Jotai se markkinamies Lumme Energialla (JSE) puhu et joku palikka tuonne inventterin luokse 100-150€ ja sit  kk/maksu. Saa nähä mitä tuleman pitää. Kovin on skeptinen olo asian suhteen, vaikka se verkkoakku nostaskin tän aurinkosähköntuoton hyötysuhteen nykysestä 40-50% sinne 100%.
Moro

Mulle kävi Pohjolan energian tai Freebo mikä se nyt onkaan myyntitykki tarjoamassa heidän verkkoakkuaan,ei tarvinnut sekunttiakaan miettiä kun pystyi päättämään että se on aivan percees.ä,hirvee hinta,muuten systeeminä ihan hieno.Pelkään pahoin että SSS saa samantapaisen tarjouksen,sehän on sähköfirmojen bisnestä eikä hyväntekeväisyyttä jo se huomioon ottaen ei hjuva kuluttajalle / myyjälle.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: SavonSähköSeppo - 15.11.19 - klo:15:33
Sullahan on siitä jo vrk käyrää olemassa siitä 3.99kW:sta...missä ne huiput heiluu, pistä kuvaa huippupäivästä.

Tuo taitaa olla parasta antia kevään/kesän taitteesta.
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: rotzi - 16.11.19 - klo:10:47
Verkko puolella 'tyhjää' tilaa 1.5kW...
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: ave - 17.11.19 - klo:08:53
Pilviselle kelille ei ilmeisesti voi mittään ?
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: Mikkolan - 18.11.19 - klo:00:45
Pilviselle kelille ei ilmeisesti voi mittään ?

Joskus tulin siihen tulokseen ( mikä lie aivopieru  ;) ) että jos paneeli tai keräin on tismalleen kohtisuorassa aurinkoon nähden niin siihen on mahdotonta heijastaa lisää valoa.

Noh, suunnasta riippumatta voi aina heijastella. Eli jos tilaa on ja heijastin maksaa vain murto-osan paneelin- tai keräimenhinnasta niin kannattanee harkita.
Pilviselläkin säällä vois jotain haalia kasaan heijastimilla.
Eipä semmosia ole missään näkynyt, että onko ihan utopiaa?
Otsikko: Vs: Paneelitehon ylimitoittaminen
Kirjoitti: virtuaaliharri - 18.11.19 - klo:09:15
Pilviselläkin säällä vois jotain haalia kasaan heijastimilla.
Eipä semmosia ole missään näkynyt, että onko ihan utopiaa?

Jollei varsinaisia aurinkoa aktiivisesti seuraavia keskittäviä järjestelmiä lasketa, niin taitavat kaikki kiinteät peiliheijastimet olla tarkoitettuja aurinkokeräimille eli lämpöenergiaa tuottamaan. Jonkun verran heijastimien käytön mahdollisuuksia on tutkittu ja päädytty noin 30% hyötysuhteen nostopotentiaaliin (enemmänkin jos paneelit on asennettu epäoptimaaliseen kulmaan ja vähemmän jos jo optimaalisessa kulmassa). Järeämpi keskittäminen taasen vaatisi paremmin kuumuutta kestäviä paneeleita tai paneelien jäähdyttämistä. Netissä nähemäni epäkaupalliset heijastinviritelmät ovat muistaakseni liittyneet aurinkokeräimiin eikä -paneeleihin kun puhutaan omakotitaloihin rakennetuista järjestelmistä. Periaatteessa varmaankin voisi terassin peilaavaa katetta käyttää tehostamaan yläpuolelle pystyyn tai muuhun hyvin jyrkkään kulmaan asennettujen paneelien toimintaa, vaan miten mahtanevat paneelit kestää kun kevättalvella tuotto on jo yli nimellistehon valmiiksi? Youtube-videoissa muistelen nähneeni kokeilijoiden käräyttäneen yksittäisiä kennoja peilien avulla, joten kalliit oppirahat voi joutua kokeiluista maksamaan...

Tässä linkki yhteen lyhyeen juttuun aiheesta:

https://www.ecohome.net/guides/3204/using-reflectors-to-increase-the-yield-of-solar-panels/