Ilmaisenergia.info

Ilmaisenergia.info - Yleiset keskusteluaiheet => Elektroniikka => Aiheen aloitti: ave - 07.04.15 - klo:14:59

Otsikko: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 07.04.15 - klo:14:59
http://www.motonet.fi/fi/tuote/386290/Akkuvahti-12V-20A

Voiko tätä mallia kytkeä sarjaan ?
esim 4kpl sarjaan ?
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 07.04.15 - klo:15:06
Tällä hetkellä  alijännitteen kun sais katkeamaan 48,8 -49v,
niin järjestelmä olis melkein valmis.
Olis hakusessa alijännitevahti !
Tämä sen takia, ett voi käyttää 230v laitteita huolettomasti
eikä akut ole tyhjänä !
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: sähkökylmäDI - 07.04.15 - klo:15:58
Pikainen linkki. Täältä voisi löytyä sopivia jos vähän penkoo: https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?toc=19697 (https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?toc=19697)
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: arinko 111 - 07.04.15 - klo:21:28
Samaa on kysytty ja monellakin palstalla.
Tässä vastausta taas tänään;
http://keskustelu.suomi24.fi/t/13528613

Ko releen saa toimimaan 48V systeemissäkin helposti, kun kytkee järeän potikan, jolla jännitteen alentaa puoleen..
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 07.04.15 - klo:21:43
kerro tarkemmin arinko 111
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 07.04.15 - klo:22:48
Ko releen saa toimimaan 48V systeemissäkin helposti, kun kytkee järeän potikan, jolla jännitteen alentaa puoleen..

Jos tarvitaan "järeä" potikka, niin homma meni heti perseelleen. Se sun jännitejakopotikkas imee virtaa ihan koko ajan 24/7, ja kaikki se on turhaa. Jos haluaa modailla jotain, niin pitää etsiä sellainen rele, jonka jännitetunnistuspiiri on todella suuri-impedanssinen, jolloin jännitejako voidaan toteuttaa todella suurilla vastuksilla ja pienillä virroilla.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 07.04.15 - klo:23:04
ei tarvita järeitä potikoita !
10-20A riittää vallan mainiosti .
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 08.04.15 - klo:00:44
eli 48v ei löydy vastauksia ?
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 08.04.15 - klo:02:12
No, tuo Motonet rele ei sovi millään opilla. Tuossa sähkökylmäDI:n linkissä on montakin ehkä sopivaa, releiden virtakesto vaan suoralla käytöllä taitaa jäädä pieneksi. Niistä vaan pitäis etsiä sopivin.
Jos tuota itse tarttisin, niin äkkiäkös sen tekasee. MUTTA, en varmaan tekisi kuitenkaan, vaan opettelisin käyttämään vehkeitä niin, ettei sinne katkaisurajalle jouduta. Koska monenlaisen, myös hetkellisen isonkin kuorman sietävän alijännitesuojan teko oikeasti toimivaksi ei olekaan helppo juttu. Kun kohtuu pienelläkin kuormituksella se akuston jännite tippuu joka tapauksessa oli se liian vajaa tai ei. Siihen joku lyhytaikainen isompi kuormittaja päälle, niin katkaisuraja on "päällä", vaikka akusto ei olekaan vielä oikeasti niin "vajaa". Jos pelkällä jännitevalvontareleellä tehdään siihen normaalikäyttötilanteet hanskaava suojalaite, niin sitten pikkukuormilla siihen asti käyttäminen purkaa akut aivan liian pitkälle. Sen lisäksi tämä vehje on taas yksi turha sähkön kuluttaja systeemissä, kun ei ne ilman omaakin kulutusta toimi.
Eli ns. idioottivarman suojauksen tekeminen maksaa ja lisää turhaa kulutusta yhden 24/7 ledilampun verran. Järkevää?
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 08.04.15 - klo:07:01
olen myös samaa mieltä että alijännitesuojaus on turha. jos tätä tarvitaan on tuotantolaitosten mitoitukset keskimääräisen tuotannon osalta enemmän kuin pielessä ajalle n+1 tai alimitoitettuja kulutukseen nähden tai akusto liian vaatimaton kapasiteetiltaan ajalle n+1. ihan tunnettu ongelma tuulivoimalaa hyödyntävissä järjestelmissä vaikka käyttäjät eivät sitä aina itse tiedosta. en ole niin paljoa seurannut sinun järjestelmää että osaisin ottaa kantaa kummasta löytyisi ratkaisu.

akkuja voidaan rasittaa jopa alijännitteen alle ja silti akuston kapasiteetista ei vielä ole käytössä kuin murto-osa. kuten jussi edellä jo kirjoitti että tarvitaan monimutkasempaa ja idioottivarmempaa jos halutaan kunnolla suojata akustoa. tällöin pitäisi myös huomioida akuston kapasiteetti Ah sekä kulutettu Ah ja niiden suhde. lisäksi tätä monimutkaistuttaa se että akuston ikääntyessä kapasiteetti laskee jolloin myös se olisi huomioitava.

pelkällä jännitteellä ei päästä vielä juuri minkäänlaiseen suojaukseen kun käytetään myös kulutuslaitteita joiden tehot ovat pieniä.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: laturi - 08.04.15 - klo:07:39
Saanen olla erimieltä.
Tuolla logiikalla järjestelmä pitäisi mitoittaa niin että kulutus kattaisi myös pisimmän tuulettoman /pilvisen jakson.
Ja saattaa olla pitkiäkin aikoja jolloin ei tule mitään eli kärjistetysti kuormaa voi olla ledipolttimon verran tai vähemmän.

Pieni jänniteen valvontareleen kulutus on mitätöntä,voi saada toimimaan vaikka vuoden kahden sormipariston
energialla.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 08.04.15 - klo:07:48
systeemithän pitäisi juuri mitoittaa niin tällaisissa tapauksissa jossa kohteessa ollaan viikon tai pidempään yhtämittaan että tuotto kattaa kulutuksen ja että energiaa on varastoitu käyttöön jopa viikoksi. vastaavasti sitten pitää jollain muulla tavalla sitten tuottaa energiaa jos mitoitus on tullut tehtyä väärin ja alimitoitettuna.

sillä ei ole merkitystä onko keskimääräinen kuorma 10W vai 10kW, jollei tuotanto kohtaa yhdessä varastoinnin kanssa on ongelma kokolailla väärässä mitoituksessa tahi käyttötottumuksissa.

toki mitoitukset voidaan myös tehdä väärin niinkin että kapasiteettia on liikaa. tosin tällaisen tilanteen kanssa aina pärjää, vain se että rahaa on sidottu laitteistoon enemmän kuin on tarvis.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: laturi - 08.04.15 - klo:08:43
Tällä hetkellä  alijännitteen kun sais katkeamaan 48,8 -49v,
niin järjestelmä olis melkein valmis.
Olis hakusessa alijännitevahti !
Tämä sen takia, ett voi käyttää 230v laitteita huolettomasti
eikä akut ole tyhjänä !
Käytä normaalia jännitevalvonta relettä joko 48V kelajännitteellistä tai 230V se katkaisee invertterisi pois ja maksaa 20..30€.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 08.04.15 - klo:12:46
Pieni jänniteen valvontareleen kulutus on mitätöntä,voi saada toimimaan vaikka vuoden kahden sormipariston
energialla.

Nyt kun puhuttiin nimenomaan releestä, niin laitatko linkin sellaiseen 20A kärjillä olevaan releeseen, joka pysyy vetäneenä vuoden sormipattereilla. Vai laitatko sen releen vetämään siinä vaiheessa, kun akut on tyhjät, eikä sitä ylimääräistä kulutusta varmasti tarvita?

Noissa valmiissa valvontareleissä näytti olevan omakulutuksia luokkaa 1-4W, eikä niillä pärjää ilman lisärelettä. Se voi toki olla puolijohderelekin, niiden omakulutuksia en ole tutkiskellut.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: laturi - 08.04.15 - klo:13:43

Nyt kun puhuttiin nimenomaan releestä, niin laitatko linkin sellaiseen 20A kärjillä olevaan releeseen, joka pysyy vetäneenä vuoden sormipattereilla.

En Laita.Ei ole olemassa.
Sori, mun moka en viitsinyt ruveta erittelemään puolijohderelettä erikseen.Tyyppi on SSR ,IGBT,fetti ja ohjaus komponenteilla tehty kytkentä tai pikku prossu jne.. mutta miksi Avensin tapauksessa pitää mennä tuonne päävirta puolelle ja kuunnella noita Anteron höpötyksiä.

Ja erittäin pieniin tehokulutuksiin päästään kun pistetään laitteet nukkumaan ja herätetään henkiin vaikka kerran tunnissa.
Jos ei muuten niin apusähkön turvin.Siihen riittää kaksi sormiparistoa.

Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 08.04.15 - klo:14:50
Jos se käytön sovittaminen kapasiteettiin tuntuu hankalalta oppia, niin sitten voisi lähestyä asiaa toisin:
Mitäs jos tehdään tai etsitään jännitevahti, joka vain infoaa alijännitteestä? Näyttää punaista lediä hyvällä paikalla, tai piippaa. Sellaisen saa ainakin tehtyä olemattomalle kulutukselle kohtuu helposti ja silloin käyttäjä myös hälyn näkyessä tietää, johtuuko se hetkellisestä isosta kuormittajasta, vai onko akusto oikeasti jo vajaa.

Tietysti sen perään voisi rakennella viivästetyn liipaisun sysäysreleelle, joka sitten nappaisi sähköt poikki jossain vaiheessa. Äkkiä etsimällä en löytänyt 48V sysäreitä, mutta eiköhän sen saa pelaamaan 12/24Vac sysärilläkin. Niitä ainakin löytyy helposti, eikä ole sikakalliita. Kaksikärkisestä löytyy 16A (toki ac) kärkipari, joista toisen voisi laittaa ohjaamaan invertterin omaa käynnistyspiiriä ja toisen sitten muille vehkeille. Voisi kuvitella, että nekin kärjet kyllä kestää dc hommassakin, kunhan ei jatkuvasti hakkuuta niitä päälle ja pois isolla kuormalla. Näin se turha kulutus olisi minimoitu, mutta valmiina vaan tuskin löytyy, eli jonkun pitäis rakennella.

Mitähän laitteita avensilla nyt on siinä kulutuspiirissä, joka pitäisi katkaista?
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 08.04.15 - klo:15:19
Moi !
eli tarkoitus on seuraavanlainen !
tristar 60A kautta saan 48v hukattua lämpövastuksiin ,jota löytyy tällä hetkellä  6500w asti !
akusto 48v
invertterit 48v
ongelma on, että jos kytken akustosta invertteriin esim kahvinkeittimen 230v
tai 230v lämpöpatterin päälle 200w-1000w tai ihan minkä laitteen kun on 230v ,
niin invertteri antaa virtaa niin kauan, kun akuston jännite noin 44,5v
eli ei hyvä !
vaan invertteriin jännite pitäisi päästä katkaisemaan automaattisesti  48v, ettei ole akut tyhjinä !
Tällä hetkellä käytössä tristarin kautta olevia lämpövastuksia jotka tristar ohjaa automaattisesti ja jännite on aina akustossa 54v, johon olen jännitteen säätäny.
Sitten käytän vain 230v vehkeitä kun olen paikan päällä mökillä .
saiskohan tästä nyt mitään selkoa !
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 08.04.15 - klo:15:39
anna sen tristarin tuottaa se lämpö ja poistat käytöstä ne lämmitysvastukset mitä ajat invertterin kautta niin ongelma ratkeaa hyvin pitkälle. tuotat sitten vaikka puulla sen lopun lämpöenergian mitä tarvitset jollei dumppivastuksilla riittävästi saa pirttiin lämpöä.

on sulaa hulluutta ajaa akkusta lämmöksi yhtään sähköä. taloudellisessa mielessä on sama polttaa pirtissä setelirahaa ämpärissä pirtin lämmittämiseksi. näin kärjistetysti muotoillen.

myös säännöstely omatoimisesti liittyy uusiutuvaan energiaan hyvin läheisesti ja varsinkin kun toimitaan akkusähkön varassa.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 08.04.15 - klo:15:49
eli ymmärsinkö, että tuuli ja aurinkon tuottama virta vain akkuihin !
eli sittehän niillä ei ole muuta virkaa, kuin ladata akkuja metsän keskellä
eli kalliisi tuli tämäkin harjoitus  ilmaisesta enerkiasta  !

luulin että olisin saanut kaiken hyödyn mökillä , kun on paneelia ja tuulivoimaa ?
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: laturi - 08.04.15 - klo:16:22
Saatko asetettua invertteriisi uuden alaraja jännite arvon jolloin se hyppää pois akuista.
Eli onko ne sellaista mallia että ton homman voi tehdä.
Kuinka pitkään akut pysyy nyt hegissä normaali tilassa kun on kuormat päällä ,muutaman tunnin ,vuorokauden tai jopa pidempään mitenkä arvioisit ton vai oletko kokeillut?
Paljonko niitä akkuja nyt oli ?
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 08.04.15 - klo:16:27
Juuei, akustoon kerättyä ei ole mitään järkeä käyttää lämmityshommaan. Lämmitykseen vain se "ylimäärä", mitä myllystä ja auringosta tulee. Ja akut pitää olla täynnä ennen kuin sitä tuottoa isommin ryöstetään muuhun käyttöön, muuten akut menee pilalle ennenaikojaan.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 08.04.15 - klo:17:15
jep, akuston sähköä kannattaa käyttää vähän parempaan tarkoitukseen kuin siihen että se muutetaan vastuksessa vain lämmittämään pirttiä. siitä ilmeisesti on muutenkin pulaa kun tällaista "akkuvahtia" haetaan?

yleisesti ottaen se että lisätään uutta elektroniikkaa ei välttämättä ratkaise sitä ongelmaa josta ongelmat johtuvat.

toki jokainen saa käyttää systeemeitä miten haluaa jos näkee sen omasta mielestään hyväksi. joten siitä on turhaa ottaa kierroksia. ylijäämä on se joka kannattaa muuttaa mahdollisuuksien mukaan hyötykäyttöön esimerkiksi lämpönä ja vaikka varastoida sitä lämpönä tarvetta varten varaajaan. akkuun sähkönä sitä ei kannata varastoida muuhun kuin eri sähkölaitteiden käyttöön. etc. valot, kahvinkeitin, tv, pesukone, imuri, jne. jne. lämpöä kannattaa tuottaa muulla tavalla lisää jos tarvis vaatii mutta ei akkusähköllä.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 09.04.15 - klo:01:22
Onko näin että 48v ei löydy alijännitevahtia !
Te jotka osaatte ulkomaankieliä ja olette sähköalan ammattilaisia ?
Niin kiinnostaa, että eikö löydy 48v jännitteelle alijännite vahtia ?
Itse en osaa kieliä eikä tartte ,koska oon suomalainen mies ja maalta todella syvältä kaikesta hienoudesta!
ps: kuten äly kännykät sun muut  !
PÄRJÄÄN VANHALLA NÄPPÄIN NOKIALLA !

Se että ooon pyrkiny maalaisjärjellä 48v on
tuulivoima 48v
ja sen mukana
aurikopaneelit asennutin
48v sopivaksi
ja akuston
48v .
 No  vain haluan että voinko jollain releellä tai muulla vempeleellä käyttää tuon ylivirran hyödykseni ?
jos ei ?
niin ajetaan sitten 2kg  dynamitea kalliooon ja  ................

ps : kiinalaiset rakentavat tuulimyllyjä  ja suomalaiset eivät osaa käyttää niitä ?
Näköjään vain suomessa EI OSTA käyttää NIITÄ HYÖDYKSI .
12v ja 24v ON TAVALLINEN JÄNNITE
ja muu on hepreaa ?
Silti maailmalla myydään DC48-110v laitteita, mutta ei suomessa !
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 09.04.15 - klo:02:13
Alkaa kuulostaa jo vaatimiselta. Onhan tässä yritetty ehdotella, mutta vaikea nyhjästä, jos ei valmista sopivaa ole sattunut esiin. Varsin, kun vieläkään ei ole ihan selvää, mitä kaikkea sen releen pitäisi kestää perässään.
Harmittaa vähän, kun tuo innostus ja motivaatio menee vähän hukkaan melko helposti selvitettävien asioiden takia. Voisi ajatella, että sähköopin perusasiat, jokunen englannin sana ja Google-kääntäjällä avustaminen kuuluisi myös harrastukseen mukaan. Sinä aikana, kun olen täällä huomannut noita valituksia kielitaidon puutteesta ja sähköön liittyvistä ongelmista, olisi niiden opiskelussa jo ainakin alkuun päässyt, jos olisi yrittänyt. Kun kuitenkin tietokonetta ilmeisesti osaa käyttää.

Ja aiheeseen... Jos se invertteri on ainoa, mikä pitää saada sammummaan, niin ota tuolta sähkökylmäDI:n linkistä Elfalta sopiva rele ja laita se sarjaan invertterin virtakytkimen kanssa. Siihen hommaan niissä riittää kaikissa kärkien kesto, katot vaan, että jännitealue on sopiva ja DC.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 09.04.15 - klo:09:54
avensis hyvä. yritin sinulle kertoa sitä että tuulivoimalla/aurinkovoimalla tuotettua energiaa ei voi käyttää kuten verkkosähköä kuten toivot sanomalla "huolettomasti". vaihtoehtoisilla tuotantomenetelmillä on sähkönkäyttöä säännösteltävä itse ja käyttää sitä vain tarpeelliseen sellaisissa kohteissa joita ei voi muulla tavalla korvata kohtuullisella vaivalla. esimerkiksi puulla lämmittäminen on n. 3 kertaa halvempaa kuin akkusähköllä lämmittäminen jos vielä voimalan kustannukset otetaan huomioon on etu puille 5 kertainen. jokainen akkusta kulutettu kWh maksaa 12-30 centtiä (pelkkä akuston käyttökustannus elinkaaren aikana) riippuen käyttötavoista.

oleellisin näistä on juuri tuo lämmöntuotto akkusähköllä. se imee hetkessä akut tyhjiksi vaikka akuston koko olisi kuinka suuri tahansa. ilmalämpöpumpulla lämmöntuotto on jo kannattavaa (jos sähköä ei oteta akusta, vaan voimalan tuotto riittää kattamaan ilp:n kulutuksen) mutta sitäkin kannattaa harkita jos lämpöä voi tehdä muulla tavalla.

akkusähkön kanssa eläminen on sitä että omalla toiminnalla pidetään akuston varaus mahdollisimman korkealla. tämä voi olla monelle hyvin outo asetelma sillä ollaan totuttu siihen että sähkö tulee töpselistä eikä sitä tarvitse säännöstellä millään tapaa. turhaan laitteita ei pidetä päällä. kahvinkeitin sammutetaan ja kaadetaan kahvit termokseen, suurilla kulutuslaitteiden käyttö pyritään ajoittamaan aikaan jolloin on ylituotantoa kuten imurointi (kulutaa 1-2kWh per kerta = keittää pannullisen kahvia 5-10 kertaa termokseen).

akkusähkön kanssa eläminen vaatii asennemuutoksen käyttäytymiseen luonnon mukaan tai sitten tuotantolaitoksen kapasiteetin mitoittamisen ääritapausten mukaan ja samalla akuston kapasiteetin reilua ylimitoittamista jos halutaan uusiutuvia käyttää akuston kanssa kuin valtakunnan verkon sähköä ympäri vuoden. ääritapauksien mukaan mitoitus ei ole enää järkeävää, vaan täytyy käytännössä elää vain säästeliäästi sähkön osalta tuoton mukaan jos haluaa päästä kohtuullisilla kustannuksilla.

jos tuotto ja kulutus ovat samassa suhteessa ei tarvita akkuvahteja vaan sen rahan voi käyttää muuhun tarkoitukseen.

Lainaus
Ja aiheeseen... Jos se invertteri on ainoa, mikä pitää saada sammummaan, niin ota tuolta sähkökylmäDI:n linkistä Elfalta sopiva rele ja laita se sarjaan invertterin virtakytkimen kanssa. Siihen hommaan niissä riittää kaikissa kärkien kesto, katot vaan, että jännitealue on sopiva ja DC.
eikös tuohon katkaisijaan saisi myös sellaisen rakennettua joka kytkisi invertterin päälle kun kytketään kuorma verkkoon. tällöin invertteri sammuisi aina kun kuormaa ei olisi kytkettynä? ymmärtänet mitä tarkoitan... näin saataisiin karsittua myös invertterin tyhjäkäyntijännitettä merkittävästi ja sitä kautta tärkeämpiin kohteisiin käyttöön.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Pajala - 09.04.15 - klo:10:49
Hyvälaatuiset Victron akut kestävät n.400 purkaussykliä ja niihin varastoidun sähkön hinnaksi tulee melkein euro/kwh!

(http://wep.fi/tuuli/kallista_akku_sahkoa.jpg)
laskelman on tehnyt noita akkuja myyvä liike.
http://www.reps.fi/fi/index-fi.htm (http://www.reps.fi/fi/index-fi.htm)

ja laskelma ja paljon muuta akuston hoitoon liittyvää
löytyy heidän ohjeista. (http://www.reps.fi/datasheetsandmanuals/REPS-lyijyakkujen-ABC-22-4-2012.pdf)

Invertterin ohjauksessa on ehken syytä huomioida se , että joidenkin valmistajien ohjeissa (halpis-) invertteri pitää ensin käynnistää ilman kuormaa.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: tengu - 09.04.15 - klo:10:54
Onko näin että 48v ei löydy alijännitevahtia !

Kaikessa yksinkertaisuudessaa entäs joku tämmöinen:
http://www.amazon.com/DVM-A-Adjustable-Under-Voltage-Monitoring/dp/B00OK41IDA
Kontaktien virrankesto ei ole kyllä kovin ihmeellinen mutta onhan noita maailmalla.

Eikös jossain lataussäätimissä ole ylimääräisiä kontakteja ohjaamaan virtaa vaihtoehtoiseen kohteeseen kun akut täynnä?
 Pienellä rakentelulla tuohon olisi kiva nakerrella arduinon päälle joku härpäke, minkä saisi sitten tekemään mitä vaan ja miten vaan..
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 09.04.15 - klo:12:06
jatketaan akuista keskustelua -> http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=1393.0

Onko näin että 48v ei löydy alijännitevahtia !

Kaikessa yksinkertaisuudessaa entäs joku tämmöinen:
http://www.amazon.com/DVM-A-Adjustable-Under-Voltage-Monitoring/dp/B00OK41IDA
Kontaktien virrankesto ei ole kyllä kovin ihmeellinen mutta onhan noita maailmalla.

Eikös jossain lataussäätimissä ole ylimääräisiä kontakteja ohjaamaan virtaa vaihtoehtoiseen kohteeseen kun akut täynnä?
 Pienellä rakentelulla tuohon olisi kiva nakerrella arduinon päälle joku härpäke, minkä saisi sitten tekemään mitä vaan ja miten vaan..

kyllähän osasta säätimistä löytyy relelähtö. käsittääkseni se ei ole kuitenkaan niin yleinen että se hyvällä tuurilla löytyy omasta säätimestä. uskoisin että avensiksen knowhow ei taida riittää arduinoon jo kielitaidon puutteen vuoksi, joten uskon ettei se taida olla ratkaisu.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: laturi - 09.04.15 - klo:12:40
Moi !
Kyllä kiinostaa tuo sinun jännitteen valvontarele,
onko kuvaa moisesta laitteesta ?
MUUTENKI PITÄISI SAADA ENEMMÄN KUVIA LAITTEISTA TÄNNE FOORUMILLE
ps:Kuva kertoo enemmän kun tuhat sanaa !
Ehkä aikanaan kuviakin jonnekkin.

Pystyykö sun invertterissä hoitamaan tuon alijännite valvonnan?
Mulla vain on 230v kelajännitteinen versio.
Ei näihin hommiin ole mitään yleispätevää ohjetta aina on jotain sovellettavaa tapauskohtaisesti.
Esim. tämä:
http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=19640
Halvempiakin löytyy ne saat kaivella eri valmistajilta.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 09.04.15 - klo:12:47
Lainaus
Ja aiheeseen... Jos se invertteri on ainoa, mikä pitää saada sammummaan, niin ota tuolta sähkökylmäDI:n linkistä Elfalta sopiva rele ja laita se sarjaan invertterin virtakytkimen kanssa. Siihen hommaan niissä riittää kaikissa kärkien kesto, katot vaan, että jännitealue on sopiva ja DC.
eikös tuohon katkaisijaan saisi myös sellaisen rakennettua joka kytkisi invertterin päälle kun kytketään kuorma verkkoon. tällöin invertteri sammuisi aina kun kuormaa ei olisi kytkettynä? ymmärtänet mitä tarkoitan... näin saataisiin karsittua myös invertterin tyhjäkäyntijännitettä merkittävästi ja sitä kautta tärkeämpiin kohteisiin käyttöön.

Toki, ja joissain inverttereissä onkin valmiina sellainen. Mutta senkin tilan lepokulutus on selkeästi enemmän, kuin kokonaan pois päältä.
Mutta eihän se tähän avensin ongelmaan auta...
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 09.04.15 - klo:13:29
olet oikeassa Jussi. itse näen tilanteeseen johtaneen ongelman niin että kulutus ei kohtaa tuotannon kanssa syystä tai toisesta ja sitä kautta lähtisin purkamaan ongelmaa. oletan akuston latauksen useasti tippuvan alle 48V joten sen voisi olettaa johtuvan siitä että akusto on liian pieni kulutukseen nähden. tällöin ei akkuvahdista ole juurikaan mielestäni mitään hyötyä vaan pikemmin haittaa normaali käytössä.

akuston napajännite voi kyllä helposti tippua alle 48V vaikka akusto olisi täynnä jos siitä otetaan isoja virtoja kulutuslaitteille. muistanko oikein että avensis sinulla on 110Ah:n akut kytkettynä 48V:lle? http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=1265.msg14556#msg14556Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 09.04.15 - klo:13:39
pitää paikkaansa tällä hetkellä !
akkuihin en tuhlaa rahaa koska maksavat paljon !
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 09.04.15 - klo:13:43
valitettavasti silloin itse en voi sinua mitenkään auttaa kuin neuvomalla sinua säästämään sähköä jos haluat nykyisellä akkukapasiteetilla pärjätä. akustokapasiteetti on vain liian pieni kulutukseen nähden etkä saa kaikkea hyötyä irti laitteistosta vaikka laittaisit siihen akkuvahdin.

olisi kovin eri asia jos akustokapasiteettia olisi useita satoja Ah jolloin akuston napajännite laskisi alle 48V vain harvoin, silloin akkuvahdista olisi oikeaa hyötyä. nykyisellä kokoonpanolla se vain rajoittaisi entisestään käyttöä jolloin sinänsä toimiva laitteisto jää valitettavasti koristeeksi. eli en nyt tahdo haukkua laitteistoa enkä sinun avensis osaamista vaan se että kokoonpanon kaikki osa-alueet eivät ole balansissa ja niissä on kehitettävää eteenkin akustossa ja sen kapasiteetissa.

kuten aikaisemmin jo kirjoitin on hyvin tärkeää se että energiaa varastoidaan ja säännöstellään omalla käyttäytymisellä. omalla käyttäytymisellä voi vaikuttaa paljon siihen akkukapasiteetin tarpeeseen mitä tarvitaan. siinä vaiheessa kun aletaan akkusähköä käyttämään lämmitykseen pitää akusto kapasiteetti olla nelinumeroinen Ah määrä.

liekkö muilla ideoita ongelman ratkaisuun?
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 09.04.15 - klo:13:44
pitää paikkaansa tällä hetkellä !
akkuihin en tuhlaa rahaa koska maksavat paljon !

Mutta silti haluat tuhota ne akut nopeasti? Tuo akkukapasiteetti on aivan liian pieni edes satunnaiseen/tilapäiseen lämmityskäyttöön.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 09.04.15 - klo:14:07
pitää paikkaansa tällä hetkellä !
akkuihin en tuhlaa rahaa koska maksavat paljon !

Mutta silti haluat tuhota ne akut nopeasti? Tuo akkukapasiteetti on aivan liian pieni edes satunnaiseen/tilapäiseen lämmityskäyttöön.
ohimennen mainintana lisäisin vielä edelliseen:

ei pelkästään kulutukselle liian pieni vaan myös voimaloiden tuottoon nähden aivan liian pieni.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: laturi - 09.04.15 - klo:15:00
muistanko oikein että avensis sinulla on 110Ah:n akut kytkettynä 48V:lle?
Oho, unohda lämmitys, selvis.
Onko liikaa jos noista ottais 1Kw pari tuntia.Noin niikuin ihan periaatteessa.

Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 09.04.15 - klo:15:04
muistanko oikein että avensis sinulla on 110Ah:n akut kytkettynä 48V:lle?
Oho, unohda lämmitys, selvis.
Onko liikaa jos noista ottais 1Kw pari tuntia.Noin niikuin ihan periaatteessa.

on. käytännössä akut on silloin jo reilusti alle 50% latauksessa. taisivat olla vielä perinteisiä startti-akkuja jotka on nopeasti sippi kun puretaan liikaa.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 09.04.15 - klo:15:28
Jep !
Akut ovat tavallisia 110AH smf akkuja aarre kärpäskaupasta
http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/Sahko/Akku-muut/SMF--akku-2000019356/

JA NÄILLÄ PÖRISTÄÄN VIELÄ PITKÄÄN !
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Eko - 09.04.15 - klo:19:37
Eikö tässä tapauksessa jo ulosmitata kaikki se tavara mikä paneleista ja tuulivoimalasta ylimääräistä tulee ,
kun säätimenä käytetään Diversiteetti säädintä . Kun akut ovat täynnä absortio latauksen päätteeksi ,
säädin pukkaa kaikki tulevan ylimääräisen virran dumpille ja akkuihin päätyy enää vain pieni ylläpitovirta ,
ns float lataus . Akkujahan ei kannattaisi purkaa ollenkaan , vaan antaa niiden aamulla latautua nopeasti
täyteen , jolloin kaikki muu menee suoraan esim. lämmitykseen . Ja vielä pienentämällä akkujen kokoa
saadaan nopeammin menemään tavaraa dumppiin , eikö ?

Kokeilin itse ajankuluksi laittaa Tristarin 45A MPPT- säätimen kanssa akkuihin saman valmistajan 45A PWM-
säätimen diversiteetti säätimenä . Latausjännitteet säädin niin , että pwm säädin oli hiukan alle MPPT-säätimen
tason . Vastukseen meni tavaraa koko aika ja akut latautuivat normaalist , MPPT-säädin luulee , että akussa
on hurja vajaus ja se työntää tavaraa täydellä teholla koko ajan . Sitten kun akut tulevat täyteen PWM-säätimen
mielestä ja lataus putoaa kellutusjännitteeelle , suuntautuu dumpille entistä enemmän tavaraa . MPPT-säädin
näkee akut tyhjänä  ja työntää koko päivän max teholla virtaa ulos .

En tiedä kauan laitteet kestää tälläistä rääkiä , mutta hyvin tuo dumppipatteri lämpöä työntää ja silti akut varautuivat
normaalisti . Kyselin tuosta kytkennästä myyjäliikkestäkin , eivät olleet kuulleet vastaavasta . Sanoivat kuitenkin
laitteiden kestävän tämän koska siihenhän ne on tehty . Vielä jos akkujen koon pienentäisi minimiin , voisi paneeli
sähköllä jo lämmittääkin .

Tuo Tristarin 60A pwm versio kestää jo melko kasan paneelitehoa ainakin 48v jännitteellä
niin miksei sitä voisi näinkin käyttää . Halvempaa on varmaan ostaa tarvittava määrä paneleita ja kytkeä ne suoraan
silti esim. varaajan vastukseen ja hyödyntää sitä kautta aurinkoa . Lisäksi tässä täytyy olla kaksi säädntä ja niiden
yhteishinnalla saa jo vaikka mitä .Tulipahan kokeiltua 8)
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 09.04.15 - klo:19:56
jos tuotto riittäisi niin silloin ei myöskään tällaista ongelmaa olisi. tuotto ei riitä kattamaan edes kulutusta tässä tapauksessa.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: kotte - 09.04.15 - klo:20:08
Missään tilanteessa ei sitten kannata yrittää varastoida sähköä akkuihin käytettäväksi lämmitykseen sähkövastuksen avulla. Kannattaa sen sijaan hommata jonkinlainen massavaraaja, johon ylimääräinen sähkö dumpataan tuotettaessa. Tuolta sitten lämpöä puretaan tarpeen mukaan. Kunnollinen massavaraaja ei kulu ja on eristeineen jopa kevyempi ja pienempi kuin vastaavan energianmäärän tallentamiseen pystyvä akusto.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 09.04.15 - klo:23:36
Sais automaattisesti invertteriltä sammutettua virran jännitteen ollessa 48v
vastaus on
eli emme löytäneet relettä dc 48v .
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 09.04.15 - klo:23:51
Sais automaattisesti invertteriltä sammutettua virran jännitteen ollessa 48v
vastaus on
eli emme löytäneet relettä dc 48v .

Kyllähän löysimme. Ohjekin on tuolla aiemmin. Jos se invertteri on ainoo, mikä piti saada sammuun.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 10.04.15 - klo:00:00
niin olikin  !
olisko puoijohde releistä tähän invertterin virran katkaisuun ?
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Jussi - 10.04.15 - klo:01:03
Mä nyt kerran vielä jaksan. Ota tämä: https://www.elfaelektroniikka.fi/elfa3~fi_fi/elfa/init.do?item=37-547-30&toc=19697
Ja kytke se invertterin oman virtakytkimen kanssa sarjaan.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Raksaaja - 24.04.15 - klo:08:20
http://www.motonet.fi/fi/tuote/386290/Akkuvahti-12V-20A

Voiko tätä mallia kytkeä sarjaan ?
esim 4kpl sarjaan ?

Jos invertteristä löytyy  ulkoisella kytkimellä totetuttava lähdön on/off-ohjaus, niin tuo voisi  EHKÄ toimia sillä tavalla että se kytketään yhden 12V akun napojen väliin ja kuormanastoihin kytketään invertterin etäohjauksen sisään menoon.

-----
Katkaisujännite: Säädettävä välille noin 10.4-13.3V
 Palautumisjännite: Noin 0,8V (±0,3V) yli säädetyn jännitteen
 Virrankulutus: < 0,7mA OFF tilassa, < 1,6mA On tilassa (led valon palaessa)
----

Mahtaakohan tuo olla pelkällä katkaisujännitteen säädöllä ja kiinteällä palautusjännitteellä varustettu, ilman kytkentä/irroitusviiveitä?
Saattaa isolla kuormalla pienillä akuilla saada värähtelemään...

   
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 24.04.15 - klo:14:23
kyllähän akuston napajännite laskee aika kyyttiä kun 2000W kuorma isketään invertteriin. n. 45A virranotto akusta ottaa jo pienen akuston päälle kovasti.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 16.06.15 - klo:20:03
Isoja akkuvahteja !

http://www.mlcaravan.fi/kauppa/product_catalog.php?c=302
Otsikko: Vs: Akku vahti 48v
Kirjoitti: ave - 01.07.15 - klo:15:54
NYT TARTTIS  suoraan sähkölämmitykseen  eletroniikkaa joka vahtis akkuja ettei tyhjene!
Siis ajatus että sähkö patterit on aina päällä kun on virtaa !
Tällä hetkellä lämmitys on töpselimalli ja joutuu manuaalisesti tökkiin töpseliä kun on paikalla !
Tarkoitus on SAADA AUTOMAATTISEKSI lämmitys !
tähän ideoita kaivataan !
Otsikko: Vs: Akku vahti 48v
Kirjoitti: Raksaaja - 28.08.15 - klo:08:04
NYT TARTTIS  suoraan sähkölämmitykseen  eletroniikkaa joka vahtis akkuja ettei tyhjene!
Siis ajatus että sähkö patterit on aina päällä kun on virtaa !
Tällä hetkellä lämmitys on töpselimalli ja joutuu manuaalisesti tökkiin töpseliä kun on paikalla !
Tarkoitus on SAADA AUTOMAATTISEKSI lämmitys !
tähän ideoita kaivataan !

Eikö lataussäätimissä ole sisäänrakennettuna ylipurkaussuojat kuormalähdölle?
Kun lataussäätimen kuormalähdöllä ohjataan riittävän järeää relettä/kontaktoria, niin kuormalähdön virtarajakaan ei muodostu ongelmaksi.

Yksi tapa kytkeä...
http://pvshop.eu/public/assets/buttons/Solar_Diagrams/pure-sine-wave-inverter-diagram.png 

Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: ave - 06.12.16 - klo:19:52
Ostettu 48v akkuvahti täältä uudelle akustolle .
https://www.fraron.de/batteriemanagement/battery-protect-100a-for-48v-battery-systems/a-85860260/

Uusi kallis akusto on 48v 750ah .
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: wepu - 02.02.17 - klo:19:37
Ostin tälläisia akkuvahteja: https://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-electronic-5pcs-12V-battery-discharge-protection-automatic-recovery-low-voltage-low-voltage-protection/1000001279239.html (https://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-electronic-5pcs-12V-battery-discharge-protection-automatic-recovery-low-voltage-low-voltage-protection/1000001279239.html)

Vähän on säätäminen epäselvää. Ymmärsin, että mittari kiinni ja pienistä ruuveista voi säätää katkaisujännitettä, mutta syksyisessä kokeilussa lukemat ei kyllä pitäneet paikkaansa.
Vai onko tämä taas niitä juttuja, että säädetään kuorma päällä?
Tuossa on paikka latausvirrallekkin. Haittaako jos ei laita latausta?
Ostin noita muutamia, ajatuksella laittaa auton irto penkinlämmittimeen, kylmälaukkuun ja muutamaan mökkivekottimeen.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: Puuha - 02.02.17 - klo:21:02
Kyllä, kuorma takana ja sitten pitää löytää se jännite ettei kuorma pura koko akkua tyhjäksi.

Sinun pitää tietää kunka syvälle haluat akun purkaa ja sen mukaa tulee lepojännite josta vähennetään vielä kuorman aiheuttama napajännitteen alentuminen. Siihen vaikutta sitten se onko jännitevahti akun vieressä vai kulutuslaitteen vieressä jolloin myös johdotuksessa tuleva jännitteen aleneminen huomioida.

Jatkoa ajatellen: Kokeilua varten voi yksittäisiä tilata mutta kun on todettu hyväksi tilataan useampia.


Ps. Nämäkin kuluttavat sitten virtaa, toiset enemmän toiset vähemmän. Niitä ei siis kannata kytkeä jokaiseen laitteeseen vaan kuormankeston mukaan ryhmittää.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: maanma - 03.02.17 - klo:10:41
Jos tarvitaan "järeä" potikka, niin homma meni heti perseelleen. Se sun jännitejakopotikkas imee virtaa ihan koko ajan 24/7, ja kaikki se on turhaa
Tätä kulutusta voi ymmärtääkseni pienentää merkittävästi kytkemällä potikan NPN transistorin kanta puolelle ja kontaktorin ohjauksen transistorin läpi. Transistorin on kestettävä kontaktorin vaatima vetovirta ja käyttöjännite. Samalla potikan ei tarvitse olla järeä.
Otsikko: Vs: Akku vahti 12v
Kirjoitti: kotte - 03.02.17 - klo:15:47
Jos tarvitaan "järeä" potikka, niin homma meni heti perseelleen. Se sun jännitejakopotikkas imee virtaa ihan koko ajan 24/7, ja kaikki se on turhaa
Tätä kulutusta voi ymmärtääkseni pienentää merkittävästi kytkemällä potikan NPN transistorin kanta puolelle ja kontaktorin ohjauksen transistorin läpi. Transistorin on kestettävä kontaktorin vaatima vetovirta ja käyttöjännite. Samalla potikan ei tarvitse olla järeä.
Kannattaisi silti valita sellainen kytkentä, jossa sopiva määrä zenerdiodeja alkaa johtaa virtaa virranrajoitusvastuksen kautta NPN-transistorin kannalle, kun valittu jännite ylittyy. Jos esimerkiksi haluaa rajajännitteeksi 52V (48V:n akku), pitäisi zenerdiodikaskadin jännitteeksi  valita hiukan yli 51V. Transistorin emitteri sitten suoraan akun miinuspotentiaaliin ja rele (48V) pluspotentiaalin ja transistorin kollektorin väliin. Tuollainen kytkentä ei vie käytännössä yhtään tehoa, jos akun jännite jää rajajännitteen alle. Tuon rajajännitettä ei tosin voi säätää, mutta vain hiukan monimutkaisemmalla piirillä voisi asian ratkaista vaikkapa niin, että valitsee yhtä volttia pienemmän kynnysjännitteen kaskadille ja laittaa sen jälkeen sarjaan potentiometrin, jonka säädettävältä kontaktilta vie johtimen transistorin kannalle hiukan pienemmän virranrajoitusvastuksen kautta. Tuokin kuluttaisi sähköä vain, kun akun jännite viittaa varautumiseen.