Erimerkkisiä paneleita samaan kenttään

antonblack

New member
Tervehdys,
löysin edullisen tarjouksen näistä paneleista Trinasolarin 270W paneleista 115€/ Alv 0.
Nykyiset panelit on Solarwattblue 260W.
Katselin näitä virtatietoja molemmista paneleista mutta itse en ymmärrä näistä mitään joten kysynkin että voinko lisätä näitä Trinasolarin paneleita nykyiseen järjestelmään.
Tarkoitus kenttää isontaa jolloin siinä olisi näitä molempia paneleita?

Kiitos
-A-

https://www.zonnepanelen.net/nl/pdf/panels/solarwatt-blue-60p-255-zonnepaneel-brochure.pdf

https://www.karkkainen.com/static/K%C3%A4ytt%C3%B6ohje%206438056196813%20Trinasolar%20Honey%20270W%20aurinkopaneeli.pdf
 

arveccio

New member
Hanki sama määrä uusia kuin vanhoja. Uudet voit kytkeä vanhojen rinnalle (vanhat sarjaan, uudet sarjaan ja nämä kokonaisuudet rinnan). Uusien jännite on vähän matalampi kuin vanhojen joten muutama watti tehoa katoaa vanhoista (rinnankytkiessä matalampi jännnite määrää).

Mullakin on 4x260w sarjassa (jännite 130V) ja 3x195w sarjassa (124V) ja nämä kaksi kenttää rinnan (eli koko keksinnön jännite siis 124V) yhteen MPPT-tuloon.
 

antonblack

New member
Kiitos vastauksesta,
katolla on nyt noita 6kpl ja ajattelin nostaa määrän 12 eli 6 lisää.
Eli jos ymmärsin oikein niin en voi laittaa näitä trinasolareita näiden nykyisten jatkoksi?

Mulla on jo A ja B kenttä mitkä menee invertterille ja olisin toista hieman isontanut. Harmi kun oli hyvä tarjous =(

Jos joskus paneli hajoaa niin täytyy toivoa ja etsiä samanlainen aina tilalle?

-A-
 

Savonius

Well-known member
Voit tietenkin laittaa kunhan ampeerit ovat kutakuinkin samoja.
Siihen sarjaan voi lisätä vaikka 17,-- voltin paneelin jos sen ampeerit ovat lähellä. Sarjassa pienin ampeeri dominoi.
 

arveccio

New member
Rinnankytkettäessä pienin jännite (voltti) määrää eli vetää sen isommankin jännitteen alemmas. Sarjassa taas pienin virta määrää (amppeeri). Tästä johtuu muunmuassa se että jos on vaikkapa 4 paneelia sarjassa niin vaikka vain yhden päällä olisi varjo niin muidenkin paneelien teho putoaa samaan kuin siinä varjossa olevassa. Tämä siis johtuu siitä että varjossa olevan paneeli virta on varjossa ollessaan vaikkapa 1A niin kaikkien paneelien virta on silloin 1A vaikka muiden paneeelien virta ilman sitä varjossa olevaa "ankkuria" olisi vaikkapa 6A.

Rinnankytkettäessä voidaan taas käyttää hyödyksi tuota rinnankytkennän alin jännite määrää -toimintaa. 4 samanjännitteistä paneelia joista 2 on länteen ja 2 itään. länteen osoittavat sarjaan ja itään osoittavat sarjaan ja nämä yhdistelmät rinnan. paneelijännite on käytännössä lähellä sitä tyyppikilven jännitettä aina kun on päivänvaloa tarjolla. eli voidaan olettaa että kaikkien paneelien jännite päiväsaikaan on sama. jos toiset paneelit yhteensä antavat 60V 6A ja toiset 60V ja 2A niin invertteri näkee 60V 8A. Jos lukemat ovat vaikkapa 120V 2A ja 60V 6A niin inverteri näkee 60V 8A koska pienin jännite määrää rinnankytkennässä ja virrat lasketaan yhteen.
 

teg

New member
Eli jos alin jännite määrää, niin varjossa oleva paneli (jännite lähentelee hyvin matalaa lähes nollaa) määrää siten, että muistakaan paneleista ei tule mitään?
 

VesA

New member
teg sanoi:
Eli jos alin jännite määrää, niin varjossa oleva paneli (jännite lähentelee hyvin matalaa lähes nollaa) määrää siten, että muistakaan paneleista ei tule mitään?

Se mitä tapahtuu riippuu niistä paneeleista. Näitä ongelmia torjutaan laittamalla sopiviin kohtiin diodeja jotka päästävät virran ohi/estävät sähkön menoa takaperin ja diodeja saattaa olla paneleissa jo valmiiksikin. Paneleiden jännite myös vaihtelee laajalla alueella kuorman ja paisteen mukaan. Jos kokonaisuutta ohjaa vaikka mppt-kykyinen vehjes se kyllä etsii kokonaisudelle sopivan jännitteen. Se ei ehkä ole ihan prikulleen joka panelin paras jännite jos niitä on erilaisia, mutta koko hoidon optimi kyllä.
 
Ylös