12V aurinkojärjestelmä omakotitalon ulkovalaistukseen

keppana

New member
Olen uusi täällä mutta tästä aiheesta ei näyttänyt olleen keskustelua.

Olen siis alkanut pohtimaan pienen 12V aurinkosähköjärjestelmän rakentamista pelkästään ulkovalaistuskäyttöön. Etuina on helppo rakentaminen ja laajentaminen koska valaistuksen rakentamiseen ei tarvitse sähkömiestä. Myös kallis imvertteri jää pois.

Tarkoituksena olisi että koko paneelijärjestelmä (paneeli ja akku) rakennetaan eteläseinustalle ilmalämpöpumpun päälle noin metrin korkeuteen. AMG-akku olisi ehkä 40 Ah (pienin jonka löysin) ja siitä lähtisi talon seinustan pitkin johdot talon itä- ja länsiterassille jonne rakentaisin hämäräkytkimellä 12V valaistuksen. Myöhemmin ehkä voisin vaihtaa nykyiset verkkojännitteellä toimivat pihavalaisimet 12V valaisimiin.

Kysymyksiä:
- onko tässä mitään järkeä? Hinta ei kai olisi kovin paha (n. 500 euroa sekä valaisimien hinta)
- millainen paneeli kannattaisi olla? Riittääkö yksi näin pieneen käyttöön? Teho?
- miten paneeli kannattaisi sijoittaa kun tätä ulkovalaistusta haluaisi käyttää talvellakin?
- entä akun koko?
- miten paksut kaapelit pitäisi vetää talon itä- ja länsipuolelle? Voiko vedot olla miten pitkiä?

Talon harjakatto on siis itälänsisuuntainen enkä muutenkaan mielelläni tunkisi sinne paneelia. Talon eläpuolella ei ole ikkunoita ja siellä on vain tosiaan tuo ilmalämpöpumppu. Aikaisempaa kokemusta ei hommasta ole mutta ei tämä vaikuta miltään rakettitieteeltä. Näkyy vain olevan harvassa tämän tapaiset systeemit. Mökkijärjestelmötkin rakennetaan pyörittämään jääkaappia ym... minä kun haluaisin vain ilmaisenergialla toimivan ulkovalaistuksen. Tosiaan senkään ei tarvitse valaista koko yötä edes talvella vaan ainoastaan illalla.
 

kotte

Well-known member
keppana sanoi:
Olen siis alkanut pohtimaan pienen 12V aurinkosähköjärjestelmän rakentamista pelkästään ulkovalaistuskäyttöön. Etuina on helppo rakentaminen ja laajentaminen koska valaistuksen rakentamiseen ei tarvitse sähkömiestä. Myös kallis imvertteri jää pois.
Noin on, mutta samat edut saisit sopivalla verkkokäyttöisellä tasajajännitelähteellä ja 12V valaistusjärjestelmällä.

Ongelmana on omasta mielestäni surinkopaneelikäytössä se, että sähköä saadaan paneeleista hyvin huonosti joulukuussa, jolloin valaistuksen tarve on suurin. Valaistusta ei edes koskaan tarvita silloin, kun aurinko paistaa. Tarve siis kohtaa tuotannon monia muita aurinkoenergiasovelluksia heikommin. Toisaalta akut ovat kapasiteettiinsa nähden aina kalliita eivätkä erityisen kestäviä. Kyllä tuo matalaa valaisimien jännitettä verkosta tuottava ratkaisu on nähtävissä olevassa tulevaisuudessa halvempi tehdä, käyttää ja ylläpitää ja vastaavan laatutason osilla luotettavampikin. Jos ei olla kiinni verkossa, tilanne on tietenkin toinen.
 

VesA

New member
Kyllä siihen joutuu laittamaan talviaikain tueksi jonkinlaisen verkkovirralla pelaavan laturin, muuten järjestelmästä joutuu rakentamaan hyvin järeän sekä paneelien että akuston puolesta, talvella kun paistaa niukasti ja senkin vähän vain vähän aikaa.

40Ah akussa on teoriassa 12V*40Ah = 480Wh josta voi käyttää noin 100Wh jos toivoo akulle pitkää ikää. Pimeänä aikana se ei ole vielä kovin paljon.
 

keppana

New member
Okei. Ymmärrän ongelman vaikkei tarkoitus ole tehdä mitään paraativalaistusta. Vaikka paneelit ja akun varastaisi niin se ei silti palvele tarkoitustaan. Ehkäpä parempi rakentaa ensin verkkovirralla ja sitten pohtia harrasteena aurinkopaneelia.
 

wepu

Member
Olen huvikseni näpräillyt pieniä auringolla toimivia tuikkuja pitkin pihaa. Näitä muutaman euron 'aurinkovalaisimia' oli särkynyt useita lähinnä akun hyytymiseen, joten purin ne ja asensin lasipurkkiin. Kennoksi juotin 2,5V paneelin ja pienen AAA-akun tilalle laitoin AA-akun. Eli siis vaihdoin akun ja paneelin isompaan, ja nyt jaksaa palaa koko yön. Alkuperäinen elektroniikka sytyttää valon kun valo ei riitä lataamiseen ja vastaavasti sammuttaa auringon noustua.
Talven mittaan rakentelen noita lisää siten, että paneeli tulee räystääseen ja valo johdon päähän sopivaan paikkaan. Akku + elektroniikka lämpöiseen.
 

weatherc

New member
Mulla off-grid sääasema, jonka siis on tarkoitus kerätä dataa ja lähettää sen nettiin 24/7/365-periaatteella eli vuoden ympäri ja parin vuoden kokemusella oon tullut siihen tulokseen että talvella saa laskea kulutuksen/akut sen mukaan ettei 3 kk käytännössä tule yhtään tuoretta virtaa taivaalta. Sillä mentiin onnistuneesti viime talven. Käytännössä tämä tarkoitti sitä että rajoitin päivittäisen kulutuksen noin 10 wattiin (dataa kerättiin päiväsaikaan paikallisesti + kerran päivässä puskettiin päivän datat nettiin). Tämä noin 200 Ah akustolla.

Varsinkin marras-joulukuussa on ainakin täällä lounaiskulmalla suurin osa, ellei koko aika, pilvistä ja ne aurinkoiset hetket voi laskea yhden käden sormilla. Silloin ei mitkään mainospuheet että "kyllä talvellakin virtaa tulee" auta.
 

Puuha

Well-known member
Valaisu on siinä mielessä kiitollista että sitä voi ohjata tarpeen mukaan myös paikkallisesti hyödyntämällä liiketunnistimia. Paloaikaa saa lyhennettyä merkittävästi ja täten myös vuorokauden kokonaiskulutusta. Verkkosähköä jos on saatavilla mielekkyys on kyseenalaista muutoin kuin harrastusmielessä.
 

Savonius

Well-known member
Meillä on pihavalaistu hoidettu vuosikaupalla paneelisähköllä ilman mitään erityistä ongelmaa. Tämä asuirakennuksen ympäristö on valaistu kolmella led  7w loisteputkella. Virta niihin tulee talon invertteriverkosta. Syttyvät ja sammuvat katkaisijasta tarvittaessa. Autotallin ympäristö on valaistu 12V ledeillä. Niistä tuleva kuorma on noin 0,5A . Ne ovat palaneet vuodesta 2009 lähtien tauotta. Tarvittava sähkö tulee 60W monikidepaneelista joka on tallin päätyseinässä niin ylhäällä että päätyräystäät suojaavat sen lumelta. (Virta tulee 70Ah tavallisesta 90 luvun Audi 100 akusta. Pitkän seisokin aikana Audin kello oli tyhjentänyt akun perusteellisesti ja sen jälkeen ei ollut oikein voimaa starttaamiseen. Sosialisoin sen romun. Poistin siitä Cetecin kanssa sulfaatteja kuusi seitsemän kertaa ladaten ja purkaen  vuorotellen kunnes siitä alkoi tulla nuo 70Ah . Muistan että ensin Cetec (10A) nikotteli mutta sitten alkoi lataamaan). Talon pellon puoli valaistaan kahdella, 1W ja 3W, sarjassa olevalla 12V ledillä. Virta niille tulee invertteriverkon akuista (24V). Valaistusta naapurit ovat kehuneet varsin hyväksi. Etenkin vv-sähkökatkojen aikana.
Kuten edellä oleva  osoittaa kyllä valaistuksen voi järjestää aurinkopaneelilähtöisesti.
 

wictro

New member
Ikivanha threadi, mutta on pakko todeta että jos taloon tulee sähkö jo verkosta, ei aurinkovoimaisessa pihavalaistuksessa ole oikeen mitään järkeä.

akun ja vehkeiden hinnalla polttaa ledipolttimoita verkkovirralla varmaan 40 vuotta. saastuttaakin vähemmän.
 

Pekkako

New member
Kysyisin!
Voisiko 10 kerroksisen talon porraskuilun valaista 12v valaisimilla. Aurinkopaneeli ja suuri akku (esimerkiksi loppuunajetusta Teslasta) talon katolle ja lamput / led-nauhat porraskuilun seinään.
Olisi hätävalaitus sähkökatkon aikana.
 

Mekaniker

Active member
Kysyisin!
Voisiko 10 kerroksisen talon porraskuilun valaista 12v valaisimilla. Aurinkopaneeli ja suuri akku (esimerkiksi loppuunajetusta Teslasta) talon katolle ja lamput / led-nauhat porraskuilun seinään.
Olisi hätävalaitus sähkökatkon aikana.
On olemassa lakipykäliä hätäpoistumistie-aiheesta, miten ne sitten soveltaa ne kerrostalon porrashuoneeseen on tiedä. Joissain on, toisissa ei ole.
 

Mekaniker

Active member
12v vaihtaminen muuttaa johtimien virran määrää. Siksi johtimien mitoitus on tarkastettava.
Kyllä, toisaalta autoissa led-valot hyväksyvät 10-36V
Joten aina laskettava tehotarve ettei mikään paikka sulaa, tasajännite on siitä hankala ettei se sammu kun valokaari alkaa

Ja vaihtojännite LED-spotti vrt vanha spottihalogeeni toimii yleensä ihan hyvin tasajännitteellä, laitettu useasti meidän autoihin sisätilan valoa korvaamaan
 

maanma

energiaonnellinen
Koska johtojen mitoitus ei ole kokeilen kestääkö arpapeliä, niin spekuloidaan vähän skenaarioita

Porrasvalokytkennässä ei ole välttämättä montaa valopiiriä. Niinpä 10 krs rakennuksessa voi olla jopa 12 x 4 (joissa 1-2 valonlähdettä) valaisinta rinnakkain asennettuna samaan johtimeen. 230v 9W polttimon virta on n. 0,04 A, joten 1,5mm2 johdin kestää kuorman. 100kpl 9W valon lähteen kokonaisvirta olisi tällöin 4A. Jos järjestelmä olisi mitoitettu 60w hehkulampuille olisi vastaava virta 26A. Rinnakkaisia piirejä olisi 2-4 johdotuksesta riippuen.

Vastaavasti 12v 9W (0,75A) polttimoilla virta olisi 75A ja edes 4 rinnakkaista piiriä ei joka tilanteessa riittäisi. Vaikka olisi käytetty 2.5mm2 johtimia niin uppoasennuksen kapasiteetti olisi 64A (4x16A). Pinta asennuksella kapasitetti olisi enintään 80A, jolloin se voisi riittää, jos ongelmallisia eristeiden/paksujen seinien läpivientejä ei ole. Jännitteen alenema johtimen vastuksen vuoksi voi vaikuttaa siihen että syttyisivätkö polttimot johdon loppupäässä.
 
Ylös