Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Aurinkolämpö / Vs: Aurinkolämpö Count Down 2017
« Uusin viesti kirjoittanut Helkoo tänään kello 09:00 »
Aurinkolämpöä mitataan kyllä omilla mittareillaan. Minun 15 vuotiaassa systeemissäni ei energiamittareita ole.
2
Aurinkolämpö / Vs: Aurinkolämpö Count Down 2017
« Uusin viesti kirjoittanut jolla tänään kello 08:29 »
Miten voi mitata tuoton kilowattituntimäärän?
invertterit näyttää suoraan tuotetun energia
3
Asuminen ja rakentaminen / Vs: Lähes miljoonan talo
« Uusin viesti kirjoittanut Puuha tänään kello 08:07 »
Jos hirsitalossa on kylmä ja vetoisaa on se alunperin tehty väärin tai liian ohuesta hirrestä. Varaukset ja ennenkaikkea nurkkien salvoksissa on hutiloitu.

Lumi on hyvä eriste mutta jos lumessa istuu perse jäätyy.
4
Asuminen ja rakentaminen / Vs: Lähes miljoonan talo
« Uusin viesti kirjoittanut denzil dexter tänään kello 07:49 »
Jos puu olisi hyvä johde, se p:se olisi jäässä vielä viikon päästä. Nythän niin ei tapahdu, vaan kun puu lämpiää ja tasapainotila saavutetaan, ei se ole enää kylmä. Ilmiö siis kertoo materiaalin massasta ja lämmönvarauskyvystä, eikä sen eristävyydestä.

Eristyskyky kertoo sen miten paljon talo kuluttaa energiaa tasapainotilassa ja nuo jälkimmäiset taas sen, miten nopeasti se lämpenee  tai jäähtyy.

Materiaalin eristävyys ilmenee edellä esitetystä dokumentista, tai rakennusmateriaalin hyväksyntäkilvestä. Sen voi myös helpohkosti ja melko tarkasti mitata itse, jos on uskossaan heikko (koeseinä, jonka sisä- ja ulkopinnan lämpötiloja seurataan). Tyyppihyväksyntää omalla mittauksella ei saa, mutta sehän ei auttanut alunperinkään.
5
Asuminen ja rakentaminen / Vs: Lähes miljoonan talo
« Uusin viesti kirjoittanut Savonius tänään kello 01:19 »

Sinänsä tuo jonkin esineen istumalämpimyys tai kylmyys ei suoraan kerro lämmönjohtavuudesta,
Esimerkkitapaus kertoo nimenomaan johtavuudesta. Perseen lämpö johtuu hetkessä puuhun koska se puu on niin hyvä johde. Paleltumisvammoja alkaisi olla kymmenen minuutin perästä. Villan päällä istuvalla kymmenen minuutin perästä takapuoli olisi ainoa lämmin paikka parinkymmenen asteen pakkasessa.
Jos hirsirakennukset olisivat pelkästään venäjällä valmistettuja niin niiden pystyttäminen muuhun kuin varastokäyttöön olisi lailla kielletty viimeistään silloin kun Neuvostoliitto kaatui.
6
Aurinkolämpö / Vs: Aurinkolämpö Count Down 2017
« Uusin viesti kirjoittanut puutarhakarkulainen 14.12.17 - klo:21:35 »
Miten voi mitata tuoton kilowattituntimäärän?
7
Asuminen ja rakentaminen / Vs: Lähes miljoonan talo
« Uusin viesti kirjoittanut denzil dexter 14.12.17 - klo:21:29 »
Minulla on parempi testi:
Otetaan paali vuorivillaa ja yksi hirsi ja istutaan niiden päälle vuoden päästä. Villojen tilalla on kasa hiirenp:aa ja epämääräistä moskaa, mutta hirsi on samanlainen kuin aiemminkin.

Sinänsä tuo jonkin esineen istumalämpimyys tai kylmyys ei suoraan kerro lämmönjohtavuudesta, vaan kyvystä varastoida lämpöä. Lämmöneristävyys tulee näkyviin sitten, kun tasapainotila on saavutettu, eli joskus vuorokauden-parin päästä hirren tapauksessa.

Massiivipuun ja vuorivillan eristävyydet on mitattu ja taulukoihin asetettu, joten niissä ei ole paljon keskustelemista. Löytyvät esimerkiksi rakentamismääräyskokoelman osasta C4:

http://www.finlex.fi/data/normit/1931-C4s.pdf

Massiivipuu johtaa lämpöä noin puolet paremmin kuin samanpaksuinen vuorivilla, joten molemmat luokitellaan mitä suurimmassa määrin eristeiksi.
8
Asuminen ja rakentaminen / Vs: Lähes miljoonan talo
« Uusin viesti kirjoittanut Savonius 14.12.17 - klo:20:29 »
Todistaa se sen että toinen on johde ja toinen  eriste.
Parimetrinen kupariseinä ei juuri lämpötilaeroa suosi mutta optimisti saattaa sitäkin eristeenä pitää.
9
Asuminen ja rakentaminen / Vs: Lähes miljoonan talo
« Uusin viesti kirjoittanut kotte 14.12.17 - klo:17:40 »
Otetaan perseenlevyinen ja pituinen pala kuuden tuuman hirttä ja samanlainen pala 15cm vuorivillaa. Annetaan niiden olla kahdenkymmenen asteen pakkasessa vaikka vuorokauden. Sitten istutaan niiden päälle kalsareillaan. Vartin jälkeen ainoa lämmin paikka istujalla on vuorivillaa vasten oleva perse.
Tuo ei sinällään vielä todista mitään. Mikä tahansa kiinteä aine on nyvä eriste, kunhan tavaraa on riittävän paksulti. Eri aineiden ominaislämmönjohtavuudet ovat kuitenkin absoluuttisesti muutaman dekadin alueella.

Vanhat (luokkaa lähes satavuotiaat tai vanhemmat) kerrostalot, kivikirkot ja linnat eivät ole erityisen energiatehottomia, sillä paksut seinät pitävät lämpöä. Tasaantuminen voi sen sijaan viedä hyvinkin kauan (mikä on useammin etu kuin haitta). Sama on tilanne maanalaisten tilojen osalta, eli luonnostaanhan nuo ovat viileitä Suomen oloissa, mutta sitten, kun tiloissa on runsaasti toimintaa, ongelmana on jäähdytys eikä lämmitys, vaikka varsinaista eristystä ei olisi lainkaan.
10
Asuminen ja rakentaminen / Vs: Lähes miljoonan talo
« Uusin viesti kirjoittanut Savonius 14.12.17 - klo:16:48 »
Voi olla myös niin että on normaali hyvin tehty hirsitalo mutta ensimmäinen rehellinen omistaja. Lapsuuteni noissa hyvin tehdyissä hirsitaloissa viettäneenä muistoni niistä ovat yhteneväiset tuon onnettoman talonomistajan kanssa. Eikä näin vanhemmitenkaan mikään sitä ole muuttanut.
Johteen ja eristeen eron voi havannoillistaa  helposti. Otetaan perseenlevyinen ja pituinen pala kuuden tuuman hirttä ja samanlainen pala 15cm vuorivillaa. Annetaan niiden olla kahdenkymmenen asteen pakkasessa vaikka vuorokauden. Sitten istutaan niiden päälle kalsareillaan. Vartin jälkeen ainoa lämmin paikka istujalla on vuorivillaa vasten oleva perse.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10