Kustannustehokas energiansäästö ja ympäristön huomioiminen rakennuksissa

Puuha

Well-known member
aika moni energiansäästövinkki nykyään on kaikkea muuta kuin kustannustehokas. esimerkkinä kuluttajaa pyritään ohjaamaan hankkimaan kalliita lamppuja laskien vain sähköstä saatava säästö huomioimatta kuitenkaan hankinnasta aiheutuvia kustannuksia puhumattakaan sitten siitä että valaisimen tuottama lämpöenergia on talvella tuotettava muulla tavalla. olen yrittänyt etsiä ajatuksia joiden avulla voitaisiin saada kustannustehokkaasti säästöjä mutta näyttää että hankintakustannukset ja vaikutukset muuhun energiankulutukseen ovat positiivisia ja näin säästöt jäävät minimaalisiksi.

ikkunoiden vaihto on myös yksi jota perustellaan energiansäästöllä ja kustannussäästöillä. loppupeleissä niiden vaikutus on kovin marginaalinen energiankulutukseen mutta lisäävät kyllä asumismukavuutta jota kautta ikkunoiden uusiminen on perusteltua monesti. energiansäästö syistä en kuitenkaan näe niitä järkevänä pitkän tma:n vuoksi. toki tilanne on aavistuksen järkevämpää jos ikkunoiden pinta-alaa pienennetään jos kyse on 70-luvun rakennuksissa joissa ikkunat kattavat n. 2/3 osaa ulkoseinän pinta-alasta.

puulämmitys on n. puolet edullisempaa sähköön verrattuna vaikka puut ostettaisiin, sillä markkinoilla on liikatarjontaa minkä vuoksi koivun irto-kuution hinta on 35-45 euroa kotia tuotuna. kuitenkin jos talossa ei ole valmiiksi tulisijaa ei ole kannattavaa alkaa tulisijaa laittamaan kustannussäästöihin vedoten, sillä rakennuskustannukset on 3 000-10 000 euroa.

mistä mahtaa johtua nykyiset ohjeistukset energiansäästöstä jotka eivät ole missään nimessä järkeviä taloudellisesti kun kuitenkin pohjalla tarkoituksena on säästää selvää rahaa tai ainakin tähän vedotaan? todellisuudessa monesti rahaa uppoaa tuplaten vanhaan järjestelyyn ja toimintatapaan pitkään. yleensä edes sijoitetuja kustannuksia ei saada koskaan edes katettua vanhaan järjestelmään verrattaessa. välttämättä ei edes asumismukavuuden kautta ei saada etua.

viekö vihreätaatteet meitä metsästä allikkoon vai mistä johtuu että rakennukset itsessään tarvitsevat koko ajan enemmän säädösten vuoksi sähköä pysyäkseen terveenä, silti ole mitään varmuutta että talo pysyisi terveenä kaikista sähkölaitteista huolimatta. enää ei voida puhua että pohjakuorma taloissa on n. 300W vaan näiden kaikkien ilmastointi, alapohjankuivureiden, jne. laitteitteiden vuoksi pohjakuorma voi parhaillaan nousta yli 2kW. olen ollut huomaavinani ja myös samaan on kiinnittäneet tutut huomionsa että nykyään talot itsessään kuluttavat merkittävästi enemmän energiaa ns. ylläpidollisiin toimiin. jopa on vedetty sellaisia johtopäätöksiä ettei enää osata rakentaa taloa joka toimisi ilman ulkopuolista energiaa apuna rakennuksen toimivuuden varmistamiseksi. on jopa nähtävissä että talojen vaatima energiamäärä kasvaa sitä mukaan mitä tiukemmaksi säädökset tulevat. tätä kautta myös talojen rakenteiden valmistamiseen valuva energiamäärä nousee. myös huomioitavaa on se että rakennusten sitoma hiilidioksidin määrä on myös vähentynyt sillä puutavarasta siirrytään koko ajan enemmän muihin materiaaleihin tiukkenevien rakennussäädösten vuoksi.

mimmoisia ajatuksia ja näkemyksiä muilla on näihin energiansäästö-asioihin?
 

savonhumu

Member
Itse kun polttelen niitä kuuluisia ilmasia puita tuossa uuniviritelmässä niin ainakin iv-remppa on semmonen jota jossainkohtaa pohdin kovastikkin ja rahallisesti en päässyt ainakaan positiiviseen lopputulokseen! Nykyinen on mallia harakoita lämmittävä poistoilmanvaihto ja korvaus painovoimalla ;D

Taloon tuotettu lämpö on periaatteessa ainakin mulle ilmasta niin millä voit perustella säästöjä esim LTO:n kautta kun ei ole mistä säästää ::) Päinvastoin talon pohjakuorma nousis merkittävästi kun alkas hurisemaan 2kpl tuuletinmoottoreita 24/7 ja tuo kulutus onkin käsittääkseni yllättävän paljon! Lämmitän jatkossakin harakoita tuolla systeemillä ja nautin luultavasti paremmasta sisäilmasta, kun korvauspuolikin on asiallisesti tehty täällä. Ei ole liian kuivaa sisäilmaa jne..

Valaisimista olen kyllä hiukan erimieltä kun puuha.. Ainakin meidän tapauksessa kaikki valaisimilla tuotettu lämpö on käytännössä liikalämpöö ja pois puulämmityksen tuottamasta hyödystä. Olen tässä pikkuhiljaa vanhojen palaessa korvaillut gu10 kantasia halogeeneja led-polttimoilla. Talosta löytyy noin 30kpl kyseisenmallin polttimoita teholtaan 35w eli noin kilowatin verran. Lapsiperheessä nuo palavat syksystä kevääseen käytännössä PALJO kun en viitti perässä sammutella nuita eli illalla ennen nukkumaanmenoa räpsin kiinni. Nuita olen korvannut 5w-ledeillä joiden hinta/kpl on ollut luokkaa 5-10€/kpl, lisäks tulevat tietenki muutkin valot, joita on wattimäärältään melkeen yhtä paljo.. Säästö mitä nuilla saavutetaan on jo ihan kohtuullisessa mittakaavassa ja lisäks meillä se vaikuttaa myöskin asumismukavuuteen kun lämpötilat pysyvät paremmin lämmönsäätöjarjestelmän hanskassa ja energia tuotetaan ilmasilla puilla! Lisäks jos joudutaaan uusimaan valaisimia niin ne uudet on tietenki led-tai loisteputkimallisia..

Talon pohjakulutus on noin 5kwh/24h ainakin omawatin mukaan kun pari viikko oltiin kesälomareissussa, niin siltä ajalta kulutus oli tuommonen. kodinkoneet jäi standby-tiloihin ja iv oli ykkösellä päällä. 2kpl arkkupakastimia ja jääkaappi oli tietenki päällä kokoajan. liittenä omawatista kopsattua käppyrää elokukuulta!

kulutus.JPG
 

denzil dexter

Well-known member
Käsittämättömiä syöppöjä. Omassa talossani kuluu noin 60 wattia jatkuvasti (lähinnä kiertovesipumppu, jääkaappi, arkkupakastin ja muutama lamppu palavat jatkuvasti). Näistä eniten kuluttaa kv-pumppu, noin 32W jatkuvasti.
 

Puuha

Well-known member
pohjakuorma kesäisin meillä on n. 150W tienoolla ja talvella n. 500W. kesäisin suurin yksittäiset laitteet jotka aiheuttavat pohjakuormaan on kaksi tietokonetta jotka on päällä 24/7 ja tehoa lienee n. 80-100W yhteensä. talvisin pohjakuormaa nostaa sähkölämmitys. keskimäärin vuoden pohjakuorma lienee aika lähellä 300W joka kattaisi n. 2/5 osaa vuoden kokonaiskulutuksesta.
 

savonhumu

Member
Täällä tuota pohjakuormaa selittää nuo kylmälaitteet, jotka ei oo enää ihan uusia eli noin 10v vanhoja kaikki. Vaikka ovat sen aikasia olevinaan energiapihejä niin varmaan eivät enää pärjää nykylaitteille! Pakastimet on mallia isoimpia kotitarvekäyttöön olevia arkkumalleja...

Tuo denzil dexterin pohjakuorma on kyllä naurettavan pieni mutta kuitenkin ihan mahdollinen 8)

Itse olen varsin tyytyväinen tuohon 200w lukemaankin ja onhan se kulutus sitten ihan muuta kun ollaan kotosalla niinku tuosta elokuun käyrästä muiltaosin voipi huomata :D
 

Jussi

Well-known member
Aiheellinen esilletuonti puuhalta. Tuntuu jatkuvasti "energianeuvojilta/asiantuntijoilta" unohtuvan tuo kustannusosa pois puheistaan.
 

pökö

Member
denzil dexter sanoi:
Käsittämättömiä syöppöjä. Omassa talossani kuluu noin 60 wattia jatkuvasti (lähinnä kiertovesipumppu, jääkaappi, arkkupakastin ja muutama lamppu palavat jatkuvasti). Näistä eniten kuluttaa kv-pumppu, noin 32W jatkuvasti.
Pohjakulutuksia on monenlaisia. Meillä se lienee samaa tasoa kuin savonhumulla, pesuhuoneen lattia pidetään lämpimänä aina, se lienee syyllinen isoon pohjakulutukseen. Kaikki pääsee vähällä kun nyppii pääsulakkeet irti ;).
 

Pähkäilijä

Active member
pökö sanoi:
denzil dexter sanoi:
Käsittämättömiä syöppöjä. Omassa talossani kuluu noin 60 wattia jatkuvasti (lähinnä kiertovesipumppu, jääkaappi, arkkupakastin ja muutama lamppu palavat jatkuvasti). Näistä eniten kuluttaa kv-pumppu, noin 32W jatkuvasti.
Pohjakulutuksia on monenlaisia. Meillä se lienee samaa tasoa kuin savonhumulla, pesuhuoneen lattia pidetään lämpimänä aina, se lienee syyllinen isoon pohjakulutukseen. Kaikki pääsee vähällä kun nyppii pääsulakkeet irti ;).

21.6-4.7 18 kWh (61.4w keskikulutus)

viime kesältä pohjakulutus talosta kun oltiin reissussa. KV pumppu pyörähti kellokytkimen takana muistaakseen vartin joka aamu. Jääkaappi, 2 pakastinta ja liiketunnistinvaloja + valvontakameroita virtalähteineen oli päällä.
 

pökö

Member
Tsekkasin juuri että meillä pohja kulutus on kesältä 235 wattia kun aurinko hoitaa lattialämmityksen, sis. Iv-kone, kiertovesipumppu, kylmälaitteet ja viihdelaitteet valmiustilassa. Jos lattia lämmitetään sähköllä tuo lukema tuplaantuu.
 

Mikkolan

Member
Kyllä, juu... on .. on, ei, ei..  kyllä.

Todellakin hyvä avaus Puuhalta.

Vihreät haluavat että suomi on maailman vähäpäästöisin maa, vaikka suomalaiset on maailman pohjoisin kansa ja joutuvat eniten käyttämään energiaa asumiseen, ei voida mitenkään olla samalla viivalla muitten euroopanmaiden kanssa .

Mieluumin maksan energiasta  500 euroa, kuin maksan sen säästämisestä 1500 euroa ;D

Pääsääntöisesti mikään energian säästöön tähtääävä toimenpide ei tuota kuluja takaisin. Juurikin nuo ikkunaremontit ja lisäeristämiset, rakennuksen elinkaari ehtii loppuun ennen kuin murto-osaakaan kuluista on saatu säästöinä takaisin. Eihän loppuunajettuun autoonkaan vaihdeta öljyjä tai oteta kaskovakuutusta.

Viekkaat myyntimiehet tuppaa noihin taloyhtiöihin tyrkyttämään jos jonkinlaista energiansäästöremppaa, taloyhtiöiden kollektiivinen päätöksenteko sallii tämmöiset remontit senkummemmin ajattelematta kokonaisuutta, sama tuolla julkishallinnon puolella, ollaan niin maapallonpelastajia kun 100 euron säästö maksaa 1000 euroa.

Omakotiasujat useimmiten huomaavat asian, kun ovat konkreettisesti maksumiehiä, rahat riittää tuhlaamiseen mutta ei säästämiseen.

Itekkin säästin sähkölämmitys kuluissa kun käytin valaistukseen noita "lämpöpalloja", nyttemmin talo lämpiää "ilmaisilla"puilla ja lämpöpallot on pikkuhiljaa korvautuneet esl ja ledilampuilla.

BTW
Monessa hommassa olen havainnut 12 V sähköenergian tehokkaammaksi kuin verkkovirran: aika energiasyöppöjä noi varjomagneetilla tai konkalla toimivat pikkumoottorit. Sama ilmiö noissa hehkulampuissa: 12V-60Watin lamppu valaisee kolmanneksen enempi kuin 230V-60Watin lamppu.

Todetaan lopuksi vielä että 230V 100W lampussa on kolmanneksen enempi valotehoa Wattia kohti kuin 230V 40W-lampussa, viisaat virkamiehet kuitenkin kielsivät ensimmäiseksi nuo paremmat lamput.

Itte pitäs kaikki tehdä ;D.

”Sanos minulle Vilppus oletko sinä koskaan nähnyt oikein  viisasta miestä?” ;D
 

kotte

Well-known member
Mikkolan sanoi:
Todetaan lopuksi vielä että 230V 100W lampussa on kolmanneksen enempi valotehoa Wattia kohti kuin 230V 40W-lampussa, viisaat virkamiehet kuitenkin kielsivät ensimmäiseksi nuo paremmat lamput.
Joopa joo, mutta jos pienemmät lamput olisi kielletty ensin, niin euron säästöllä olisi saatu jopa useamman kympin vahinko (hankinta-/valmistuskulut vs. laskettu säästö). Noista suuremmista lampuista saattoi sentään jonkinlaisella laskelmalla päätyä tuloksiin, että ainakaan Etelä-Euroopan jäähdytetyissä talouksissa hehkulamput olisi sillä seisomalla kannattanut korvata jollakin muulla ja silti pääsee laskennallisesti kannattavaan tulokseen (ja tokihan nuo vanhat irti kierretyt lamput saattoi säästää vinttikomeroihin ja vastaaviin, jossa lamppu kestää normaalikäyttöä jopa vuosikymmeniä).
 

Mikkolan

Member
kotte sanoi:
Mikkolan sanoi:
Todetaan lopuksi vielä että 230V 100W lampussa on kolmanneksen enempi valotehoa Wattia kohti kuin 230V 40W-lampussa, viisaat virkamiehet kuitenkin kielsivät ensimmäiseksi nuo paremmat lamput.
Joopa joo, mutta jos pienemmät lamput olisi kielletty ensin, niin euron säästöllä olisi saatu jopa useamman kympin vahinko (hankinta-/valmistuskulut vs. laskettu säästö). Noista suuremmista lampuista saattoi sentään jonkinlaisella laskelmalla päätyä tuloksiin, että ainakaan Etelä-Euroopan jäähdytetyissä talouksissa hehkulamput olisi sillä seisomalla kannattanut korvata jollakin muulla ja silti pääsee laskennallisesti kannattavaan tulokseen (ja tokihan nuo vanhat irti kierretyt lamput saattoi säästää vinttikomeroihin ja vastaaviin, jossa lamppu kestää normaalikäyttöä jopa vuosikymmeniä).

Eteläeurooppa on eteläeurooppa ja suomi on suomi  ;D

Röhönaroin direktiiviä, kun korvasin palaneen 100 wattisen kolmella 60 wattisella, tosin olin silloin sähkölämmittäjä  ;D, asumismukavuuskin parani samalla.

Noh, ajat muuttuu ja tilanteet ovat taas ihan erilaiset  :)

Kylmä ja pimeä suomi olis voinut vaatia pohjoisen sijaintinsa vuoksi erivapauden kaikkiin kurjistumista aiheuttaviin eu-ehtoihin  ;)
 

pökö

Member
Jussi sanoi:
Jokaisen muuten pitäis kokeilla pelkän akkusähkön varassa olemista. Kummasti ohjaa kulutusta oikeaan suuntaan.
Meillä ollaan akkusähkön varassa mökillä, agregaatti tulee hätiin kun akku simahtaa ja sähköä tarvitaan. Oppii tuon kanssa touhuumaan ja turhaan ei lamppuja polteta, tätä ei tietty voi suoraan verrata ympärivuotiseen asumiseen.
 

Jussi

Well-known member
pökö sanoi:
Jussi sanoi:
Jokaisen muuten pitäis kokeilla pelkän akkusähkön varassa olemista. Kummasti ohjaa kulutusta oikeaan suuntaan.
Meillä ollaan akkusähkön varassa mökillä, agregaatti tulee hätiin kun akku simahtaa ja sähköä tarvitaan. Oppii tuon kanssa touhuumaan ja turhaan ei lamppuja polteta, tätä ei tietty voi suoraan verrata ympärivuotiseen asumiseen.
Siellä mökillähän sitä on hyvä kokeilla. Saattaa siitä jotain oppia jäädä mieleen arkielämäänkin. Samanlailla täällä mökkiraksalla on kesä menty, kun aurinkopanelit on viellä valintavaiheessa. Tavallaan helppoa, kun samaa systeemiä on vuosikaudet jo veneen kanssa harjoitellut.
 

Raksaaja

Member
Puuha sanoi:
ikkunoiden vaihto on myös yksi jota perustellaan energiansäästöllä ja kustannussäästöillä. loppupeleissä niiden vaikutus on kovin marginaalinen energiankulutukseen mutta lisäävät kyllä asumismukavuutta jota kautta ikkunoiden uusiminen on perusteltua monesti.

Muistan joitakin vuosia sitten nähneeni Motivan tai VTT:n asiantuntijan lausunnon jossakin verkkomediassa, että 3-lasista ikkunaa ei ole taloudellisesti järkevää vaihtaa uuteen eikä aina edes hyväkuntoista 2-lasista. Yläpohjan villoista tuumasi, että 30 sentistä ylöspäin lisääminen ei välttämättä taloudellisesti järkevää. Itse tein energiajuniorilla 5 vuotta sitten laskelmia vanhempieni taloon eikä yläpohjan eristyksen lisäys 20cm => 40cm ei vaikuttaisi juuri mitään. Takaisinmaksuaika toistakymmentä vuotta öljylämmitystalossa.

Tuo energiajuniori on kyllä näppärä avustaja energiaremonttia suunnitellessa tai uuden rakennuksen "speksejä" miettiessä. Pitää vain olla huolellinen, että tulee oikeat tiedot ja oikeisiin paikkoihin.

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=976.0

 

Puuha

Well-known member
Jussi sanoi:
Siellä mökillähän sitä on hyvä kokeilla. Saattaa siitä jotain oppia jäädä mieleen arkielämäänkin. Samanlailla täällä mökkiraksalla on kesä menty, kun aurinkopanelit on viellä valintavaiheessa. Tavallaan helppoa, kun samaa systeemiä on vuosikaudet jo veneen kanssa harjoitellut.

muistan itse ajan kun tuli katsottua mv-tv:tä kynttilän valossa mökillä joskus 80-luvulla.

suomi on kuitenkin sen verran teollistunut maa ettei täällä tule sellaista tilannetta ennen kuin koko teollisuus kuihtuu että pitäisi alkaa elämään kuten akun kanssa. teollisuus vaatii koko ajan energiaa joten se takaa meille kyllä hyvin sitä saataville. epäilisin että ensimmäisten joukossa tällainen tulee ns. fiksun energiaverkon myötä tuonne saksaan käyttöön jolloin jos ei kotimaista tuotantoa ole niin kulutuslaitteita aletaan tiputtamaan sitä mukaan pois verkosta.

tuo kulutuksen ohjaus ulkopuolisin voimin tulee olemaan aika varmaan se millä aletaan ohjailemaan ihmisten kulutusta halutaanpa tai ei. odotan tätä aika pelon sekaisin tuntein sillä se voi aiheuttaa sen että tietyt tahot saavat aikaan suuria ongelmia pakottaen tätä hyväksikäyttäen tuhlaavaan energiansäästöön.

nykyään energiaa pidetään myös liian itsestään selvänä asiana. ei ole kuin n. 40 vuotta kun viimeinen suomen kolkka sai sähköt kun taas ensimmäinen 1890-luvulla. käytännössä jos sähköt katoaa myös koko paikkakunta seisahtaa lähes 80% jos katkosta riittää pitempään ja usempia vuorokausia ollaan jo lähellä 100%. valmudet tällaisiin on ovat ihmisillä aika heikot ja siksi näihin mahdollisuuksiin tulisi jo nyt alkaa kiinnittämään huomiota niin että tietynlainen varmuus olisi olemassa sähkön saanninosalta. sitä voidaan toki pohtia kuinka se tehdään sitten kustannuspohjaisesti järkevästi luontoa unohtamatta.
 
Ylös