Aurinkoenergialla sauna päälle

janti

New member
Aurinkoenergialla sauna päälle – energiasääkartta kertoo, milloin kiuas lämpenee

http://yle.fi/uutiset/aurinkoenergialla_sauna_paalle__energiasaakartta_kertoo_milloin_kiuas_lampenee/8955478

http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/197811801
http://www.bcdcenergia.fi/energiasaa/

 

denzil dexter

Well-known member
Aika paljon saa sitä aurinkoa olla, että sauna lämpiää; yleensä tuuppaavat olemaan luokkaa 9 kW...

Joku hyvin eristetty hetivalmis kiuas saattaisi lämmetä päivän aikana.
 

Puuha

Well-known member
eihän tuo ajatuksena ole mitenkään mahdoton saunahullun kansaa katsoessa.

ei se kiukaan lämpeneminen vaadi sitä nimellistehoa mitä kiukaassa on. kiuas lämpenee saunottavaan kuntoon n. 30-45 minuutissa. muistelisin että kiukaan kuluttama energia on luokkaa 60% nimellisestä tehosta.

siitähän voi joku ottaa asiaksi tehdä kiukaan joka eristetään sekä varustetaan isolla kivitilalla ikään kuin savusaunan kiukaissa joissa kivitila on satoja kiloja ja dumpata sinne ylijäämät.
 

denzil dexter

Well-known member
Ainavalmis / hetivalmis taitaa kuluttaa luokkaa 250 W jatkuvasti ja 4-9 kW maksimi:

http://www.harvia.fi/content/fi/40/130/Aina%20valmis%20Forte%20.html

Tuosta jos tekisi sellaisen vähän varaavamman välimuodon joka kuluttaa 1-2 kW, niin pitäisi sauna olla illalla hyvinkin löylykunnossa pelkällä auringolla. Kaupasta sellaisia ei taida löytyä, mutta äkkiäkös näppärä mies sellaisen rakentaa.
 

Puuha

Well-known member
jotain tuollaista joo. varmaan kulutus on tuota luokkaa hetivalmiilla kiukaalla.

kyllä tuossa minusta on ihan potenttiaalia saada ylijäämää hyötykäyttöön.
 

denzil dexter

Well-known member
Äkkiseltään päässä laskettuna pienenkin kiukaan (50 kg) lämmittäminen veisi noin 10 kWh. Tuo olisi siis minimikoko silloin, kun kiuasta ei voi enää juuri lämmittää saunomisen aikana. Jollain 1.5 - 2 kW laitteistolla siis olisi toiveita, mutta haaveilemani 1 kW jää väkisin vajaaksi. 1 kW paneelisto olisi sikäli kiinnostava, että se sopisi vielä hyvin liikkuvaan laitteeseen.

Kiven ominaislämpökapasiteetti = 0.8 kJ/kgC
Tarvittava lämpötilaero = 700C (punahehkuiset kivet)
Kivien massa = 50 kg

Saadaan 28 MJ, eli 7.8 kWh, eli hävikkien kanssa 10 kWh.

 

Puuha

Well-known member
sitä en usko että tällaista saisi liikkuvaan kalustoon vaikka ajatuksena sellainen olisi kyllä kiehtova. linja-auto tyyppinen matkailuauto sinänsä olisi mahdollisuus riittävän kantavuuden takaamana. itsellä enemmän herätti ajatuksia talon kiinteästi sijoitettavaan kiukaaseen jossa kivitila 200-300kg ja kivien lämpötila yli 120 astetta.

tosin siinäkin tulee se vastaan että nuo vuotolämmöt pitää sada tippumaan tuosta 250W vuototehosta huomattavasti jotta hommassa olisi jotain mieltä ja mahdollisuuksia.
 
Ja omaan mieleen tulee myös se, että isomman kivikasan lämmittäminen sähköllä jälkeenpäin kyllä söisi tehokkaasti saadun hyödyn talvella ja pilvisellä kelillä...
Lähinnä tuota voisi ajatella lisäämällä normaaliin kiukaaseen yhden vastuksen paneelisähkölle.
Tosin kuinkahan sitten on sähköturvallisuuden ja hyväksynnän laita? Ainakin vaatisi pätevän sähkärin tai vakuutusyhtiö riemastuu tuhon tullessa...
 

Puuha

Well-known member
ei se mitään vaikka lämmitettäisiin myös muulla lämmönlähteellä. eristettynä lämmitys ei ala sieltä ympäristön lämpötilasta vaan siellä on jäljellä vielä edellisestä lämmityskerrasta energiaa valmiiksi. se on sitten mistä lämpötilasta alkaa lämmitys on kiinni ajasta ja lämpövuototehosta kuinka alas se saadaan laskettua.
 
No laskukaavoja kehiin tietäjiltä?
Talviaikana n.3kk, paneelien tuotto on lähes nolla. Kuinkahan paljon sähköä tuollainen 200-300 kg
kivikasa imaisee silloin? Jäänee saavutettu hyöty miinukselle...
Myöskin pitää laskea paneeleiden hankintahinta ja niiden käyttöikä.
Idea on periaatteessa hyvä, mutta käyttäisin mielummin halpaa ilmalämmitintä nostamaan kiukaan lämpötilaa muutamalla asteella, kuin kyseistä kombinaatiota.
Tämä oli siis mun näkemys asiasta. No pun intended.
 

Puuha

Well-known member
ajatellaan että meillä on kiveä 200kg ja kivien lämpö 275 astetta. saunassa käydään joka kolmas päivä. Löylyn heittelyn vuoksi kivet luovuttavat energiaa höyrystymiselle ~3kWh (n. 5 litraa vettä)

no on kiveä 200kg ja lämpö nostetaan 250 astetta tarvitaan ~11kWh

no sitten jos oletataan että vuototeho on 50W tekee se vuorokausi kulutukseksi 1,2kWh. siis saunomisten välillä katoaa ~3,6kWh ja kiukaassa on valmiiksi ~4,4kWh eli kivet on n. 100 asteiset valmiiksi. jotta kiukaan lämpötila olisi taas sen 275 astetta tarvitaan energiaa ~7kWh.

tietysti vain ylijäämää kannattaisi kiukaaseen pukata sen mitä sitä yli nyt sattuu jäämään. suljettuna kiukaassa ei juuri hävikkiä synny vuototehon lisäksi. tuo vuototeho on vain se ongelma ja haaste.

mutta tuo palvelu joka jäi otsikon vuoksi vähän takasijalle on aika mielenkiintoinen. antaa osviittaa vuorokauden tuotosta suhteuttaen omaan laitokseen.
 

denzil dexter

Well-known member
jaskiainen sanoi:
Tosin kuinkahan sitten on sähköturvallisuuden ja hyväksynnän laita? Ainakin vaatisi pätevän sähkärin tai vakuutusyhtiö riemastuu tuhon tullessa...
Sähkötyöt pitää tietysti tehdä kunnolla, mutta sähkömiestä ei lain mukaan tarvita noihin 1000W tasavirtasysteemeihin. Tuosta kun mennään yli, nousee jännite niin suureksi, ettei sitä saa itse kytkeä. Vaihtojännitteellä raja on alhaisempi.
 
Puuha sanoi:
no sitten jos oletataan että vuototeho on 50W tekee se vuorokausi kulutukseksi 1,2kWh. siis saunomisten välillä katoaa ~3,6kWh ja kiukaassa on valmiiksi ~4,4kWh eli kivet on n. 100 asteiset valmiiksi. jotta kiukaan lämpötila olisi taas sen 275 astetta tarvitaan energiaa ~7kWh.

tuo vuototeho on vain se ongelma ja haaste.

Aika vähältä kuulostaa tuo 50W vuototeho?
Hetivalmiille sähkökiukaillekin ilmoitetaan suurempia kulutuksia ja täytyy muistaa, että niiden kulutus lienee mitattu optimaalisissa olosuhteissa, joissa esim. itse saunan lämpöeristykset ovat huippuluokkaa.
Myöskin ajatellen parasta tuottokautta kesällä, niin kuinka monella meistä on sauna ulkorakennuksessa?
En kesäaikaan haluaisi lämmittää kämppää yhtään enempää, mitä aurinko itsessään sattuu lämmittämään.

Ja kuten aiemmin otin puheeksi, aurinkotuoton ulkopuolella tuon kivikasan lämmittäminen syönee kaikki saavutetut säästöt.
Toki lämmityskaudella tuo puoltaisi olemassaoloaan hyvinkin...
 

Savonius

Well-known member
Puuha sanoi:
kiukaassa on valmiiksi ~4,4kWh eli kivet on n. 100 asteiset valmiiksi. jotta kiukaan lämpötila olisi taas sen 275 astetta tarvitaan energiaa ~7kWh.

Kolmella 245W paneelilla verkkoon tänään (14 kesäkuuta) 7,8Kwh . Tämän kuun olisi voinut saunoa noiden kolmen paneelin päivätehoilla yhtenätoista päivänä. ;)
 

Puuha

Well-known member
ei tuo 50W ole vielä edes kovin pieni, vain heittona esimerkkilaskelmassa. 200kg kiviä mahtuu yllättävän pieneen tilaan. puhuttaisiinko n. 150 litran tilavuudesta.

200 litran varaajan vuototehoksi ilmoittivat opuksessa 30W.
 

Puuha

Well-known member
tuosta kiukaan eristämisestä. lämpötilavuodon saa tiputettua kohtuu vaivattomasti jo villalla 250W:n pienehkön pinta-alan vuoksi mutta se vaatisi jotain muuta villan lisäksi jotta saa tippumaan nokko tuollaisessa ylijäämällä toimivassa kiukaassa. joka tapauksessa eristeestä tulee verratten paksu johtuen lämpötilaerosta.

itsellä ei riitä taito lähteä taivuttamaan riittävästi u-arvojen kanssa ja mahdollisten eristeiden soveltuvuuksien kanssa.
 
Ylös