Miten aurinkosähkö suoraan LV-varaajaan (for dummies)?

jpmikkol

New member
Lähtötilanne:
- Sähkölämmitteinen ok-talo Oulussa
- 10kpl 250w paneeleja katolla
- SMA invertteri 1-vaihe, ylijäämä myyntiin
- 25v vanha 300l lämminvesivaraaja (toimii vielä mutta käyttöikänsä lopussa)
- LV-varaaja toimii yösähköllä ellei sitä erikseen kytke päälle päivittäin. Kytkentä muutettu 2kw moodiin sille vaiheelle, jota aurinkosähkö syöttää

Toivetila:
- Haluaisin syöttää kaiken paneeleilta syntyvän sähkön varaajaan
- Onko mahdollista suoraan paneeleilta kulkematta invertterin kautta?
- Onko myynnissä varaajia jossa kaksi sähkövastusta pohjalla (toinen aurinkosähkölle vaikka 80 asteeseen ja toinen yösähköllä 60 asteeseen)?
- Jos aurinkosähkölllä toimivan vastuksen termostaatti laukeaa niin periaatteessa "ylijäämän" voisi kierrättää invertterin kautta talon muuhun sähkönkäyttöön mutta se on niin marginaalista että invertteri kyllä joutaisi myyntiin jos sitä ei tarvita paneeli-->varaaja välille.

For dummies osio:
- Kuka tuommoisen suunnittelis ja tekis Oulussa niin ettei talo palais tai vaikka palaisikin niin vakuutus korvaisi?
- Mitähän maksaisi suunnilleen?
- Onko inverttereille jälkimarkkinoita, haluaako joku ostaa ylimääräisen? ;)
 

dumo

Member
Mielestäni (joku toki voi olla eri mieltä) järkevin vaihtoehto (ja paras investoinnin tuotto) on hyödyntää niitä laitteita, mitä jo löytyy, toki sillä ajatuksella että varaaja voi mennä joskus vaihtoon.

Laitat järjestelmääsi ns. diverterin, joko 3- tai 1-vaiheisen, joka siis pyrkii nollaamaan joko yhden vaiheen, jokaisen vaiheen, tai kaikkien vaiheiden nettokulutuksen/tuotannon (riippuen mm. onko vaihenetotus käytössä ja miten kulutus jakaantuu). Tähän ohjaimeen kytketään 1, 2 tai 3kW vastuksia varaajastasi. Silloin kun ei ole ylijäämää, sähkö kuluu muuhun käyttöön (joka on järkevää, koska päivällä on kalleimmat tunnit yleensä, ja varaajaa voit ladata yöllä jos tarvis). Näitä laitteita löytyy ihan kaupallisia CE-hyväksyttyjä vehkeitä, mutta asennukseen luonnollisesti tarvii sähköluvat. Jos uusit varaajan, voit ostaa samanlaisen, erilaisen, tai miten vain - et joudu muita laitteita vaihtaa tai kummemmin pohtia.

Yösähköllä sitten ladataan varaaja haluttuun lämpötilaan, kun aurinkosähkö ei riitä. Jos tämän haluaa automatisoida, laitat varaajaan 1-2 vastukselle mekaanisen termostaatin joka kytketään yösähkön taakse (tarvitaan sähkömiestä tähänkin), tai vaikka erillisen vastuskierukan säiliön kylkeen. Tai sitten anturi joka ohjaa diverteriä, jos sellainen ominaisuus löytyy (parempi vaihtoehto).

Itsellä on saman tyyppinen tuotantosetup ja 300l varaaja. Auringolla lämmitetään max. n. 80-90C lämpötilaan asti. Vastuksia 3kW, kaikki diverterin kautta, eli ylituotanto saadaan käytettyä aina kunnes varaaja on liian kuuma. Sitten, alkaen n. klo 1 yöllä, jos varaajan lämpö on alle n. 50C, sitä syötetään verkkosähköllä hystereesin verran ylös (erillinen lämpöanturi ohjaa diverteriä, jossa on tarvittavat ominaisuudet, ml. kelloajastimet).

Hinta varmaan 200-600eur riippuen mihin ratkaisuun päädyt.

Jos nyt kuitenkin oikeasti harkitset toimivan laitteiston pilkkomista ja siirtymistä "viritelmään":
- Paneeleita voi tietyin rajoituksin kytkeä suoraan vastuksiin (luonnollisesti tarvitset DC-termostaatit jne.). Kytkennässä häviät tuotantoa suhteessa nykysetupiin, koska mm. MPP ei ole käytössä.
- Käsittääkseni on olemassa varaajia, joissa on vastukset ylä- ja alaosassa ja erilliset termostaatit, mutta hinta on luonnollisesti korkeampi kuin perusmallin 3x1kW 300l-varaajalla, eikä investointi välttämättä ikinä maksa itseään takaisin.
- Varmasti sen invertterin joku ostaa, myy vaikka minulle parilla satkulla ;)
 

Pepi

Member
Et haluais dumo paljastaa vähän enempi tuosta, että mikä divertteri sulla on ja miten oot tuon yöaika lämmityksen toteuttanut.

Itellä on samanlaiset suunnitelmat, vois sun vinkit helepottaa omia ajatuksia.
 

jpmikkol

New member
Kiitos dumo vastauksesta. Ihan täysin en vielä ehdotustasi ymmärtänyt kun ei ole minkään sortin sähköalan koulutusta mutta tavaan tuota ajatuksen kanssa ja konsultoin jotain paikallista sähkömiestä. Tarkennuksena vielä, että ei ole halukkuutta lähteä tekemään ihmeempiä virityksiä vaan saada investoinnillisesti hyvä setup, joka toimii "järkevästi" ilman että sitä tarvii säätää sen mukaan paistaako vai ei.

Nykyisestä setupista ja sopimuksesta vielä. Invertteri syöttää tosiaan sähköä yhdelle vaiheelle. Jos sitä jää yli niin se myydään verkkoon vaikka kuormaa olis muilla vaiheilla. Minkäänlaista netotusta tuolle ei tehdä vaikka olen sitä yrittänyt neuvotella sähkönmyyjän kanssa. Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä että samaan aikaan myyn sähköä (SPOT - marginaali) ja ostan sähköä (SPOT + marginaali + siirto). Tuo on typeryyttä josta haluan päästä eroon. Toki olen yrittänyt optimoida asiaa siten, että aurinkosähkön vaiheelle on kytketty pesukoneet, ilmalämpöpumppu jne jota kuvittelen käyttäväni aurinkoiseen aikaan mutta silti suuri osa aurinkoisten päivien energiasta menee turhaan myyntiin.
 

denzil dexter

Well-known member
jpmikkol sanoi:
Minkäänlaista netotusta tuolle ei tehdä vaikka olen sitä yrittänyt neuvotella sähkönmyyjän kanssa. Käytännössähän tuo tarkoittaa sitä että samaan aikaan myyn sähköä (SPOT - marginaali) ja ostan sähköä (SPOT + marginaali + siirto). Tuo on typeryyttä josta haluan päästä eroon.

Tämä. Tilanne on täysin järjetön ja vastaisi sitä, että jos kytket yhteen vaiheeseen 1200W pölynimurin, joutuisitkin maksamaan 3x1200W.
Pitäisi vaatia käyttöön vanhat kunnolliset mittarit, jotka mittaavat paljonko taloutesi käyttää sähköä ja pyörivät siihen suuntaan, mihin sähkö kulkee. Eipä tarvitse enää ihmetellä, miksi sähköyhtiö halusi niistä niin kiivaasti eroon.
Mitähän mahtaisi käydä, jos luopuisi sähköyhtiön tarjoamasta "ilmaisesta" vaihekohtaisesta mittauksesta ja asentaisi omalla kustannuksellaan mekaanisen mittarin takaisin? Mittarihan on täysin laillinen.
 

dumo

Member
Valitettavasti monilla yhtiöillä tosiaan ei ole netotusta (aika naurettavaa, kun ostopuolella kuitenki on netotus ja kilowattiluokan tuotannot eivät mitenkään sotke vaiheentasausta). Silloin ainoa vaihtoehto on koittaa siirtää peruskuorma samaan/samoihin vaiheisiin kuin tuotanto, samoin kuin erikseen ohjattava lisäkuorma. Itsellä on Carunan liittymä ja vaiheet netotettu vaikka on etäluettava mittari - onneksi - olkoonkin että suurin osa peruskuormasta on samassa vaiheessa kuin aurinkosähkö. Tuo netotus helpottaa mm. 3-vaiheisen LVV:n kytkentää, ohjausta ja optimointia.

Alkuperäiselle kysyjälle: Googlaa sanalla solar diverter tai pv diverter (ja tältäkin foorumilta löytyy lisää),  löytyy ihan hyvin selityksiä ja eri tuotteita. Lyhyesti: Laite haistaa vaihejohdosta/vaihejohdoista miten paljon ja mihin suuntaan sähköä menee. Jos sähkö menee "väärään suuntaan" ts. sähköyhtiölle, laite kytkee portaattomasti tai portaallisesti lisää kuormaa ko. vaiheeseen. Tähän laitteeseen siis voit kytkeä vaikka LVV:n vastuksen. Suurin osa on 1-vaiheisia, eli optimoivat yhden vaiheen, joka sinällään riittää varsinkin jos ei ole netotusta ja/tai peruskuorma on tasainen tai samassa vaiheessa tuotannon kanssa.

Pepi: Minulla on Solar Controls nimisen yhtiön WattRouter, ainoa "hyväksytty" kaupallinen 3-vaiheinen jonka tuolloin löysin markkinalta. Varaajan päässä ainoa muutos on se, että olen työntänyt termostaatin anturipään kanssa samaan putkeen lämpöanturin, joka taas on kytketty lämpömittariin jossa on rele (maksoi jotain 2eur toimitettuna). Nämä ovat matalajännitteisiä komponentteja, ts. itse asennettavia. Tämä "lisätermostaatti" on kytketty tuon ohjaimen "yösähköohjaus"-tuloon. Ohjain on ohjelmoitu niin, että yöaikaan vastukset napsahtavat päälle, jos ohjaustulo on aktiivinen (=lämpötila alhainen). Itse ohjain on kytketty varaajan kaikkiin vaiheisiin, 1 portaattomasti Triacin kautta ja 2 releiden kautta. Ohjain siis säätää kuormaa portaattomasti 0-3000W välillä. Tuo 230V-puoli on sinällään helppo, mutta lisäkytkennän suunnittelin itse ja tilailin tarvittavat osat (tosin sekin on tosi yksinkertainen). Jonkinlaiset kytkentäkaaviotkin löytyvät, kun piti sähkömies ohjeistaa tekemään asennus. Tähän saakka toiminut kuin junan vessa, mutta asennutin tuohon myös ohituskytkennän, eli varaajaa voi pakkoajaa jos ohjain kuolee. Voin toki antaa lisätietoja jos jollekin on hyötyä, ja Espoon suunnalle saa tulla vilkaisemaankin. Pitäisi varmaan ruveta tekemään bisnestä, mutta vapaa-ajan puutteessa pitänee keskittyä ilmaisiin neuvoihin  ;).
 

arveccio

New member
Eilen laitoin tilauksen immersunista. Täällä menee 1600wp paketista aurinkoisena päivänä jo puolet verkkoon eli käännetään se ylituotanto mieluummin varaajan vastukseen.
 

Pepi

Member
Oliks toi arveccio niin yksvaihe laite?

Tuo Wattrouter alako kiinnostaan. Jospa tillais sellaisen eco version ja siiheen nelijä ssr relettä.
 

tengu

Member
dumo tuossa jo hyvin kirjoittikin.

Lisään tähän vielä tuon MK2PV routerin http://mk2pvrouter.co.uk/

Tämä on rakennussarja ja on 1~ sekä 3~versiota.  Täällä kasattu jo useampi 3~versio ja erittäin hyvin tuntuu toimivan.
Hinta jää 3~ versiolle siihen 150 - 250 Euron paikkeille riippuen paljonko nippelitä on omasta takaa.  Siis tämä on rakennussarja eli kolvi pitää pysyä kädessä.

Juuri kolmas laite asennettu ja tässä kohteessa on kaapelit pesutilassa ja sähköllä lämpiävä käyttövesi.  Tämä kyseinen yksikkö kahdella TRIACilla.
Piiri 1 lattialämpö.  Piiri 2 Käyttövesi.  Nappia painamalla saa valita kumpi on ensisijainen kuorma.  Kun lattialämpö ensisijaisena, ajetaan sinne kaikki ylijäämä kunnes triacci 100% ( ~1kw kaapeli ja 2,6kw aurinkopanelia). Lattialämpö jää täysillä päälle ja sitten aletaan ajamaan pulsseja käyttöveden vastukseen niin että yhtään sähköä ei karkaa verkkoon mutta ei myös kuluteta.

1~ huomattavasti yksinkertaisempi ja jos ei Carunan alueella niin peruskuormat samaan vaiheeseen ja samalla periaatteella ylijäämä vastukseen. Hinta taitaa jäädä ~100 euron kintaille.

Tuollainen yksinkertainen noin suurin piirtein systeemi onnistuu myös noilla virran valvontareleillä. Tällä saadaan kulutus käyttöön automaattisesti kun auringosta tulee sähköä (esim kun invertteristä tulee x+ ampperia rele kytkee vastuksen päälle. Tosin tällöin ei peruskuormasta ym tiedä mitään eli jos muuta käynnissä niin kytkee silti päälle kun auringosta vaan tulee virtaa.

Edit: Missään nimessä en hukkaisi toimivaa invertteriä  :eek:
 

arveccio

New member
Pepi sanoi:
Oliks toi arveccio niin yksvaihe laite?

Tuo Wattrouter alako kiinnostaan. Jospa tillais sellaisen eco version ja siiheen nelijä ssr relettä.

1-vaiheinen. Tuotto tulee 1-vaiheisesta inverteristä ja kulutukset on siirrelty myös samalle vaiheelle. 3kW max teho vastukseen ja oman kulutuksen ylittävä tuotto maksimissaankin kilowatin luokkaa joten riittää vallan mainiosti.
 

dumo

Member
Siinähän on jo hyvin vaihtoehtoja. Jos päätyy yksivaiheiseen, vaihtoehtoja on saatavilla paljon, myös kaupallisia tuotteita aika edulliseen hintaan. Kolmivaiheisia on vähemmän (ainakin minun tiedossani): Kaupalliselta puolelta WattRouter josta on pari eri vaihtoehtoa, ja Mk2PV jos kolvi pysyy kädessä ja/tai haluaa enemmän harrastaa. Jälkimmäisen valmistaja ottaa kyllä toiveita lisäominaisuuksista vastaan, mutta niille voi sitten hankaluudesta riippuen tulla jonkinlainen hintalappu.

Pepi: Kannattaa katsoa noiden eri versioiden erot (kenties jo katsoitkin), vähän suunnitelmista riippuu kumpi on fiksumpi. Itse päädyin M SSR-malliin, koska siinä oli valmiina sisäänrakennettuna 2 relettä ja 2 triacia (=portaaton säätö), jotka halusinkin. Ulkoisia SSR:iä saa 2.
 

jpmikkol

New member
Kiitos, luulen nyt ymmärtäväni mitä tässä kannattaisi tehdä. Sellainen yksivaiheinen laite olisi varmaan järkevin ja ylijäämä siitä lv-varaajan vastukselle. Ehdotin paikalliselle ammattikorkeakoululle, että haluaisiko sieltä joku opiskelija projektiksi tuollaisen piirtämisen. Sitten joku luvallinen kaveri tekemään kytkennät.
 

Ville

New member
Itsellä menossa toteutukseen tällainen setup: 5x265Wp panelia jotka kytketään sarjaan.
Ylijännitesuojien,sulakkeiden yms perään dc-kontaktori ja sen perään Lovalin 2kw vastus, vastuksen termostaatti ohjaamaan kontaktoria.
Perusteluni tähän settiin: invertterihäviöt jäävät pois. Myös hankintahinta n puolet koska kallein komponentti jää kauppaan..
Vastuksella lämmitetään siis Danfossin extenderiä jonka läpi menee tuplakierukan kautta käyttövesi. Vielä ratkaisematta äly jolla saadaan massavaraajasta siirrettyä ylilämpö mlp käyttövesivaraajaan.
Koko pakettia seuraillaanFrerin dc-kwh-mittarilla joka työntää tiedon suoraan internettiin.
Toivottavasti saan järjestelmän tulille viimeistään Heinäkuussa.

Saa kommentoida ja haastaa.
 

rotzi

Well-known member
Ville sanoi:
Itsellä menossa toteutukseen tällainen setup: 5x265Wp panelia jotka kytketään sarjaan.
Ylijännitesuojien,sulakkeiden yms perään dc-kontaktori ja sen perään Lovalin 2kw vastus, vastuksen termostaatti ohjaamaan kontaktoria.
Perusteluni tähän settiin: invertterihäviöt jäävät pois. Myös hankintahinta n puolet koska kallein komponentti jää kauppaan..
Vastuksella lämmitetään siis Danfossin extenderiä jonka läpi menee tuplakierukan kautta käyttövesi. Vielä ratkaisematta äly jolla saadaan massavaraajasta siirrettyä ylilämpö mlp käyttövesivaraajaan.
Koko pakettia seuraillaanFrerin dc-kwh-mittarilla joka työntää tiedon suoraan internettiin.
Toivottavasti saan järjestelmän tulille viimeistään Heinäkuussa.

Saa kommentoida ja haastaa.
Samalla kun invertterihäviöt poistuu niin menetät MPPT:n puuttumisella ~20%...ja toisekseen taitaa olla MLP pelissä joten se hinta mitä paneelit kompensoi on jotains 3c/kWh...

Mää kyllä laittaisin invertteriin nuo ja talon verkkoon, näin niinku äkkiseltään...
 

Ville

New member
Hyviä kommentteja Rotzilta.
En kuitenkaan ole invertterin kannalla ainakaan vielä, ja MPPT säädintä en
Ole löytänyt joka toimisi yli 200 Vdc panelijännitteillä. Sellaisen kyllä laitan
Jos löytyy
 

rotzi

Well-known member
Ville sanoi:
Hyviä kommentteja Rotzilta.
En kuitenkaan ole invertterin kannalla ainakaan vielä, ja MPPT säädintä en
Ole löytänyt joka toimisi yli 200 Vdc panelijännitteillä. Sellaisen kyllä laitan
Jos löytyy
Kyllä niitä MPPT heatereitä on:
https://www.youtube.com/watch?v=eqalYUzIoTA
http://www.advanced-energy.com/en/PV_Heater.html

Jos vähän laskeskeskelee:
5*265=1365kWp Paneeli tehoa.
Tuosta saanee vuodessa 800kWh/kWp*1,365kWp=~1100kWp

A) Jos verkkoon kytkee ja saa omaan käyttöön 70%, niin rahaa kertyy v2017:  0,12€/kWh*1100kWp*70%=92€

B) Jos sillä lämmittää suoraan vastukseen, niin rahaa kertyy  v2017: 0,12€/kWh/4 (MLP+SOL) *80%*1100kWh=26€

C) Jos sillä lämmittää MPPT:llä vastukseen, niin rahaa kertyy  v2017: 0,12€/kWh/4 (MLP+SOL) *1100kWh=33€


Eli mikään vaihtoehto ei sinänsä ole mitään järisyttävää niin että kannattais, mutta jos on jo MLP ja tasokeräimiä niin miksi laittaa vielä PV:kin lämmittämään vettä?
 

tengu

Member
Juuri oma MPPT ohjain suoraan vastukseen siirtyi eläkkeelle. 9 panelia sarjassa 300+ VDC.
Vaihdoin mokoman Zeversolarin invertteriin kun kimppatilauksessa tuli somasti samalla (2kw invertteri alma-solar shopista alta 500 euroa).  Ei mitään pahaa sanomista suorassa veden lämmityksessä mutta nyt MK2PVdivertteri optimoi oman käytön niin paremman hyödyn saan kun ajan pelkästään ylijäämän vastukseen.
 

jolla

Member
mitäs nämä hybriidit on, eivät syotä verkkoon mutta ottavat rytmin sieltä kuitenkin..."kaikki mulle"
https://www.alma-solarshop.com/solax-power-inverter/928-solar-inverter-hybrid-solax-x1-air-boost-3kw.html
 
Ylös