Aurinkovoimala verkkoinvertterillä

Puuha

Well-known member
Tuossa pohtinut jo pitempään tarvitseeko aurinkopaneleiden ja verkkoinvertterin väliin välttämättä säädintä? Tuon kysymyksen eräs tuttu esitti kun tuli puhetta omasta energiantuotannosta ja on sitten siitä asti kaivellut. Olen vähän kahden vaiheilla tuon asian kanssa sillä ilman säädintä voisi senkin rahan laittaa lisäpaneliin. Kuitenkin verkkoinverttereille jännite pitäisi olla vähintään 40V joka käytännössä tarkottaa vähintään kahden panelin rinnankytkentää.

Loogisesti ajateltuna säädintä ei tarvita väliin mutta luulo ei ole tiedon väärtti tunnetusti.

Jos looginen ajattelukykyni on kutinsapitävä olisi mahdollsita päästä n. 0,20 euron/KWh hintoihin 25 vuoden periodissa.
 

VesA

New member
Etkös oikeastaan itse vastannut kysymykseen. Säätimellä on omat tehtävänsä ja invertterillä omansa. Niiden yhdistelmällä voi olla vaikkapa se etu, että säädin nostaa jännitettä silloin kun sitä ei luonnostaan ole 'tarpeeksi' ( alunperin lähinnä akun lataukseen). Toki säädin ei tee palveluksiaan ilmaiseksi, vaan verottaa hiukan sähköä aina mukana ollessaan.

Niinpä pitäisi olla invertteri joka toimii hyvällä hyötysuhteella laajalla virta- ja jännitealueella. Tämäpä kuulostaa heti kalliilta myös. 
 

Puuha

Well-known member
jaa-a, eli pitäisikö nyt ottaa asia niin että pitäisi olla säädin välissä jotta saa ns. täyden ilon?

olipas vain lapsus tullut aloitusviestiin sillä sarjaanhan ne panelit pitää kytkeä notta jännite nousee.

edit: vai mistä löytää säätimiä esimerkiksi sma:n sunny boy invertterille jossa toiminta jännite on 100-320V DC ja toinen esimerkki on sitten mastervoltin soladin jossa jänniteet ovat 40-125V DC? Tämä tässä vähän huijaakin joten en tullut juuri hullua hurskaammaksi vastauksestasi. :) jotenkin tuntuu ettei säädintä tarvita vaan panelit on kytkettävä niin että jännite nousee yli alimman toimintajännitteen muttei ylitä ylärajaa.

onko aivan hakusessa?
 

Puuha

Well-known member
avris sanoi:
Tarkoittanet sarjaan, tosin en paneeleista tiedä kuin että ovat yleensä tummia.

Joo, aina tulee sekoiltua sarjaan ja rinnan kytkennän kanssa.  ;D

Tuossa aamusella Msiren irkissä totesi että verkkoinvertterit olisi yleensä tarkoitettu kytkettäviksi suoraan paneleihin. Tämä nyt ainakin vahvistaisi sitten oletukseni oikeaksi.

Lisäksi hän moitti että hänellä jos menee yksi paneli varjoon tippuu jännite alle invertterin toimintajännitteen alle. Mahtaisiko tämä johtua mahdollisesti että hänellä olisi monokidepanelit ja monikidepaneleilla tällaista ongelmaa ei tulisi?
 

petej

Member
Eikö noita paneeleita ole korkeammillekin jännitteille, ihan tuohon verkkokäyttöön tarkoitettuja.
Luulisin et etenkin Saksan puolelta löytyis. Olen kans ymmärtänyt et verkkoinvertteri kytketään suoraan paneeleihin.
Tuolla jotain toteutusta aiheesta http://saisto.wordpress.com/
 

eros

Member
Ainakin tilaamani powerjack 1200w gti (~230eur) omaa mppt säätimen ja pitäisi laittaa suoraan paneleihin tai tuulivoimalaan kiinni.

T:Eerin
 
Ylös