Akkupatteriston laskeminen kennoille (444W kennoja)

Janiporo

New member
Oisin asentamassa 3 kpl 148w paneelia katolle, pitäis tietää jotakin suuntimaa et minkälaista akkupatteristoa kannattaa laittaa. Tiedän että se pitäisi laskea kulutuksen mukaan, mutta kulutus ei ole vielä tiedossa, sitä lisätään sen mukaan paljonko sähköä paneelit tuottaa, ja vähennetään talvella :D

Eli kuinka vähän EI kannata laittaa, ja kuinka paljoa EI kannata laittaa. Ajattelin 3 x 72 ah akkuja.  Jokainen akku on kytketty samaan kokoojakiskoon, johon jokaisen paneelin säädin kytketään, ja tarvittaessa pistän talvella pääkytkimiä offille akuista jos ei jaksa ladata kaikkia.

Ei optimaalisin kytkentätapa jos akkujen toleransseissa liikaa heittoa (purkaa toisiaan). Tosin ostan Boschin akut enkä mitää halpiksii.
Varmaan löytyy jotakin älykkäitä lataussäätimiä mihin voi kytkeä monta akkua ja monta kennoa, mutta sellaiseen ei taida nyt olla varaa :D

Kennot on n. 16.5v / 148w = n. 9 Amppeeria?
Eli tunnissa täydessä auringonpaisteessa tuottaa 27 Ah? Jos päivässä paneelit kerkiää tuottamaan yhteensä (kesäaikana) keskimäärin 6 tunnin ajan täydellä teholla se tekee 162 Ah

Ajattelin laittaa 72Ah akkuja, joten toi kerkeis (teoriassa) lataamaan tyhjästä täydeksi yli 2 akkua päivässä. Akkuahan ei tosin ikinä tule päästää tyhjäksi.

Tarkotuksena pitää siis kesällä enemmän kuormaa tuossa perässä kuin talvella. Kesällä pihavalaistus + kenties jääkaappi ja kodinelektroniikkaa jos riittää tehoa / Talvella pelkät pihavalot (ledivalaistus), ja siihenkin verkkokäyttöinen latausvarmistus ettei akkujännite pääse tipahtamaan.
Suunnitelmissa on että kytken vielä kolme (3x300w) upsia tuohon akkupatteristoon, jotka syöttävät jännitteet taloon kolmeen eri kaapelointiin. Pääasiassa upsien päässä on pari telkkua ja yksi pöytätietokone (joten pari upsia saattaisi riittää). Samalla saan upsien kanssa salamasuojauksen kodinelektroniikalle, senverta korvessa asun että salamat paukuttaa sähköi poikki ainakin, ja ilmajohdot sähköverkossa saattaa houkutella salamia. (ei sitä makkaraa)  ;D
Talvella kytken upsit verkkosyötölle jolloin akut on vaan varmennuksena, kesällä virran riittäessä käyvät kokoaika akuilla, ja jännitteen liikaa tipahtaessa menee automaattisesti verkkosyötölle. Tohon pitää viel pähkäillä jotakin viksua kun ne ei varmaankaan kestä kokoaikaista akkukäyttöä, kun ei suunniteltu siihen. Jäähdytysongelmia tulee. Ehkä invertteriä peliin ja ja jotakin...


Ton yhen jääkaapin keskivuosikulutukseksi ilmotetaan 164 Kwh / vuosi, joka tekisi 0.45 kwh päivä. Eli tunnin sähkölatauksella käyttäisi päivän jääkaappia (poislukien häviöt, invertteri ja kaapelointihäviöt, jne).

Sitten jäisi vielä 5 x 444 Wh käyttämättä, eli 2.2Kwh.

Siihenhän mahtuisi vielä kamaa kivastikkin.

Aivot vähän jäässä tähän aikaan päivästä, Joten en tiijä oonko nyt yhtään jäljillä tuossa laskussa, mutta joku voisi auttaa tästä eteenpäin :D
 

Raitzi

New member
Olen joskus näitä optimoinut ja taloudellisin vaihtoehto on ostaa diesel ja jättää akut pois :D  Valitettavasti ei ole nyt aikaa laskea sulle tarkkaa, mutta on halvempaa panostaa paneelitehoon(saksan hinnoilla) kuin akkuihin. Talvella sun energia tulee vaan loppumaan, jos et puota kuormia murto-osaan. Älä toki osta turhaan kaliitta merkkiakkuja.  Mutulla sanoisin että kapasiteetti on hieaman alakanttiin, mutta toki riippuu tarkoista kuormista. Tee vaikka aluksi niin, että laitat pari akkua ja lisäät sitten rinnan jos siltä näyttää. Lyijyakkuja tosiaan pitää käyttää alueella mieluiten 20 - 80 % kapasiteetista, jos optimoidaan kestoa suhteessa annettuun energiaan.
 

petej

Member
Janiporo sanoi:
Suunnitelmissa on että kytken vielä kolme (3x300w) upsia tuohon akkupatteristoon, jotka syöttävät jännitteet taloon kolmeen eri kaapelointiin.
Noissa upseissa kait yleensä verkkojännite akustossa, siinä toisessa navassa, joka paneeli kytkennässä todennäköisesti aiheuttaa kaikenlaista ongelmaa ja vaaratilanteita.

Suosittelisin laturi invertteriä tms sen kaltaista ratkaisua...

Tuon akkukapasiteetin voinee tuplata tuolla paneelistolla,varaa ladata jos paistaa ja selviäis paremmin pilvisistä päivistä.
Tuskin kannattaa kolminkertaista paneelijärjestelmää rakentaa, sillä kuitenkin saa kolminkertaiset häviötkin.

 

Janiporo

New member
Pikku-upseja, 12 voltin akulla, akun ja seinämaadotuksen välillä on 90 voltin jännite, mutta 4.7k vastuksella se häviää, ja samoin jos nappaa molemmista kiinni. Eli indusoitunut jännite jonka voi eliminoida.

Upseina pikkaset Trustin 650VA UPS PW-4065T

Pitää mitata tuo upsin tyhjäkäyntivirranotto akulta (ja mielellään verkosta, mutta se varsinaisesti ei liittyne tähän). Sittenpähän tietää vähän hyötysuhdetta.

Mitä tarkoitat että ei kannata kolminkertaista paneelijärjestelmää rakentaa?

 

Pajala

New member
Janiporo sanoi:
Ajattelin laittaa 72Ah akkuja . . . . .

Upseina pikkaset Trustin 650VA UPS PW-4065T

Pitää mitata tuo upsin tyhjäkäyntivirranotto akulta (ja mielellään verkosta, mutta se varsinaisesti ei liittyne tähän). Sittenpähän tietää vähän hyötysuhdetta
Minulla myös tuo Trustin 650VA UPS PW-4065T upsi, itse en kyllä menisi sitä liittämään isompiin akkuihin kun katsoo sen muovikuorien sisällä olevaa elektroniikkaa.
Jotenkin tuntuu, että kestää liikaa lämpiämättä juuri sen pikkuakun virrananto ajan verran, toivottavasti olen väärässä.

Verkkoa upsi kuormittaa n.13W verran kun ei ole liitetty kuormaa.


 

Janiporo

New member
Juu, testailin tuota omaa, ja oot ihan oikeassa, lämpee liikaa (hiukka epäilyksen varjo heräilikin jo ennen tuota).

Mulla upsi kuormittaa verkkoa 5-6w KUN akku on täynnä ja mitään ei ole kytketty ulostuloihin. Eli lähinnä ylläpitolataus akulle.
Taas ilman verkkovirtaa tuon upsin ollessa käynnissä se nappaa tyhjäkäynnillä (jälleen ilman kytkettyjä laitteita) akulta 700 mA virtaa, joka on mun mielestä todella vähän.

Itellä on oma auton akun peräs (joku 45 Ah), kun toi sisäinen akku kokoaika hajoili (kahesti jo). Koitin kuormittaa 66w hehkulampulla, kesti päällä aika tasan 5 min kerrallaan ja sammui aina, vaikka akku ei loppunut. Kovemmalla kuormalla pysy kauemmin päällä, mut sit alko kyl lämmöt nousee niin huolella et lopetin testin 45 minsan kohal kesken :D

Reilusti alle 12 voltin akkujännitteellä vielä hurisi laite. Välillä näytti mittari 9 volttia ja risat kun laitoin lisää kuormaa. Epäilen et siin kyl joku piuha vähä otti huonoo kontaktia.

 

Jussi

Well-known member
700mA on paljon silloin, kun se ei tee mitään hyödyllistä. Näin akkusysteemissä, jossa lataus pitäisi hoitaa auringolla.

Muutenkin taitaa lopuilleen päästä halvemmalla ja helpommalla, kun jättää tuon pikku-upseilla leikkimisen väliin. Eri asia tietysti on, jos olet
elektroniikan harrastaja ja kokeilet huviksesi.
 

Janiporo

New member
Lähinnä kokeilen sellaista mitä muut ei kokeilis :D

ei 700mA ole paljon (ton hintaluokan laitteella etenkään), invertterikin nappaa tyhjäkäynnillä 2-4 kertaa enempi. Ellei sitten oo joku törkykallis invertteri.

Upsit saa jäädä toho laitteiden suojaksi sellasinaan kun nyt on, en laita ainakaan toistaiseksi lisäakuilla. Ehkä :D
Syötän invertterillä (tai talvella verkkosähköllä) noita kolmea linjaa, jotka sit menee ympäri taloa. Perässä tietokone ja viihde-elektroniikkaa.
Upsit on välissä vielä varmistimena. Lähinnä verkkosähkökäytös jotakin järkeä niillä, mutta suodattaa pois myös pienet invertterin kenkkuilut.
Lisäksi upsin takana olevat hajonneet laitteet korvaa valmistaja 20 000 dollariin asti.

Sit metsästään invertteriä. Ja tutkimaan tyhjäkäyntivirtoja :eek:
 
Ylös