Vesivoima

Hauki

New member
Vähän taustaa tähän alkuun. Minulla on kesämökki joen rannalla. Mökillä on vain seuraavanlainen aurinkosähkö: 2x55W aurinkopaneeli kääntölaitteella (kolmas paneeli tulossa), 4x200Ah kuorma-auton akut, 2x40A laturi + 1VA aggregaatti. Sähköä käyttää valot, tv, kaukokäynnisteinen öljykamina ja suurimpana jääkaappipakastin. Nykyiset paneelit tuottavat n. 20-30Ah vuorokaudessa, ehkä vähän enemmänkin jos on täysin aurinkoista.

Mieleen on herännyt ajatus, että saisiko joen hidasta virtaamaa käytettyä sähkön tuottoon. Teho saisi olla hyvinkin pieni, esim. 0,5-1 A. Tuo tekisi jo 12-24Ah vuorokaudessa ympäri vuoden  :eek: Koska joki on yleisessä käytössä, niin siihen ei saa tehdä mitään suurempia rakennelmia, enkä ole varma saisiko pieniinkään rakennelmiin lupaa. Joten ideana olisi tehdä pienehkö suppilo, luokkaa 10l sanko - 100l saavi, jonka sisällä olisi potkuri. Koko rakennelma upotettaisiin joen pohjaan, jolloin siitä ei olisi pahemmin haittaa naapureille.

Haasteena on tuon koko härvelin mitoittaminen. Lisäksi generaattorin koteloiminen vedenpitäväksi. Mieleen on tullut mm. sähköperämoottorit. Niissähän olis moottori ja potkuri akseleineen valmiiksi koteloituna. Saisiko sellaisesta "valmista" pakettia? Vaihtoehtona olisi sitten vaihtaa toinen generaattori ja muokata/vaihtaa potkurin lavat. Suppilolla pystyisi virtaamaa nopeuttamaan potkurin kohdalla ja siten uskoakseni saamaan sen paremmin pyörimään. Siipien muotoa voisi kenties matkia auton turbosta?

Antakaa kommenttia, onko täysin tuhoon tuomittu ajatus? Lähinnä tämä kiinnostaisi siksi, ettei tehon tarvitse olla tuon suurempi, jolloin koko ja hinta säilyvät pienenä, mutta siitäkin olisi jo huomattava apu nykyiseen systeemiin.



 

Puuha

Well-known member
Yksi mahdollisuus on tehdä wavt mallisen turbiinin pesukoneen rummusta. Turbiini asennetaan pystyyn veden alle laiturin päähän tai paikkaan jossa virtaus on mahd. Nopea. Tuollainen pyörii n. 30 rpm joten tarvitaan sopivat välitykset.

Parhaan genun saat sen tekemällä itse. Tai ostamalla vasitun genun. Maksavat n. 50-100 euroa. Täytyy kuitenkin katsoa että genu saavuttaa mahdollisimman pienillä kierroksilla tavoitettavan jänniteen. Lataussäädin sinulla jo löytyykin joten sen kanssa ei ole ongelmaa. Luonnollisesti joudut kuitenkin tasasuuntaamaan sähkön ennen säädintä.

eli ei mikään mahdoton idea. Myös rumpuja voi laittaa 90 asteen erolla päällekkäin jolloin turbiinin toimii paremmin jos vain syvyyttä riittää.


edit:
http://24volt.eu/fallh.php sieltä löytyisi sitten (ei lautiosaaren murteella) kaavoja laskemiseen itse turbiinia varten.
 

Hauki

New member
Mökki sijaitsee lapissa ja juuri talvelle pimeään aikaan toivoisin vesivoimasta lisäapua akkujen ylläpitoon. Eli joen pinnalle tuleva ratas ei jäiden takia tule kysymykseen. Vaikka tuossa pinta-asennuksessa pääsisi huomattavasti helpommalla generaattorin suojaamisen kanssa.
 

Puuha

Well-known member
harmittavaa vain on tuo sunwindin hinnoittelu joka on mielestäni aika korkea tietyissä tuotteiteissa. toki "uuttuutta" ja myös ihmisten halua tuottaa omaa energiansa luovat painetta ottaa väliltä vähän enemmän kun menevät kuitenkin kaupaksi.
 

Puuha

Well-known member
En sen kummemmin harhauttaa. Mielestäni sunwindillä on vain katteet kohdillaan tuotteissa jolloin asiakas maksaa turhasta sillä edullisempia tuotteita on saatavilla kuten juuri esille nostamasi exmorkin tuotteet ja monia muitakin löytyy maailmalta.

Vai pitäisikö tuo viestisi nyt ymmärtää että sunwindillä on edulliset tuotteet?
 
A

antero

Vesivoiman rakentajille ;

1kw kestomagneetti generaattori 95 Eur, tuottaa 1kw n 400rpm
2kw kestomagneetti generaattori 167 Eur, tuottaa 2kw n. 400rpm
5kw kestomagneetti generaattori 590 Eur, tuottaa 5kw n 300 rpm.

Nämä siis pelkkiä generaattoreita ja voi tilata jännitteillä 24 - 350V, hinta sama kaikilla jännitteillä.
Valmistaja Exmork.

Antero
 

eros

Member
Joen pelkkää virtausta liene helpoin hyödyntää esim savonius tai darreus roottorin tyylisellä laitteella. Koko vekotin upotetaan riittävän syvään, jotta ei jäädy talvella. Akseli tulee pinnalle, styrox tms. lautan läpi.

Savoniuksen kehänopeus on n. 0.8x virtausnopeus. Tästä seuraa se, että pyörimisnopeus jää varsin vähäiseksi ja tarvii suuren vaihteiston.

Ongelmaa voi kiertää tekemällä kapeita turbiineja niiden kierrosnopeus tietty nousee momentin kustannuksella. Turbiineja voi laittaa monta vierekkäin ja kytkeä hihnoilla tai rattailla toisiinsa. Jos käyttää rattaita, niin joka toinen turbiini kannattaa laittaa pyörimään eri suuntaan.

Vielä lisää nopeutta saa laittamalla darreus tyylisen roottorin. Siinä on vain joitain epäideaalisuuksia, jotka tarvisi muuttuvia kulmia ja rakenteesta tulee varsin hankala.

Jos joki virtaa siis esim 0.1m/s, niin savonius turbiinin kehänopeus 0.08m/s, jos halkaisija 10cm,-> pyörimisnopeus 0.8r/s=48rpm.

Hitaassa virauksessa on huonosti energiaa, esim tuo 0.1m/s, niin neliön läpi menee siis 100kg massaa sekunnnissa E=½mv²=0.5w (J/s=w)
Jos turbiini ottaa siitä 50% talteen, niin neliön tuotos olisi siis 0.25w. Teho toki nousee nopeasti, jos löytää virtapaikan jossa 1m/s (~koski?) teho olisi neliöltä (1000kg/s) 500w ja jos 50% saa talteen, niin 250w.

Näiden seikkojen takia vesivoiman hyödynnys vaatinee lähes aina padottamista. Jo pienikin pato auttaa kummasti.

Jos patoa ei ole, niin sitten vähemmällä raudalla pärjää, kun pistää pienen tuuliturbiinin, sopinee alkuperäisen kysyjän ongelman ratakisuun paremmin.

T:Eerin
 
Ylös