Toissijainen lataussäädin kärähti asennushetkellä - kaksi paneelia ja säädintä

matias123

New member
Sunsaver10 paloi, kun olin asentamassa sitä omalla johdolla akkuun. 20A sulake paloi joka kerta ja lopulta nousi savu itse säätimestä. Tarkoitus oli kytkeä samaan akkuun kaksi paneelia omilla latauksensäätimillä. Paneelit ovat niin erilaisia, ettei niitä voi rinnan- eikä sarjaankytkeä saman säätimen kautta. Olen varma että napaisuus oli oikea. Paneelissa tosin ei ole sitä estodiodia ollutkaan, mutta kun sekään ei ollut sillä hetkellä kytketty. Yhteenlaskettuna molemmat paneelit voivat tuottaa jopa 11-12 A virran, mutta tähän vanhaan 10A:n säätimeen oli tulossa vain maks. 4 A paneeli. Vai pitääkö se toissijainen säädinkin mitoittaa paneelien yhteenlasketun virtamäärän mukaan?

Epäilen nyt, että säädin oli rikkonainen valmiiksi tai mökin sillanalla se oli kerännyt jo hieman kosteutta ja meni oikosulkuun. Kytkentähetkellä ei ensijaisesta paneelista ollut virtaa tulossa akkuun.
 

kepsilla

New member
Hajonneen säätimen avaamalla voisi päätellä , missä vika oli,  jos kerran pelkästään akun miinus ja plus oli kytkettynä eikä esim. akun plus ja paneelin miinus.

Vaarallista kytkeä 2 erilaista  säädintä rinnan, jos esim. toisessa kytkimet on plussa puolella ja toisessa miinus puolella. Näin voi saada ihme kytkentöjä aikaan.  Jos säädin on PWM tyyppiä on järkevämpää laittaa paneelit rinnan , vaikka maksimi tehopisteen jännite eroaisi, kunhan säätimen max virta riittää paneelivirtasummalle.
Pahimmassa tapauksessa sinulla on  molemmat  paneelit, kuormat ja akku yhdessä noilla säätimillä ja mitään säätöä ei näin tapahdu ja paneelien yhteinen maksimivirta menee akkuun.

  Itsellä on 2 paneelia 1 PWM säätimessä , vaikka toisen uuden paneeli max tehon jännite on yli 2 V suurempi ja oikosulkuvirtakin isompi. Maksimitehoa näistä en tietysti akkuun saa muuta kuin 2:lla  MPPT säätimellä.
 

matias123

New member
Mitä tapahtuisi, jos paneelin miinus ja akun plus olisi kytketty? Olisiko silloin säätimen estodiodi käristynyt, kun paneeli olisi vetänyt virtaa itseensä? Säätimestä nousi ihan mustaa savua. Hyvä että on sulakkeet johdoissa.  :)
 

kepsilla

New member
Ajattelin lähinnä säädintä, jonka plussat on yhdessä ja miinukset erillään.
Muistaakseni jossain säätimessä on paneelin yli oikosulku/rajoitin fettikytkin.  Eli jos säätimen plussan  ja paneelitulon miinuksen kytkee  kytkemättä akuntulon miinusta.  Näin voi tulla akun  +- välille oikosulku.
Tosiaan 2 säätimen rinnan kytkennässä tarvii tietää , onko se mahdollista ko. säätimille.
  Toisaalta toinen kysymys on, miten järjestelmä maadoitettu,  ettei oikosulku synny maadoituksen kautta.
Maadoitushan voi olla säätimen tyypistä riippuen  akun /paneelin/kuorman + tai -.
 

Eko

Member
Minulla on kaksi järjestelmää 12v ja isompi 24v järjestelmä ja molemmissa suuremmilla paneleilla MPPT-säädin ,
ja kesäisin siirrettävässä paneelissa normi pwm . Ei ole kyllä ollut mitään ongelmia näiden kanssa , hyvin ovat
toimineet molemmissa järjestelmissä yhdessä . Varmaan jokin kytkentä härö tai sitten säädin jo valmiiksi sökö .
 

kepsilla

New member
Kunhan paneelikytkennät pidetään erotettuna eikä paneeleja maadoiteta mistään pisteistä, niin kytkentä on OK.
Säätimet kytketään vain akun plussaan ja miinukseen.
  Silti ongelmaksi voi tulla , toimiiko säätimet synkassa kennojen tasauksessa vai onko pyrkimystä akkujen kiehuttamiseen.
Ikävä tilanne tulee, jos  mppt-säätimen ja pwm säätimen ( jossa kytkimet miinuspuolella) paneelien miinukset yhteen esim. maadoitustarkoituksessa.
 

Puuha

Well-known member
Ei siinä ole mitään ongelmaa että on kaksi säädintä ja erilaiset latausalgoritmit. Suuremman latausjännitteen omavaa säädin määrää latauksen osalta loppupeleissä.

 

matias123

New member
Kiitokset vastauksista.

150W paneeli on maadoitettu ja tämä toissijainen 65W paneeli ei ole (vielä). Akun miinusnavasta lähtee maajohto maahan. Onko paneelien maadoituksessa sitten otettava jotain erityistä huomioon, vai olisiko se jätettävä tekemättä?

Pitää hommata samanlainen säädin, jossa pystyy säätämään nämä latausjännitteet samoiksi.
 

kepsilla

New member
Jos  paneelit maadoittaa yhteen pisteeseen ja akku on maadoitettu  ja on molemmille oma säädin, on tarkistettava , että säätimissä on yhteinen miinusnapa paneelille,akulle ja kuormalle.
  Tämä on helposti mitattavissa sekä toiminnassa olevasta että vielä kytkemättä olevasta säätimestä.
Yhteisillä plussa navoilla varustetuissa säätimissä tulee ongelma sekä paneelin maadoittamisessa akun kanssa yhteen.

  Enkä tuostakaan olisi varma ,mitä ihme tilanteita 2 erilaisen säätimen rinnan kytkentä voi aiheuttaa. Toimiiko säädin kuitenkaan niin,kuin se on suunniteltu. 2 erilaisen teholähteen yhteenkytkeminen ei ole aina ongelmatonta.  Jos kriteeri on , ettei tule savumerkkiä, niin se on eri juttu.
 

Puuha

Well-known member
matias123 sanoi:
Kiitokset vastauksista.

150W paneeli on maadoitettu ja tämä toissijainen 65W paneeli ei ole (vielä). Akun miinusnavasta lähtee maajohto maahan. Onko paneelien maadoituksessa sitten otettava jotain erityistä huomioon, vai olisiko se jätettävä tekemättä?

Pitää hommata samanlainen säädin, jossa pystyy säätämään nämä latausjännitteet samoiksi.

Pura se maadoitus. Siinä virhe ja vika. Säädin on mitä todennäköisemmin kaput.
 

Jussi

Well-known member
Puuha sanoi:
Ei siinä ole mitään ongelmaa että on kaksi säädintä ja erilaiset latausalgoritmit. Suuremman latausjännitteen omavaa säädin määrää latauksen osalta loppupeleissä.
Kyllä siinä on ongelmaa. Lähes jokainen yhtään parempi säädin nykyään valvoo akun lataustilaa, ja se toiminto sekoaa täysin, jos on kaksi säädintä samaan akkuun. Vaikka perustyhmiä säätimiä voikin laittaa useamman, niin tapauskohtaisten erojen takia en koskaan suosittelisi useamman säätimen käyttöä rinnan.
 

Puuha

Well-known member
Se on vähän sama kuin agrella ja isolla laturilla lataat lataussäätimen ohi akustoa. Oli se sitten fiksu eli tyhmempi säädin tai usempi niin ei mitään merkitystä säädinten käyttäytymiseen latauksen osalta oli paneleilta on saantia eli ei samaan aikaan. Vain SOC-akun tilaa indikoiva luku menee sekaisin mutta palautuu järkiinsä. Sekin vaikuttaa vain siihen koska katkaisee kulutuksen mikäli säätimen kautta on kulutus kytketty.
 

jolla

Member
jolla sanoi:
ei paneleita kaapeleista maadoiteta, panelin metallikehyksestä potentiaalimaahan eikä kumpaakaan johtoa siihen
Puuha sanoi:
Maadoitetaan toki mutta se tapatuu panelin rungosta sekä säätimeltä säätimen ohjeiden mukaan.

mikä ero on panelin metallikehyksellä ja panelin rungolla?, kaikissa säätimissä ei edes ole maadoitusmahdollisuutta

kyllä toki...joo
 

kepsilla

New member
MPPT säädin, jossa plussat yhdessä:
4) This solar charge controller has a positive common ground design (which
means that internally the positive terminals of the solar panel, battery and load
are connected, and the regulation happens through the negative terminals).
Therefore any positive terminal of the controller (solar, load or battery) can be
earth connected if required.
NOTE: if your system is a negative common ground system (e.g. a vehicle
or a boat), you can still use this solar charge controller in your system.
However you must not use grounding of any of the positive terminals of the
solar charge controller. You should not ground the negative terminals of
the solar panel or the load either. The only terminal of the controller which
can be connected to your negative common ground is the negative battery
terminal.


Eli maadoitus vain akun miinus ja paneelin kehys (kunhan ei ole yhdessä paneelin miinukseen). 
Ei saa maadoittaa kuorman ja paneelin miinusta, muuten käy hassusti.
Kun kuorman miinusta ei voi maadoittaa autossa , tulee ikävä tilanne virhekytkennöissä, joissa miinus kytketään auton runkoon.

Kahden säätimen ja paneelin tapauksessa varmaa on , ettei  kennon tasauksen , boost ja float jännitteiden (jotka usein ohjelmoitavissa) ilmaisut pysy synkassa,  vaan säätimet voivat vuorotellen keitellä akkua. Mutta sitähän ei tyhmä käyttäjä huomaa, edes kun akun kapasiteetti alkaa putoamaan ennenaikaisesti.

Tätä säädintä en käyttäisi edellisen yhteinen plussa säätimen kanssa:

NOTE: The Tracer is a negative ground controller. Any negative connection of
solar module, battery or load can be earth grounded as required. Grounding is
recommended.

Virheeellisen kytkennän ja maadoituksen mahdollisuus liian suuri.
 

VesA

New member
Systeemin toiminta ei niitä maita kaipaa, mutta luonnonilmiöt tuottavat ylimääräisiä sähköilmiöitä. Ihan kauniillakin ilmalla maan ja katon välillä on huomattava potentiaaliero, ukkospilven alla sitten 1000V. Kannattaa etsiä vaikka radioamatöörien maadotusohjeita - ja sitten koittaa Ymmärtää kuinka niitä soveltaisi omiin hökötyksiinsä. Jonkun satunnaisen esson baarin nyrkkisäännön noudattaminen on riskipeliä. Pelkästään hiukan huolettomasti asennellut johdot keräävät ukkosella aikamoisia tärskyjä ihan ilman osumaakin.
 

kepsilla

New member
Niinpä huolelliseen asennukseen kuuluu oikea maadoitus, joka estää salaman 100 -10 kA virtojen indusoitumisen  esim. parikaapeliin.
Tämä voi olla sekä laitteiden, että käyttäjien kannalta olennaista.
Ilmassa kelluviin kytkentöihin salamavirtojen indusoituminen on suurempaa.  Herkillä signaaleilla häiriöiden kytkeytyminen estetään oikein maadoitetulla suojavaipalla.
 

Eko

Member
Edelleenkään ei ole mitään kataus tai keittely ongelmia ollut kahden säätimen kanssa . Maadoitus molemmilla vain akun miinuspuolelta .
Mppt säädin on Tristar MPPT 45A ja toinen kärkkäisen mallia Brightsolar 40A pwm . Missään tilanteessa akun jännite ei nouse yli asetetun .
Jos akut on täynnä ei tuo pwnm säädin anna akkuihin mitään vaan Tristar työntää kaiken tarvittavan . Jos taas kuormaa on enemmän osallistuu
molemmat säätimet lataukseen . Viime kesänä pyörittivät paria pakastinta , tv ja oheislaitteet sekä ilmalämpöpumppua jäähdytyksessä .
Kuormaa näillä on aina perässä valoisaan aikaan pannarin sähköt ja aurinkolämmitysjärjestelmä ja kaikki otetaan suoraa akun navoista .
Varmaan tässä ainakin yksi syy , että toimivat hyvin yhdessä . Panelit on sitten maadoitettu katolta kehyksistä  .Siirrettävä paneli on ilman
maadoitusta ja se on ukkosen sattuessa siirretty suojaan . 
 

hemaris

Active member
Itsellä ainakin kaksi mppt:ta toimii hyvin yhdessä. Siis kummankin takana on omat  paneelit ja nämä on rinnakkain akun navoissa. Myös käyttösähkö otetaan suoraan navoista. Kuten liitteenä olevasta kuvasta näkee (neljän päivän tilanne heinäkuusa kun oli hyvin vähän käyttöä) niin aivat synkassa ne eivät floattiin mene. Sen sijaan bulk-adsorption vaihto nayttää menevän taysin synkassa. 

Kyseessä kaksi Victronin bluesolar säädintä, ei identtisiä, mutta latausparametrit ovat identtiset.

mppt.jpg
 
Ylös