5-napaisesta oikosulkumoottorista generaattori...

Jussi

Well-known member
Herätänpä vähän tätä, vaikka nuo onkin usean lähteen perusteella huonoja aihioita. Vaikkakin 5-napainen on painoa ja kokoa lukuunottamatta parhaasta päästä, kai. On vain suoraan järeä laakerointi ja säänkestävä kotelo valmiina.
Mitenkäs niitä magneetteja nyt sitten olisi parasta laittaa, ettei siitä tule pikkutuulella magneettisesti lukittu? Aika omituisia toteutuksia olen löytänyt, jotka jotenkin osin sotii perustietämystä vastaan. Ilmeisesti sen magneettivuon käytös ei ole ihan selkeä juttu...
 

Jussi

Well-known member
Huonosti kuuluu...  :p
Tossa on siis 15 käämilenkkiä kolmelle vaiheelle, eli 5 per vaihe. 30 uraa staattorissa. Urassaan on vain yhden lenkin käämiä.
Pikaisella pähkäilyllä päädyin tarpeessa 10 magneettiin roottorille, eli 5 n-s paria. Silloin samassa vaiheessa on aina sama napa menossa käämilenkissä ja vaiheet kuormittuu eri tahtiin. Oikein?
Magneetin paras leveys? Yksi käämilenkki on roottorin pinnalla noin 25mm. Tuon levyinen magneetti tekee varmaan parhaan vuon, mutta silloin dynaamisessa tilassa seuraava vastakkainen napa on jo lenkin sisällä, ennen kuin edellinen on poistunut, koska tuolla leveydellä magneettien väliksi jäisi vain n. 5mm. Ajatuksia?
 

Jussi

Well-known member
Eipä taida viitsiä ruveta rakentelemaan, magneetit maksaa saman ku halpa kiinan mylly. Jospa ottas sellasen ja suhtautuis siihen aihiona. Kun paikkakin on sellainen, ettei saa kuin pohjoisen puolikkaan tuulet ilman esteitä, jos pistää ihan rantaan. Ja sisämaan tuulet muutenkin keskimäärin olemattomia myllyhommiin, vaikka muuten välillä osaavat haitatakin.
 

laturi

Member
Oletko katsellut noita pohdintoja ,tuo oli sitä aikaa kun tuulimylly oli vielä kova sana,
nykyään painopiste on siirtynyt tuonne PV suuntaan hintojen tultua jollekkin järkevälle
tasolle.
http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=610.0

Kyllä tuulimylly vieläkin toimii tarvitsee vain tasaista tuulta !!
Eli paikka ratkaisee toimiiko vai ei.
 

Jussi

Well-known member
Juu, silloin jo aikanaan. Joku vuosi sitten tutkin vähän enemmänkin, ja luovuin ajatuksista juuri näiden sisämaan heikkojen tuulten ja korkean mastovaateen vuoksi. Mökille ei ole tulossa nyt verkkoa, niin PV:llä oli tarkoitus mennäkin, mutta pimeän ajan akuston ylläpitoa tässä mietin. Koskaan ei vaan löydy halpaa, helppoa ja hyvää ratkaisua...
 
Ylös