Omistatko tuulimyllyn, tai oletko sellaista rakentamassa?

Omistatko tuulivoimalan, tai oletko parhaillaan sellaista rakentamassa?

  • Omistan

    Äänet: 10 21.7%
  • Omistan useita tuulivoimaloita

    Äänet: 3 6.5%
  • Olen hankkimassa/rakentamassa

    Äänet: 16 34.8%
  • En omista

    Äänet: 17 37.0%

  • Äänestäjiä yhteensä
    46

Samppa

Member
Jos omistat tuulivoimalan (joko omatekoisen, tai kaupallisen), niin aloita ihmeessä tässä ketjussa kuvallinen kertomus myllyn rakentamisesta, toiminnasta, käytöstä, tuotannosta jne.
 

Jussi

Well-known member
Tutkin tuota asiaa aika perusteellisesti joitakin vuosia sitten, ja tulin siihen tulokseen, ettei ainakaan sisämaassa kannata mitenkään.
Vielä.
Meillä on täällä keskituulet luokkaa 3m/s, jos tolla haluaa tehoa, tulee rakennelmasta niin suuri ettei kestä kovia tuulia ollenkaan.
Saa väittää vastaan, kun perustelee.
 

Puuha

Well-known member
tähän mennessä ei ole tuo likviviteetti tilanne antanut myöten hankkia/tehdä voimala. paikka on mitä mainioin sillä rajajoki on tuossa vieressä ja merelle ei matkaa ole juuri nimeksikkään. keskituulet ovat siellä 8-9 m/s välimaastossa. ajatuksena on ollut joku 2kw nimellisteholtaan oleva härveli hawt luonnollisesti. verkkoinvertterillä sitten ylijäämä valtakunnan verkkoon dumpata.

saas sitten nähdä, koska antaa myöten. toisaalta ihan hyväkin että on ollut aikaa opiskella asioita ja hakea tietoa. eipä ainakaan pääse sanomaan ettei tiennyt mihin on alkamassa.
 

Samppa

Member
Minulla myllyn hankintaa rajoittaa toistaiseksi asumuksen sijainti keskellä asutusaluetta. Tästä huolimatta jollain aikajänteellä pitänee tee se itse- projekti polkaista käyntiin. Ainakin osia alkaa metsästämään.

Olen päässyt sukulaismiehen 2kW:n myllyn parissa tustumaan asiaan. Lisäksi tuossa ihan työpaikan vieressä seisoo Raahen tuulipuisto, jossa toisinaan olen piipahtanut. Sen rakentamisen aikaan pääsin työn puolesta hieman pinnasta raapaisten siihen tustumaankin.
 

Matti Niemi

New member
Minun mylly on Vaasassa ja lähin naapuri on muutaman metrin päässä.
Tämä mylly sopii kaupunkiin.  Siipi on suomalaista mäntyä.
Mielestäni tämä on maailman kaunein tuulivoimala.

Tuottolukemia ilmoittelen myöhemmin.  Tekninen kehitystyö on vielä kesken.
Toteutuksesta:
Siipi: Puurima Savonius 180 astetta käännetty.  Laakeroitu ylä- ja alapäästä.
Generaattori:  Itse valmistettu aksiaalimagnetoitu.
Ohjaus: Siemens Logo! ohjaa generaattorin suojausta, lataussäätöä ja sähkön jakelua.
Lämpötilamittaukset:  Itse valmistettu 3 kanavainen kortti muuttaa NTC vastus lämpötilat pulsseiksi, jotka voidaan lukea normaalilla tulolla.
Lisätietoa: www.elisanet.fi/m-service
Myös generaattorilämmöt tulevat pulsseina mastosta, jolloin signaali ei vääristy.
Käyttövaraajan lämpötila mitataan ylä- ja alapäästä, jolloin tavallinen varaaja on "älykäs".  Tuuliennakko ja bakteerilaskuri.
Ilmalämpöpumppu tuuliohjauksella.  Toshiba Daiseikai.  Menee automaattisesti verkkoon, jos akusto on tyhjä.
Koko järjestelmä menee verkkoon, jos ei tuule.
Kattava vikadiagnostiikka.  Virheilmoituksessa aina anturintieto nähtävillä.
Kehityksessä on vielä tiedonsiirto logiikalta PC:lle, jolloin dataloggaus saadaan Exceliin.

http://www.youtube.com/watch?v=fnIjh457_7M#noexternalembed
 

Wussy

Member
Matti Niemi sanoi:
Siipi on suomalaista mäntyä.
Mielestäni tämä on maailman kaunein tuulivoimala.

En osaa sanoa muuta kuin, etä myllyn esteettinen ulkomuoto miellyttää silmää!
Tarkoitan, että myllyn ulkonäkö myös istuu varsin esteettisesti (sikäli kuin mahdollista)
vanhoihin maatalaus miljöisiin/ autio torppiin.

Tarkoitan, että mylly on elegantti!

 

Puuha

Well-known member
tyylikäshän tuo on ja vaikkei tuotto ole samaa luokkaa kuin saman kokoisella hawtilla voidaan tuolla kuitenkin itselle tuottaa edes osa energiasta.

minkä hintainen mahtoi verkkoinvertteri olla?
 
Jostain syystä tälle palstalle ei ole ilmestynyt myllyn rakentajia. Tiedän että useitakin omatekoisia myllyjä on rakennettu. Suomen tuulivoimayhdistyksessä oli aikoinaan itserakentaja porukkaa. Mihin lienevät kadonneet. Olin aikoinaan jäsenenä yhdistyksessä ja sain mukavastiati apua Tuulivoimaharrastajan opas monisteesta. Käytännön eväät olivat kuitenkin hakusissa. Sisämaan kevyet tuulet eivät houkuttele myllyn pystytykseen.

Tavoitteena oli saada kesämökin valaistus talvikuukausina, jolloin aurinkopaneeleista ei ole apua. Tämä tarkoitti 100-200 W:n tehoa marras- tammikuussa keveissä Sisä-Suomen tuulissa. Jotta tämä varmuudella saavutettaisiin., niin myllyn tehoksi tuli 1-2 kW.
Perusvaatimuksenani oli mahdollisdimman yksinkertainen ja toimintavarma rakenne.

Sopivaa kaupallista pienmyllyä, jonka olisi vopinut sijoittaa 200-300M:n etäisyydelle mökistä,  en löytänyt. (2005). Lisäksi hintakin oli korkea vaatimatonta talvikuukausien tarvetta varten.

Netistä löytyi mainiot ohjeet ja valokuvineen www.otherpower.com sivuilta 17 ft (5,2 m:n ) 3 kW:n myllystä. Ohjeet perustuvat Hugh Piggott`in kirjoihin "Windpower Workshop" ja "How to built a windturbine". Sitten vaan opiskelemaan, suunnittelemaan ja rakentamaan tuuliturbiinia niin kuin myllyä hienosti nimitetään.

Mylly on kiinteäsiipinen (halk 5,2 m) suoravetoinen kestomagnetoidulla  aksiaalivuo 3-vaihe generaattorilla  toteutettu.  Säätökuormana toimii mökin tuvan  lämmityspatterit ja kesäaikana vastaava vastuskuorma ulkoseinällä.
Akkujen lataus hakkurityyppisellä ADC4370/24AI teho 800 W/ 24  V; syöttö 60-250 V laturilla.
Kuorman ohjaus Twin Cat vapaasti ohjelmoidulla logiikalla.
Myrskysuojaus ja tehon rajoitus tapahtuu painovoimaisella peräsingeometrialla tuulesta sivuun kääntyen. (Gravity Operated Furling Tail)

Itse mylly on äärimmäisen yksinkertainen eli liikkuvia osia on vain generaattori roottorin lapoineen ja peräsin. Virran syötössä riippukaapeli.

Mylly on ollut käytössä kesästä 2009 viikonloppuisin mökilläoloaikoina.
Maston 17 m kanssa on tärinäpulmia myrskytuulilla. Sen vuoksi en tohdi jättää myllyä pyörimään ilman valvontaa. Puuskittaisessa myrskytuulessa tuntuu tämä myrkysuojaus ravistelevan rajusti myllyä.
 

Puuha

Well-known member
muutamia syitä siihen ettei omista rakennelmista suuremmin huudella on se että viralliset luvat puuttuvat, homma ei ole ollut niin tuottoisa kuin mitä on annettu ymmärtää joten pelko toisten sanomisista saa olemaan hiljaa ja sitten suurin syy lienee ilkivallanpelko.
 

Frooga

New member
Samppa sanoi:
Minulla myllyn hankintaa rajoittaa toistaiseksi asumuksen sijainti keskellä asutusaluetta. Tästä huolimatta jollain aikajänteellä pitänee tee se itse- projekti polkaista käyntiin. Ainakin osia alkaa metsästämään.

Täällä Porissa törmäsin hyvin okt-alueelle istuvaan ropeliin. Itse tehty, lämmittää vettä.


Kuva0319.jpg
 

mitä se hyevee

New member
Nyt "siipiprofiili" alkaa olemaan valmis, joten ensi viikonloppuna täytyy alkaa rakentamaan jalustaa moiselle hökötykselle.  ;D

Tuulimylly .. prototyypin valmistusta osa 2 -> http://www.youtube.com/watch?v=4S8SdfjsezI&feature=youtu.be
 

karpo73

New member
Oma projektini on nyt pyörinyt (levännyt) maston nokassa mutamia viikkoja. Generaattorina on LG:n 12 kg pesukoneen suoravetomoottori. Siivet ostin netin välityksellä mutta muuten kaikki muu on omia viritelmiä.

Alkuvaiheessa olisi tarkoitus latailla 24 voltin akustoa.
Rakennusvaiheista olen kynäillyt tarinaa kuvin kera poikkis.net:iin.
Paljon olisi vielä tehtävää jotta olisin tyytyväinen myllyn tuottoon.



2014-01-04_14-25-27_38.jpg
 

karpo73

New member
Jussi sanoi:
Kun näyttää siellä olevan tuo masto kiinni rakennuksessa, niin onko ääniä kulkeentunut sisälle häiritsevässä määrin?

Generaattorin hurina kuuluu selvästi tallin puolelle. Tämä ei haittaa mutta väheneisi varmaankin jos maston eristäisi tallin seinästä kumimatolla tai vastaavalla.
 

mitä se hyevee

New member
Projektini etenee jälleen kun ilmat ovat lauhtuneet ja on löytynyt joutilasta aikaa projektin parissa näpertämiseen. Oikeastaan ehkä kannattasi ostaa Puuilosta riittävän pitkät alumiinitikkaat, jotta ei tarvitsisi tuskailla omien viritelmien kanssa.  ;D

http://tuuliwoima.fi/tikapuut/
 
Ylös