Nostevoimala

Elmeri

New member
Mietin tuossa voisiko nostetta hyödyntää energiantuotannossa. Ilmeisesti voi.

http://www.kolumbus.fi/jb.engine.fi/fin.html


Voisikohan tuota vielä parantaa/yksinkertaistaa.
Ajattelin myös, että voisiko aggregaattia käyttää paineen tuottamiseen. Aggregaatilla tuotetaan osa sähköstä suoraan, mutta pakopainetta hyödynnettäisiin tuollaisessa nostemoottorissa. Agre kävis jollain biopolttoaineella.
 

Puuha

Well-known member
huuhaata osakseen...

kyllähän sitä nostetta voi toki hyödyntää mutta kuten käy ilmi ko. sivustolta sieltä puuttuu paljon tietoa. mm. hyötysuhde olisi mukava tietää. mitäpä sillä tiedolla kukaan tekee että "10t vääntövoimaa ja liike 0,5m/sek" kun ei tiedetä mille alalla ko. vääntö syntyy.

pakopaineen hidastaminen tarkoittaa sitä että moottori tehot laskevat. tämä siis tarkoittaa sitä että 1kva:n agresta saadaan reilusti alle tämän jos sen pakopainetta hidastetaan vaikka perässä olisikin ns. nostevoimala.

edit: tilanne taas muuttuu jos esimerkiksi biokaasu johdetaan reaktorista suoraan nostevoimalalle jolloin kaasu saa kyllä aikaiseksi "ilmaista energiaa" ylimääräisenä ilman sen polttamista. Perjaatteessa riittää jos käytössä on vain akseli jossa pyörä jonka taskuihin kaasu kiertyisi ja näin ollen myös muodostaisi nosteen joka aikaan saisi liikkeen. silti kaasu voitaisiin vielä hyödyntää polttamalla jolloin tulos olisi huomattavasti parempi. pelkkä pyörä myös vähentäisi liikkuvien osien määrää ja näin myös tuotantokustannuksia merkittävästi verrattuna elevaattori tyyppisen hihnaan ja sen rakenteeseen.

jos oikein ymmärsin ja asiaa mietittyä niin ilmeisesti hakusella olisi ollut lämpimän kaasun suurempi tilavuus jolloin noste olisi suurempi. ongelmaksi muodostuu vain se että vesi on oiva jäähdytykseen ja tällöin myös kaasun lämpötila laskee nopeasti veden lämpötilaan joka kertoo käytännössä sen ettei ole merkitystä juurikaan onko kaasu lämmintä vai kylmää. lämmin kaasu siirtää suurimman osan energiasta veteen ilman että sitä saataisiin tarkoituksen mukaiseen hyötykäyttöön.

polttomoottori käytössä biokaasu tulisi ensin puhdistaa vesipesulla sillä muutoin moottorin käynti olisi hyvin vajanaista ja pakokaasun käyttö nostevoimalassa tukehduttaisi moottorin hyvin helposti huonon käynnin vuoksi.

itse suhtaudun kovinkin varauksella paineilman tuottamiseen liikenteessä. epäilen kovin että paljesysteemi tulisi olemaan koivinkin epätasainen ja näin ollen myös matkustusmukavuus kärsisi. on paljon järkevämpää vaikka muuttaa jarrutusenergia sähköksi ja käyttää se seuraavassa kiihdytyksessä hyväksi ja tällöin päästäisiin silti kohtuullisiin hyötysuhteisiin.
 

eros

Member
Kyllä se on täyttä huuhaata. Nestemätäkoneita on käytetty (=yritetty) käyttää vuosisadan alussa. Pisimpään pysyivät käytössä veden pumppauksessa, vaikka hyötysuhde oli aivan onneton, niin niissä pystyi käyttämääm polttoaineena puu tms. kaasua, joka olisi tervannut kaikki mäntäkoneet umpeen minuutissa. Jonkin pumpun käytöstä muistaakseni kerrottiin, että hyötysuhde jotain 5%, käytti sahajätteitä, kävi 20v jonka jälkeen paikkaa kutsutin "tervalahdeksi".
Diesel pumput syrjäyttäneet ko. vekottimet kauan sitten.

Järjetöntä muuten varastaa autojen liike-energiaa, se on tuotettu sikaverotetulla bensalla, eli kaikkein kallein energiamuoto maassa.

T:Eerin
 

Elmeri

New member
Mitäs sanotte näistä.

http://www.youtube.com/watch?v=fpfjOs0IZfk&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ivou5AX-Y9g&feature=related

 

TOP

New member
Saksassa ainakin myydään voimalaitosta, joka hyödyntää nostetta. Video toimintaperiaatteesta: https://www.youtube.com/watch?v=iBUqJ9oVObk
Eli siis kellukkeisiin pumpataan alakuolokohdassa ilmaa, jolloin noste nostaa niitä ylös ja ylhäällä ilma poistuu ja painovoima vetää vedellä täyttyneitä kellukkeita alas. Tuolla videolla näkyy myös käynnistys.
Väittävät vääntömomenttia syntyvän niin paljon, että sopivan ylennysvälityksen kautta pyöritettävä generaattori tuottaa sähköä sekä kompuran tarpeisiin että ylikin. Monet ovat olleet skeptisiä laitteen toiminnan suhteen, mutta 500 kappaleen erä on myynnissä ja puolet niistä oli jo myyty pari viikkoa sitten. Myyntiversiossa on 5 m korkuinen säiliö ja sellainen oli käynnissä ja esittelyssä parin viikon ajan huhti-toukokuun vaihteessa. Demosta lähetettiin myös live-videota koko ajan. Demossa käytetty laite purettiin 13.5.2015 ja purkutapahtumastakin lähetettiin live-videota. Lisäksi purkutapahtumaan otettiin mukaan kymmenkunta tarkkailijaa. Purkamisen yhteydessä otettuja valokuvia löytyy osoitteesta http://www.pureenergyblog.com/2015/05/13/2142/jds-photos-from-take-down-of-5-kw-aukw/ ja muuta kommenttia demosta ja purusta osoitteesta http://www.peswiki.com/index.php/Blog:GAIA%27s_AuKW_Demo

Myyntiversion sanotaan tuottavan sähköä reilun 4 kW teholla - generaattori tuottaa kyllä pari kW enemmän, mutta loppuosa menee kompuran tarpeisiin. Ulkopuolista sähköä tarvitaan vain tuossa ensimmäisessä videossa näkyvään käynnistykseen, jonka jälkeen laitos on omavarainen ja tuottaa siis tuolla hieman yli 4 kW teholla sähköä. Hintaa masiinalla on noin 14000 euroa. Aiheeseen liittyvää teoriaa löytyy venäläisestä julkaisusta vuodelta 2004: http://www.free-energy-info.tuks.nl/Issue15.pdf (sivulta 66 alkaen eli PDF-dokumentin sivulta 70 alkaen).

Näin siis Saksassa...

 

denzil dexter

Well-known member
Jotta tuo toimisi edes jotenkin, pitäisi systeemin lämpötilan laskea aika nopeasti. Kaasun laajentuessa lämpötila laskee.
Tätä paikkaamaan on demolaitteeseen todennäköisesti asennettu voimakkaat ir-säteilijät/valot (ei ledejä) jotka riittävät pumppaamaan lämpöenergiaa systeemiin niin paljon, että liike säilyy ja sijoittajat vakuuttuvat.
 

kotte

Well-known member
Videon laitetta en ostaisi (tai moiseen sijoittaisi), mutta periaatteeltaan aika lähellä on osmoosivoimala, jollaista ainakin Norjassa on tutkittu ihan vakavissaan. Ideanahan on, että makea jokivesi imeytyy tietynlaisesta kalvosta valmistetun merivettä sisältävän putken sisään ja aiheuttaa sinne painetta käytettäväksi voimantuotantoon. Laimentunutta merivettä on myös pumpattava tilalle, mutta systeemihän tuottaa nettona energiaa, kun poistuvan paineveden määrä on kumminkin korvaavan määrää suurempi (imeytymisen ansiosta).
 

Mikkok

New member
Tuo Roschin(?) nostevoimalahärdelli ei toimi. Sitä on laskeskeltu usealla forumilla ja se nyt vaan niin on että tuo videokin on jo huijausta.

Ensinnäkin, vedenpinnan pitäisi nousta jos sinne pumpataan kellukkeisiin ilmaa, sitä ei tapahdu.

Lisäksi ilmaa pitäisi karata tuolta poijusta huomattavasti enemmän sen alas laskeutuessa

Ilma "kutistuu" joutuessaan veteen, koska kompurasta tullut ilma on kuumaa, veden pitäisi olla vielä kuumempaa.

Vesi vastustaa poijujen liikettä

Kompuran on voitettava vedenpaine, vie paljon energiaa.

Häviöt jne..

Jossain oli siitä laskelmat ja luvattu teho ei mitenkään voi pitää paikkaansa. Ei edes se että se toimisi omillaan.

Huijausta, mutta haluaisin olla tässä väärässä :p


 

Puuha

Well-known member
miksi veden pinnan pitäisi nousta? se vaatii sen että kellukkeen tilavuus kasvaa.

sakassa muistaakseni on käytössä 600 metriä pitkä rata jossa muistini mukaan on n. 5-10tkg paino kelkassa. rata sijaitsee mäkisellä alueella johon rata on rakennettu niin että sen kulma on koko ajan sama. ylijäämällä nostetaan kelkkaa korkeammalle mäelle ja alijäämä syntyessä kelkka lähtee laskemaan alespäin tuottaen alijäämän verran energiaa käyttöön.
 

kotte

Well-known member
Tuollainen "nostevoimala" toki edellyttää jatkuvaa kuplavirtaa pohjasta ja tuottaa siis nettoenergiaa vain vulkaanisen kaasulähteen tms. päällä. Kaiken lisäksi hyötysuhde on erittäin huono, jos toiminta perustuu kuplien nostattaman vesivirran nopeuden pyydystämiseen (vedessä olevat kuplat nimittäin heikentävät nostetta, eli edes virtauksen energiaa ei voida hyödyntää kuin osaksi siltä osalta, jolta virtaavan veden energiaa yleensä on mahdollista hyödyntää, eli alle puolella virtauksen energiasisällöstä).

Järkevä nostevoimala perustuisi kuppeihin, joihin pohjasta nousevat kuplat kerääntyvät ja lisäävät kuppien nostetta. Kupit käyvät pinnalla kääntymässä ja menevät vedellä täyttyneinä takaisin alas. Toki keinotekoisia kuplalähteitä synnyttävät muuntimet (esim. tietyt aaltovoimalakonstruktiot) perustuvat voimantuoton päässä tyypillisesti turbiiniin.
 

Mikkok

New member
Puuha sanoi:
miksi veden pinnan pitäisi nousta? se vaatii sen että kellukkeen tilavuus kasvaa.

sakassa muistaakseni on käytössä 600 metriä pitkä rata jossa muistini mukaan on n. 5-10tkg paino kelkassa. rata sijaitsee mäkisellä alueella johon rata on rakennettu niin että sen kulma on koko ajan sama. ylijäämällä nostetaan kelkkaa korkeammalle mäelle ja alijäämä syntyessä kelkka lähtee laskemaan alespäin tuottaen alijäämän verran energiaa käyttöön.

Kun kelluke on tyhjä ja sinne pumpataan ilmaa niin eikö se silloin syrjäytä vettä? Mutta juuh, sehän voisi tietty mennä niin että ylhäällä koho myös nousee samalla vedestä pois..no silti, moni asia sotii toimintaa vastaan. Odotellaan että joku rakentaa tuollaisen, kuten joku uhkasi.
 

Puuha

Well-known member
muuttuuko kellukkeen tilavuus? kokeile vaikka limupullolla. ensin tyhjällä sitten vedellä täytettynä.

jos sisällä on vettä joka paineilmalla painetaan ulos muutos on vain kellukkeen tilavuuden verran.

tosin monesti kellukkeen paino on suurempi kuin sen kantavuus. tällöin painovoima vetää kellukkeen pohjaan. nostetta saadaan kun sisään paineistetaan ilmaa.

siiten jos tehdään niin että annetaan kellukkeen painua pinnan alle ja pohjakosketus saavutettaessa suljetaan hermeettisesti kelluke. pinnalle nostettaessa kellukkeen sisällä on alipaine.

edit: toimintaperjaatteeltaan kyllä toimii, joskus nappulana tullut vähän vastaavalla konstruktiolla leikittyä. sitä paljonko energiaa tuottaa on vähän kyseenalaista. perjaatteessa voi kyllä tuottaa enemmän kuin kuluttaa mutta tietyä varauksellisuutta pitää olla. 120 litran saavi kannattaa 80kg painavaa ihmistä veden päällä. siitä voi jokainen laskea paljonko voimaa on.

tutustuminen esimerkiksi arkhimedeen lakiin voi antaa vastauksia.

jos tuollaisessa on 20 kelluketta joihin mahtuu keskimäärin 25litraa ilmaa se riittää n. 5kW tehoon kun hyötysuhdetta ei oteta huomioon. (lisätään) eli kellukkeita pitää olla kaikkiaan 40 kpl:a. kun alhaalla ilmalla korvataan vettä ylhäällä yksi täyttyy samaan aikaan vedellä siksi veden pinta pysyy samana.
 
Ylös