Aurikolämmön alkua, hiljaa hyvä tulee

kariky

Member
No niin,

Muut foorumilla onkin näköjään ehtineet jo aurinkolämmöstä tuulisähkön kautta aurinkosähköön  ;D
Ja itse sain vihdoinkin ensimmäisen aurinkolämpöprojektini etenemään, heti kun alkaa taas helteet helpottamaan  :-\

Keräimet päädyin rakentamaan säästöbudjetilla itse, että voin siis perustella "säästäväni". 2 kpl laseiltaan 1,5 m2 keräintä vanhoista ikkunoista, toisessa kehikkona vanhat karmit ja toisessa höylätystä lankusta, keräinpinnat mustaksi maalatuista alumiinisista lämmöluovutuslevyistä ja PEX-putkesta, alle vanha alumiinipintainen villa ja pohjana kovalevyt. Saa nähdä miten putket kestää lämpöä, vai saako laittaa heti remonttiin  :p  Kolmanteenkin olisi vielä kilkkeet mutta se saa hetken odotella "lopullista ratkaisua".

Kerääjät pystytetään pihalle suunnaksi tasan etelä, ja pannuhuoneeseen reilu 500 litrainen edullinen "kierrätysvaraaja" jossa olevaa vettä kierrätetään suoraan kerääjillä (ainakin näin kesäaikaan). Vaatii kyllä liki 20 metrin putkivedot että saa maanpinnalle suuntana esteetön etelä, mutta ei ainakaan tipu talvella ikkunalasia katolta... Tietty ylipaineventtiili, paisuntasäiliö, kv-pumppu, lämpömittari ja -anturit (+vastus tulevaa tuulimyllyä varten?) ja jotain muuta tilpehööriä pitää vielä pulttailla sinne sun tänne ennekuin saa koekäyttöön. Ja varaajaan tulisi eristeeksi 50 mm uretaania kun ei enempää kahdelle sivulle mahdu, muualle saisi varmaan laittaa vaikka 100 mm ?

Tiedä sitten pitäisikö joskus viritellä keruupiirille lämmönluovutuskierukka varaajaan glykolikäyttöä ajatellen, laippayhteen raudat päädyin tilaamaan jo valmiiksi kylkeen. Kestää kyllä vielä reilun viikon ennekuin saa osat ja pääsee värkkäämään...  Veden lämmönsiirto- ja sitomiskyky on kai kuitenkin parempi kuin glykolilla, jos vesikierrolla pysyisi muoviputket viileämpinä ???

Ja tästä "uudesta" varaajasta originaalilla kuparikierukalla tulee siis aluksi käyttöveden esilämmitys, ja siitä pari ongelmaa...  Mites olette ratkoneet tuon käyttövesipuolen ? Jos varaaja lämpenee joskus edes 60 asteiseksi voisi varaajan kierukasta ottaa suoraan käyttöveden eikä tarvitsisi enää kattilan kautta kierrättää, tai kattilankin pitää olla aina lämmin? (Nykyinen lämminvesikierukka on siis suoraan kaksoispesäkattilassa) Vai pitäisikö vain lisäillä hanoilla vaihtoehto lämminvesikierrolle, jota kävisi aina tarvittaessa mulkkaamassa ?

Kuviakin virityksistä otin mutta kameran uspikaapeli on taas piilossa... eli palataan siihen myöhemmin.

 

petej

Member
Tuo pexi ei varmaan kannata siellä keräimessä, eiköhän se eristäkkin parhaimmat tuotot.
Saattaa tuo lämmönkestokin tulla äkkiä vastaan.
 

kariky

Member
No juu, aikani kyllä selailin kaikenlaisia sivustoja ennenkuin uskottelin itselleni että Pexi voisi kuitenkin olla ihan ok keräimessä kunhan vaan vesikierto toimii. Itse Pex-putken lämpötilan ei kuitenkaan pitäisi nousta kovin kuumaksi, kun sisällä kiertää vesi  ??? Että jos kerääjäkeksintö on testissä ok niin samanlaisia vaan riviin lisää ja jollei toimi niin vintataan keräimet pois, ei ole iso tappio. Korvataan vaikka kaupallisilla malleilla ja unohdetaan itsensä joskus takaisin maksava halpaenergia, meinaan pelkästään halvimman ostokeräimen hinnalla kun tekee aika pitkän rivin tuollaisia...  Pex-putkikerääjät kannattaa ehkä kuitenkin kytkeä rinnakkain eikä peräkkäin ettei lämpö heti nouse ???

Joku Gary ameriikassa mainitsi mitanneensa että pexputki+alumiinilevyt keräisi noin 84 % kupariputki+alumiinilevyt yhdistelmän tuotosta. En heti löytänyt oikeaa sivua mutta jossain tuolla builditsolarissa se on: http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXCollector/PEXCollector.htm

Edit: siis http://www.builditsolar.com/Experimental/PEXColDHW/Overview.htm
 

petej

Member
Niin tuo oli jollain komposiittiputkella ja lämmönluovutus levyillä tehty.
Joku suojaus kannattanee olla sähkökatkon varalle, täällä kaks kertaa keräimet kiehuneet kun puuttui sähköt.
Niin se oli 84% vastaavasta kuparilla tehdystä,ei kaupallisesta versiosta? eli tuon verran huonommin johtais muovi lämpöä.
Jos käyttövettä on tarkoitus lämmittää niin sais siellä keräimistä melkosen lämmintä vettä tulla.
 

kariky

Member
Ikkunalasi-alumiiniLämmönluovutuslevy-pexiputki-keräimet on vihdoin olleet käytössä muutaman päivän!
Vanha kiertovesipumppu pyörittää vettä joskus aamusta alkaen kun muistan heräillä ja sen käynnistää,
johonkin siihen asti että varjon tullessa sammutan pumpun...

Automatiikkaa pitää vielä rakennelle, mutta tänään sain lämpötila-antureilta ensimmäisiä lukemia tietokoneremontin jälkeen. Keräimen sisälämpötila vielä tässä neljän jälkeen 44,5 astetta, tuleva vesi 32,25 ja paluuvesi 33,75.  Jää siis vielä vähän haaviinkin  ;)

Varaajan kierukka kytketty ainakin toistaiseksi vain kuuman käyttöveden esilämmitykseen.

 

kariky

Member
Tein mielenkiintoisen havainnon noista keräimissä käytetyistä ikkunoistani.

Toinen ikkunalasi on näköjään 3 mm:n uudempaa tasolasia, toinen 4 mm:n vanhempaa lasia jossa näkyy pientä "aaltoilua". 
Paksumman lasin pinta jää selvästi kylmemmäksi kuin ohuemmassa; eroa näppituntumalla huomattavasti  :eek:

Tarvinnee lauantaina paremmalla ajalla siirrellä vähän antureita että pääsee tekemään oikein mittauksia.

 

kariky

Member
Do niin, kevät keikkuen tulevi !

Tuo omatekemä keräinkin ehti männä sunnuntaina likimain keittää kun ei uusittu vesikierto toiminut pumpun ykkösnopeudella ilmavaivojen takia  :-[
Reilu 102 näytti anturi lähtöletkun liittimellä mutta onneksi on pieni ylipaine systeemissä ettei kiehunut. Ja ei ainakaan vielä edes muoviputket sulaneet  8)

En olis edes itse uskonut jollen olisi raottanut kerääjän ylipaineventtiiliä  :p
 

nikfly

New member
Eikös olisi helpompaa tehdä se keräysputkisto vanhasta vesipatterista joka maalataan matta mustalla ja pannaan sinne laatikon sisälle?
Keruupiiri olisi valmiiksi metallista, ja niitä pattereita voi käydä hakemassa LVI kauppojen takapiholita ilmaiseksi.
Keruupiirin pinta-alakin olisi paljon isompi kun PEX-putkistolla.... ::)
 
Vesipatteri on ihan ok ratkaisu kun käyttää lämmönvaihdinta, mutta tässä tapauksessa vesi kiertää suoraan varaajasta lämppäriin ja takaisin. Yleensä nuo vanhat vesipatterit kun tuppaavat olemaan vahvasti ruosteessa tai helposti ruostuvat niinä aikoina kun vesi ei kierrä.
 

nikfly

New member
Niinhän ne tuppaa olemaan.. :p
Ei se uusi patteri 500*1600 maksa kun 119 € teho on n. Teho 70/40/20ºC: 504 W -> 20 astetta siään ja 70 astetta ulos... 0.8 m^2 pintala
 
Ylös