lämminvesivaraaja 50-100 l

eros

Member
Aurinkosähkö panelien hötysuhde on n. 15% tienoilla.
Tyhjiöputkikeräimien hyötysuhde n. 60% tienoilla.

Aurinkopanelia saa n. 250eur/m² isoissa erissä.
Putikeräimiä vaikka palstalta TTY:ltä n. 100eur/m²

Jätetäänpä tähän julkiseksi harjoitustehtäväksi ketjun aloittajalle laskea paljonko maksaa kwh:n tekeminen siihen boileriin kahdella em. tavalla.

T:Eerin
 

eros

Member
EVV sanoi:
eros sanoi:
Tyhjiöputkikeräimien hyötysuhde n. 60% tienoilla.

Liekö käytännössä aivan noin hyvä? Hyötysuhde riippuu myös lämmitettävän veden lämpötilasta.

Jotkut lupaa jopa 80%, mutta siihen en usko. Pinnoitteen hs luokka 99% tms. ja ulospäin hukkaa lähtee tosiaan sisällön lämpötilasta riippuen, tasapainopiste yleensä 300C tietämillä, joten aika sama onko sisältö 40C vai 60c.

Tuo hs. mataluus kun johtuu siitä, että putkien välissä on rako. Se ei luonnollisesti kerää mitään, paitsi jos alla heijastin. Jos taas on heijastin, niin lumi peittää herkästi talvella (jolloin tarvit eniten). Arvokkaita putkia ei myöskään kannata latoa vieriviereen, koska aurinko paistaa vain klo 12.00 suoraan etelästä.

T:Eerin
 

T.T.Y

New member
aurinkosähköä on aivan turha haaskata veden lämmitykseen.
mieluummin käyttää sillä sähköllä esim pesu/tiskikonetta kuin yli puolet halvemmalla tuotettua lämmintä vettä.

t.t.y
 

Puuha

Well-known member
käyttövettä ajateltaessa tarvitaan jokaista 100 litraa kohden tuotettava 10kwh energiaa jotta varaajan lämpötila olisi 85 astetta. Tarkoittaa käytännössa sitä että 1kw myllyllä hätnäppää saa tuotettua keskimäärin vuorokaudessa n. 50 litraa 85 asteista vettä. Todennäköisempää on ettei lämmintä käyttövettä lämpene vuorokaudessa kuin 10 litraa jolloin tähän on varauduttava lämmittämällä vettä muilla tavoin.

Yksi mahdollisuus on upottaa kupariputkea kotapataan jonka kautta kierrätetään vettä varaajassa joko lämmönvaihtimella tai ilman. Tai sitten on vain tyydyttävä verkkovirtaan. 
 
Ylös