Tee-se-itse aurinkolämmitin: tölkit vai alumiiniputkea? ..ja muutakin

jets

New member
Ajattelin tekaista tässä aurinkoa odotellessa mökille tuollaisen tee-se-itse aurinkolämmittimen. Siitä varmaan on täälläkin kohkattu, mutta tässä nyt kuitenkin vielä muistin virkistykseksi, jotta tiedätte mitä tarkoitan:

http://blog.hemmings.com/index.php/2007/04/26/almost-free-garage-heat-just-drink-a-lot-of-soda/

No, bongasin sitten tämmöisenkin version:

http://greenterrafirma.com/images/solar-air/preheater1.jpg

Ja tämä viimeinen on ilmeisesti tehty alumiinisesta/tms ruttuputkesta, taipuisa ilmanvaihtoputki se taitaa olla nimeltään. Ja lämppärihän olisi todella helppo tehdä tästä taipuisasta putkesta. Jos ottaisi vaikkapa 80mm putkea "riittävästi" ja vaikkapa 0,5-1 neliön alalle kiemurtaisi sitä ja maalaisi mustaksi ja laittaisi sopivaan mustaan laatikkoon ja sitten pleksi/lasi päälle.

Kysymys siis on, että kannattaako tehdä tuosta putkesta vai juomatölkeistä?

Puhaltimen ajattelin tehdä jostakin tietokoneen tai vastaavat puhaltimesta, jonka kytken tällaiseen: http://www.puuilo.fi/cat/product_details.php?p=1184

Tulisikohan ihan toimiva? Vai pitäisikö laittaa jokin termostaatti ja akkukin?

Kiitokset vinkeistä jo etukäteen.
 

sam123

Active member
Putkesta tietty. Putken tilaat tuolta: http://www.vplux.fi/tuotteet/ilmanvaihto/alumiiniletkut/?num=247924&upotusURI=/tuotteet/ilmanvaihto/alumiiniletkut/&x286049=Select/Card

EBAYsta alle 2 eurolla laitetuulettimen, esim: http://www.ebay.com/itm/New-Case-Fan-12V-DC-50CFM-PC-CPU-Computer-Cooling-Sleeve-Bearing-3-Pin-80mm-25mm-/190710046770?pt=AU_Components&hash=item2c67346032

Sitten on ihan toinen juttu, kannattaako kurttuputkea tai tai tölkkejä edes käyttää? Paljon siistimmän ja matalamman kotelon saa kun teet keräinosan aaltopellistä kuten TM:n 18E numerossa: http://www.byggmax.com/fi-fi/rakennustarvikkeet/katto-ja-sadevesi/kattopellit-ja-valokatteet-muovi

Tarvitset vielä sen aurinkokennon (linkkaamasi oli liian pieni): http://www.ebay.de/itm/Solarzellen-Solarmodul-Solarpanel-5-Watt-NEU-OVP-/260936334828?pt=Solaranlagen&hash=item3cc1047dec

Ja sitten lämpöreleen, jotta puhallin lähtee päälle vasta kun keräin on tarpeeksi lämmin (30 astetta): http://www.ebay.com/itm/2pcs-KSD301-30-Celsius-Temperature-Control-Switch-Thermostat-N-C-86-F-/320889977723?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ab6887b7b



 
sam123 sanoi:
Sitten on ihan toinen juttu, kannattaako kurttuputkea tai tai tölkkejä edes käyttää? Paljon siistimmän ja matalamman kotelon saa kun teet keräinosan aaltopellistä kuten TM:n 18E numerossa: http://www.byggmax.com/fi-fi/rakennustarvikkeet/katto-ja-sadevesi/kattopellit-ja-valokatteet-muovi

Tarvitset vielä sen aurinkokennon (linkkaamasi oli liian pieni): http://www.ebay.de/itm/Solarzellen-Solarmodul-Solarpanel-5-Watt-NEU-OVP-/260936334828?pt=Solaranlagen&hash=item3cc1047dec

Ja sitten lämpöreleen, jotta puhallin lähtee päälle vasta kun keräin on tarpeeksi lämmin (30 astetta): http://www.ebay.com/itm/2pcs-KSD301-30-Celsius-Temperature-Control-Switch-Thermostat-N-C-86-F-/320889977723?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ab6887b7b

Jep, katselin itsekin aikoinaan tuollaista pientä ylläpitolaturia, mutta ei siitä riitä virtaa oikein puhallinta pyörittämään riittävästi.
Tuollainen 3-5 wattinen sitten jo jaksaakin taas pyörittää puhallinta ihan kivasti.

Taasen tuo ehdottamasi lämpörele ei kuitenkaan ole oikeata mallia. Se on N.C. eli avautuva malli.
Tarvitset N.O. eli sulkeutuvan kytkimen. Tuo 30°C raja on kuitenkin hyvä.
 

jets

New member
Jahas. Hyvät vinkit taas, kiitos. Kyllä mä tuota kurttuputkea laitan siihen. Jotenkin on fiilis, että siihen tulee parhaiten pinta-alaa ottamaan auringon energiaa.

Olipahan halpa paneeli tuo vinkattu. Ja sitäkö mieltä olette, ettei tarvitse pikkuakkua sen puhaltimen ja paneelin kaveriksi? Saisikohan tuommoisen termostaattireleen ihan vaikka Bebekiltä Suomesta? Ja aika halvalla noita tuulettimiakin pyörii täällä meillä, saattaa olla itsellänikin jossain sopiva.

Itse mietin kyllä sitäkin vaihtoehtoa, että jos laittaisi vain paneelin ja puhaltimen, silloinhan kai puhallin lähtisi pyörimään vain kun on aurinkoa sen verran, että paneeli tuottaa riittävästi virtaa. Tyhmä idea?
 

sam123

Active member
Saahan niitä termostaatteja Suomestakin "halvalla" ALV 0%

http://www.partco.biz/verkkokauppa/advanced_search_result.php?keywords=termostaatti&x=0&y=0

Termostaattihan tuossa tietty täytyy olla, koska muutoinhan puhallin pyörii -20 asteen pakkasella jos vaan aurinko paistaa.

 

Kide

New member
Mä rakentelin tasokerääjän 0,3x850x2060 mm alumiinilevystä (www.rautasoini.fi). Eristeenä pohjalla on 30 mm SPU-eristelevy (http://www.spu.fi/tuotteet/tuote/spu-sauna-satu/), sitten kyseinen alumiini maalattuna mattamustaksi ja pinnassa on 6 mm kirkas PC-kennolevy LT2UV62RS13 Clear (http://www.sabic-ip.com/resins/DataSheet/Internet/PDF/1002002131_1002003948_1002038299_SI.pdf). Tuulettimena on HDF1238L-24MB (http://www.russellind.com/Conco/indek/fans/h/hdf1238.htm).

Sähkö tulee Bilteman 6 W aurinkokennosta (http://www.biltema.fi/fi/Autoilu---MP/Autotarvikkeet/Autosahko/12-Volttia/Aurinkokennopaneeli-31631/). Tuntuu antavan maksimissaan noin 21 V jännitettä tuulettimelle.

Kerääjässä ei ole termostaattia, aattelin että kenno toimii 'termostaattina' eli puhallin toimii jos aurinko paistaa. Ilma kiertää pituussuunnassa kerran ympäri, kuva kertois enemmän, täytyy katsoa jos laittas jonnekin tutkittavaksi.

Tarkoituksena on pitää kuivana ilman peruslämpöä olevaa kesämökkiä. Kokeilumittauksia tehty viime kesänä mutta paikoilleen tuli asennettua vasta myöhään syksyllä joten ei tullut vielä oikeita käyttökokemuksia. Tuolla kyseisellä tuulettimella ja kennolla suunnilleen tämmöisiä lukemia parhaimmillaan (1.5.2012):
- Kennon jännite 20-21 V kuormitettuna tuulettimella
- Ulkoilma 10-15 astetta
- Ulostuleva ilma noin 50-55 astetta
- Suljettu tila kennolevyn ja alumiinilevyn välissä 70-75 astetta

Tuossa kokeessa ei ollut vielä kaikkia kuristavia elementtejä mukana kuten ilmansuodatin ja putkisto huoneistoon. Oletettavasti huonontaa hyötysuhdetta kun ilmamäärä kuristuu eli veikkaan että lämmöt nousee noista lukemista mutta ilmämäärä pienenee.

Tässä vielä hetkinen menee ennen kuin arska suo kokeiden jatkumisen :)

Edit: rikkoutuneita linkkejä ajantasalle
 

jets

New member
Kide, olisiko sulla kuvaa tuosta sun tekeleestä? En ole vielä aloittanut omani tekemistä. Arvelin kyllä tehdä sen ihan putken kanssa. Vielä on asia mietintämyssyssä..
 

Kide

New member
Laittelin tuonne muutaman kuvan: http://raviini.kuvat.fi/kuvat/Julkiset/Aurinkoenergia. En ole oikein ulkonäköön tyytyväinen, vähän liian vahva käsityön leima ;)  mutta tällä nyt mennään.

Mä mietin kanssa noita kurttuputkia ja tölkkejä mutta päädyin tuohon alumiinilevyyn kun se oli halpa ja tosi yksinkertainen rakentaa. Näiden vermeiden paremmuutta on muuten tosi vaikee vertailla: ulostulo lämpötilaa on helppo saada ylös jos ilma ei kierrä riittävästi. Webissä on tonneittain aiheesta, täällä on hyvää juttua asiasta: http://www.n3fjp.com/solar/comparisonhotair/comparisonhotair.htm. Näiden häiskien mielestä läpipuhaltavat verkkorakenteiset (screen collector) toimisivat kaikkein parhaalla hyötysuhteella. Tosin isompi toimii varmasti aina paremmin kuin pienempi!  ;D
 
Kovasti on isohkon kokoinen lämmitin jos ajattelee että on tehty levyllä. Tosin kuvista huomaa kyllä syynkin nopeasti.
Tuo eriste on mielestäni hieman liioiteltua. Oma tölkkikeräin on suunnilleen samaa kaliiberia, mutta käytinkin
eristeenä akustovillaa. Paksuus noin 2,5 cm.
Käsiala kyllä on kaunista katseltavaa. Sitä ei käy haukkuminen.

Tuon termostaatin kyllä laittaisin ihan vaan varoiksi. Oma keräin ei vielä saanut riittävästi aurinkoa, että olisi
pyrähtänyt käyntiin, mutta vieressä oleva 100W aurinkopaneeli pukkasi ulos jo 2A.
Eli vaarana on, että alkaa puhaltamaan kylmää ilmaa sisälle. Ongelmaa ei sinänsä ole jos ottaa imuilman mökin sisältä.
Toki tuo tilanne on vain hyvin lyhytaikainen vuosittain.

Odottelen tässä vielä pari viikkoa, että alkaa aurinko paistamaan riittävän korkealta, teen viimeisiä säätöjä ja pistän
tänne jonkunlaisia tuloksia ihmisten ihmeteltäväksi.
 

Kide

New member
Kiitos, seuraavasta protosta toivottavasti tulee semmoinen josta kärsii ottaa tarkemmalla resoluutiolla kuvia ;). Tuo alumiinilevy sattui olemaan tuon kokoinen ja tein sitten muun sen mukaan. Levy on ohut verrattuna kokoon ja yhtään suurempi se ei oikein voisi olla tai vaatisi lisätuentaa että pysyy paikoillaan ettei retkahda. Ohut levy toimii kyllä mainiosti, reagoi nopeasti auringon paisteeseen. Eristeestä, se on kuitenkin hyvä olla ja 3 sentin SPU alumiinipaperipintaisena tuntui mainiolta valinnalta: ei pölise, kevyt ja helppo työstää, kohtuuhintainen (n. 18 eur/m2). Mottona tehdessä KISS "Keep it simple, stupid!".

Täytyy kanssa laitella tänne tietoa keväämmällä kun oikeaa käyttökokemusta: elän toivossa että mökiin lähtölämpötilat olis edes muutaman asteen korkeemmat kuin aiempina vuosina.

Koeajojen perusteella termostaatista en ole huolissani, toisaalta valitettavasti, toisaalta onneksi tuo kenno ei pysty käynnistämään puhallinta ilman suoraa auringonpaistetta. Tässä tilanteessa myös lämmitin jo antaa aina vähintään parikymppistä ilmaa. Oikeastaan huolestuttaa se että jos puhallin ei toimi, kennon sisälämpötila voi nousta sataan asteeseen tai yli.

Tietääkö kukaan mistä saisi mustaa alumiiniverkkoa? Rautakaupat  myy vain muovista ja ei oikein webistäkään ole helposti löytynyt. Voisin kokeilla ulkosaunalle tehdä toisen tuommoisen, kokeeksi läpipuhaltavaa mallia noiden ameriikan serkkujen ohjeiden mukaan.
 

jets

New member
Kide, tuohan on ihan hieno. Itse jotenkin ajattelen, että pitää maksimoida se keräyspinta-ala ja siksi jotakin kurttuputkea mietin. Samoin tuo matriisi-systeemi kuulostaa todella järkevältä.

Tulipahan vain mieleen, että mitä jos ottaisi vanhan ilmanvaihdon LTO-kennoston ja purkaisi sitten siitä sitä alumiinikurttua/verkkoa pois, maalaisi mustaksi ja sitten siitä..

Ylipäätään jokin tuollainen kennostorakenne voisi olla melko tehokas. Hienoja kyllä tekevät nuo ameriikan serkut. Itselle kelpaa semmoinen kuin sattuu tulemaan :)
 

sam123

Active member
Jos sinne ei laita aaltopeltiä, kurttuputkea tai kaljatölkkkejä - jotka kaikki kai yrittävät ottaa aurinkoa paremmin sivusuunnista, niin eikö se sitten ole ihan sama vaikka jättää koko peltilevyn/vast kokonaan pois. Tuommoisen saunasadun foliopinnoitteen vetää mustaksi.

Puhaltimia voisi laittaa sekä alas että ylös yhdet, siten että yläpuhallin lähtisi käyntiin 30 asteen lämpötilassa ja alapuhallin 40 asteen lämpötilassa. Näin hyötysuhde paranisi kun paistaa kunnolla.

Tämä siis vain tämmöistä mietiskelyä ilman että olisin asiaan sen enempää perehtynyt.


 

Kide

New member
Mustaksi maalatusta laatikosta: mulla oli ensin suunnilleen tämmöinen setuppi. Yritin olla erityisen viksu ja laitoin ilman kiertämään ensin alumiinilevyn päältä ja sitten takaa. Päättelin että kaikki alumiiniin jäänyt lämpö saadaan tällä tavoin parhaiten siirrettyä talteen. Ehkä näin kävikin mutta lämpötilan nousu jäi pettymykseksi. Kun tuntui että puhaltimen läpi ei tule vastaavaa määrää enemmän ilmaa purin setupin ja tein rakenteesta suljetun "backpass", millä tuota rakennetta nyt suomeksi kuvaisi. Eli musta levy lämpenee kennolevyn alla sujetussa tilassa ja lämpö otetaan kierrättämällä ilmaa taustassa.

En tainnut muistaa sanoa että tuo alumiinilevy maksoi 5 euroa, päätös materiaalivalinnasta syntyi nopeasti :D.

Laitetaas vielä linkki suora linkki serkkujen vertailuyhteenvetoon http://www.builditsolar.com/Experimental/AirColTesting/Index.htm, moni varmaan jo tämän löysikin edellisten linkkien takaa.
 

nikfly

New member
Tein huvikseni tänään ensimmäisen "tieteellisen" tölkki testin  ::)
Pari tölkkiä teipattu yhteen ja "kalibroitu" mittari tölkkiin, sitten panin ne roikkumaan ruutujen väliin vessan ikkunaan.
Lämpötila kohosi nopeasti 20 astetta purkissa oli maksimissaan noin 42 asteeseen, seuraava koe oli panna vähäsen foliota purkkien taakse, silloin lämpötila
kohosi 52 asteeseen.
Kohtuu hyvä tulos, ottaen huomioon että purkit on vihreitä ja tausta on lasia...  8)
Kannattaa varmaankin jättää vähäsen hajurakoa tölkkiriveihin ja liimata foliota finnfoamin päälle...


folio.jpg


ilmanfoliota.jpg
 

krisse

New member
tyhmä kysymys että jos tuollaisen ilmakeräimen tekee niin onko siinä mitään mieltä että ottaisi imuilman lämmitettävästä tilasta? esim seinä asennuspaneelin ala vasemmasta nurkasta 100mm imureikä seinään ja oik ylänurkasta 100mm puhallusreikä seinään? olisi lämmitettävä ilma jo esilämmitettyä joka lämmitettäisiin kuumemmaksi ja termarit hoitaa toiminnan sisälämmön ja paneelin lämmön kesken..
 
Sehän siis riippuu...
Jos lämmitin tulee esim. mökille ainoaksi ylläpitolämmöksi, kannattaa ilma ottaa ulkoa.
Näin mökin sisäilma kuivuu ja poistaa ummehtunutta hajua.
Jos taas lämmitin tulee asuttuun rakennukseen tai rakennukseen, jossa on peruslämpö,
niin silloin tehokkaampaa on ottaa ilma sisätiloista.
 
Joo, toi vaikutti ihan käypäseltä kapineelta. Hinta vaan on hiukan suolaisen oloinen n. 70€.
Mutta toi säädettävä termostaatti lienee paikallaan.
Tänään kävin katsomassa omaa lämppäriä ja kun arska paisteli pilviharson takaa ei se 30°C termostaatti suostunut
iskemään päälle.  :mad:
eli joko tuon tapainen säädettävä termari tai matalalämpöisempi termari taitaa tulla ostoslistalle.

Alkaa kyrsiin nää ns. auringonpaisteet ja sääennustukset.
65km matkaa mökille tarkastamaan toimiiko lämmmitin vai ei.

Toki tuo oma lämmitin on tällä hetkellä vajaa toiminen, mutta pitäisi ehdottomasti toimia paremmin kuin toimii.
 
Ylös