puu+aurinkolämmitysprojekti

Erkko S

New member
Hei kaikki

Tästä lähtee allekirjoittaneen energiaprojekti.

Taustaa: Talo (Kannustalo) ja talli rakennettu noin 2000 (siis aloitettu, kaikenlaista on kesken ja listoja puuttuu..) Tallissa on kaksoiskattila 380 l varaajalla ja 6kW vastuksilla.  Tähän asti on lämmitetty taloa puulla/sähköllä ja tallia sähköpuhaltimella. Talossa alakerrassa vesikiertoinen lattialämmitys ja yläkerrassa lämpöpatterit.

Viime kesänä alkoi isäntä kypsyä kun tuli 1000e sähkön tasauslasku. Tänä keväänä, tarkasti ottaen perjantaina 20.2. loppuivat sitten kuivat lämmityspuut. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, tuumin kun ajelin hakemaan lämmityspuita äidin mökiltä.

Suunnitelma: Katolle 10 m2 aurinkokerääjä ja talliin 1 m3 vesivaaraja. Varaajan aihio seisoikin jo tallissa. Kaikki tietysti mahdollisimman itse tehden, kun on tällaista vastarannankiisken luonteenpiirrettä siunaantunut. Fysiikan alan koulutus antaa mukavasti lähtökohtaa mainosmiesten ja muiten huijareiden juttujen kuunteluun.

Olen siinä käsityksessä että foorumilla on osallistujia, joilla on Linux-purkit hoitamassa rekisteröintiä ja ohjaustakin. Olisi mukava kuulla lisää näistä systeemeistä kun itsekin olen vannoutunut Liinukka-fani.

Kuvia tulee.

-- Erkko

 

VesA

New member
Uusimmassa TM-rakennusmaailmassa sattuu olemaan asiasta juttua. Eläkkeelläoleva VTT:n rakennuspuolen ukko on mittaillut 10v ajan aurinkopaneeleilla varusteltua matalaenergiataloaan. Eli jutussa on tolkkua hiukan tavanomaista enemmän.

Kannattaapi lukea.. systeemi toimii hyvin, mutta osuus vuotuisesta energiasta on runsas 10%. Eli teeseitse projekti kannattaa, kaupallisen olisi syytä pysyä kasassa aika kauan.
 

Erkko S

New member
Kiitos vinkistä. Pitää lukea. Projekti on edennyt pari päivää klapikoneen ääressä ja illat olen lukenut lämpöpumppuosaston tarinoita. Nyt alkaa seljetä että hankin noita 1-wire palikoita niin voin tehdä kaikenlaisia antureita. Vielä on epäselvää, millä ohjaisin pumppuja. Dallasin ja owfs-dokkareitten mukaan myös laitteiden ohjaaminen on mahdollista mutta en ole nähnyt vielä missään tarinaa toimivasta laitteesta.

Jaha. Ubuntu Jaunty on vielä beta ja digikameran kanssa juttelu heitti toimimasta. Tai sitten kameran patterit on loppu tai...

No. palataan asiaan.
 

Erkko S

New member
VesA sanoi:
Uusimmassa TM-rakennusmaailmassa sattuu olemaan asiasta juttua. Eläkkeelläoleva VTT:n rakennuspuolen ukko on mittaillut 10v ajan aurinkopaneeleilla varusteltua matalaenergiataloaan. Eli jutussa on tolkkua hiukan tavanomaista enemmän.

Todellakin. Hyvä juttu ja erittäin korkeatasoista analyysia.

Tulee paha mieli kun lukee tuon mainutin julkaisun myynninedistämisjuttuja. Mutta hyvää asiaa aurinnkokeräimistä tällä kertaa.

Nyt on lämminvesivaraaja paikoillaan. Eristeet, putket, anturit, logiikka ja pumput vielä puuttuvat. Paljon on tullut pohdittua tuota Termomat 1 -laitetta mutta se kun maksaa luokkaa 400euroa ja käsittääkseni kaiken saman (ja paljon muuta) saa rakennettua Linuxilla ja 1-wirella , ainakin sen mukaan mitä luin tuolta lämpöpumput.info -osastolta.

Eristäisinköhän villalla vai uretaanilla?

varaaja_paikallaan.JPG
 

tuuma

New member
Erkko S sanoi:
Eristäisinköhän villalla vai uretaanilla?

Äkkipäätä luulisi TSI -menetelmällä tulevan villoituksella helpommin riittävä tulos. Uretaani on tietty hyvää mutta itse en ainakaan keksi miten tuon varmistaisi ettei jäisi jostain ilman ja kallistakin on ja sotkuista.
 

Erkko S

New member
Joo. TSI-projektiin kuuluu että tehdään mistä saadaan ja löytyi hieman 30mm uretaanilevyä että tästä taitaa tulla komposiittirakanne - alla uretaania 30-50 mm ja päällä ilmastointivillaa, jossa on hieno kiiltävä alumiinipinta.

Hitaasti etenee. Aika kuluu näinä päivinä halkopinoa tehdessä. Se on hidasta kun ensin pitää puu kaataa, sitten karsia ja pätkiä, sitten vetää pätkät klapikoneelle, prosessoida ne ja ja vielä pinota. Kuutio päivässä, kaksi parhaassa on tahti. Tähän aikaan vuodesta on pakko priorisoida aikansa tuohon puuntekoon.

Sain myös 1-wire sensorit postissa ja vielä tänään onnistuin asentamaan mittaus/ohjausohjelmistonkin vanhempaan läppäriin. Sitten pitää tehdä prototyyppikytkentä ja varmistaa että ohjaus toimii ja sitten panna se ohjaamaan vedenkiertopumppuja. Mutta kaikki viittaa siihen että homma onnistuu.

klapikone.jpg
 

luovahulluus

New member
Nyt kun on kulunut pari vuotta projektin aloittamisesta, niin kiinnostaisi tietää mitä sille kuuluu? Saitko hommat toimimaan, vai onko vielä "vaiheessa"? Käyttökokemuksia? Ongelmia? Näkyykö sähkölaskussa ja klapien kulutuksessa?
 
Ylös