Paneelin volti ja ampeerit..

Rikuk

New member
285w paneelissa, kuinka suureksi volti ja ampeerit voi kasvaa? Entä jos on kaksi 285w sarjaan kytkettyinä? Entä rinnankytkentä? Minulla on toistaiseksi kaksi paneelia, enkä oikein osaa päättää, minkä lataussäätimen ostan. Olen ajatellut 8 paneelin kokonaisuutta, yhteensä 2280w ja ehkä 4x2 paneelin sarjaankytkennällä.. Miten nuo 8 paneelia on järkevintä kytkeä? Kuinka nuo mahtaa toimia kun oikein helottaa, jos kytken sarjaan/ rinnan..? Huoh.. Pitäisikö ostaa monta Mppt lataussäädintä, vai riittääkö esim. yksi 60A säädin? Voisiko joku auttaa?
 

Rikuk

New member
Valmistajan sivut/ paneelin takaa näen, kuinka ampeerit muuttuu sarjaan- ja rinnankytkennässä? Miten kytkennät eroavat toisistaan?Niistäkö näen, tai voisin päätellä, paljonko tuollainen paneeli tuottaisi suomen oloissa..? Sieltäkö näen, riittääkö 60A säädin esim. sarjaankytkennät?
Ajattelin, että joku kokeneempi hieman neuvoisi ja opastaisi aloittelijaa näissä asioissa..
Kiitos nyt kuitenkin oikein paljon kannustavasta vastauksesta!
 

Mikkolan

Member
Ihan ensimmäiseksi pitäisi olla selvillä mihinkä tarkoitukseen paneelit tulee, sitten valitaan sopiva kytkentä ja siihen sopiva invertteri/säädin.

Teknisesti 8 paneelia voi kytkeä 3:lla eri tavalla.
- kaikki rinnakkain, jolloin jännite on n. 30 V ja max virta n. 70 A
- kaikki sarjaan, jolloin jännite on n. 240 V ja max virta 8 -9 A
- 4 sarjaan ja rinnalle toinen, jollion jännite n. 120 V ja max virta 15 - 18 A
Noille sitten sopiva invertteri tai säädin. Toi max-virta riippuu valon määrästä ja jänite pyritään pitämään vakiona. Jos kuorma on isompi kuin paneelin antama virta niin jännite putoaa ja paneelin antama teho menee lähelle nollaa. Sen takia niitä säätimiä tarvitaan. 

Toki voi tehdä ihan erillisiä yksiköitä esme 1 paneeli + säädin + akku, vaikkapa mökille huusin valaistukseen ja tuuletukseen. Tuohonkin joku säädin, muuten akun elinikä jää lyhyeksi

Älä nyt hirveesti hernestä tuota denzil dexterin vastauksesta, hän tarkoittaa lähinnä sitä että kannattaa hiukan "opiskella" asiaa ennenkuin aloittaa harrastuksen, eli kysele vaan lisää aiheesta. Parempia vastauksia saat kun kerrot hiukan tarkemmin mikä on tavoitteesi.
 

denzil dexter

Well-known member
No ei sitä tarkkaa volttia oikeastikaan löydä mistään muualta kuin paneelin takaa tai mittaamalla. Tuossa esimerkkikuva 285W paneelista:

https://i.ebayimg.com/images/g/GoEAAOSwC8pb6LOy/s-l1600.jpg

Volttien ja ampeerien tulon kyllä saa tehosta.
 

Puuha

Well-known member
Säädintä tai invertteriä valittaessa on myös huomioitava että avoimen piirin jännite (Voc) ei ylitä laitteen jännitteen kestoa.
 

Rikuk

New member
Kiitos nyt, ja anteeksi jos vaikutin tuohtuneelta. On vain niin turhauttavaa yrittää kysellä, ja ottaa selvää, kun ei oikein tiedä mitä nuo kaikki tuolla paneelin takana merkitsee.. Kyllä minä ymmärrän, ettei aina jaksa alkaa selittämään jokaista asiaa ummikolle.. : )  Kiitän Mikkolan sinua myös siitä, että toit tuohon esimerkkejä, joista huomasin ampeerien nousevan juuri rinnankytkennässä, ja volttien sarjaan.. Tämän kaltaista opastusta olen juuri kaivannut. Asun rivitalossa, ja ajattelin ihan off grid- systeemiä. 24v 520Ah agm. Invertteri 2-3Kw.. Akkuja voi lisätä myöhemmin..? Kodin normi elektroniikkaa sekä valaistusta, tms. Tämä on minulle oikeastaan ihan harrastus.. Sähkölaskua maksaessa kiukuttaa siirtomaksut ja monopoli yhtiöillä sen verran, että jo siitäkin syystä haluan pienentää laskua.. Kiitos vielä teille kaikille!
 

Puuha

Well-known member
Taloyhtiön puheille sitten ennen suurempaa suunnittelua ja kamppeiden hankkimisia. Sieltä voi tulla totaali kielto sillä panelit vaativat monessa paikasda toimenpideluvan tai jopa rakennusluuvan kun rakennuksen ulkoasu muuttuu.

Akkujen säilytyksestä on myös omat vaatimukset.

Rivi ja kerrostaloissa näiden harrastus on monesti hyvin hankalaa.
 

Rikuk

New member
Nyt uuden lain myötä nuo paneelien asennukset ei vaaadi enää nykyään sellaista lupasotaa kuin ennen. Rivitalomme takapihalla on läpi talon menrvä terassivalokatos. Asennan paneelini (ainakin 8kpl.)+ mahdollisesti katolle.. Tasakatolle tulevat mahdolliset paneelit pysyy paikoillaan telinepainoilla, joita asennusfirmatkin käyttävät. Tuli muuten tänään postiluukusta asennusfirman mainos, tulisivat ilmaiselle kartoituskäynnille. Uusi laki helpotuksineen houkuttelee firmat liikkeelle..! Nuo 8kpl. 285w=2,280 Kw on jo sinäänsä hieno alku harrastukselle. Tuolla katoksen päällä paneelit ovat piilossa, eikä varmasti häiritse julkisivua. Naapurin kanssa olen jo jutellut. Akuille tulee asianmukaiset kaapit terassille, johon piilotan invertterin ja säätimen,yms.. katoksen alla kunnon tukeva kaappi suojaa säät ja puhurit. Itse olen raitis, enkä käytä rahaa oikeastaan mihinkään, Eli tämähän voisi korvata jonkun tyhmemmän kalliin harrastuksen, ja täältähän minä saan hyviä neuvoja aina kun kysyn..!  : )
 

Mikkolan

Member
ihan off grid- systeemiä. 24v 520Ah agm

Noissa akuissa sit sama "laskukaava" kuin paneeleissa: jotta saat  24 V / 520 Ah niin tarvitset 4 kpl 12 V / 260 Ah akkuja, 2 sarjaan ja toiset kaksi rinnalle. Noissahan sitten olis ( teoriassa ) energiaa 12 kWh. Ihan hyvä sikses.

Mutta jos olet kuitenkin sähköyhtiön liekassa eli verkkovirtaa on aina käytettävissä niin kannattaako akustoon satsata? Korvaat vain verkkovirtaa silloin kun aurinkovirtaa on käytettävissä.

Pelkkä sähkön varastointi akkuihin maksaa n. 12 - 15 cnt / kWh + sähkönhinta, koko akkujen elinkaaren aikana. ( jos akusto maksaa 1800 e ja purkaussyklejä on 1500 niin syklinhinta on 1,2 e eli 10cnt/ kWh, lataus/purkaus-hyötysuhde nostaa hintaa. Jos syklejä 1 päivässä niin akut kestää n. 4 vuotta, mutta jos purkaa akkua vain 1/4 osan päivässä niin akut vois kestää jopa 12 - 16 vuotta ).

Kesällä runsaan tuoton aikana olis edullista käyttää kylmälaitteita ja viilennystä, kylpyvettäkin menee runsaasti. Edullisin tapa säilöä energiaa juurikin vesivaraajaan.
Joku oli vuorannut arkkupakastimen vesikanistereilla, joita jäädytettiin paneelien voimalla. Kun kaikki vesi ei ehdi päivän aikana jäätyä eikä jää ehdi yön aikana sulaa niin  pakastimessa on aina likimain 0-astetta, käytti sitä jääkaappina.

Keksikääs viisaammat miten paneeleista saadaan paras hyöty ilman akustoa.
 

Rikuk

New member
En minä laske mitään takaisinmaksuaikoja. Jos ostan golf-osakkeen ja lähden lyömään jotain palloa pöpelikköön, on sama jos ostan muutaman akun ja paneelin. Kaikki maksaa, mutta mielummin minä teen jotain joka on hauskaa. Jos viime kesänä tuli kuuma laitoin läpivedon ja/tai hyrrän pyörimään. Vesimaksu takaa että saan lämmintä vettä, sen joutuu maksamaan kuitenkin aina. 2* 12v 260Ah rinnan on kai 1* 520 Ah. Toinen siihen viereen, saan 1* 24v 520Ah yhdistelmän. Paneelien johdotuksista en ole vielä oikein perillä että kuinka tekisin, mutta tuolla on 60A-80A mppt-säätimiä. Kaipa ne kytkennät selviävät kun tässä opiskelee. Kyllä noihin rahaa menee, mutta saa sitä menemään typerämpäänkin, joku laittaa autonsa poppikoneeseen paljon enemmän, eikä hyödy siitä mitään, ehkä menettää rahojen lisäksi kuulon. Aurinkosähköharrastus on mieluinen, ja  aikaa riittää ostella mitä pitää.
 

don

Active member
Moro

Hienosti ajateltu ja uskalsit vielä ajatuksesi kirjoittaakkin,harrastus ja siinä sivussa vielä hyötyäkin mikä sen parempi ajtus ja käytäntö onkaan.Hyvät vertaukset poppikone ja golffi ja olis niitä julmetusti muita harrastuksia joihin aurinkosähköä voisi verrata eikä aina että hyödynkö mä tastä ny maksimaalisesti.
 

Rikuk

New member
Moi! Kaikki lähti itseasiassa siitä, kun vaimon kiukku kimpoili seinillä sähkölaskun tullessa. Vaikka itse en niitä maksakaan, harmittaa nuo sähköyhtiön siirtomaksujen monopoli. Sähkön hinta tulee kaikenkaikkiaan aina vain nousemaan. Siitä on jo valmis maksamaan, ettei maksa siirtoyhtiölle! Jos ja kun puuhailen omaa pikku voimalaa, voin laitella vaiheen, jossa on pari telkkaria, kynäruiskukompressori, valaistus, pc, tulostimet, terassin/ pihavalaistus jne. 24v invertteri selviää hyvinkin vajaa 2Kw imuristakin.. pihavajaan tulee valot sekä sähköpistoke.  Näitä jos vuorollaan toimittaa, niin voi nuo vaimon ärräpäät jäädä huutamatta..? No, eipä uskova yleensä muutenkaan kiroa, mutta kaipa nuokin jossain näkyy..Nuo paneelit on muuten 24v, 8,89A. Jos kytken sarjaan 2 paneelia niin tuplaantuuko voltit vai ampeerit? Entä rinnankytkennässä?
 

rotzi

Well-known member
don sanoi:
Moro

Hienosti ajateltu ja uskalsit vielä ajatuksesi kirjoittaakkin,harrastus ja siinä sivussa vielä hyötyäkin mikä sen parempi ajtus ja käytäntö onkaan.Hyvät vertaukset poppikone ja golffi ja olis niitä julmetusti muita harrastuksia joihin aurinkosähköä voisi verrata eikä aina että hyödynkö mä tastä ny maksimaalisesti.
No golf harrastuksen hinnalla ei mitään kummosia aurinkokilkkeitä hommata.... ;D
 

rotzi

Well-known member
Rikuk sanoi:
..Nuo paneelit on muuten 24v, 8,89A. Jos kytken sarjaan 2 paneelia niin tuplaantuuko voltit vai ampeerit? Entä sarjaankytkennässä?
Sarjaan kytkiessä Voltit tuplaantuu ja sarjakytkennässä myös Voltit tuplaantuu.... 8)
No tarkoitit varmaan rinnankytkennässä, siinä voltit pysyy ja amperrit tuplaantuu
 

tengu

Member
Rikuk sanoi:
Moi! Kaikki lähti itseasiassa siitä, kun vaimon kiukku kimpoili seinillä sähkölaskun tullessa. Vaikka itse en niitä maksakaan, harmittaa nuo sähköyhtiön siirtomaksujen monopoli. Sähkön hinta tulee kaikenkaikkiaan aina vain nousemaan. Siitä on jo valmis maksamaan, ettei maksa siirtoyhtiölle! Jos ja kun puuhailen omaa pikku voimalaa, voin laitella vaiheen, jossa on pari telkkaria, kynäruiskukompressori, valaistus, pc, tulostimet, terassin/ pihavalaistus jne. 24v invertteri selviää hyvinkin vajaa 2Kw imuristakin.. pihavajaan tulee valot sekä sähköpistoke.  Näitä jos vuorollaan toimittaa, niin voi nuo vaimon ärräpäät jäädä huutamatta..? No, eipä uskova yleensä muutenkaan kiroa, mutta kaipa nuokin jossain näkyy..Nuo paneelit on muuten 24v, 8,89A. Jos kytken sarjaan 2 paneelia niin tuplaantuuko voltit vai ampeerit? Entä rinnankytkennässä?

Tuossa siirtomaksussa on se pirun perusmaksu. Itsekin taidan maksaa perusmaksusta enempi kuin itse siirrosta.

Uudet panelit kaupasta alkaa olla 280+ wattin luokkaa ja Vmmp ~30+ Volttia (Voc jo 35+ Volttia).  Järjestelmän kesto pitää laskea tuon Voc arvon mukaan jättäen ainakin 10-15% turvamarginaalin kevään pakkasille ja auringoille.
 
Ylös