lumijäähdytys

Puuha

Well-known member
ruotsissa luulajan sairaalassa on ollut menossa jokin pikku projekti ja testi jossa kaatopaikkalumet on käytetty hyödyksi sairaalan viilentämisessä.

tässä on lyöty kaksi kärpästä kerralla. energiaa säästyy kun ei tarvitse ilmapumpuilla huonolla hyötysuhteella tehdä lämpimästä ilmasta kylmää ja lumi on ilmaista sillä se on kaupungeissa varsinainen ympäristöjäte. kevään tullen lumi peitetään n. 30cm kerroksella kutteria ja sahanpurua eristämään lumen sulamista.

sairaalan isolle (koko on kysymysmerkki) lumialtaalle saa omakustannushintaan viedä lumet ja vasittua lumenkaatopaikkaa näin ollen ei tarvita.

tätä on nyt sitten kiinnostunut ikea hyödyntämään mahdollisesti venäjällä uusissa tavarataloissaan.

ongelmallisin kuitenkin tässä on vaadittu suuri lumivarasto. varastoa on myös suunniteltu maan alle tehtäväksi.

mitäs mieltä olette saisiko tällaisesta helposti ja edullisesti myös tehtyä omakotitaloon jäähdytysjärjestelmän. tosin se sitten vaatisi sulamisvesien puhdistuslaitosta joka ei nyt sinänsä ole kuin öljyn sekä kiintoaineen erottelijan.
 

Pähkäilijä

Active member
Vuonna miekka ja kypärä sahattiin talvisin jäätä varastoon joka peitettiin sahanpuruilla ja sillä saatiin kesäisin maidot jäähdytettyä.

Etenkin kuusikuidulle tehdään talvisin pakkasvarastoja, ensin pinotaan, sitten tykitetään lunta ja lopuksi ajetaan kuorta päälle. Samoin ensilumen laduille varastoidaan lunta sahanpurun alle ja kestää siellä kesän.

Etenkin puuterminaaleissa on ongelma kun talven lumitöissä kertyvät lumet ei ole puhdasta vaan siinä on kuorta seassa. Jos lumikasoja ei kesällä käydä pöyhimässä ne ei syksyyn mennessä sulakaan.

Jos taloon jäähdytysjärjestelmää rakentaisi niin putki kiertämään montun pohjalle ja lunta/ jäätä päälle. Jäähtyyhän se ilma putkessa kierron aikana. Peittää kasan hakkeella/kuorella tms ja parempi vielä jos vesisade ei pääse kasaan, se tuntuu menevän pahemmin kuoren läpi kun aurinko. Kunhan lumet varastoi paikkaan missä ei sulamisvesi pääse haittaamaan elämistä.
 

savonhumu

Member
Nestekiertonen jäähytys maapiirilämmityksen tapaan lienee kuitenkin turvallisempi tapa mikrobikasvustojen yms haittojen takia? sopiva patteri vaan iv-koneen tuloilmaan....
http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=654.0 Tähän tyyliin mutta tarkotus päinvastoin...

kätevä tekkee samalle pumpulle molemmat systeemit: talvelle esilämmitys ja kesälle jäähytys... Sama liuos kävis käsittääkseni ja ei muutaku yks vaihtovena piirien välliin, jolla päätetään kumpaa käytetään: jäähytystä vai lämmitystä ja vieläpä niin että jäähytyskäytössä litku menis eka tuon lämmityspiirin kautta ja sitten vasta jäähytyspiiriin läpi iv-koneelle kun kesäkäyttöön kylmempää on tarjolla tuosta lämmityspiiristäkin ;)
 

kotte

Well-known member
Jäähdytykseen sitten tarvitaan aika paljon jäätä, valitettavasti, joten maakylmä olisi tosiaankin houkuttelevampi ratkaisu, jos sellaisen saa sivutuotteena. Varta vasten tehtynä maakylmäkin tulee varsin kalliiksi sähköllä käyviin ratkaisuihin verrattuna (olkoon sitten vaikka aurinkosähköä).

Jotta jäätä sulattamalla saa kilowatin jäähdytystehon, on sulatettava lähes 11kg jäätä tunnissa. Kun esimerkiksi normaali ILP tuottaa 2,5kW ... 3,5kW jäähdytystehon, tarvittaisiin saman tehon tuottamiseksi n. 30kg ... 40kg jäätä tunnissa. Aika kalliit koneet ja lämpöeristeet tarvitaan tuon jäämäärän käsittelyyn ja säilömiseen, jos tavoitteena on vaikkapa valmius 1MWh:n jäähdytysenergiamäärän tuottamiseen. Tuota voi sitten verrata vaikkapa ILPin hintaan. ILP tarvitsee ko. kylmämäärän tuottamiseen alle 400kWh energiaa, joka verkkosähkönä sitten maksaisi runsaat 40 euroa, bensiiniaggregaatilla tuotettuna pyöreästi 400 euroa ja aurinkosähkönä pääomakulujen pohjalta kalkyloituna jotakin tuolta väliltä, kaiketi.
 

savonhumu

Member
Nämä ajatelmat oliki vaan ns. lonkalta heiteltyä tavaraa jota ei pitemmälle oo vuntsittu ja toteutusta en edes haaveile ::)
PAitsi jos/kun remppaan iv-puolenki tönöstä nykyajalle niin sitten tuo maapiiriesilämmitys/jäähytys pittää harkita...
 

Pähkäilijä

Active member
kotte sanoi:
Aika kalliit koneet ja lämpöeristeet tarvitaan tuon jäämäärän käsittelyyn ja säilömiseen, jos tavoitteena on vaikkapa valmius 1MWh:n jäähdytysenergiamäärän tuottamiseen.

Yleensä nämä syntyvät "sivutuotteena" talven lumitöistä ja sitä kertyy yleensä liikaa

http://www.hs.fi/kaupunki/Helsingiss%C3%A4+on+kolme+vuotta+vanhaa+lunta/a1364524216288

http://www.uusisuomi.fi/comment/350373
 

nikfly

New member
Jään sulattaminen
Sulattamiseen kuluu energia Qs = sm, missä s on jään ominaissulamislämpö. Sulamisen aikana jään ja veden seoksen lämpötila pysyy 0°C:ssa.
Qs = 333000J°/kg

Energiaa kuluu 33000j/kg*1kg= 33000J

P=Qs/t  P = 333000/3600  =>92.5 J/s ~0.0925kwH

sitten lämmitys  18 asteeseen 4190*1*18 =>75420J/3600 =>  20.95 j/s 0.02095 KWh

hmm eipä siitä yhdestä kilosta paljoa saa  :eek:
Vähäsen /aika paljon lisätehoa tulee kun vesihöyrystyy/haihtuu  ::)
.
 
Ylös