Mökkiin sähköä

tms

New member
Tällä hetkellä hankittuna 500w paneelitehoa, victron 100v/50a mppt säädin,victron multiplus 24/2000/40 invertterilaturi ja 2kpl 250ah agm akkua. Paneelit tulee katolle etelään päin suunnattuna. Mökin käyttö kesällä alkaen meren sulamisesta satunnaisesti. 230v johdotus koko mökissä ja yhteensä 60w 230v ledvaloja. Suunnitelmissa 230v noin 100l jääkaappi ja satunnaisia TV,kahvinkeitin yms kuluttajia.

Mitä mieltä raati on? Paneeleita saa telineeseen vielä 2 lisättyä ja johdotus riittävä säätimelle sekä bensa 3 kva aggrekaatti löytyy. Akut,säädin ja multiplus mökissä sisällä...huono idea? Kiitos jo etukäteen mielipiteistä..
 

Savonius

Well-known member
Varsin kattava paketti kesämökille. Akut kyllä laittaisin ulos. Ei ole mitään syytä sisäsäilytykseen. Pitkinä pilvisinä kausina tuo akusto voi olla rajamailla mutta kyllä tuo lataava invertteri korvaa sen. Agrekaatti vain välillä puksuttamaan. Tuolla paketilla tavallinen kotijääkaappi toimii mainiosti. Jos ei halua kuunnella agrekaatin puksutusta niin paneelin voi hankkia. (huom. Jos paneelisi ovat 250W niin tuohon säätimeen ei voi kytkeä kolmea paneelia sarjaan vaan ne on kytkettävä rinnan). Tuosta akkupaketista voi ottaa noin 3Kwh sen jälkeen jonkinlaista latausta pitää löytyä.

Lisäys vielä. Ei tietenkään kannata unohtaa 230V. Vaihtovirralla toimii kaikki mahdolliset laitteet.
 

arveccio

New member
230V on paljon helpompi operoida ja kaikki vehkeet toimii mutisematta. Vanhempien mökillä jääkaappi ja televisio pelaa ok yhdellä 250w paneelilla. Akusto on eittämättä "riittävä" eli 5x100Ah.
 

kotte

Well-known member
tms sanoi:
Mitä mieltä raati on? Paneeleita saa telineeseen vielä 2 lisättyä ja johdotus riittävä säätimelle sekä bensa 3 kva aggrekaatti löytyy. Akut,säädin ja multiplus mökissä sisällä...huono idea? Kiitos jo etukäteen mielipiteistä..
Tuossa joutuu kuitenkin melko säännöllisesti turvautumaan aggregaattiin eikä asia ratkea luotettavasti muutamalla lisäpaneelillakaan (siis aggreegaatin käytöltä välttyminen). Kannattaa aluksi kokeilla, miten tuolla pärjää, koska varsinaisesti ei tarvitse hankkia mitään ylimääräistä, mistä ei olisi hyötyä myöhemminkään (ja 230V:n jääkaappi on tyypillisesti halpa).

Laittaisin ehkä kaikesta huolimatta varalle muutaman 12V:n led-valon, jotta invertterin voi kytkeä pois silloin, kun mökillä ei oleskella (ja tarpeen vaatiessa saa valot päälle, jos syksyllä tms. on pimeässä asiaa tarkastukäynnille tms.), mutta taskulampuillakin pärjää siihen asti, että saa invertterin kytketyksi päälle.
 

Savonius

Well-known member
Noissa lataavissa inverttereissä on usein virransäästötila jossa invertteri kytkeytyy päälle vasta kun kuormaa on. Ainakin westheckissä on sellainen. Vaatii kyllä noin 30W kuorman kytkeytymiseen. Kun noita led lamppuja löytyy 230V jännitteellä,E27 ja E14 kannalla ainakin 2,5W niin eipä juuri kannata 12V järjestelmää rakentaa.
Jos on kyseessä kesäaikainen viikonloppukäyttö noilla kuormilla, niin eipä siinä paljon agrekaattia tarvita. Kuormilla on kyky kasvaa kun sähköä on käytettävissä joten agrekaatti on hyvä olla olemassa. 
Päättelen noista aloittaja tiedoista että akkujännite on 24V, siis akut sarjaan kytketty. 
 

kotte

Well-known member
Savonius sanoi:
Noissa lataavissa inverttereissä on usein virransäästötila jossa invertteri kytkeytyy päälle vasta kun kuormaa on. Ainakin westheckissä on sellainen. Vaatii kyllä noin 30W kuorman kytkeytymiseen. Kun noita led lamppuja löytyy 230V jännitteellä,E27 ja E14 kannalla ainakin 2,5W niin eipä juuri kannata 12V järjestelmää rakentaa.
Taas vanhojen keskustelujen toistoa, mutta kyllä noiden inverttereiden tyhjäkäyntikulutus on melkoinen, eli jos joissakin tilanteissa ei ole tarkoitus pitää jääkaappia päällä (tai toteaa kokemuksen perusteella, että kaasujääkaappi olis sittenkin parempi ratkaisu), kannattaa ainakin varautua siihen, että saa lukulamput ja muut yölläkin ehkä tarvittavat valaisimet palamaan ilman invertterin käyttöä kohtuullisilla lisäasennuksilla. Invertteri nimittäin tuhlaa jatkuvasti ainakin puolen tusinan tavanomaisen led-lampun edestä sähköä päällä ollessaan (myös silloin, kun invertterin käynnistyminen edellyttää tusinan lampun kytkemistä päälle, jotta kuormaa tulee riittävästi) ja tyhjentää pilivisellä säällä ehdotetun kaltaisen muutaman kilowattitunnin akkupatterin luokkaa viikossa (tavanomainen jääkaappi tosin tekee saman jo parissa päivässä).

Erillinen matalajännitteisen DC-verkon käyttö ei ole mitenkään vanhanaikasta, vaan sitä on ihan vakavissaan ehdotettu joko verkkoon kytkettyjen kotitalouksien sisäiseksi rinnakkaiseksi verkoksi tai jopa niin, että koteihin sähkö syötettäisiin verkosta tasajännitteellä. Kaikki nykyaikainen elektroniikkaan perustuva teknologia toimii itse asiassa tehokkaammin DC-syötöllä. Kiinteätaajuuksinen vaihtovirta on jäänne ajalta, jolloin pitkän matkan voimansiirtoverkon ja suurten generaattoreiden tarpeet sanelivat vaihtovirran tarpeen. Kaiken lisäksi vain kolmivaiheinen vaihtovirta on ominaisuuksiensa puolesta balanssissa ja yksivaiheinen "ontuu" aina pahemman kerran.

Jos kotien sähköverkot ja niihin liittyvä teknologian kehittäisiin nykylähtökohdista, kaikkialla epäilemättä käytettäisiin tasavirtaa (toki korkeammalla jännitteellä kuin 12, 24 tai 48 volttia) . Tällöin päästäisiin eroon vaihtovirtatehoelektroniikan herkimmin vaurioituvista komponenteista, eli isoista elektrolyyttikondensaattoreista. Perinteiset 230V:n laitteetkin kannattaisi silloin periaatteessa kytkeä laitekohtaisen invertterin avulla yhteisen "dinosaurusinvertterin" asemesta.
 

Puuha

Well-known member
Olen Kotten kanssa samaa mieltä.

Eikä tuo pienjänniteverkon teko ole edes kustannuskysymys.
Pienille kulutuslaitteille kuten valaisu, tabletien, puhelimien ja jopa tv:n osalta pienjänniteverkon käyttö on energiataloudellisempaa.
 

Savonius

Well-known member
Jos ei akustolla ole muuta kuormaa kuin invertteri niin ei sitä aamulla akkujännitteen laskuna huomaa jos hiukankin on kulutusta vastaava akusto.
Jokainen voi kohdallaan miettiä miten kätevää olisi jos verkkoyhtiö ilmoittaisi että aamusta alkaen johdoista alkaisi tulla tasavirtaa. Hyvinköhän toimisivat termostaatit, pesukoneet ym kodin laitteet. Miksi nyt pitäisi koko mailma muuttaa kesäisten  mökkiviikonloppujen vuoksi.
Kesäaikana voi oletuksena pitää että akusto on aina täynnä mökille viikonloppuisin mentäessä jos ei ole muuta kulutusta kuin invertteri. Aloittajan akuilla käyttökelpoista noin 3000Wh ja se mitä paneeleista tulee viikonlopun aikana. Joskus voi olla ettei paneeleista tule kuin muutama kymmenen vattituntia mutta useimmiten kuitenkin muutama tuhat vattituntia viikonvaihteessa. Pitänee ottaa huomioon että jos paneelit lataavat vaikka 400W ja kulutus on 200W niin akuista ei kulu mitään vaan ne lataantuvat 200W:lla.
 

tms

New member
24v järjestelmä tosiaan ja säädin antaa laittaa noin 1400w paneelia. Aggrekaatti on vanhan mökin kellarissa ja ääntä ei juuri kuule ulos, on vain hinnat alkaen malli eli joutuu kellarissa aina nykimään käymään. Invertterin tyhjäkäynti taisi olla 4w 24v mallissa. Katsotaan kuinka käy, seuraava pykälä on tuplata akku kapasiteetti ja paneelit. Ja saa tuohon victroniin automaatti aggre käynnistyksen ohjelmoitua, mutta vaatii uuden aggrekaatin siihen sitten.

Vielä olisi kyllä valaistus helppo tehdä 12v/24v kun katto paneeloimatta vielä umpeen, pistokkeille 230v sähköt vedettiin lattian alle piiloon....on Tämä vaikeaa olla köyhä...tai Kai kohta sähköliittymä olisi maksanut vähemmän kuin Nämä:)
 

Savonius

Well-known member
Unohda se pienjännite. Noilla pärjäät komeasti kesän yli ja vielä pitempäänkin jos saat paneelit riittävän pystyyn. Syksyllä olet viisaampi ja voit suunnitella lisäyksiä jos tarvetta on.
 

Puuha

Well-known member
Oikeastaan ainoa joka kuristaa järjestelmässä on akuston kapasiteetti. Mielestäni se on kulutuskojeiden kulutukseen sekä paneliston tuottoon nähden alimittainen. Nykyisessä kokoluokassa panelisto riittäisi satunnaisessa käytössä lataamaan nykyisen 6kWh:n akuston sijaan yli 12kWh akustoa. Itse paneliston koko kulutukseen nähden on oikealla mittasuhteella laadittu.

Alimittaisuus kapasiteetin osalta riippuu onko akkujen kapasiteetti määritetty 20 vai 100 tunnin purkuajalla. Jos 100 tunnin purkuaikaa on käytetty on akuston kapasiteetti reilusti alimitoitettu näkyen akuston huomattavasti lyhyempänä elinkaarena syvempien purkujen vuoksi joita tapahtuu useasti syöden akut nopeasti. Jos taas akuston kapasiteetin mitoituksessa on käytetty 20 tunnin purkuaikaa on akuston koko hyvin lähellä vaadittua minimi kapasiteettia ja riittää säästeliäällä käytöllä kunnes akuston kapasiteetti laskee kulumisen myötä liiaksi. Käyttäjien virheille ei akuston kapasiteetissa tällöin ole juurikaan tilaa.
 

Puuha

Well-known member
Akku sekä lataussäädin tulee olla samassa tilassa ellei ole erillistä anturia akuston lämpötilalle ole säätimessä. Kyseisessä säätimessä ei tätä ole.

Säädin siis akkujen välittömään läheisyyteen jotta lämpötilankompensointi toimii tarkoitetulla tavalla.
 

tms

New member
Kiitos Puuhalle ja muillekin vastaajille...hyviä neuvoja ja mietteitä. Akut 20h purkuajalle laskettuja. Niiden määrän voisi tietysti tuplata minkä tarkoitusperän puuha hyvin selvittiin.
 

Aurinkoinen

Active member
Akuston tuplaus ei ole ihan simppeli juttu. Vanhaan akustoon ei kannata lisätä uusia akkuja, vanhat akut 'syövät' nopeasti uudet akut. Kun ostat uusia akkuja tuplamäärän, niin ongelmana on mihin sijoittaa nykyiset hyvin pelittävät akut.
 

Jussi

Well-known member
tms sanoi:
Todennäköisesti ei koskaan tule valtakunnan verkkoa....miksi 230v pitää Tällöin unohtaa?

Siis ei tietenkään kokonaan, vaan juuri esim. aina tarvittavien jääkaapin ja valaistuksen osalta. Invertterit tuhlaa aina. Myös siinä stand-by tilassa, jossa se odottelee kuormaa peräänsä. Sillä tuhlausosalla, joka päivän aikana tulee, polttelee pienjännitteisiä ledivaloja koko illan. Mutta tokihan jokainen tekee valintansa oman tarpeensa mukaan, jatkuvalla invertterikäytöllä on vaan varattava enemmän akkua ja panelia, tai ajettava geniksellä useammin. Siksi.
 

Savonius

Well-known member
Normipaisteella virransäästötilan tuhlaukset on tuotettu muutamassa minuutissa noilla paneeleilla. Kesäoloissa ei tuolla invertterin omalla kulutuksella ole mitään merkitystä tuolla paneelistolla. Jos se on ratkaiseva silloin akusto on liian pieni.
 

tms

New member
Tosiaan mökki ja akut ovat uudet. Akut maksettu ja hakematta liikkeestä...eli samaa sarjaa saa 2 tai 4 akkua. Aggrekaatti tosiaan ei juuri pidä ääntä kun maakellarissa jossa ilmanvaihto vastakkaiseen suuntaan. Ei se ilmaista ole mutta helppo ladata akut täyteen jos aurinko ei paista...ja kotoa mökille matkaa venematka mukaan lukien noin 30min.
 
Ylös