Savo-Solarin SF100-03 vai Wagnerin L20-AR

timnis

New member
Tuossa miettimässä et kumpi keräin noista olisi parempi? Löysin netistä Solar Keymarkit molemmista ja jos oikein tulkitsen, niin tuo kotimainen olisi pikkasen parempi.

http://www.estif.org/solarkeymark/Links/Internal_links/certif/PSK-002-2012.pdf (Savo-Solar SF100-03)
http://www.dincertco.de/logos/011-7S1524%20F.pdf (Wagner L20-AR)

Onko jollain asennettuna noita Savo-Solarin uudenpia versoita ja minkälaisia kokemuksia niistä on?

 

rotzi

Well-known member
timnis sanoi:
Tuossa miettimässä et kumpi keräin noista olisi parempi? Löysin netistä Solar Keymarkit molemmista ja jos oikein tulkitsen, niin tuo kotimainen olisi pikkasen parempi.

http://www.estif.org/solarkeymark/Links/Internal_links/certif/PSK-002-2012.pdf (Savo-Solar SF100-03)
http://www.dincertco.de/logos/011-7S1524%20F.pdf (Wagner L20-AR)

Onko jollain asennettuna noita Savo-Solarin uudenpia versoita ja minkälaisia kokemuksia niistä on?
Eipä noilla tosiaan saannon kannalta ole mitään eroa, molemmat ovat hyviä siinä, toista on vaan myyty pidempää kuin toista, toinen on helpompi kytkettävä kuin toinen, molemmat maksaa maltaita = ei siinäkään eroa, toinen pääsee inan pienemmällä tilantarpeella.
Suurin ero lienee tosiaan tuo kokemukset/kokemuksen puute...
 

savonhumu

Member
Eheivät vain ole vielä paikallaan kun perheeseen tuli kuukaus sitte uus tulokas ja jussia ennen alako sairaalakeikka joka päätty just. jatkoo saattaapi seurata lähiaikoina joten kaikki rojektit jäissä nyt ja keskitytään tämän pikkuihmisen hoivailuun ja terveyteen!
 

timnis

New member
Perheasiat menee tottakai etusijalle ja onneksi olkoon :)  Ja kiitoksen noista linkeistä.

Noista mainituista keräimistä mulle on tarjottu eripaikoista (pyydettynä siis samanlaisilla spekseillä) niin 4*SF100-03  ja 6*L20-AR keräimen paketteja  ja yhtä 80 putken tyhjiöputkikeräin pakettia. 

Mulla on siis 1500 litran varaaja missä on jo keräimiä varten asennettuna LK60 kierukka varaajan alaosassa. Lämpöinen käyttövesi pitäis saada kesäaikaan 4 hengelle ja pitäis lämmittää pesuhuone/saunan lattiat (yht 12m2 lattialämmityksellä). Ja kun me puulla lämmitettään meidän 144m2 taloa, niin toive on saada apua lämmitykseen jo mahdollisimman aikeisssa vaiheessa alkuvuodesta myöhäiseen syksyyn. Keräinten asennussuunta tulisi suoraan etelään ja asennuskulma olis varmaan jossain 45-50 asteen paikkeilla, tulisivat siis katolle joten siellä riittää kyllä aurinkoa :)

Tuossa itse miettinyt, että tuo 4*SF100-03 paketti tuntuis vähän pieneltä vaikka myyjä vakuutteli että se riittää kulutukseen nähden hyvin. Noita SF100-03 sai kytkeä 3 sarjaan, joten jos semmoisia kaksi rinnakkain eli 6 keräin, niin oisko se sopivampi...
 

petej

Member
Vähän riippuu siitä miten eristetyssä tilassa lattianlämmitys sijaitsee...
Tällasessa vanhemmassa mökissä saa helposti hukattua tuotot ihan käyttöveden kiertoon.
Jos on huonommin eristetyssä kellarissa voi tuolla kuudellakin keräimellä olla riittävyys ongelmaa,jos taas uudehkossa talossa maanpinnan yläpuolella ei tuonne lattiaan saa juuri mitään hukattua.

Tänä vuonna on toistaiseksi ollut hiukan ongelmaa tuoton riittävyydessä noilla kahdeksallakin keräimellä,pärjätty kun käyttöveden kiertoa rajoitetaan varaajan lämmön mukaan. Tosin tämä asennustapa täällä hukannee lähes yhden(puolikkaan) keräimen tuoton putkisto häviöihin(noin 300-800w keräinten väliseen putkistoon katolla mittauksen mukaan). Varaajahan on 2m3 kahdella kv kierukalla.
 

timnis

New member
Mulla on siis viime vuonna rakennettu talo (tai siis aloitettu rakentaminen :)) ja mitään kellareita ei ole ja lattiassa on 25cm eristettä ja lattialämmitysputket on alumiini-komposiitti putkea. Lämmitettävää lattiapintaa on siis kaiken kaikkiaan tuo 144m2 yhdessä kerroksessa.  Vaaraaja oli siis se 1500 litraa ja se LK60 keräimiä varten ja lämmintä käyttövettä varten on 2*LK45 kierukat (ei ole käyttöveden kiertoa ainakaan vielä). Putkilinjaa tulis keräimiltä varaajaan semmoiset 10-12m.

Eli luultavammin tuolla 6 keräimen kokoonpanolla pärjäis kohtuullisesti?
 

savonhumu

Member
Silleen vertailun vuoks. 6kw sähkövastus pitää kevyesti lämpimänä 1000l pytyn josta rohmutaan lämmöt 140m2 lattioihin ja käyttövesi. tuli kokeiltua kun ajettiin kuivatusvaiheessa lattioihon 35-asteista vettä pari viikkoo ;D käyttöveteenki riittää hyvin. Vastus vielä varaajan ylätilassa käyttövesipuolella. tuossa petej:n mainihtemassa ketjussa on ehket jupinaa tuosta asennuksesta tarkemminki.. 4kpl savosolaria pitäs kyllä tuottaa normipäivän aikana tarpeeks paukkua käyttöveteen ja kosteisiin tiloihin keväästä syksyyn kun on 1000l pytty. on varmasti päiviä etei riitä kun sataa tai on muuten harmaata kokoajan mutta noin keskimäärin ajateltuna.. itellä talo vuojelta 94 ja uusiks valetutu lattia on kunnolla eristettyjä mutta kosteiden tilojen kohilla vanhojen laatojen alla "vain" 10cm rytöksiä. Tuntuu kuiteski riittävän! 1.5kk ja nyt on menny pelkällä sähköllä käyttöveteen ja kosteidentilojen lattiohon 1300kwh paukkuja. Tuo on ihan oikee tieto kun on erillinen kolmivaihemittari minkä läpi kaikki tkntilan virta kulkee!

Väittäsin kuuden riittävän 1500l pytylle ja tuolle alalle. Sähkö tai muu lämpö oltava varalla kuitenki niin ei ihan tappiin kannattakkaan mitottaa vaan mieluumin hieman alle. ylituottookin voipi pitemmällä hellejaksolla tulla niin siihenki pittää varautua jonkinsortin jäähdytysmahdollisuudella järjestelmien yöjäähdytystoimintojen lisäks(yöllä jotkin älyt osaa ajaa lämpöö keräimien kautta harakoille jos tarvetta)

Nää on sitten ihan mutuilua ja osin kerätyn tiedon pohjalta annetua "lausuntoa" eli tän perusteellä et sitten päätöstä pelkästään tee vaan on siihen jossain ihan FAktaakin paljoko pittää olla keräinalaa/henkilö/lämmitettävä pinta-ala ;D
 

timnis

New member
Huonojen päivien ja talvella lomien ajaksi on varaajassa 6kW vastus, joten se auttaa tarvittaessa.

Muistelisin, että olisin jossain nähnyt et tarvis olla 0,5 keräin m2 per lattia neliö. Tosin ei ole mitään tietoa et minkä ikäisessä/kuinka hyvin eristetyssä talossa tuo pitää paikkansa.

Jos ylituottoa tulee, niin tuo yöllinen kierrätys keräimissä on varmaan se helpoin ja edullisin keino saada hukattua ylimääräistä lämpöä.

Tarvii vielä kysellä tarkemmin noilta tarjouksen tekijöiltä, et miten ne on päätynyt tarjoamaan jotain tiettyä keräin alaa.
 

VPJ

Member
Aika suuri tuo 1500 l varaaja  ???
Olisikohan pieni varaaja rinnalle hyödyllinen silloin kun saadaan auringosta vähän energiaa mutta miten kierukat ja kytkennät??

http://www.sirrai.com/html/Sivu03Btilanne_nyt.html

Oma varaaja joka on vielä kytkemättä: 1000 l (yläosa 330 l ja alaosa 660 l, välilevy reiällä) neljällä kierukalla (2 aurinko ja 2 käyttövesi), sähkövastus 3 kw yläosassa ja alhaalta vielä puuttuu. Jos tulee riittävän kuumaa auringosta niin yläkierukkaan ensin ja sitten alakierukkaan.

IMG_2160 PIIRROS2.JPG
 

timnis

New member
No tuo 1500 litran varaaja tuli hommattua että talvella pääsis pari päivää lämmittämisellä. Talviaikaan ja muulloinkin tarvittaessa varaajaa lämmitettään 22kW vesitakalla.

Toinen pienempi varaaja voisi olla ihan hyvä idea, mutta mulla tekniseen tilaan ei enään hirveästi mitään mahdu ja myös nuo kytkennät vaatis jonkin verran suunnittelua.

Liitteenä yksi vanha kuva mun  Akvan perus varaaja 3 kierulla



20120518_185041.jpg
 

savonhumu

Member



Vpj:llä sama varaaja kun allekirjottaneella 8)
itellä tuota on hiukan modattu vain. aurinkokierukka alimpana vaaterissa ja kv esilämmitys keskellä heti välilevyn alapuolella vaaterissa sekin. Vastus tosiaan 6kw ja lämmittää vain ylätilaa, josta voidaan nelitiesuntilla ryövätä lattioihinki jos on pelkällä sähköllä. toki alatilakin lämpiää sähköllä hieman kun käytännössä sen lämpötila on silloin lattioiden paluuveden mukainen.
Kerrostuminen on muuten aikas tehokasta kun kylmää tulee alas ja varaajassa pystyvirtaus kyseisen sunttauksen takia..
nuissa kuvissa on vielä aurinkokierukat kytkemättä ja sähköt viimestelemättä kun tehdään viimestelyt vasta kaikkien kytkentöjen jälkeen. vesikierto uuniin voipi vielä tulla kuitenkin suoraan varaajan lähtöihin ilman kierukoita niin ei tarviis sitä lykolia kierättää sielläkin. Pittää vaan mietiskellä tuo kiehumisen hallinta kohilleen sähkökatkoillekkin.

Timmiksellä mielenkiintosen näkönen kv-kytkentä. Mitä tuolla on haettu? ilmeisesti lämpötilasta muuttuvia kolmitiesuntteja parikin tuossa?
Kiva muuten huomata että muillakin on ahasta ;D
 

timnis

New member
Takka on Puolalainen Kratki, löytyy sivulta http://kratki.eu/s/32/fireplace-inserts?fc=3 malli on se ZUZIA NP 24 KW. Tuo on siis pelkkä takkasydän. Ei olla vielä päästy testaamaan tuota, mutta asialliselta vaikuttaa ja puolet halvempi kuin esim Saksalainen Normathermin vastaava. Kerron kommentteja kun on päästy sitä kokeilemaan.

Tuo kv kytkentä on esben sivulta napattu (liitteenä kaavio), eli käytetään sitä alimmaista kierukkaa siihen asti kun sieltä saadaan riitttävästi lämmintä ja kun se ei riitä niin aletaan ottaan ylemmästä kierukasta lisää kuumaa joukkoon.

Kaikki nää putki jne. hommat on aikaslailla ite tullut kaiveltua ja mietittyä ja tehtyä, se että toimiiko ne niin kuin on suunnitelmissa jää nähtäväksi.

Löytyi näemmä yks toinenkin kuva puhelimesta tuosta putkiviidakosta, alkaa olemaan aikas ahdasta tuolla kulmassa :) Tuossa näkyy ne kahden lattia piirin shuntit ja pumput.


lämmin vesi kytkentä.PNG


20120522_213529.jpg
 

savonhumu

Member
Nyt aukes! :) Aikamoinen solmu näköjään sielläkin. mitä tuo musta putkimateriaali on? rautaa? vissiin paksuudet nuin reiluja putkistoille kun on oletettavasti tehoja takassa paljon.. Itelle tullee aurinko ja uunikierto 20mm rosteriletkuilla ja tkntilan vejot ainakin ennen haarautumisia paksummalla kuparilla, sillä oletuksella että edelleen laittasin samoihin kierukoihin sekä uunin että auringon..
Täälläki päässä on putkiduunit paikalla suunniteltu ;D osa ennakkoon ja osa vauhdissa..
 

rotzi

Well-known member
Tässä ketjussa on ollut pähkäilyä varaajakosta/keräimäärä....alla Rican suositukset:
Tuon mukaan 4 keräintä ja 1000L olis hyvä keskiarvo tasokeräimille = 250L varaajaa/keräin...
Jos laskee koko taulukon keskiarvon niin tulee 259L/keräin....

Oma suunnitelma 500L varaaja ja 4 keräintä (125L/keräin)...pitäis ainakin lämmöt nousta ylös  ;)


varaaja_keräinmäärä.png
 

rotzi

Well-known member
rotzi sanoi:
Tässä ketjussa on ollut pähkäilyä varaajakosta/keräimäärä....alla Rican suositukset:
Tuon mukaan 4 keräintä ja 1000L olis hyvä keskiarvo tasokeräimille = 250L varaajaa/keräin...
Jos laskee koko taulukon keskiarvon niin tulee 259L/keräin....

Tuota nyt useammasta lähteestä lukeneena peukalokeskelläkämmentäsääntö tuntus asettuvan sinne 100L/1m2 keräintä tai 200L/keräin, hiukan sitten pitää säätää sen mukaan
onko hyvä suuntaus, onko hyvä keräin, onko iso keräin, kuinka kuumaa halutaan jne...

Oma suunnitelma 500L varaaja ja 4 keräintä (125L/keräin=~67L/m2)...pitäis ainakin lämmöt nousta ylös  ;)
 

timnis

New member
Juu tuumasella rauta putkella on vedetty takalle, välissä Esbe LTC141 -latausautomatiikka 60 asteen termarilla (katotaan osuko tuo termari kuin sopiva...). Mulla tulee varaajalta takalle tosin joku 10m matkaa.... Samoin rauta putkella on tehty muutkin lämmitykseen liittyvät putkitukset, appiukolla kun sattui olemaan katkaisu ja kierteytys vehkeet valmiina.

No siis tuon keskiarvon mukaan jos laskee, niin se 6 keräintä olis mulle passeli.

rotzi, kyllä varmastikkin nouseen tuolla 4 keräimellä lämmöt 500 litran varaajassa :) riittää varmaankin vaikka ei olisi ihan huippu keräimiä.
 

Birdy75

New member
timnis sanoi:
Tuossa miettimässä et kumpi keräin noista olisi parempi? Löysin netistä Solar Keymarkit molemmista ja jos oikein tulkitsen, niin tuo kotimainen olisi pikkasen parempi.

http://www.estif.org/solarkeymark/Links/Internal_links/certif/PSK-002-2012.pdf (Savo-Solar SF100-03)
http://www.dincertco.de/logos/011-7S1524%20F.pdf (Wagner L20-AR)

Onko jollain asennettuna noita Savo-Solarin uudenpia versoita ja minkälaisia kokemuksia niistä on?

Mikähän noissa keräimissä on kun molemmat valmistajat on yrityssaneerauksessa?
 
Ylös