Raspberry Pi ja muita virityksiä (sääasemaa, kameroita yms..)

jets

New member
Haulla löytyi melko vähän tietoa Raspberry Pi-virityksistä. Tämähän sopisi luultavasti ainakin meikäläisen mökkipalvelimeksi melko hyvin. Virrankulutus ainakin pitäisi olla alhainen.

Joku oli kai virittänyt jotakin loggausjärjestelmää RP:n kanssa? Onko muita kokemuksia? Kommentteja?

Itselläni on siis mökillä kameravalvontajärjestelmä, johon haluan päästä SSH:lla tmv kiinni aina kun haluan. Haluan myös, että kone uppaa kuvia web-sivustolle ja kääntelee kameraa halutusti ja tietysti uppaa kuvia eri kuvakulmista. Samoin tavoitteena olisi saada sinne sääasema, jonka tiedot (tuuli, sademäärä, lämpötila..) saisi upattua jonnekin.

Tällä hetkellä palvelimena on valitettavan paljon syövä teollisuus-pc, joka tietysti kuluttaa sen jopa 20W yksistäänkin (en ole mitannut).

Sääasemaksi olisi hyvä löytää jokin semmoinen, jota pystyisi lukemaan jollain komentorivilinuxilla verkon yli. Olisiko ehdotuksia?

Samoin olisi tietysti hienoa seurata tuota lataussäädintä, mutta sen mukana tuli vain XP-softa, ja ei taida olla järkevää ajella pikkupikkupalvelimessa enää virtuaalisena mitään wintoosia. Kahtotaan jos keksisi jotakin, ehkä valmistaja/myyjä auttaa. Mutta ehkäpä voisin kytkeä akustoon jonkin linuxilla luettavan muun mittarin? Ehdotuksia?

No, tämänhetkisen palvelimen voin melko hyvillä mielin korvata RP:llä. Kokemuksia, ideoita, keskustelua ja vinkkejä kaivataan :)
 

laturi

Member
Muutama linkki eiköhän noista aukea jotain.

http://jeelabs.org/tag/jeenode/
Tässä viritystä
http://www.poikkis.net/index.php?topic=5089.15

Tänne menee mun raspberryltä testi luonteisesti saattaa hävitä joskus toi linkki
http://emoncms.org/hhkn/foo

http://emoncms.org

http://openenergymonitor.org/emon/emonbase/raspberrypi

Melkein kaikki suureet pystyyy mittaamaan noilla.AC DC virrat jännitteet ,pulssit ,taisi olla saatavilla jossain myös haju anturikin tuohon jeenoode
eli arduino korttiin.
Vähän noissa on säätämistä.

Raspberryyn kamera sitä en ole kokeillut muta pitäisi olla täysin mahdollista.

http://www.raspberrypi.org/archives/tag/camera-board
 
 

jets

New member
Jeh! Juuri näin. Kumarrus sinne oikeitten osaajien suuntaan. Hitto että näytti hienolta!

Omat kamerat pyrin pitämään aina IP-liitäntäisinä, jotta niihin pääsee käsiksi tavalla jos toisellakin. Harmi vaan että vievät virtaa. Pitäisi mittailla joskus että minkä verran.

Itselläni on jossain määrin unixit ja linux hallussa ja elektroniikan puolelta perusteet. Meikäläisen harrastaessa aktiivisesti elektroniikka- ja "ohjelmointi"-hommia liitäntä hoidettiin joystick-portin kautta analogisesti ja anturit oli ntc- tai ldr-vastuksia. Eli olen niin sanotusti tippunut tuossa asiassa kelkasta. Ohjelmointi-sanan pistin lainausmerkkeihin, kun tuota Basic-vääntöä pc-ympäristössä ei voi mitenkään kutsua muuksi kuin aivovaurion aiheuttamiseksi. Itse asiassa, aikanaan työharjoittelussa eräs alan guru sanoikin ettei meikäläisestä tule ikinä koodaajaa, koska olen aiheuttanut itselleni aivovaurion opettelemalla basiccia. Oikeassa oli. .. ja sitten takaisin asiaan :)

Toisin sanoen, mieluusti löydän semmoisia antureita ja muita virityksiä, mihin pääsee suoraan IP-verkon kautta kiinni valmiilla skriptattavilla komentoriviohjelmilla ja datan saa selväkielisessä muodossa esille (tai kuvina tmv). Tai no, periaatteessa on se ja sama millä liitännällä, oli se USB tai IP (mitä nyt esimerkiksi RP:stä löytyy), kunhan siihen vain siis pääsee komentoriviltä kiinni tavalla tai toisella.

 

jets

New member
Mitenkähän onnistuisi akkujen/latauksen/vast tilan valvonta etänä esimerkiksi USB-kytkettävän yleismittarin kanssa? Voiko yleismittarin ylipäätään jättää akun napoihin kiinni?

Joitakin, joskin melko kalliita, battery monitoreita löytyi, joihin saa jonkinlaisen USB- tai vastaavan yhteyden kiinni. Ehdotuksia otetaan vastaan tässä asiassa ja tietysti muutenkin.

Sääasemakin on kiikarissa ja Raspberry Pi lähtee kohta tilaukseen.

Tuo openenergymonitor ja emoncms kyllä kuulostavat mielenkiintoisilta, mutta edellyttävät ehkä hieman enemmän turaamista kuin toivon.
 

jets

New member
Joo pywwsillä aattelin sääasemaa lukeakin.

1-wirestä en vielä tiedä oikein mitään. Onko se siis niin, että hankin 1-wire adapterin ja voin sitten lykätä siihen kiinni 1-wire-antureita sitä mitä lystää ja yhdistäminen käy millä tahansa parikaapelilla?

Mutta eipä tosin googlella kovin hirveästi valmiita 1-wire battery monitoreita löytynyt. Menisi taaskin tinaamiseksi muutenkin..
 

Khyron

New member
Noin periaatteessa, yleensä käytännössä käytetään verkkokaapelia ja rj-45 liittimiä. Mikään ei toki estä käyttämästä muita kaapeleita ja liittimiä, mutta noi on valmiissa palikoissa yleisimpiä.

Tosta lataussäätimestä kannattaa varmaan vähän googletella josko joku olis tehny sille softan, tai sitten vaan tökkää sen koneeseen kiinni ja kattoo tuleeko sieltä selkeää dataa. Vois arvata että se näkyy sarjaporttina jos on usb-liitännäinen.
 

jets

New member
Yritin jo etsiä softaa tuolle mun lataussäätimelle. Kyselin jopa myyjältä, joka kysyi valmistajaltakin. Ei ole Linux-softaa. Enkä oikein itse osaa muuta kuin tökätä sen kiinni. Siinä lataussäätimessähän on siis pelkkä sarjaportti, mutta onneksi usb-adapterit on keksitty.

Pitänee googletella vielä asiaa lisää.
 

jets

New member
Nyt on sitten Raspberry Pi kitti tulossa. Arvelin parhaaksi ottaa samalla kertaa varmasti toimivasta virtalähteestä ja virrallisesta usb-hubista aina muistikorttiin ja koteloon.

Vaan akun monitorointi ei ole vielä selvillä. Vaikka saisinkin jotenkin luettua säädintä, se ei anna dataa jollei paneeleilta tule virtaa. Joten kaipaisin siis järkevän hintaista ratkaisua siihen, miten voisin akun monitorointia hoitaa verkon/usb:n tai muun liitännän läpi.
 

jets

New member
Tämmöinen projekti on juurikin aluillaan mulla:

http://www.instructables.com/id/Raspberry-Pi-GPIO-home-automation/

Uupuu enää vain liittimiä, johtoja, uusi kolvi ja muuta pikkutarviketta. Tarkistelin honkkarista ostetun pistorasioitten kauko-ohjaimen jo ja aika selvä peli on.

Tuo on siitä hyvä mun tapauksessani, että voin sammutella tarpeettomia laitteita yöksi, kun ei kuitenkaan näe juuri mitään. Ja muutenkin onhan tuosta etua, tiedä vaikka jokin kaunis päivä haluaisin laittaa ilpin tai jonkun muun vehkeen päälle :)

No tämä tietysti kiinnostaisi hitosti, vaan taitaa osaaminen loppua:
http://www.briandorey.com/post/Raspberry-Pi-Solar-Data-Logger.aspx

Pakko vissiin hankkia toinenkin Raspberry Pi, alkaa viemään homma mukanaan.. kolmaskin..
 

karbas

New member
Moi,

Mulla on käytössä openwrt-pohjainen wr703n (http://laakkonen.dy.fi/projektit/tl-wr703n/), jossa kiinni usb-hubin avulla mokkula, 1-wire-adapteri, webbicamera ja muistitikku. Aika tehoton laite tuo on, mutta kokonaisuudessaan imasee virtaa 0.3A (@12V). Joten jonkin verran vähemmän tuo vie kuin RPi.

Toistaiseksi olen vain kerännyt valokuvia tuolla sekä lämpötiladataa. Tarkoitus olisi lisätä tuohon sopivat anturit, että voisin seurata akuston tilaa jotenkin.

Tuo wr703n ei ollu hinnalla pilattu. Tais tulla 25 eurolla kotiin.

 

jets

New member
Mielenkiintoisia hommia juu.

Itselläni on Raspberry Pi:n kanssa sen verran homma edennyt, että vehje on pistetty tulille ja pistorasioitten ohjausprojekti on kesken. Teen siis tätä projektia:

http://www.instructables.com/id/Raspberry-Pi-GPIO-home-automation/

Ja en vaan saa hommaa toimimaan. Mielestäni olen ymmärtänyt idean oikein ja tehnyt sen mukaan, vaan eipä pelaa. Nyt mietin, että lieneekö syy siinä, että oletettavasti artikkelin kirjoittajalla on Revision 1 RPi ja mulla taas Revision 2. Ainakin GPIO:den käsittelyssä oli jotakin eroa, kai.. vinkit on tervetulleita.

Ja tästä syystä Raspberry Pi sai jäädä tänään kotiin kun mökille lähdettiin. Ja tietysti kotosalla näytti nettiyhteys menneen poikki, enkä pääse suunnitelmieni mukaan etänä jatkamaan GPIO:n tutkailua.

Homma jatkuu sitten niin, että kunhan saan tuon pistorasiaohjauksen tehtyä, vehje korvaa nykyisen palvelimen mökillä ja saa sitten aikanaan kaverikseen sääaseman.
 

jets

New member
Joopa juu, nyt sain toimimaan tuon pistorasiaohjauksen.

Tiedoksi siis niille, jotka puuhaavat samaa projektia: Jos sattuu käsiin semmoinen kauko-ohjain joka käyttää 12v paristoa, niin homma toimii niin, että vedetään ohjeiden mukaan johdotukset, mutta sen lisäksi vedetään kaken patterin patteripaikan plussaan Raspberry Pi:n GPIO-liittimen 2 pinnistä 5 voltista piuha. Patteria ei siis käytetä ollenkaan kakessa kun se on kiinni raspissa.

Ja ensi viikonloppuna asentelen tuon Raspin uudeksi palvelimeksi mökille. Pistorasiaohjaus saa sitten sammutella ainakin yöksi tiettyjä asioita.

Homma jatkunee siten, että hankin sen sääaseman ja kotipalvelimeksi toisen Raspin.
 

jets

New member
Raspi on nyt sitten mökillä ja onnistuneesti asennettu. Virrankulutus tipahti alle kahteen ampeeriin. Ja kun x-ajaksi kameroita sammutetaan, tippuu virrankulutus sinne hieman yli yhden ampeerin tienoille.

Ja opittua:
-Huawein E353 mokkulan saa toimimaan Raspberry Pi :n kanssa (viimeisin Wheezy), niin, että asennetaan usb-modeswith ja konffataan eth1 (jollei ole enempiä verkkoliitäntöjä) ottamaan IP-osoitteensa DHCP:ltä, eikä default gw:n asettamista ja muuta saa unohtaa, perussettiä kuitenkin (ja sitten yhteyttä voikin jakaa yms).
-Huawei otti eri osoitteen kuin aiemmassa palvelimessa, nyt sen osoitteeksi tuli 192.168.1.100 ja ennen tuli 192.168.1.1.
 

jets

New member
Jatketaanpa tätäkin ketjua.

Kasailin siis tuonne möksälle sen pistorasiaohjauksen. Sepä vaan lakkasi toimimasta, epäilen että siihenkin voi vaikuttaa tuo pulse-latauksen aiheuttama radiointerferenssi ja luonnollisesti sekin, että 12 voltilla toimimaan tarkoitettua kauko-ohjainta käytetään 5 voltilla.

Pitäisi jokin releohjaus kehitellä pistorasioitten kauko-ohjaukseen, että voisi antaa kakelle 12 volttia virtaa, mutta se on siinä rajoilla, että osaanko sellaisen tehdä. Kattellaan.

Hassua on, että pistorasiaohjaus lakkasi toimimasta kahdella kolmesta pistorasiasta, mutta yhdellä toimi. En tiedä johtuiko se ylenmääräisestä testauksesta vai tuosta kaken käytöstä 5 voltilla. Ja loppujen lopuksi ohjaus ei toiminut luotettavasti enää sillä viimeisellä toimivalla, joten otin koko hässäkän pois toistaiseksi.
 

P3trik

New member
Onko kyseessä 433 mhz toimivat pistorasiat mallia clasohlsson, niihin kun löytyy suoraan myös arduino koodi - eli arduino ja 433 mhz lähetin... se näyttää hyvin yksinkertaiselta. Arduino lienee kaikenkaikkiaan paljon yksinkertaisempi (=helpompi) kuin raspberry.
 

jets

New member
P3trik sanoi:
Onko kyseessä 433 mhz toimivat pistorasiat mallia clasohlsson, niihin kun löytyy suoraan myös arduino koodi - eli arduino ja 433 mhz lähetin... se näyttää hyvin yksinkertaiselta. Arduino lienee kaikenkaikkiaan paljon yksinkertaisempi (=helpompi) kuin raspberry.

Kake on mallia Hongkong ja olisikohan taajuus juurikin tuolla 433Mhz paikkeilla, en muista. Arduinostakin lueskelin, mutta itselleni Raspberry Pi on huomattavasti sopivampi, lähinnä sen vuoksi, että se tuntuu valmiimmalta tietokoneena ja täten myöskin on lähempänä omaa osaamistani ja tarpeitani. Palvelimena tuo palvelee oikein kivasti.
 

P3trik

New member
Jep - raspberry on tietokone, mulla oli todellakin kohtuullinen työ että sen saa käyntiin ja seuraavaksi pitäisi siihen laittaa jo kovalevykin kun se SD kortti loppui kesken. Mistäs tuollainen ohjaussofta löytyy, en ole vielä löytänyt ohjelmakirjastoja raspberry käyttöön...? Mulla raspberry toimii emoncms välityspalvelimena tällä hetkellä.

Hongkong 433 malliseenkin kaukosäätimeen varmaan saisi tuon arduino softan, vaatii vaan niiden koodien selvittelyn jossa menee aikaa.
 

ohforf

New member
Mulla tällä hetkellä työn alla seuraavanlainen setti:

- Palvelimena nanosg20 (https://www.ledato.de/shop_content.php?coID=14&language=en). Kulutus alle 1W. Raspberry Pi vie enemmän. Lisäksi tuosta löytyy kaksi RS-232 porttia ja lisänä saa vielä TTL tasoisen sarjaportin jos tarvis. Laudasta löytyy kaksi USB-porttia. USB-porttien virran kanssa ei ole ollut ongelmia (toisin kuin Raspberry Pi:ssa).
- Oregon Scientific WMR86 langaton (433Mhz) sääasema
- RFXtrx433 USB 433.92MHz Transceiver (http://www.rfxcom.com/store/Transceivers/12103). Näkyy linukassa USB-sarjaporttina ja python-softa (http://code.google.com/p/rfxcmd/) lukee sääaseman datan MySQL-kantaan.
- Mahdollisesti tulevaisuudessa Victron BVM-600 battery monitor, jossa on TTL-tasoinen sarjaliitäntä, joka puskee sekunnin välein voltit ja ampeerit ja socit eteenpäin. Tähän joku python-softa, joka puskee ne kantaan.
 

jets

New member
ohforf sanoi:
Mulla tällä hetkellä työn alla seuraavanlainen setti:

- Palvelimena nanosg20 (https://www.ledato.de/shop_content.php?coID=14&language=en). Kulutus alle 1W. Raspberry Pi vie enemmän. Lisäksi tuosta löytyy kaksi RS-232 porttia ja lisänä saa vielä TTL tasoisen sarjaportin jos tarvis. Laudasta löytyy kaksi USB-porttia. USB-porttien virran kanssa ei ole ollut ongelmia (toisin kuin Raspberry Pi:ssa).
- Oregon Scientific WMR86 langaton (433Mhz) sääasema
- RFXtrx433 USB 433.92MHz Transceiver (http://www.rfxcom.com/store/Transceivers/12103). Näkyy linukassa USB-sarjaporttina ja python-softa (http://code.google.com/p/rfxcmd/) lukee sääaseman datan MySQL-kantaan.
- Mahdollisesti tulevaisuudessa Victron BVM-600 battery monitor, jossa on TTL-tasoinen sarjaliitäntä, joka puskee sekunnin välein voltit ja ampeerit ja socit eteenpäin. Tähän joku python-softa, joka puskee ne kantaan.

Ohhoh. Kuulostaapa mielenkiintoiselta, etenkin tuo sarjaportti. Senhän saattaisi saada viriteltyä tuohon mun säätimeenikin kiinni. Mutta näyttää melko kalliilta, etenkin jos raspiin vertaa. Tosin meni mullakin jo satku alkujaan tuohon raspiin, mukana tulevista oli tarpeettomia oikeastaan vain hiiri ja verkkokaapeli.

Mielelläni kuulen lisää projektistasi. Laita kuvia myös kunhan on jotakin näytettävää. Ja step-by-step/How-To-ohjeet tietysti myös :)

Koko pakettisi kuulostaisi varsin sopivalta juurikin meikäläiselle.
 
Ylös